Ακρόαση άρθρου......

Στην εποχή μας, σχεδόν καθημερινά ακούμε εκφράσεις όπως: "Αγάπησε τον εαυτό σου" ή "Για να μπορείς να επενδύσεις στους άλλους, πρέπει πρώτα να επενδύσεις σε εσένα". 

Είναι γεγονός πως ζώντας σε μια ατομικιστική κοινωνία, έχουμε ενστερνιστεί αρχές οι οποίες προωθούν την ανεξαρτησία και την αυτονομία. Ωστόσο, η αγάπη προς τον εαυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, επιμονή και υπομονή. Χρειάζεται πρώτα να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και να προσπαθήσει να μην είναι τόσο αυστηρός και απόλυτος κριτής.

Το ταξίδι της αυτο-αγάπης και ως επακόλουθου της αυτοπραγμάτωσης δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλές φορές βιώνει κανείς διάφορες δοκιμασίες, προκειμένου να κατακτήσει τον στόχο του και να μάθει πως μπορεί να εκφράσει την αγάπη και το ενδιαφέρον στον ίδιο του τον εαυτό.

Τι σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου;

Η αυτο-αγάπη είναι μια επιλογή, μια πράξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατανόησης, σεβασμού και επιείκειας προς τον εαυτό μας.   

Όπως υποστήριξε ο Jeffrey Borenstein, πρόεδρος του Ιδρύματος Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς:

"Η αγάπη για τον εαυτό είναι μια κατάσταση αυτοεκτίμησης που αναπτύσσεται από συμπεριφορές που υποστηρίζουν τη σωματική, ψυχολογική και πνευματική μας ανάπτυξη [...] Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες και να μην θυσιάζεις την ευημερία σου για να ευχαριστήσεις τους άλλους".

Ποια είναι τα οφέλη της αυτό-αγάπης;

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αυτο-αγάπη αποφέρει εσωτερική γαλήνη και ισορροπία, κατά την οποία το άτομο αισθάνεται υψηλότερη αυτοεκτίμηση, λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Επιπλέον, έχει μια αισιόδοξη οπτική για το μέλλον και αποκτά το κίνητρο για να αναπτύξει υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά του. Ακολουθούν μερικά ακόμη οφέλη:

  • Καλύτερη ψυχική υγεία
  • Ισχυρότερα κίνητρα
  • Καλύτερος ύπνος
  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης
  • Αυξημένη αυτο-αποτελεσματικότητα
  • Αυξημένη αυτογνωσία
  • Πιο ισχυρή αποφασιστικότητα
  • Αίσθηση αυτοσκοπού

Πως να καλλιεργήσεις την αγάπη προς τον εαυτό σου;

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου
Το πρώτο βήμα αποτελεί η περισυλλογή και συνειδητοποίηση των σκέψεων σου και κατ' επέκταση των συναισθημάτων σου. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, δε γίνεται να βλέπεις τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο και να προσποιείσαι πως δεν υπάρχει. Πρέπει να τον πλησιάσεις και να αναρωτηθείς τι σημαίνει η παρουσία του και πώς βρέθηκε εκεί.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η ίδια διαδικασία χρειάζεται για να προσεγγίσουμε τα συναισθήματα μας. Υπάρχει μια ποικιλία συναισθημάτων τα οποία βιώνει κανείς, όπως η χαρά, η θλίψη, ο θυμός, το άγχος, η ζήλεια και άλλα. Όταν νιώθεις πως σε κατακλύζει ένα συναίσθημα, μπορείς να αναρωτηθείς για παράδειγμα: "Πώς ακριβώς νιώθω αυτή τη στιγμή; Ποιό γεγονός προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα; " Και η εξερεύνηση συνεχίζεται.

Αποδέξου το πως νιώθεις 
Εφόσον αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η αποδοχή. Αποδέχεσαι τόσο τον εαυτό σου, όσο και αυτά που αισθάνεσαι. Είναι σημαντικό να αποφύγεις την αυτοκριτική καθώς είναι πολύ συχνό να συμπεριφερόμαστε με αυστηρότητα στον εαυτό μας.  

Συγχώρησε τον εαυτό σου
Ίσως την σημαντικότερη και πιο δύσκολη διαδικασία αποτελεί η συγχώρεση. Εάν δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε τους άλλους, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι, ορισμένες φορές, να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο η συγγχώρηση αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσεις.
 
Καλλιέργησε υγιείς καθημερινές συνήθειες 
Προσπάθησε να εντάξεις στη ρουτίνα σου την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, καθώς όχι μόνο θα σου προσφέρουν ένα υγιές σώμα, αλλά και ένα υγιές μυαλό. Μέσω της άσκησης απελευθερώνονται στον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, γνωστές και ως "ορμόνη της ευτυχίας" και το σώμα μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης, την ορμόνη δηλαδή του stress.

Επομένως, προσθέτοντας στις συνήθειες μας την άσκηση, είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια ισορροπία στην ψυχική υγεία, η οποία καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση. Όσον αφορά στη διατροφή, ισορροπημένες και υγιεινές επιλογές γευμάτων εξασφαλίζουν, επίσης, την ισορροπία στις ορμόνες στο σώμα μας, μειώνοντας τις ακραίες εναλλαγές της διάθεσης.

Θέσε υγιή όρια
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να λέμε όχι και να καλλιεργούμε τον αυτοσεβασμό. Ενδεχομένως να είναι δύσκολη διαδικασία το να αγαπήσεις τον εαυτό σου όταν οι άνθρωποι γύρω σου δείχνουν πως δε σέβονται τα όρια σου και δεν αναγνωρίζουν την αξία σου. Μαθαίνοντας να θέτουμε όρια, προστατεύουμε τον εαυτό μας και την ενέργεια μας και ενισχύουμε το αίσθημα αυταξίας μας. 

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα
Οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο γρήγοροι πια, που δεν έχουμε τόσο χρόνο να παρατηρήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Όταν θα έχεις χρόνο, προσπάθησε να εντοπίσεις τα απλά και καθημερινά πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Ξύπνησες και αντίκρισες μια ηλιόλουστη ημέρα, άκουσες ένα ρυθμικό και χαρούμενο τραγούδι, απόλαυσες έναν περίπατο στη φύση και πόσες ακόμη λεπτομέρειες που μας διαφεύγουν καθημερινά. Νιώσε ευγνωμοσύνη και χαρά για την απλότητα που σε περιβάλλει.

Απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσεις πως ορισμένοι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τα προβλήματα τους, που τείνουν να εκπέμπουν έναν αρνητισμό, ο οποίος επηρεάζει και τη δική σου διάθεση. Επίλεξε προσεκτικά τους ανθρώπους που θέλεις να έχεις κοντά σου, διότι σε αντιπροσωπεύουν και σε επηρεάζουν. 

Μην ξεχνάς να σε προσέχεις και να σε αγαπάς. Είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου και θα είσαι πάντα δίπλα σου!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μάριαν Ροζέα

marian rozeaΨυχολόγος BSc,
Απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.