νέο έτος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή λίγο πριν ή λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου, στο μυαλό μας γυρίζουν λίστες. Λίστες και υποσχέσεις με πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε και άλλα που πρέπει να μην ξανακάνουμε. Κάθε χρόνο σβήνουμε γράφουμε, σε ημερολόγια, σε κινητά ή απλώς στο μυαλό μας ό,τι επιθυμούμε να πετύχουμε και ό,τι πρέπει να θυμόμαστε να μην κάνουμε ξανά.

Αρά έχει δύο αφετηρίες η σκέψη μας, η μια είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, όπως θα θέλαμε να ‘’περπατήσει’’ στον νέο χρόνο και η άλλη είναι οι χειρότερες στιγμές που ζήσαμε τον χρόνο που πέρασε.

Φτιάχνουμε, λοιπόν, την λίστα με το συναίσθημα της χαρμολύπης που σε συνδυασμό με την συναισθηματική φόρτιση των εορτών, θα μας κάνει είτε υπεραισιόδοξους είτε πεσιμιστές. Λογικά οι περισσότεροι από εμάς, μέχρι τον Απρίλιο δεν θυμόμαστε την συγκεκριμένη λίστα. Δεκάδες υποσχέσεις θα έχουν πνίγει στο ποτάμι που λέγεται καθημερινότητα και η ροή των γεγονότων θα μας έχει παρασύρει. Αυτό δεν είναι κακό όμως, σύμφωνα με την θεωρία του Ζεν:

Πρέπει να αφηνόμαστε στην ροή του σοφού ποταμού, να επιτρέπουμε στη ζωή να μας διαπερνά.

Να μην προσπαθούμε να προγραμματίσουμε και οργανώσουμε το κάθε τι με ακρίβεια, δεν μπορούμε άλλωστε να το κάνουμε με επιτυχία.

Φέτος μη φτιάξετε λίστα!

Προτιμήστε να αποφύγετε λοιπόν αυτή την διαδικασία, και μαζί θα έχετε αποφύγει να θυμηθείτε δυσάρεστες στιγμές που πέρασαν και υπεραισιόδοξες υποσχέσεις που μάλλον δε θα κρατήσετε, και στο τέλος της χρόνιας θα νιώσετε άσχημα για αυτό. Είναι αρκετά επιβαρυντικό για την αυτοπεποίθηση σας να μην πετυχαίνετε τους στόχους σας. Βέβαια, την ώρα που θα νιώσετε λύπη για αυτό, δε θα σκεφτείτε πως η λίστα σας φτιάχτηκε χωρίς να λάβετε υπόψιν τους παράγοντες , συγκυρίες, συνθήκες, απρόοπτα, νέες γνωριμίες, τύχη και ότι γενικά περιλαμβάνεται στη λέξη μέλλον.

Φέτος δώστε μόνο μια υπόσχεση που είναι ικανή να γεμίσει 2020 λίστες: Να αγαπήσετε τον εαυτό σας!

Καθίστε αναπαυτικά σε έναν ήρεμο χώρο και πείτε στον εαυτό σας πως φέτος έχετε μόνο μια υποχρέωση. Πείτε το όσες φορές χρειαστεί, ώστε να αρχίσουν να έρχονται από μόνες τους σκέψεις στο μυαλό σας σχετικά με το τι σας ευχαριστεί και τι όχι.

Αν δεν έχετε ήδη κάνει τέτοιες σκέψεις, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αρχίσετε. Βάλτε στην θέση του πιο αγαπημένου σας προσώπου αυτή την περίοδο (σύντροφος, παιδιά, αδέρφια, φίλος) τον εαυτό σας. Και με γνώμονα αυτό αναλογιστείτε τι θα ήταν το καλύτερο για εσάς.

Τι σας αρέσει περισσότερο; Ποια δραστηριότητα σας ευχαριστεί; Τι θα σας έδινε χαρά; Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό, χρώμα, ποτό; Τι αλλαγές χρειάζονται στην επαγγελματική σας ζωή; Γυμνάζεστε αρκετά;

Από τις πρώτες κιόλας ερωτήσεις θα διαπιστώσετε πως μερικές από τις απαντήσεις που ξέρατε θα έχουν αλλάξει και είναι απόλυτα λογικό. Εφαρμόστε αυτή την διαδικασία για λίγα λεπτά καθημερινά. Πέντε λεπτά της μέρας είναι αρκετά! Ξεκλέψτε τα από ένα παιχνίδι που παίζετε στο κινητό, από τις διαφημίσεις που βλέπετε στην τηλεόραση, την ώρα που είστε κολλημένοι στην κίνηση ή στην ουρά ενός καταστήματος / οργανισμού, όποτε εσείς επιλέξετε. Αφουγκραστείτε την ζωή σας. Αλλά να το κάνετε με συνέπεια.

Το μικρό εγώ

Φανταστείτε ένα πολύ μικρό πλασματάκι, πολύχρωμο που να χωράει στην τσέπη σας, στον ώμο σας, οπουδήποτε. Θα είναι εκεί ήρεμο και σιωπηλό μέχρι εσείς να του μιλήσετε. Είναι το μικρό σας εγώ. Μαζί του θα περνάτε αυτά τα πέντε λεπτά της κάθε μέρας.

Να το ρωτάτε τι του άρεσε και τι όχι από τις συμπεριφορές , τις αλλαγές, τις συνήθειες, τις συζητήσεις, τις αντιδράσεις και ότι άλλο θυμάστε από την μέρα που προηγήθηκε. Να το ακούτε με ηρεμία και ειλικρίνεια, να μην το κρίνετε ούτε να το αποθεώνετε φυσικά.

Ό,τι σας πει είναι η μικρή σας λίστα κάθε φορά. Μια λίστα μοναδική και πρωτότυπη όπως και εσείς, χωρίς κλισέ και χιλιοειπωμένα πρέπει. Είναι οι ανάγκες σας, οι προτιμήσεις, τα λάθη και τα σωστά σας. Μαζί με αυτά είναι και άνθρωπο , γεγονότα και στιγμές που θα ξέρετε κάθε φορά αν σας κάνουν καλό ή όχι. Αλλά θα το ξέρετε έγκαιρα, δε θα χρειαστεί να σας ταλαιπωρήσουν τοξικότητες για πολύ καιρό μέχρι να τις απομακρύνετε. Δε θα ανεχτείτε μια κακή σας συνήθεια που μέσω της επανάληψης θα την βρίσκετε καθημερινά στην λίστα σας. Σπουδαίο, επίσης, είναι ότι δε θα ξεχνάτε τις μικρές χαρούμενες στιγμές μιας μέρας έτσι ώστε να εστιάζετε μόνο στις αρνητικές. Και κυρίως δε θα έχετε μια μεγάλη λίστα να σας κουνάει το δάχτυλο ότι δεν τα  καταφέρατε, γιατί πολύ απλά αύριο θα φτιάξετε μια καινούργια. Μην την πείτε λίστα, ας την πούμε μια συμφωνία με τον εαυτό μας.

Έπρεπε να είχα γίνει ένα «εγώ» προτού να γίνω ένα «εμείς». Irvin D. Yalom 

Σύμφωνα με την παραπάνω φράση, θα δείτε τις σχέσεις να αλλάζουν με έναν τρόπο ευχάριστο και συμβατό. Θα ζείτε τις προσωπικές σας σχέσεις ‘’ολόκληροι’’, θα απομακρυνθείτε από καταστάσεις που σας ταλαιπωρούν ή που σας έκαναν να ταλαιπωρείτε τους άλλους αντίστοιχα. Θα δείτε την αυτοπεποίθηση σας να αυξάνει, πετυχαίνοντας μικρούς στόχους κάθε φορά. Θα νιώσετε ευγνωμοσύνη για αυτό το μικρό σας εγώ, με τόσα που θα μάθετε και άλλα τόσα που θα καταλάβετε. Θα έχετε μια σχέση ζωής μαζί του, μυστική και πολύτιμή θα θέλει μόνο το καλό ό ένας του άλλου.

Φτιάξτε σήμερα αυτό το πλασματάκι με τα χρώματα και τα σχήματα που επιθυμείτε, να είστε δημιουργικοί και ελεύθεροι με την κατασκευή. Ένα μόνο να θυμάστε πως πάντα αυτό το πλασματάκι ‘’το εγώ’’ να είναι μικρό.

Συγγραφή Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Life Coach  - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εξειδίκευση στη διαχείριση χωρισμού - διαζυγίου.
Μοιράζω τον χρόνο μου στην Αθήνα και την Μυτιλήνη.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν ο έρωτας γίνεται εξάρτηση
ερωτική εξάρτηση

Έρωτας μεταξύ άλλων είναι μια έντονη έλξη, αυθόρμητη και επίμονη προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μερικές φορές αμοιβαία και άλλες όχι. Μπορεί να είναι σωματική ή συναισθηματική ή και τα δύο. Έτσι κάπως ξεκινούν όλα, παγιδευμένοι στην ένταση αυτής της έλξης, δίνουμε ονόματα και χαρακτηρισμούς όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Τα υλικά του Έρωτα
έρωτας

Όπως κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων, έτσι και ο έρωτας στην γέννηση του ενεργοποιεί ολόκληρο το θαυμαστό εργοστάσιο που λέγεται εγκέφαλος.

Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα
ερωτική σχέση

Ξέρετε τι μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι; Ότι μπαίνει πάντα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι... Η πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που τόσο επιθυμήσατε να μοιραστείτε όταν πρωτογνωριστήκατε! Στην αρχή μιας σχέσης, θέλουμε όλο και περισσότερο χρόνο με τον άλλο, δεν μας φτάνουν οι στιγμές, μερικές νύχτες που μοιραζόμαστε την εβδομάδα. Γεμίζουμε δεκάδες επιθυμίες μέρα με τη μέρα.

Η αυλή και τα όρια
όρια

Συχνά γίνεται λόγος για τα όρια, προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας. Νομίζω όμως πως βάζοντας όρια για τον εαυτό μας, αυτόματα θα έχουμε βάλει και στους γύρω μας. Πως όμως ξεκινά κανείς ; Πως διαλέγει τα όρια, πως ξέρει ότι είναι τα σωστά;

Μια εύκολη απάντηση είναι οι εμπειρίες μας, καταστάσεις δηλαδή που ζήσαμε στο παρελθόν και μας έμαθαν τι μας αρέσει και τι όχι.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares