Ακρόαση άρθρου......

Η τραγωδία με πολλούς ανθρώπους είναι ότι δεν φοβούνται να πεθάνουν. Να ζήσουν φοβούνται!

Μη φοβάσαι!

…Να ρισκάρεις!
…Να κάνεις λάθη!
…Να μουτζουρωθείς!
…Να μετανιώσεις!
…Να πονέσεις!
…Να ζητήσεις συγγνώμη!
…Να αγαπήσεις χωρίς ανταπόκριση!
…Να πολεμήσεις μέχρι εκεί που αντέχεις!
…Να ορθώσεις το ανάστημά σου γι’ αυτά που πιστεύεις!
…Να μείνεις μόνος κάποιες φορές!

Μη φοβάσαι να ζεις!

Πάντα κάτι ανοίγει όταν κάτι κλείνει. Όταν κλείνει μια πόρτα που οδηγούσε στην ευτυχία, μια άλλη ανοίγει. Συχνά όμως, μένουμε προσκολλημένοι στην κλειστή πόρτα και δεν μπορούμε να δούμε αυτή που έχει ανοίξει για μας – Helen Keller

Ποτέ μη νομίζεις ότι αυτό που κλείνει θα παραμείνει για πάντα κλειστό.

Ποτέ μη νομίζεις πως ότι ανοίγει θα μείνει για πάντα ανοιχτό.

Όλα μεταβάλλονται. Αλλάζουν.

Φρόντισε όμως, να μπορείς να προσέχεις, να παρατηρείς και να συμμετέχεις. Και όταν είσαι μέσα στα "πράγματα", ποτέ, τίποτε δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κι αφού τίποτε δεν είναι οριστικό, φρόντιζε να ανακαλύπτεις τι είναι αυτό που γεννιέται, μέσα από εκείνο που αφήνεις πίσω σου.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Δύσκολες ερωτήσεις

Μάθε να ρωτάς τον εαυτό σου όλα εκείνα που σε τρομάζουν γιατί θα δεις ότι οι περισσότερες απαντήσεις υπάρχουν μέσα σου! Αν θέλεις να βγάζεις νόημα από ζωή, μη ρωτάς πρώτα τους άλλους. Ξεκίνα ερωτώντας τον εαυτό σου.

Γιατί ο εαυτός μας ΕΧΕΙ τις απαντήσεις! Ειδικά σ' εκείνες τις ερωτήσεις που φοβόμαστε να κάνουμε. Δηλαδή τις σωστές ερωτήσεις, γιατί ξέρουμε ή υποψιαζόμαστε ότι η απάντησή τους δεν θα μας αρέσει μεν, αλλά θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα δε.

Να λοιπόν, μια δυνατή άσκηση για σήμερα, για όλους εκείνους που θεωρούν την ικανότητα της υπευθυνότητας ευλογία. Κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσπάθησε με ηρεμία, να τις απαντήσεις:

  • Γιατί η ζωή μου δεν είναι έτσι όπως θα ήθελα να ήταν; (Αν φυσικά συμβαίνει κάτι τέτοιο).
  • Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι που χρησιμοποιώ συστηματικά και "σαμποτάρω" τα όνειρά μου;
  • Αν ο εαυτός μου δεν είναι ο καλύτερός μου φίλος, τι θα του πρότεινα να κάνει για να γίνει;
  • Όταν σκέφτομαι το μέλλον μου ανησυχώ ή ανυπομονώ; Αν ανησυχώ, ποια είναι τα βήματα που μπορώ σήμερα να πάρω ώστε να ελαττώσω την ανησυχία;

Μη βιαστείτε να τις απαντήσετε, αλλά όταν τις απαντήσετε να είστε ειλικρινείς, όσο και αν πονέσουν ή σας αγχώσουν οι απαντήσεις που θα δώσετε.
Γιατί αυτές οι απαντήσεις θα αποτελέσουν και την αρχή για τη δική σας υπέρβαση, αλλαγή και απελευθέρωση από όλα εκείνα που μέχρι σήμερα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μην αποφεύγεις το μονοπάτι του ήρωα! Δώσε μου έναν αδύναμο άνθρωπο που θέλει αληθινά να νικήσει στη ζωή και θα σου δείξω έναν ήρωα! Δώσε μου ένα δυνατό άνθρωπο που λέει ότι θέλει αλλά δεν τον αφήνουν να το κάνει, και θα σου δείξω ένα θύμα!

Γιατί γι' αυτό σε ανέθρεψαν οι γονείς σου!
Γιατί γι' αυτό σε κοιτάζουν με τα αθώα τους μάτια τα παιδιά σου!
Γιατί γι' αυτό θα σε θυμάται η ιστορία που εσύ γράφεις και θα μείνει πίσω σου!

Το μονοπάτι του "ήρωα" υπαγορεύει από σένα να κάνεις όλα εκείνα που θαυμάζεις στους άλλους όταν τα κάνουν, ενώ εσύ διστάζεις.
Το μονοπάτι του "ήρωα" είναι εκείνος ο δρόμος που ανοίγεται εμπρός σου κάθε φορά που αποφεύγεις να τον περπατήσεις, αλλά σε περιμένει.
Το μονοπάτι του "ήρωα" είναι το χειροκρότημα της ίδιας της ζωής σε όλους εκείνους που τολμούν να προσπεράσουν μέσα από τους φόβους τους και να φτάσουν στον προορισμό των ονείρων τους.

Και μια ημέρα σαν τη σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας για να κάνεις το πρώτο βήμα! Προχώρα μπροστά! Κάνε τώρα το πρώτο βήμα!

Μην αποφεύγεις το μονοπάτι του ήρωα!
Μη ρίχνεις "άσφαιρα"!

Όταν περπατάς το μονοπάτι των καθημερινών σου μαχών και προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο, μη ρίχνεις «άσφαιρα». Γιατί ή ίδια η ζωή θα σε τιμωρήσει! Επειδή αναπνέεις και ψηφίζεις, νομίζεις ότι είσαι αληθινά ελεύθερος;

Μήπως ζεις τη ζωή σου άχρωμα, παθητικά, αδιάφορα, κάθε φορά που δεν τολμάς να κάνεις εκείνο που ξέρεις ότι έχεις καθήκον να κάνεις;
Μήπως το πραγματικό σου καθήκον είναι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στο μέλλον των παιδιών σου και απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό;
Μήπως κάθε φορά που δίνεις χώρο στο κακό, το ανήθικο και το άδικο, νομίζεις ότι είναι πράξη γενναιότητας το να παραπονιέσαι στις καφετέριες και στις ταβέρνες για την …κατάντια μας;

Γιατί αν το κάνεις, στην ουσία, υποκρίνεσαι και κοροϊδεύεις όλους εκείνους που πιστεύουν σε σένα. Κι’ αυτοί που πιστεύουν σε σένα είναι οι γονείς σου, οι αγαπημένοι σου και τα παιδιά σου.
Γιατί αν το κάνεις, είναι σαν να υπερασπίζεσαι στη μάχη το οχυρό σου, όταν επιτίθενται οι εχθροί κι’ εσύ να τους φωνάζεις λέγοντας ότι τους ρίχνεις «άσφαιρα» νομίζοντας έτσι ότι θα τους κάνεις να σε λυπηθούν επειδή το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους κάνεις κακό ή να τους σταματήσεις.

Γι αυτό λοιπόν, πάψε να υποκύπτεις σε αυτό που φοβάσαι! Μη ρίχνεις άσφαιρα! Δεν εξευμενίζεις έτσι το κακό. Το κακό για να το πολεμήσεις χρειάζεται τόλμη, θυσία, γενναιότητα, αποφασιστικότητα και θρασύτητα. Έτσι μόνο μπορεί να νικηθεί. Πάρε τη ζωή σου στα σοβαρά.

Σταμάτησε να πιστεύεις αυτά που σου λένε στις τηλεοράσεις όλοι εκείνοι που έχουν συμφέρον να σε ναρκώνουν και άρχισε να αναζητάς την αλήθεια στα έργα και τις πράξεις όλων εκείνων που μόνο με λόγια πλουτίζουν τη ζωή σου.

Μη ρίχνεις άσφαιρα στο θηρίο που έρχεται κατά πάνω σου γιατί θα σε κατασπαράξει. Το θηρίο δεν λυπάται εκείνους που το φοβούνται. Αντίθετα, τους κατασπαράσσει πρώτους.
Γι αυτό κι’ εσύ μη τρέφεις ψευδαισθήσεις. Κοίταξε το στα μάτια! Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις πάνω απ’ όλα, είναι ποιο είναι το δικό σου «θηρίο»!

Κάθε άνθρωπος έχει δυο «θεριά» που αντιμετωπίζει. Εκείνα που είναι μέσα του κι’ εκείνα που βρίσκονται έξω από αυτόν. Γιατί μόνο αν ξέρεις ποια είναι, τότε ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις. Πέτυχε τα και βγάλε τα έξω από τη ζωή σου μια και καλή!

Τι σε κρατάει όρθιο στα δύσκολα; Τι είναι αυτό που σε κάνει ήρωα;

Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον καθρέφτη σου!

Τι σε σπρώχνει και σε κάνει να αντέχεις; Τι είναι αυτό που σε κάνει να δημιουργείς;

Δεν στο έχω πει όλο αυτό τον καιρό που γράφω για σένα, αλλά σε θαυμάζω! Σε θαυμάζω γιατί κάθε ημέρα που περνάει όλο και κάτι κάνεις για να δημιουργήσεις το μέλλον σου.

Παρά τα εμπόδια, τις τρικλοποδιές, την εχθρότητα, τις δυσκολίες, τις αδικίες και τις πρόστυχες και άνισες αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις, εσύ συνεχίζεις! Και συνεχίζεις με αξιοπρέπεια, με θαυμαστή καρτερία και υπομονή, αλλά συνεχίζεις!

Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να είναι αυτό που σε σπρώχνει στο να δημιουργείς καθημερινά; Να δημιουργείς τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για σένα και όλους όσους αγαπάς.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μένεις όρθιος στα δύσκολα;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να κοιτάζεις κατάματα τα εμπόδια ανάμεσα σε σένα και τους στόχους σου;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μη χάνεις την ελπίδα σου όταν όλα σβήνουν από μπροστά σου;
Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει για να προχωράς προς την κατεύθυνση των ονείρων σου;

Ποιο είναι αυτό το μεγάλο, το φωτεινό , το δυνατό που βρίσκεται μέσα σου και σε κάνει να ανακαλύπτεις καινούργιους κόσμους που θέλεις να διαβείς και να κατακτήσεις;

Προσπάθησε να το ανακαλύψεις. Προσπάθησε να το εντοπίσεις. Μην το ψάχνεις έξω από σένα. Μέσα σου βρίσκεται και επεκτείνεται κι έξω σου.

Μπορεί να είναι η αγάπη για κάποιους ανθρώπους. Μπορεί η πίστη σε ένα ιδανικό που να αξίζει για σένα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, αρκεί εσύ να το βρεις.

Μόνο εσύ μπορείς να το ανακαλύψεις.

Γιατί μόλις το βρεις, μόλις το εντοπίσεις, η δύναμη σου θα δεκαπλασιαστεί και η ορμή που θα αποκτήσεις προς την κατεύθυνση των στόχων και των ονείρων σου θα σε ανεβάσει σε ανώτερα επίπεδα δημιουργίας και επίτευξης.

Τι είναι λοιπόν αυτό που σε κάνει ήρωα; Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον καθρέφτη σου!

* Απόσπασμα από το βιβλίο του Άκη Αγγελάκη «Ζεις ή Υπάρχεις

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άκης Αγγελάκης

aggelakis akisΣύμβουλος Συνθετικής Προσέγγισης, Business and Life Mentor, Εκδότης, Συγγραφέας.
Email επικοινωνίας : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.