Διαχείριση αδελφικής αντιζηλίας και συγκρούσεων : Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 29 Μαρτίου με εισηγητή τον Δημήτρη Τσουκάλη, ψυχολόγο με 14 έτη κλινική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

«Κάθε τόσο, να απομακρύνεσαι για λίγο, μικρή ανάπαυλα να κάνεις, ώστε στην εργασία σου να επιστρέφεις, η κρίση σου πιο στέρεη να 'ναι. Αν εργάζεσαι ακατάπαυστα, θα σου κοστίσει τη δύναμη της κρίσης. Ξεμάκρυνε λοιπόν για λίγο, επειδή από εκεί το έργο σαν να μικραίνει είναι, και ένα βλεφάρισμα και μόνο σχεδόν ολάκερο το βλέπεις, και τότε πιο εύκολο είναι να προσέξεις κάποια έλλειψη αρμονίας ή δυσαναλογία» Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519)

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, μηχανικός, μαθηματικός και φυσικός!

Πώς να μην είμαστε πρόθυμοι, λοιπόν, να ακούσουμε με απόλυτη προσήλωση όταν ένας τέτοιος άνθρωπος προσφέρει συμβουλές;

Πολλοί ιστορικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως το πιο ερευνητικό πνεύμα όλων των εποχών!

Ο Λεονάρντο έβλεπε παντού μυστήριο και έσκαβε βαθιά για να το διερευνήσει. Μελετούσε τη γη, τον ουρανό και τις ανώτερες σφαίρες. Κατέγραφε τις κινήσεις των άστρων και σχεδίαζε μηχανές πτήσης τετρακόσια χρόνια πριν από την κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου. Ήταν αρχιτέκτονας και ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, που εμβάθυνε στη μελέτη της φύσης και της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Τα πορτρέτα που έφτιαξε ήταν τα πιο άρτια που έγιναν ποτέ, πριν ή έπειτα από αυτόν, καθώς ενσάρκωναν μια πραγματικότητα που αιχμαλώτιζε τη βαθύτερη ουσία των μοντέλων του. Ολόκληροι τόμοι έχουν γραφτεί μόνο για το πόσο υπέροχος είναι ο πίνακας του με τίτλο Μυστικός Δείπνος. Κανένα αντικείμενο δεν διέφευγε από το ερευνητικό πνεύμα του Λεονάρντο, και με τη συμβουλή που περιέχει το παραπάνω χωρίο από το έργο του μας προσφέρει ένα εργαλείο και για τις δικές μας δημιουργικές προοπτικές.

Αποκτήστε το βιβλίο του Wayne W. Dyer Η σοφία των αιώνων από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Η συμβουλή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Όταν στοχάζεστε τον απίστευτο όγκο του ευφυούς έργου που δημιούργησε στη διάρκεια της ζωής του ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ίσως σας έρχεται στον νου η εικόνα ενός τυπικού εργασιομανούς ανθρώπου που ποτέ δεν έκανε τίποτε άλλο εκτός από το να ζωγραφίσει, να σκαλίζει αγάλματα και να επινοεί εφευρέσεις την κάθε στιγμή που ήταν ξύπνιος. Η συμβουλή του όμως υποδεικνύει το εντελώς αντίθετο, και αυτή είναι επίσης και η δική μου γνώμη.

Αυτός ο αυθεντικός αναγεννησιακός άνθρωπος μας συμβουλεύει να δραπετεύουμε λίγο ώστε να γινόμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί.

Έχω την εντύπωση πως οι πολύ παραγωγικοί άνθρωποι έχουν τεράστια αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας στη ζωή τους. Είναι πολύ εξοικειωμένοι με την έννοια του ρυθμού και γνωρίζουν πότε να απομακρύνονται για να καθαρίζουν τον νου τους από τις καθημερινές έννοιες.

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Η λέξη κλειδί εδώ είναι η «ισορροπία». Για ν' αποφύγουμε να αναλωθούμε σε οτιδήποτε, πρέπει να μπορούμε να απομακρυνόμαστε από αυτό.

Το να απομακρυνόμαστε από το σημείο εστίασής μας και μετά να επανερχόμαστε και να το κοιτάμε από κάποια απόσταση, το κάνει πραγματικά να δείχνει μικρότερο. Όμως από απόσταση είμαστε σε θέση να το δούμε περισσότερο συνολικά, με μια γρήγορη ματιά. Κι έτσι, μέσα σε μια στιγμή μπορούμε να διακρίνουμε οποιαδήποτε ατέλεια ή ελάττωμα. Ακόμη κι αν ο Λεονάρντο μιλά ως καλλιτέχνης, η συμβουλή του μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα παντού, όποιο κι αν είναι το δικό μας έργο ζωής.

Σε αυτή τη διαδικασία, να αποστασιοποιείσαι λίγο από τη δουλειά σου και να χαλαρώνεις μέσα στον χώρο ετούτης της απόστασης, προσκαλείς τη θεϊκή παρέμβαση στη δραστηριότητά σου.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όσο λιγότερη πίεση ασκείς στον εαυτό σου για να πραγματοποιήσεις ή να ολοκληρώσεις ένα έργο, τόσο περισσότερο φαίνεται να βρίσκεις τη δύναμη που αυτό απαιτεί.

Όταν απαγκιστρώνεσαι από το αποτέλεσμα για το οποίο εργάζεσαι, τότε του αφήνεις χώρο να πάρει μόνο του τον δρόμο του.

Αποκτώντας ισορροπία στη ζωή μας

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε ισορροπία στη ζωή μας. Σε κάθε περίπτωση, να είστε αφοσιωμένοι στα έργα σας, προσπαθήστε όμως να απολαμβάνετε αυτά τα ίδια και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμη περισσότερο, να είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε μια δραστηριότητα αν διαπιστώσετε ότι κάνει την κρίση σας να χάνει κάθε αίσθηση αρμονίας ή ισορροπίας. Με αυτό τον τρόπο, ξαναβρίσκετε την προοπτική σας, και παραδόξως η δημιουργικότητά σας οξύνεται αντί να χαθεί.

Για να εφαρμόσετε και στη δική σας ζωή τη συμβουλή του αυθεντικού ανθρώπου της Αναγέννησης:

1. Ασκηθείτε στην αποστασιοποίηση από το αποτέλεσμα, τόσο στη δουλειά όσο και σε όλα τα πλάνα σας. Ζήστε το παρόν, απολαμβάνοντας τις δράσεις σας μόνο για τη χαρά της ίδιας της δράσης και όχι για το πώς θα εξελιχθεί στο τέλος.

2. Από καιρό σε καιρό, μάθετε να φεύγετε για λίγο από τη δουλειά σας και να μην κάνετε τίποτα. Όχι χρονικοί περιορισμοί, όχι προθεσμίες, όχι ξυπνητήρια, στην πραγματικότητα μάλιστα ούτε καν ρολόγια. Απλώς αφήστε τον εαυτό σας να υπάρχει και παρατηρήστε πόσο απελευθερωμένοι θα νιώσετε. Αυτού του είδους η αποστασιοποίηση, χωρίς περιορισμούς, θα σας κάνει να επιστρέψετε στο έργο σας με ανανεωμένη ένέργεια και με πολύ πιο οξεία κρίση.

3. Αν αισθάνεστε κολλημένοι, απλώς αναθέστε τα πάντα στον Θεό λέγοντας: Δεν ξέρω τι να κάνω σε αυτό το σημείο, και ο νους μου αδυνατεί να βρει απαντήσεις. Ζητώ λοιπόν από Εσένα να με βοηθήσεις για να λύσω αυτό το πρόβλημα». Ίσως ακούγεται απλοϊκό, φαίνεται όμως ότι πάντοτε λειτουργεί.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Wayne W. Dyer Η σοφία των αιώνων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr