Διαχείριση αδελφικής αντιζηλίας και συγκρούσεων : Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 29 Μαρτίου με εισηγητή τον Δημήτρη Τσουκάλη, ψυχολόγο με 14 έτη κλινική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Στις μέρες μας, η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά ολοένα κι αυξάνεται, ενώ το όριο ηλικίας στο οποίο τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχώς μειώνεται. Ουσιαστικά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο σε ηλικία 6 ετών, οπότε είναι πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν κι από το σπίτι, σε αυτήν την ηλικία περίπου.

Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών χρειάζονται τη βοήθεια των μεγαλυτέρων για να μπουν στο ίντερνετ. Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν μουσική, να παίξουν και να «φορτώσουν» παιχνίδια, να μιλήσουν με άλλους χρήστες και να ανταλλάξουν μηνύματα μεταξύ τους.

Η θετική πλευρά της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά

Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αρκετά ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, αφού τους ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του ίντερνετ, είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Πολλές εγκυκλοπαίδειες, είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο δωρεάν και σχεδόν απρόσκοπτα. Απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, ο μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποιο υλικό επιθυμεί. Όσον αφορά στη νέα μόδα της εποχής, τα παιχνίδια μέσω διαδικτύου, θα λέγαμε ότι αποτελούν μια ευχάριστη και διασκεδαστική απασχόληση που ξεκουράζει τους μικρούς μαθητές. Το ίντερνετ, είναι επίσης ένα υπέροχο εργαλείο για παιδιά που έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους συνομήλικους, βελτιώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους.

Η αρνητική πλευρά και κίνδυνοι του διαδικτύου για τα παιδιά

Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μπορεί να απομονώσει περισσότερο τα ντροπαλά παιδιά από τους συνομήλικους ή να τα αποσπάσει από άλλες δραστηριότητες όπως οι σχολικές εργασίες, η άθληση, ο ύπνος ή οι ευκαιρίες να αφιερώσουν χρόνο σε άλλους σε πραγματικό χώρο και χρόνο. Οι γονείς και οι δάσκαλοι συνήθως συνειδητοποιούν το πρόβλημα όταν ήδη έχει γίνει αρκετά σοβαρό. Και αυτό γιατί οι διαδικτυακές ενέργειες αποκρύπτονται εύκολα και γι’ αυτό το λόγο, ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμος. Επιπλέον, το ίντερνετ μπορεί να εγκυμονεί πολύ σοβαρότερους κινδύνους, όπως:

  • Πρόσβαση σε υλικό πορνογραφικού περιεχομένου όπως φωτογραφίες, κείμενα και πορνό βίντεο, επαφή με αγνώστους που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά.
  • Κίνδυνος να παρασυρθούν νεαρά παιδιά είτε μέσα από κανάλια συζητήσεων ή και ιστοσελίδες για παιδεραστία. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν στη Νορβηγία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία και στην Ισλανδία, το 24% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν πέσει συμπτωματικά σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Το 34% των νέων που έχουν συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές συζητήσεις (chats) έχουν αρνηθεί προτάσεις να γνωρίσουν άτομα τα οποία δεν ήξεραν νωρίτερα, ενώ το 22% δηλώνουν ότι πήγαν να συναντήσουν αγνώστους.

  • Προώθηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών μέσα από ιστοσελίδες και κανάλια συζητήσεων
  • Προβολή διαφόρων ιδεών και απόψεων όπως, χουλιγκανισμού, ρατσισμού, αυτοκτονίας και πολλών άλλων
  • Παρότρυνση για εκτέλεση διαφόρων παρανομιών
  • Επαφή με αγνώστους και διαδικτυακή παρενόχληση. Αυτού του είδους η παρενόχληση αναφέρεται συνήθως ως cyber-bullying (διαδικτυακή παρενόχληση) και είναι αρκετά γνωστή στους κύκλους των εφήβων. Πρόκειται, δυστυχώς, για τη σημαντικότερη παγίδα του ίντερνετ που προσβάλλει τόσο εφήβους, όσο και παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Συμβουλές για γονείς

Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μεγάλους χώρους, όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε αρχικά μόνοι σας και ενημερωθείτε επαρκώς για το πως δουλεύει το ίντερνετ. Στη συνέχεια, αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και να τα εκπαιδεύσετε στη χρήση του.

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος άγνωστος τους μιλήσει μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εξηγήστε τους πως όπως ακριβώς ανησυχούμε όταν κάποιος άγνωστος χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (εικονικά δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην τα αφήσετε ποτέ να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του ίντερνετ χωρίς τη δική σας παρουσία.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες στις οποίες έχετε περιηγηθεί μαζί.

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που θα απαγορεύσει στο παιδί σας την περιήγηση σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου.

Συζητήστε με το παιδί σας για την ασφάλεια του ίντερνετ και τους cyber ενδεχόμενους διαδικτυακούς κινδύνους, πάντα βέβαια με ευαισθησία και κατανόηση και βοηθήστε το να κατανοήσει και από μόνο του τις παγίδες του ίντερνετ.

Φροντίστε και οι ίδιοι να περιορίζετε το χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, γιατί τα παιδιά συνήθως ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών.

Ενημερωθείτε για το ποιους πρέπει να ενημερώσετε αν συναντήσετε ανάρμοστο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και μη διστάσετε να το καταγγείλετε στους αρμόδιους.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.