Ακρόαση άρθρου......

Κανένας μας δε γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ωστόσο πολλοί από εμάς χάνουν χρόνο ανησυχώντας γι' αυτό. Διαβάζουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την αξιοθρήνητη κατάσταση των ποταμών, των δασών και της θάλασσας.

Διαβάζουμε επίσης για τον αποδεκατισμό ορισμένων τύπων ζώων, ενώ ορισμένα είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Η πολιτική αναταραχή σε πολλά σημεία της γης και η φτώχεια κι η μιζέρια των αστέγων και των προσφύγων είναι κοινό θέμα ζήτησης.

Δεν υπάρχουν και πολλές αιτίες να χαιρόμαστε;

Απαισιοδοξία για το μέλλον

Είναι θλιβερό να ανοίγει κανείς εφημερίδα στην εποχή μας. Πού θα φτάσει η κατάσταση; Έχουμε μέλλον ή θα καταλήξουμε όλοι στην καταστροφή;

Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τόσο αρνητικοί σχετικά με την κατάσταση στον κόσμο, ώστε αποφάσισαν να μη φέρουν σ' αυτόν παιδιά. Άλλοι φτάνουν στο ακραίο σημείο να περνούν τη ζωή τους με την προετοιμασία τους τέλους, το οποίο θεωρούν ότι επίκεται. Ακραίες περιπτώσεις φυσικά, ωστόσο υπαρκτές.

Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται βέβαια μακριά από τα άκρα, ωστόσο έχουν συνείδηση και συχνά ανησυχούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας και πού θα μας οδηγήσει αυτό στο μέλλον.

Η ανθρώπινη φύση έχει προβλέψει ώστε να τρομάζουμε, αν συμβεί κάτι πολύ κοντά στην πόρτα μας και δεν μπορούμε πια να το παραβλέψουμε.

Αν ζούμε κοντά σε σταθμό ατομικής ενέργειας και ακούσουμε για κάποια διαρροή, ανησυχούμε πολύ και προσπαθούμε να μάθουμε τι συνέβη και αν κινδυνεύουμε.
Αν όμως διαβάσουμε για διαρροή σε ξένο πυρηνικό αντιδραστήρα, γυρίζουμε στη σελίδα με τις τηλεοπτικές ταινίες για να δούμε τι έργο θα παίξει η τηλεόραση.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Αυτή είναι η μέση αντίδραση της πλειοψηφίας. Ενδιαφερόμαστε για τον πόλεμο που γίνεται κάπου μακριά, αν έχει επάνω μας άμεσο αντίκτυπο.

Άτομα που τρομοκρατούνται υπερβολικά

Τα άτομα που τρομοκρατούνται υπερβολικά για το τι επιφυλάσσει το μέλλον του κόσμου, είναι άτομα που υποφέρουν από αγωνία στην προσωπική τους ζωή.  Συχνά η απαισιοδοξία που προβάλλουν για το μέλλον προέρχεται από προβλήματα άγχους βασισμένα στο μέλλον τους.

Όσο λιγότερο νιώθει ότι ελέγχει τη ζωή του το άτομο, τόσο πιο ανησυχητικό φαίνεται το μέλλον.

Ο φόβος μέσα σε αυτό το άτομο μεταφέρεται σε ό,τι βλέπει έξω: άλλα άτομα γίνονται επίφοβα, επειδή διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ή είναι διαφορετικά, και τα αρνητικά γεγονότα βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το συναίσθημα της απόγνωσης και της απελπισίας.

Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι τα αρνητικά προαισθήματα βασίζονται σε γεγονότα: το διαβάσαμε στην εφημερίδα! Αποδεικνύεται ότι το μέλλον είναι ζοφερό! Τα άρθρα αυτά ενισχύουν απλά την κατάθλιψη κι αυτό κάνει το άτομο να βλέπει τη ζωή με ακόμη πιο αρνητικό τρόπο.

Μετατρέψτε την ανησυχία σας σε θετική δράση

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Πολύς κόσμος διαβάζει τις ανησυχητικές αυτές περιγραφές, αλλά δεν τρομοκρατούνται όλοι.

Όσοι αντιμετωπίζουν με εποικοδομητικό τρόπο την αρνητική πληροφορία, αρχίζουν να συμμετέχουν, για παράδειγμα βοηθώντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ανακυκλώνουν χαρτιά και γυαλί, δεν αγοράζουν γούνες και προσφέρουν τη φιλανθρωπία με όποιο τρόπο προτιμούν.

Με άλλα λόγια, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τον πλανήτη να έχει μέλλον.

Μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στη ζωή, υπάρχουν όμως και πάρα πολλά που μπορούμε να βελτιώσουμε.

Ίσως σκεφτείτε ότι αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά ξανασκεφτείτε το. 'Εχετε αντιληφθεί ότι οι κινήσεις αυτές πολλαπλασιάζονται; Σήμερα υπάρχουν παντού δοχεία για τα γυαλιά και το χαρτί. Οι βιομήχανοι έχουν αλλάξει τα προϊόντα τους για να μην απελευθερώνονται βλαβερά αέρια (στην αρχή οι εκστρατείες για την προστασία του όζοντος θεωρήθηκαν ιδιορρυθμία).

Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα - υπάρχουν εκατοντάδες άλλα. Οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι εξίσου πραγματικές με τις αρνητικές, δυστυχώς όμως οι κακές ειδήσεις πωλούν περισσότερες εφημερίδες, γι' αυτό και φαινομενικά δεν ακούμε πολλά θετικά γεγονότα που θα μας δώσουν μια λιγότερο αρνητική άποψη του μέλλοντός μας.

Αν ανησυχείτε για το μέλλον, κάντε κάτι γι' αυτό. Μετατρέψτε την ανησυχία σας σε θετική δράση και συμμετέχετε στις λύσεις. Αν είστε άτομο που υποφέρει από αγωνία και η αγωνία σάς προκαλεί απελπισία για το μέλλον, κάντε κάτι για την αγωνία σας.

Χρειαζόμαστε και εσάς και τη συμμετοχή σας για να συνεχίσουμε το εποικοδομητικό έργο, έργο που συντελείται ήδη παντού γύρω μας για να λυθούν τα προβλήματα του πλανήτη.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Νικήστε τους φόβους σας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.