αυτοπεποίθηση

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι μια μορφή ασθένειας και αν δεν τη γιατρέψεις εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σου και σε καταστρέφει. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, τον εκτιμούν, τον σέβονται και τον αποδέχονται όπως είναι και αυτό είναι το καλύτερο συστατικό για την ψυχική τους υγεία.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση του ανθρώπου για το ότι έχει την ικανότητα να πράξει ό,τι επιθυμεί. Είναι η πεποίθηση του ατόμου για μια θετική αυτο-εικόνα και μια ρεαλιστική αντίληψη για τις δυνατότητες του. Με πολύ απλά λόγια είναι η αγάπη για τον εαυτό μας και η σιγουριά του ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Αντιθέτως, τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους εξαρτώνται υπερβολικά από την αποδοχή κα την έγκριση των άλλων για να νιώσουν καλά. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, καθώς φοβούνται την αποτυχία και δεν προσδοκούν ότι θα κάνουν κάτι επιτυχώς.

Πως θα αναπτύξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

Σημαντικός παράγοντας για την διαδικασία αυτή είναι ο ρόλος των γονέων: Όταν αποδέχονται το παιδί, ακόμα και όταν κάνει λάθη, αυτό αναπτύσσει υψηλή αυτοπεποίθηση. Όταν, όμως, το απορρίπτουν, ή όταν είναι πολύ απαιτητικοί ή υπερπροστατευτικοί και δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία του, τότε το παιδί δεν μαθαίνει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Χάνει έτσι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του. Με τον ίδιο τρόπο, ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης έχει όλο το κοινωνικό περιβάλλον.

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας και κατ' επέκταση στον εαυτό μας αποκτάται μέσα από τα εξής «μονοπάτια» :

  • Τις προσωπικές εμπειρίες και επιδόσεις:οι επιτυχίες που έχουμε ενισχύουν την αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και τις ικανότητες που κατέχουμε.
  • Η μάθηση μέσω προτύπων:παρατηρώντας άλλους ανθρώπους να σκέφτονται ή να συμπεριφέρονται με κάποιο τρόπο,να έχουν οι ίδιοι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μαθαίνουμε και εμείς να λειτουργούμε έτσι και να αποκτάμε περισσότερη σιγουριά για τον εαυτό μας και τις δυνάμεις του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου πολλές καταστάσεις ή εμεπιρίες προκαλούν έντονο στρες με επακόλουθο, μεταξύ άλλων, την μείωση της αυτοπεποίθησης. Ένα άτομο είναι πιθανό να νιώσει άσχημα εξαιτίας δυσάρεστων καταστάσεων. Μπορεί να αισθανθεί άγχος, μελαγχολία. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό, οι καταστάσεις, όμως, αυτές μπορεί να προκαλέσουν και σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, κυρίως από άτομα που έχουν την "προδιάθεση" για κάτι τέτοιο.

Πώς μειώνεται η αυτοπεποίθηση μας

Έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σημαίνει έλλειψη ικανοτήτων. Ηυπερβολική έμφαση στα «πρέπει» και τους κανόνες, η δυσκολία στην αποδοχή κομπλιμέντων, η μειωμένη έμφαση στα θετικά στοιχεία του εαυτού μας, ο φόβος για το παραμικρό,είναι παγίδες που μπορούν να εγκλωβίσουν το άτομο και να το κάνουν να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του.

Η κατανόηση και η αλλαγή αυτών των σκέψεων  μας επιτρέπει να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε την αναγκαία αυτοπεποίθηση.

Αποκτήστε το βιβλίο Σύμβολα του εαυτού - Εικόνες της ζωής, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας

Απλά πράγματα για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας

Βάλε στόχους μικρούς και μεγάλους: Ξεκίνα να δουλεύεις για όσα ονειρεύεσαι, για όσα θέλεις και σε κάνουν χαρούμενο και μην τα παρατάς. Η υλοποίηση των στόχων αυτών θα βελτιώσει την εικόνα για τον εαυτό σου και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σου. Ό, τι και να γίνει μην τα παρατήσεις.

Ξεκίνα τη γυμναστική: Εκτός του ότι σε βοηθάει να εκτονωθείς και να αποβάλλεις το άγχος, όταν θα δεις το σώμα σου να αλλάζει θα νιώσεις όμορφα.

Ασχολήσου με όσα σου αρέσουν και σε γεμίζουν όμορφα συναισθήματα: Διάβασε ένα βιβλίο, κάνε μάσκες ομορφιάς, βάλε δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι και χόρεψε σαν να μη σε βλέπει κανείς. Κάνε ό,τι σε κάνει να χαμογελάς, ό,τι σε ευχαριστεί.

Βελτίωσε την εξωτερική σου εμφάνιση: Να περιποιείσαι τον εαυτό σου, να τον φροντίζεις, να του φοράς όμορφα ρούχα, να έχεις τα μαλλιά και το μακιγιάζ σου επιμελημένα ανά πάσα στιγμή και όσο μπορείς να φροντίζεις να ανανεώνεσαι. Όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη πρέπει να βλέπεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα σε κάνει να αγαπήσεις την εικόνα σου και τον εαυτό σου.

Θυμήσου όλα όσα έχεις πετύχει στο παρελθόν και τα συναισθήματα που ένιωσες: Βλέπεις είσαι δυνατή και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το θελήσεις και να το βάλεις στόχο.

Σωστή στάση σώματος: Η σωστή στάση του σώματος μας επηρεάζει το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας αλλά και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Γι’ αυτό μην καμπουριάζεις, περπάτα με άνεση και σιγουριά, κοίτα τους άλλους στα μάτια, νιώσε περήφανη για σένα και θα δεις την αυτοπεποίθηση σου να εκτοξεύεται στα ύψη.

Χαμογέλα συχνά και σκέψου αισιόδοξα: Το χαμόγελο κάνει καλό στην εικόνα σου και στο πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Αντιμετώπισε τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία, σκέψου θετικά, μη μιζεριάζεις και να φοράς πάντα την καλύτερη σου διάθεση.

Βάλε ομορφιά σε ό,τι κάνεις, δώσε τον καλύτερο σου εαυτό και θα δεις όλα θα πάνε πολύ καλά.

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα σου και είναι μόνο στο χέρι σου να βελτιωθεί. Νιώσε καλά με τον εαυτό σου και όλα γύρω σου θα μοιάζουν πολύ όμορφα τότε.

Συγγραφή Άρθρου

Εύη Στεργίου

stergiou eviΖω στα Ιωάννινα και έχω σπουδάσει Νοσηλευτική. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα βιβλία, ο χορός, η μόδα και η ενασχόληση με τη συγγραφή.
Μέσα από το γράψιμο μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα. Μου φτιάχνει τη διάθεση και αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα την καθημερινότητα.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ειλικρίνεια, μια σπάνια αξία
ειλικρίνεια ψέματα

Οι άνθρωποι μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να ζούμε με αξίες, με σεβασμό, με ηθική, με εντιμότητα. Θεωρώ πως από τις πιο σημαντικές είναι αυτή της ειλικρίνειας, καθώς όταν είμαστε ειλικρινείς, είμαστε αληθινοί, αυθεντικοί και πραγματικά ο εαυτός μας, δεν προσποιούμαστε κάτι άλλο. Φυσικά, σε έναν κόσμο όπου όλοι πλασάρουμε κάτι διαφορετικό από ότι είμαστε και προσποιούμαστε συνεχώς, είναι πολύ σπάνιο πια αυτό.

Να εκτιμάς όλα όσα προσφέρει η ζωή γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο
αισιοδοξία χαρά

Η ζωή είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, δώρο που δεν πρέπει να το σπαταλάς σε μιζέριες και αδράνεια. Μπορεί να μην είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όμως είναι όμορφη και μικρή. Εμείς τι κάνουμε όσο ζούμε;

Κορωνοϊός, Μένουμε σπίτι: Πως να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία
ψυχική υγεία

Αυτή την περίοδο ζούμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του κορωναϊού, που πλήττει μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τις οδηγίες που λαμβάνουμε από την πολιτεία για να προφυλάξουμε πρώτα εμάς και εν συνεχεία τους άλλους γύρω μας, αλλά χρειάζεται να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία παράλληλα. Ο καθένας μας αυτή τη στιγμή καλείται να βρει τη δική του δύναμη και τους δικούς του προσωπικούς τρόπους άμυνας σε όλη αυτή τη ζόρικη κατάσταση που βιώνουμε.

Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός
σχολικός εκφοβισμός

Για το φαινόμενο του εκφοβισμού ή bullying, έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες προκειμένου να το περιγράψουν. Μια συνέχεια συμπεριφορών που αφορά σε προσπάθειες κυριαρχίας και άσκησης εξουσίας σε βάρος άλλου ατόμου. Το bullying είναι συστηματικό και αφορά ένα φάσμα συμπεριφορών που πληγώνουν, όπως κοροϊδίες, περιθωριοποίηση, απόσπαση χρημάτων, καταστροφή αντικειμένων, καθώς και σωματικές επιθέσεις, χτυπήματα και κλοτσιές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares