Ακρόαση άρθρου......

Το όνομά του; Sundar Pichai... Η θέση του; Διευθύνων Σύμβουλος σε μία από τις κορυφαίες εταιρίες στον πλανήτη, την Google...
Όσοι δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό κόσμο γνωρίζουν τον Pichai λόγω της διαδρομής του στη Google και λόγω των διαχειρίσεών του.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο, ακόμα και σε αυτόν της ψυχολογίας, του coaching, της ενδυνάμωσης ή της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, γνωρίζουν τον Pichai λόγω της έμφασης που δίνει στις σκέψεις, στον ανθρώπινο παράγοντα, στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Είναι γνωστή άλλωστε η θεωρία της κατσαρίδας που ανέπτυξε, κατά την παραμονή του σε ένα εστιατόριο.

Αυτή τη φορά το όνομα του Pichai κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω μίας ομιλίας που έδωσε σε 60 δευτερόλεπτα.

Τι δύναμη θα είχε ο λόγος μας μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος;

Μάλλον την ίδια δύναμη που έχουν και οι ώρες μας αν αναλογιστούμε ότι συχνά τις σπαταλάμε σε φόβους, σε άγχη, σε επιλογές που μας κάνουν δυσλειτουργικούς ή σε σχέσεις που μας εγκλωβίζουν.

Ομιλία του Sundar Pichai

O Διευθύνων Σύμβουλος λοιπόν της Google Sundar Pichai έδωσε μια ομιλία σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και είπε:

«Φανταστείτε ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι με 5 μπάλες που χειρίζεστε στον αέρα προσπαθώντας να μην πέσουν. Μία από αυτές είναι από καουτσούκ και οι υπόλοιπες από γυαλί. Οι πέντε μπάλες είναι: η δουλειά, η οικογένεια, η υγεία, οι φίλοι, η ψυχή.

Δεν θα αργήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι η δουλειά είναι μια λαστιχένια μπάλα. Όποτε πέφτει, θα πηδά ξανά, ενώ οι άλλες μπάλες είναι από γυαλί. Εάν μία από αυτές αποτύχει, δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη μορφή της. Είτε θα καταστραφεί, θα μελανιάσει, θα σπάσει ή ακόμα και θα διασκορπιστεί. Πρέπει να το γνωρίζεις αυτό και να το προσπαθείς.

Διαχειριστείτε την εργασία σας αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε για την ειλικρίνειά σας, δώστε τον απαραίτητο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας, ξεκουραστείτε κατάλληλα και φροντίστε την υγεία σας. Εάν κάτι από αυτά φύγει, δεν είναι εύκολο να επιστρέψει όπως ήταν».

ELEARNING: Κρίση Πανικού, Όταν χτυπά ψεύτικος συναγερμός
Βιντεοσκοπημένο σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR - Εισηγήτρια: Άρτεμις Αντωνίου, ψυχολόγος, συνθετική ψυχοθεραπεύτρια

Ας αναλογιστούμε τη δυναμική του λόγου του μέσα σε 60 δευτερόλεπτα: δουλειά, οικογένεια, υγεία, φίλοι, ψυχή.

Και όμως αυτήν που όρισε ως τη μπάλα από καουτσούκ ήταν η εργασία μας:

 • η εργασία για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δαπανούμε 8-10 ώρες ημερησίως, δηλαδή περίπου 50 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 200 ώρες το μήνα
 • η εργασία για την οποία οι περισσότεροι από εμάς δαπανούμε ατελείωτες ώρες διαβάσματος για να εξειδικευτούμε σε έναν τομέα, για να στείλουμε βιογραφικά, για να διακριθούμε μεταξύ άλλων, υποτιμώντας μάλλον αρκετά συχνά την αξία της γενικής παιδείας που λαμβάνουμε γιατί εστιάζουμε στο στόχο της εργασίας.
 • η εργασία για την οποία συχνά μπορεί να επιλέξουμε να μη βγούμε έξω για να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμότητές μας.
 • η εργασία για την οποία μπορεί να είμαστε έξω και ενώ περνάμε καλά να ελέγχουμε το κινητό μας, γιατί σκεφτόμαστε ότι μπορεί να λάβουμε e-mail σχετικό με τη δουλειά ή μήνυμα που πρέπει να απαντήσουμε άμεσα.

Άμεσα; Γιατί;

Γιατί εκείνη τη στιγμή να ακυρώσουμε μία στιγμή απόλαυσης, χαλάρωσης, αγχόλυσης για να δούμε το κινητό μας; Όσο σημαντική και αν είναι η εκκρεμότητα.

Ο Pichai μας υπενθυμίζει με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο ότι η ζωή βασίζεται σε πυλώνες, τους οποίους πρέπει να εκτιμάμε και να φροντίζουμε.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει, και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Μας υπενθυμίζει όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει να δίνουμε βαρύτητα και προτεραιότητα στους πυλώνες που μας βοηθούν να παραμένουμε ήρεμοι και ισορροπημένοι, για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της εργασίας μας.

 • Η υγεία σου, η υγεία μου, η υγεία μας.
 • Η οικογένειά σου, η οικογένειά μου, η οικογένειά μας.
 • Οι φίλοι, οι φίλοι μου, οι φίλοι μας.
 • Η ψυχή σου, η ψυχή μου, η ψυχή μας.
 • Η ημέρα έχει 24 ώρες.
 • Η εβδομάδα έχει 168 ώρες.
 • Ο μήνας έχει περίπου 720 ώρες.

Μάλλον, απλά μαθηματικά είναι.

Εσύ πού επενδύεις το χρόνο σου;

Εσύ πού σπαταλάς το χρόνο σου;

Εσύ ποιες μπάλες επιλέγεις να διαχειριστείς ως καουτσούκ και ποιες ως γυαλί;

Φροντίζω εμένα στην πράξη, σημαίνει ότι επιλέγω να είμαι καλά με εμένα, να αγαπώ εμένα και να το βλέπω στις επιλογές μου.

#choose_wisely

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.