Ακρόαση άρθρου......

Οποιδήποτε διαπροσωπική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Ακόμα και η σχέση με τον εαυτό σας πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια. Όταν λέτε ψέματα στον εαυτό σας, η αυτοεκτίμηση σας μειώνεται, επηρεάζοντας τη συναισθηματική σας ισορροπία.

Η συνήθεια του ψέματος ξεκινά από την παιδική μας ηλικία. Το ψέμα εμφανίζεται ως διάσωση απο μια δύσκολη κατάσταση. Είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί μια δυσκολία, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα δημιουργούνται άλλες δυσκολίες.

Μεγαλώνοντας σε ένα συναισθηματικά μη ασφαλές περιβάλλον, όπου αμφισβητούν συνεχώς τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα σας, υπάρχει η αίσθηση πως το ψέμα λειτουργεί ως δικλίδα ασφάλειας αποφυγής συναισθηματικής ντροπής και άγχους.

Μερικές φορές, το ίδιο το άτομο ζει με την εντύπωση ότι οι αλήθειες είναι λανθασμένες και στη συνέχεια προσπαθεί να προσελκύσει την έγκριση και την αποδοχή σημαντικών ανθρώπων λέγοντας ψέματα.

Ανεξάρτητα απο την αιτία, με τον καιρό το ψέμα γίνεται συνήθεια και προκαλεί εθισμό.

Τα άτομα που λένε συχνά ψέματα αποκαλούνται παθολογικοί ψεύτες. Αλλά για να χαρακτηριστούν ως παθολογικοί ψεύτες, θα πρέπει να λένε ψέματα συχνά και χωρίς προφανή λόγο, με αυτό το τρόπο βλάπτουν τον εαυτό τους με αυτή τη συμπεριφορά, όμως συνεχίζουν να το κάνουν πάρα τις συνέπειες.

Το ψέμα είναι μια συνηθισμένη ανθρώπινη συμπεριφορά. Όταν κάποιος επιχειρήσει να πεί ένα ψέμα, συχνά το κάνει για κάποιο λόγο. Το ψέμα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πετύχουν έναν στόχο. Όμως οι παθολογικοί ψεύτες λένε ψέματα χωρίς λόγο. Τα ψέματα που χρησιμοποιούν είναι περίπλοκα και περίτεχνα.

Η ανάγκη για τη χρήση του ψέματος είναι καταναγκαστική. 

Το παθολογικό ψέμα ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και μετατρέπεται σε ένα μοτίβο που διαρκεί για χρόνια. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι παθολογικοί ψεύτες καταλαβαίνουν ότι αυτά που λένε δεν είναι αλήθεια. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι αυτά που ισχυρίζονται είναι αληθινά ακόμα και όταν είναι προφανώς ψευδή. Άλλοι παραδέχονται ότι είπαν ψέματα μόνο όταν αποδεικνύεται ότι αυτό που ισχυρίζονται δεν είναι αλήθεια.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ακόμα κι αν στην αρχή το ψέμα φαίνεται να κάνει τη ζωή πιο εύκολη, με τον καιρό τα πράγματα περιπλέκονται και η ακεραιότητα του ατόμου που λέει ψέματα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή τους νιώθουν προδομένοι και ανασφαλείς για τις προθέσεις και τα συναισθήματα που μπορεί να έχει, χάνοντας την δυνατότητα επικοινωνίας. Επιπλέον, υπάρχει ένα μόνιμο άγχος ότι θα πιαστεί με ένα ψέμα, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ένα λεγόμενο εφέ χιονοστιβάδας που κυλάει και γίνεται ανεξέλεγκτο, προσπαθώντας να καλύψει ένα ψέμα με όλο και περισσότερα ψέματα.

Η πίεση για τη θύμηση των ψεμάτων που ειπώθηκαν και η διαχείρηση προκαλεί αισθήματα ενοχής, αναξιότητας και ανικανότητας να αλλάξουν τα πράγματα. Το ψέμα μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, καριέρες, φίλους και οικογένειες.

Όμως τα πράγματα δεν χρειάζεται να πάνε με αυτό τον τρόπο!
Με εξειδικευμένη βοήθεια, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν και η καθημερινότητα να επιστρέψει σε ένα μονοπάτι όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό πλαίσιο.

Μέθοδοι θεραπείας

Πριν απο οποιαδήποτε θεραπεία, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να καταλάβει το εν λόγω άτομο ότι υπάρχει πρόβλημα και να αποδεχτεί το γεγονός ότι χρειάζεται θεραπεία. Εάν δεν είναι συνεργάσιμοι, αλλά στην ουσία εξαναγκαστούν να θεραπεύσουν αυτή την πλευρά του εαυτού τους , δεν θα τους ωφελήσει και θα συνεχίσουν να λένε ψέματα ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η θεραπεία ενός παθολογικού ψεύτη είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Η καλύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η ψυχοθεραπεία. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή ένας παθολογικός ψεύτης δεν ελέγχει τα ψέματα του, πιθανόν το πρώτο πράγμα που θα κάνει, είναι να πει ψέματα στον ίδιο τον θεραπευτή.

Οι θεραπευτές μπορούν να εφαρμόσουν μια εξατομικευμένη θεραπεία μέσω του οποίου το άτομο μπορεί να ελέγξει το παθολογικό ψέμα. Με το πέρασμα του χρόνου και με πολλή προσπάθεια, ένας παθολογικός ψεύτης μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις συμπεριφοράς προς το εαυτό του αλλά και προς το περίγυρο του.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που θα βοηθήσει το άτομο να συνειδητοποιήσει τις αρνητικές σκέψεις και ταυτόχρονα να μάθει να τις αναγνωρίζει και να τις αντιμετωπίζει. 

Η θεραπεία αποστροφής είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ένα άτομο να καταστείλει ανεπιθύμητες συνήθειες ή συμπεριφορές συνδέοντας τις με ένα ερέθισμα που προκαλεί πλήρη αηδία.

Η επιτυχία της θεραπείας για παθολογικούς ψεύτες εξαρτάται από το πόσο θέλουν να βοηθηθούν και να αλλάξουν. Ως συγγενής ή φίλος, φαίνεται πιο εύκολο να γυρίσεις την πλάτη και να διακόψεις τη σχέση με ένα άτομο που έχει αυτή τη συμπεριφορά, όμως η υποστήριξη και η βοήθεια σας κατά της διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι ουσιαστικής σημασίας καθ'όλη τη διάρκεια αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Έλενα Χριστίνα Μπούρκα

elena christina bourka bΦοιτήτρια Ψυχολογίας.
Σπουδάζει στο Wrexham Glyndŵr University.