Ακρόαση άρθρου......

Όταν ένας άνθρωπος βρεθεί εκτεθειμένος σε ένα ιδιαιτέρως τραυματικό γεγονός, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει άμεσα διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ένα τραυματικό γεγονός, θα μπορούσε να είναι η σωματική κακοποίηση, ένας σοβαρός τραυματισμός, ένα ατύχημα ή μία καταστροφή από ένα φυσικό φαινόμενο, όπως, ο σεισμός.

Το άτομο, που εμφανίζει μετατραυματικό στρες, έχει βιώσει το ίδιο ένα τραυματικό γεγονός, ή έχει υπάρξει μάρτυρας σε αυτό. Για να θεωρηθεί τραυματικό ένα γεγονός, πρέπει να έχει υπάρξει πραγματικός ή επαπειλούμενος θάνατος, σοβαρός τραυματισμός ή απειλή της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου ή άλλων, που συμμετείχαν στο συμβάν (DSM-IV,1996). 

Συμπτώματα Μετραυματικού Στρες

Στο μετατραυματικό στρες, το άτομο νιώθει να ξαναβιώνει το τραυματικό γεγονός, μπορεί ακόμα και να έχει ψευδαισθήσεις. Μπορεί να αισθανθεί αναστάτωση ή να αντιδράσει σωματικά ακόμα και σε κάτι που θα του θυμίσει το τραυματικό γεγονός. Συχνά, αρχίζει να αποφεύγει ανθρώπους, μέρη ή καταστάσεις, που μπορεί να του θυμίσουν το γεγονός. Ο ύπνος, συνήθως διαταράσσεται, το άτομο έχει δυσκολία να συγκεντρωθεί, βρίσκεται σε υπερεπαγρύπνηση ή είναι ευερέθιστο. Πολλές φορές, τα παραπάνω συμπτώματα καθιστούν το άτομο ανίκανο να αντεπεξέλθει σε κοινωνικές ή άλλου είδους υποχρεώσεις.

Είναι πολύ συχνό, πολλές φορές, να μην είναι το ίδιο το τραυματικό γεγονός, που προκάλεσε το ψυχικό τραύμα, αλλά αυτό, που βιώθηκε ως τραυματικό γεγονός, να είναι εκείνο, που αναζωπύρωσε ουσιαστικά, ένα τραύμα από το παρελθόν. Δηλαδή, το ίδιο το αρνητικό συμβάν, ενεργοποίησε κάποια παιδική σύγκρουση, η οποία τότε βιώθηκε ως απειλή από το παιδί.

Στην ερώτηση, κατά πόσο ένα γεγονός μπορεί να τραυματίσει τον ψυχισμό ενός ανθρώπου και σε ποιο βαθμό, η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Α. Εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Το ίδιο το γεγονός μπορεί να το βιώσει διαφορετικά ένας ενήλικας και αλλιώς ένα μικρό παιδί, που ο ψυχισμός του δεν έχει ωριμάσει ακόμα και είναι αρκετά ευάλωτο.

 Β. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Υπάρχουν άνθρωποι, που νιώθουν αρκετά ευάλωτοι σε δύσκολες καταστάσεις και άλλοι αρκετά πιο ανθεκτικοί, οι οποίοι καταφέρνουν να κρατούν την ψυχραιμία τους και να βρίσκουν λύσεις. Η εσωτερική επεξεργασία, αλλά και η αντιμετώπιση του τραυματικού συμβάντος, θα είναι τελείως διαφορετική σε κάθε μία από τις παραπάνω προσωπικότητες.

Γ. Είναι πολύ σημαντικό αν υπήρχαν προστατευτικοί παράγοντες τη στιγμή του τραυματικού γεγονότος, αλλά και μετέπειτα. Για παράδειγμα, η συναισθηματική υποστήριξη από έναν κοντινό συγγενή ή φίλο, είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση αλλά και εξέλιξη του ψυχικού τραύματος.

Θεραπεία Μετατραυματικού Στρες

Όσον αφορά στη θεραπεία του μετατραυματικού στρες, εάν τα συμπτώματα, που περιγράφηκαν πιο πάνω, διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα, είναι απαραίτητη η υποστήριξη του ατόμου από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μέσω της ψυχοθεραπείας. Υπάρχουν βραχεία είδη ψυχοθεραπείας, τα οποία μπορούν να στοχεύσουν στην επεξεργασία και αντιμετώπιση του ίδιου του τραυματικού συμβάντος. Σε περίπτωση, που το άτομο έχει βιώσει αρκετά τραύματα από την παιδική ηλικία, είναι απαραίτητη μία πιο μακροχρόνια ψυχοθεραπεία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κασσιανή Τρικαλιώτη

Ψυχολόγος, Ειδίκευση στην ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Γονέων και στην Παιγνιοθεραπεία - Θεραπευτικό παιχνίδι. Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.