Όλοι γνωρίζουμε την έννοια του τοξικού ανθρώπου. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε στο περιβάλλον μας έναν τέτοιο άνθρωπο; Οι τοξικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται δίπλα σου, ρουφάνε την ενέργεια σου και σε καταπιέζουν αφόρητα. Σε μια τέτοια σχέση κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός, ο απόλυτος έλεγχος και η ανασφάλεια.

Οι τοξικοί άνθρωποι

Συνήθως θα σε φτάσουν στο σημείο να απολογηθείς ακόμα και για πράγματα που δεν έχεις κάνει, ένα από τα πιο συχνά χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου είναι πως πάντα θα έχει δίκιο.

Συνήθως νιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά, διότι συνεχώς σου τονίζουν τα λάθη σου, όπως, τι θα έπρεπε να είχες κάνει και δεν έκανες και γιατί δεν κάνεις αυτό που πρέπει για εκείνους...Σε κατακρίνουν και σου φέρονται σαν να είσαι κατώτερος, γιατί ως γνωστόν τα γνωρίζουν όλα, και δεν χωράει δεύτερη άποψη, ειδικά η αντίθετη από τη δική τους. Γι αυτό και δεν γνωρίζουν πως να μιλήσουν, δεν ξέρουν πως γίνεται μια συζήτηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εκφράζεις τα συναισθήματα σου για να γλιτώσεις την πιθανή ένταση και έναν ενδεχόμενο τσακωμό που εν τέλει δεν θα έχει και κανένα αποτέλεσμα.

Αποκτήστε το βιβλίο Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.
Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του.

Πάντα έχουν προβλήματα γι' αυτο και πολύ σπάνια θα χρειαστεί να συζητήσουν τα δικά σου. Τα δικά τους είναι πολύ πιο σημαντικά και αν τολμήσεις να εκφέρεις άποψη που δεν ταιριάζει με αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ένταση μέχρι να πουν την τελευταία λέξη και να αποδείξουν το δίκιο τους. Αν από την άλλη εκφράσεις κάποιο δικό σου συναίσθημα τότε βρίσκουν τρόπο να γυρίσουν τη συζήτηση επάνω τους. Γι αυτό και σε αυτή τη σχέση δεν σου είναι εύκολο να χαρείς όλες τις στιγμές μαζί τους.

Η χειριστικότητα των τοξικών ανθρώπων

Συχνά υπάρχουν προβλήματα και πάνω που πηγαίνεις να χαρείς πάντα κάτι συμβαίνει. Το πρόβλημα μπορεί να είναι μηδαμινό αλλά για τους τοξικούς ανθρώπους είναι αρκετό έτσι ώστε να σου δημιουργησουν πάλι εμπόδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σε κάνει να προσέχεις συνεχώς την συμπεριφορά σου απέναντι τους και έτσι σιγά σιγά να αρχίζεις να υιοθετήτεις τι δική τους όψη και συμπεριφορά. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου κι ειδικά αν πρόκειται να γλιτώσεις μια φασαρία ή ένα τσακωμό, φοράς τη ''μάσκα'' και απλά προσαρμόζεσαι κάθε φορά στην προκειμένη κατάσταση.

Οι τοξικοί άνθρωποι ρουφούν την ενέργειά σου

Δεν μιλάς σε κανέναν για τα προβλήματα σου και συχνά φτάνεις σε ένα σημείο να μην αναγνωρίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Για να τους προστατέψεις φτάνεις σε σημείο να αδικείς τους άλλους, να απομάκρυνεσαι από φίλους και οικογένεια και συναναστρέφεσαι μόνο με όσους έχουν άμεση επαφή μαζί τους. Νιώθεις ότι μένεις στάσιμος, ότι δεν μπορείς να αλλάξεις ή να κάνεις κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου και για τη ζωή σου. Σε αντιμετωπίζουν με δυσπιστία η και καμιά φορά κοροϊδία (που πάντα θα λένε για πλάκα) αλλά εσένα σου ρίχνουν την αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει καμία στήριξη και καμιά κατανόηση εκτός και αν αυτό που επιλέξεις εξυπηρετεί και τους ίδιους.

Συνήθως είναι δραματικοί, υπερβάλουν, έχουν ένα ειρωνικό αλλά και μη ευγενικό λόγο. Η καλύτερη δραστηριότητα γι'αυτούς είναι το κουτσομπολιό που δείχνει πόσο τους αρέσει η ενασχόληση με τις ζωές άλλων ανθρώπων. Είναι άνθρωποι που δεν ξεβολεύονται, δεν έχουν καμία διάθεση για αλλαγή και για εξέλιξη και ως συνήθως γι'αυτούς φταίνε οι άλλοι.

Διαβάστε επίσης στην Πύλη μας το άρθρο Η τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά της συνεργάτιδας της Πύλης μας Ευαγγελίας Ρομφαία

Η δραματικότητα των τοξικών ανθρώπων

Γι αυτούς φταίνε πάντα οι άλλοι για τις καταστάσεις στη ζωής τους μέχρι τώρα, για το πώς τους μεγάλωσαν οι γονείς τους, για τα εμπόδια που είχαν κατά τη διάρκεια που ζουν, και διάφορα άλλα που είναι ικανά να τους κάνει να φαίνονται ως θύματα. Με αυτόν τον τρόπο χειρίζονται τους ανθρώπους που είναι στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Γι' αυτο και μέσα από τον χειρισμό τους σε φτάνουν στο σημείο να επιλέγεις εκείνους κάθε φορά με αποτέλεσμα να φτάνεις στο σημείο μερικές φορές να κόψεις σχέσεις με ανθρώπους απλά και μόνο για να τους ικανοποιήσεις.

Διαβάστε ακόμη στην Πύλη μας το άρθρο Τοξικές σχέσεις του συνεργάτη της Πύλης μας Νεκτάριου Κοσμά

Η αναγκαιότητα των ορίων

Είναι δύσκολο να τους καταλάβεις αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, θα βρίσκεις τρόπους να δικαιολογήσεις την όλη κατάσταση και συμπεριφορά. Σε αυτές τις σχέσεις γενικά κυριαρχεί η εξάρτηση αφού χάνονται τα όρια και μέσα από το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους είναι πραγματικά δύσκολο να φύγεις. Γι' αυτο και κάθε φορά που μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς την όλη κατάσταση, συχνά αντιστρέφεις την αλήθεια και βομβαρδίζεις τον εαυτό σου για να μην αντιμετωπίσεις την επίπονη αλήθεια που ήδη μπορεί να γνωρίζεις.

Οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς γι'αυτο και αν μπείτε στον κόπο να τους βοηθήσετε ή να τους αλλάξετε τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Γι αυτό και σε κάθε περίπτωση τα όρια χρειάζεται να μπούν από εσάς.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Φανή Κατωτοικίδου

katotoikidou faniΦοιτήτρια Ψυχολογίας, εκπαιδευόμενη στο Life Coaching.
ΕπικοινωνίαΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.