Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας του Psychology.gr επέλεξε και σας προτείνει βασικά εγχειρίδια ψυχομετρίας, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε με έκπτωση. Η ψυχομετρική μέθοδος εφαρμόζεται συχνά κατά την αξιολόγηση του χαρακτηριστικού τρόπου αντίληψης και σκέψης, των ικανοτήτων, της κοινωνικής συμπεριφοράς και των συνηθισμένων συναισθηματικών αντιδράσεων ενός ατόμου.

Τα ψυχομετρικά εργαλεία στην Ελλάδα

Όπως και η προηγούμενη έκδοση, έτσι και η νέα επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει περισσότερα από 600 ψυχομετρικά εργαλεία που είτε έχουν κατασκευαστεί -ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής- είτε έχουν μεταφραστεί και προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα. Τα εργαλεία ταξινομούνται σε επτά θεματικές ενότητες: κλινική ψυχολογία και ψυχολογία υγείας, κοινωνική ψυχολογία, νοημοσύνη και γνωστικές λειτουργίες, οργανωτική ψυχολογία, προσωπικότητα, συμβουλευτική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία, σχολική ψυχολογία.

Η παρουσίαση κάθε ψυχομετρικού εργαλείου επιτρέπει στον αναγνώστη να εντοπίζει εύκολα, με συγκρίσιμο και αντιπαραβολικό τρόπο, τις πληροφορίες που παρέχονται για κάθε τεστ: περιγραφικές πληροφορίες (ονομασία, σκοπός, γενική περιγραφή), ψυχομετρικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες (εγκυρότητα, αξιοπιστία, δείγμα), βιβλιογραφικές πηγές και στοιχεία επικοινωνίας για τους συγγραφείς.

Ο τόμος απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα και τις εφαρμογές των ψυχομετρικών εργαλείων στον ελληνικό χώρο:

  1. στους φοιτητές ψυχολογίας και όλων των γνωστικών αντικειμένων που ασχολούνται με τον άνθρωπο και που χρησιμοποιούν μεθόδους αξιολόγησης·
  2. σε όσους κάνουν χρήση των τεστ στην κλινική τους εργασία, χορηγώντας μια ποικιλία ψυχομετρικών δοκιμασιών σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους·
  3. στους Έλληνες ερευνητές, παρέχοντας μια βάση για την επιλογή ερευνητικών ψυχομετρικών εργαλείων και αποτελώντας ερέθισμα για την ενεργό εμπλοκή και συνεργασία τους στην κατασκευή και την προσαρμογή και άλλων εργαλείων·
  4. στους κατασκευαστές ψυχολογικών τεστ και στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσφέροντας ουσιαστική ενημέρωση για τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες μετάφρασης και στάθμισης ψυχομετρικών εργαλείων στον ελληνικό χώρο.

Μια συλλογή που έχει στόχο να συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη εφαρμογή της ψυχομετρίας στην Ελλάδα, αλλά και στην αύξηση της ενημέρωσης και της διεπιστημονικής επικοινωνίας γύρω από το θέμα των ψυχομετρικών δοκιμασιών στον ευρύτερο ελληνικό επιστημονικό χώρο.

Αποκτήστε το βιβλίο Τα ψυχομετρικά εργαλεία στην Ελλάδα, από το εξειδικευμένο βιλιοπωλείο της Πύλης μας με έκπτωση 25%

Η τεχνική του τεστ των κηλίδων μελάνης Rorschach

Το τεστ των κηλίδων μελάνης του Rorschach είναι το πιο δημοφιλές διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους κλινικούς ψυχολόγους και χορηγείται σε χιλιάδες ανθρώπους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα βασικό διδακτικό εγχειρίδιο για το τεστ των κηλίδων μελάνης του Rorschach.

Γράφτηκε για να προσφέρει στους φοιτητές της ψυχολογίας και στους επαγγελματίες κλινικούς ψυχολόγους τη βασική εκπαίδευση πάνω στη διευθέτηση, αξιολόγηση και ερμηνεία αυτής της προβολικής τεχνικής για την εκτίμηση της προσωπικότητας και της ψυχικής υγείας. Προσφέρει, επίσης, τη γνώση και σε όσους κλινικούς της ψυχικής υγείας ενδιαφέρονται να έχουν μια βασική κατανόηση της συμβολής των προβολικών τεχνικών στη διερεύνηση της προσωπικότητας του ατόμου.

Είναι ένα περιεκτικό εγχειρίδιο που θεμελιώνει τις θεωρητικές γνώσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η διερεύνηση της προσωπικότητας. Συλλαμβάνει την ουσία των διαδικασιών που εξετάζονται και δίνει τις πληροφορίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση ενός πρωτοκόλλου Rorschach.

Αναφέρονται οι βασικές αρχές χορήγησης, βαθμολόγησης και αναφοράς των αποτελεσμάτων αυτής της ψυχοδιαγνωστικής μεθόδου και τις θεωρητικές της καταβολές, οι οποίες δίνουν τη γενική εικόνα του ατόμου μέσα από την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του τεστ. Από τα παραδείγματα των πέντε πρωτοκόλλων που παρουσιάζονται στο εγχειρίδιο αυτό παρέχεται στους κλινικούς ψυχολόγους μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τη διάγνωση της προσωπικότητας σε όλες της τις εκφάνσεις, φυσιολογικές και ψυχοπαθολογικές.

Με την αβίαστη επιστημονικότητα της σκέψης και τις διεισδυτικές κλινικές επεξηγήσεις γεφυρώνεται το θεωρητικό μέρος με την τρέχουσα πρακτική, την έρευνα και τη βασική κατάρτιση πάνω στην προβολική τεχνική του Rorschach.

Αποκτήστε το βιβλίο Η τεχνική του τεστ των κηλίδων μελάνης Rorschach, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 15%

Βασικά θέματα ψυχομετρίας

Ψυχομετρία: σύνθετη λέξη από τα ουσιαστικά ψυχή και μέτρον: ψυχομετρία < ψυχο[<ψυχή] + μετρία [<μέτρον]. Κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με:

  • Τη θεωρία και έρευνα της εκτίμησης ή μέτρησης ψυχολογικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων (π.χ., νοημοσύνης, προσωπικότητας, ενδιαφερόντων κ.λπ.) ατόμων ή ομάδων με τη βοήθεια στατιστικών μεθόδων.
  • Το σχεδιασμό, χορήγηση και αξιολόγηση ποσοτικών δοκιμασιών που μετρούν ψυχολογικές μεταβλητές.
  • Τη συστηματική χρήση δοκιμασιών με σκοπό την ποσοτική μέτρηση των ψυχικών φαινομένων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
  • Την ποσοτικοποίηση και ανάλυση των ατομικών διαφορών.
  • Το σύνολο διαφόρων ψυχολογικών τεστ.
  • Την ποσοτική διάσταση της ψυχολογίας.
  • Τη μέτρηση της ψυχής.

Το βιβλίο καλύπτει όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων ψυχομετρίας, καθώς περιλαμβάνει πέρα από την ιστορική διαδρομή του κλάδου, με τη συμβολή των επιστημόνων ερευνητών που σφράγισαν τη γένεση και εξέλιξή του, την κατασκευή και στάθμιση εργαλείων, τους βασικούς τομείς μέτρησης και τα πιο διαδεδομένα εργαλεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τις αρχές από τις οποίες αναδύθηκε η ψυχομετρία.

Τα "Βασικά θέματα ψυχομετρίας" απευθύνονται σε κάθε ψυχολόγο, εκπαιδευόμενο ή επαγγελματία, που κάνει χρήση ψυχομετρικών εργαλείων στην καθημερινή του πράξη. Τα ψυχομετρικά εργαλεία έχουν διαποτίσει τη ζωή μας και χρησιμοποιούνται από κλινικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, από συμβούλους και οργανωτικούς ψυχολόγους, αλλά και από κάθε ερευνητή που δραστηριοποιείται στον χώρο των κοινωνικών επιστημών και όχι μόνο. Καθένας από αυτούς τους επαγγελματίες, αλλά και οι φοιτητές των κοινωνικών επιστημών κρίνεται απαραίτητο να διαθέτουν τις γνώσεις που σταχυολογεί και μεταλαμπαδεύει το παρόν βιβλίο.

Αποκτήστε το βιβλίο Βασικά θέματα ψυχομετρίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 25%

Ερωτηματολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης ΒarOn για παιδιά και εφήβους

Τα άτομα που διαθέτουν Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι ικανά:

  • να αναγνωρίζουν, να ρυθμίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
  • να δημιουργούν και να διατηρούν αμοιβαίως ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις
  • να συμπεριφέρονται κοινωνικώς υπεύθυνα
  • να αποδέχονται τη διαφορετικότητα
  • να προάγουν τον εκδημοκρατισμό των σχέσεων

Τα άτομα που διαθέτουν Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι:

  • αισιόδοξα
  • ευέλικτα
  • αποτελεσματικά στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και την αντιμετώπιση του στρες
  • εφοδιασμένα με ικανότητες ρεαλιστικής εκτίμησης του εαυτού και αξιοποίησης των εν δυνάμει πλεονεκτημάτων τους, μέσω μιας έντιμης διαχείρισής τους σε ευτυχείς ζωές

Στο βιβλίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ελληνική έρευνα τα ψυχομετρικά χαρακτηριστικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και των παραγόντων της στον ελληνικό πληθυσμό παιδιών και εφήβων. Τα ευρήματα προσφέρουν ερευνητική τεκμηρίωση στην πρόταση για την ένταξη προγραμμάτων Κοινωνικής-Συναισθηματικής Μάθησης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αποκτήστε το βιβλίο Ερωτηματολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης ΒarOn για παιδιά και εφήβους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 20%

Ελληνική κλίμακα αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας και οι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την πρόκληση της αξιολόγησης παιδιών και εφήβων με αυτή τη διαταραχή.

Η Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV είναι ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού της διαταραχής, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού (εκπαιδευτικούς και γονείς). Επιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που είναι πιθανό να εμφανίζουν τη διαταραχή, έτσι ώστε να παραπεμφθούν στις κατάλληλες σχολικές ψυχολογικές υπηρεσίες ή στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα για κλινική αξιολόγηση και διάγνωση. Η πρωτότυπη κλίμακα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ανάλογου σταθμισμένου εργαλείου στη χώρα μας επέβαλε τη στάθμισή της από τους συγγραφείς του παρόντος εγχειριδίου.

Σε αυτό το εγχειρίδιο παρουσιάζονται οι δύο μορφές της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ (για γονείς και εκπαιδευτικούς) που στηρίζονται στα διαγνωστικά κριτήρια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα, όπως ορίζονται στην τέταρτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV).

Περιλαμβάνονται πληροφορίες για την κατασκευή και τη στάθμιση των κλιμάκων στον ελληνικό πληθυσμό, τα κανονιστικά δεδομένα, την παραγοντική δομή, τις ψυχομετρικές ιδιότητες (εγκυρότητα και αξιοπιστία), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί σε κλινικά και σχολικά πλαίσια. Το εγχειρίδιο συνοδεύεται από έναν αριθμό απαντητικών φυλλαδίων της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Αποκτήστε το βιβλίο Ελληνική κλίμακα αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 25%

Δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές της προσωπικότητας DSM-5

Η ανά χείρας έκδοση της Δομημένης Ψυχιατρικής Συνέντευξης για τη διάγνωση των Διαταραχών Προσωπικότητας σύμφωνα με τα κριτήρια της τελευταίας (5ης) αναθεώρησης του DSM, συμπληρώνει τη μετάφραση της κλινικής συνέντευξης SCID-5 για τη διάγνωση των μειζόνων ψυχιατρικών διαταραχών.

Με αυτόν τον τρόπο οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας συμπληρώνουν τα ψυχομετρικά τους εργαλεία με το πλέον αξιόπιστο εγχειρίδιο για την αξιολόγηση της προσωπικότητας για κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Η ελληνική μετάφραση, καρπός πολύχρονης έρευνας και κλινικής εμπειρίας πάνω στις δομημένες κλινικές συνεντεύξεις - και με ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση των όρων της Αγγλικής με γνώμονα την κλινική αλλά και γλωσσική ακρίβεια, φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή διαγνωστική αξιοπιστία και εγκυρότητα στην έρευνα και στην κλινική πράξη, κατευθύνοντας την επιλογή μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Αποκτήστε το βιβλίο Δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές της προσωπικότητας DSM-5, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%

Δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές DSM-5: SCID-5-CV

Το SCID είναι το πλέον αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο για τη διερεύνηση των διαγνώσεων του DSM, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η παρούσα έκδοση, το SCID-5, αποτελεί την αναθεώρηση της προηγούμενης ώστε να αντιστοιχεί στις διαγνωστικές κατηγορίες του πρόσφατα εκδοθέντος DSM-5.

Τόσο η ελληνική έκδοση της Εκδοχής του Κλινικού (SCID- 5-CV) όσο και αυτής των Διαταραχών της Προσωπικότητας (SCID-5-PD), αποτελούν τον καρπό μιας μακροχρόνιας ενασχόλησης που ξεκίνησε από την πρώτη έκδοση της κλινικής συνέντευξης και της συνέντευξης για τις διαταραχές της προσωπικότητας με αποτέλεσμα να μην στερούνται ούτε επιστημονικής εγκυρότητας ούτε ακρίβειας στην ορολογία, για τις απαιτήσεις ενός ταξινομικού συστήματος όπως το DSM.

Και τα δύο αυτά πονήματα απευθύνονται, στους επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της ψυχικής υγείας, οι οποίοι αναζητούν το εγκυρότερο μέχρι στιγμής εργαλείο για την εκτίμηση των διαγνώσεων του DSM.

Αποκτήστε το βιβλίο Δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές DSM-5: SCID-5-CV, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 25%

Δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές προσωπικότητας DSM-5: SCID-5-PD

Η ανά χείρας έκδοση της Δομημένης Ψυχιατρικής Συνέντευξης για τη διάγνωση των Διαταραχών Προσωπικότητας σύμφωνα με τα κριτήρια της τελευταίας (5ης) αναθεώρησης του DSM, συμπληρώνει τη μετάφραση της κλινικής συνέντευξης SCID-5 για τη διάγνωση των μειζόνων ψυχιατρικών διαταραχών. Με αυτόν τον τρόπο οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας συμπληρώνουν τα ψυχομετρικά τους εργαλεία με το πλέον αξιόπιστο εγχειρίδιο για την αξιολόγηση της προσωπικότητας για κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Η ελληνική μετάφραση, καρπός πολύχρονης έρευνας και κλινικής εμπειρίας πάνω στις δομημένες κλινικές συνεντεύξεις - και με ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση των όρων της Αγγλικής με γνώμονα την κλινική αλλά και γλωσσική ακρίβεια, φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή διαγνωστική αξιοπιστία και εγκυρότητα στην έρευνα και στην κλινική πράξη, κατευθύνοντας την επιλογή μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Αποκτήστε το βιβλίο Δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές προσωπικότητας DSM-5: SCID-5-PD, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.