Ακρόαση άρθρου......

Ο θυμός σας ξεφεύγει από τον έλεγχο; Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσουμε να θυμώνουμε στους άλλους ανθρώπους; Αναρωτιέστε γιατί τείνετε πάντα να βιώνετε το θυμό αντί για άλλα συναισθήματα σε αγχωτικές καταστάσεις;

Το να θυμώνεις δεν είναι παραγωγικό, μπορεί να είναι τρομακτικό για τους γύρω σου και σπάνια λύνει ένα πρόβλημα. Εάν βιώνετε συχνά θυμό και δεν φαίνεται να ξεφεύγετε από αυτήν την κατάσταση, ίσως είναι χρήσιμο να καταλάβετε από πού προέρχεται ο θυμός σας.

Οι συμπεριφορές που υποδηλώνουν θυμό δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Ο θυμός συνήθως συνδέεται με ένα άλλο συναίσθημα και συχνά καλύπτει αυτά το «κρυμμένο» συναίσθημα.

Η δουλειά σας είναι να αναγνωρίσετε ποια είναι αυτά τα «κρυμμένα» συναισθήματα και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσετε, προκειμένου να σπάσετε τον φαύλο κύκλο του θυμού.

10 πιθανές αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε θυμό

Ακολουθούν δέκα πιθανές αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε θυμό:

1. Φόβος

Ο φόβος είναι συχνά η βασική αιτία του θυμού των περισσότερων ανθρώπων. Είτε αυτός ο φόβος σχετίζεται με την πιθανότητα να χάσουμε κάποιον ή κάτι, είτε ο φόβος σχετίζεται με την πιθανότητα να φανούμε ανεπαρκείς, να πληγώσουμε κάποιον ή να χάσουμε τον έλεγχο. Εκνευρίζεστε ανταποκρινόμενοι σε αυτόν τον φόβο.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ορθολογικό τρόπο.

2. Βοήθεια

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Το να νιώθεις αβοήθητος δεν είναι το ίδιο με τον φόβο, αλλά είναι αρκετά παρόμοιο. Μπορεί να αισθάνεστε ανίσχυροι σε μια κατάσταση στη δουλειά όπου το αφεντικό σας έχει απειλήσει να απολύσει εργαζόμενους ή μπορεί να είναι ένας φόβος για την υγεία που ξέρετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο.

Το να θυμώσετε δε θα λύσει αυτά τα διλήμματα, οι πρακτικές λύσεις θα λύσουν το πρόβλημα.

3. Απογοήτευση

Είναι εύκολο να εκτονώσετε την απογοήτευσή σας μέσω του θυμού. Φανταστείτε να έχετε πέσει σε ένα μποτιλιάρισμα για ώρες και να έχετε καθυστερήσει στη δουλειά, ή ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με ένα τμήμα καταγγελιών για κάποια άθλια προϊόντα που παραλάβατε και περιμένετε στην αναμονή. Η απογοήτευσή σας μπορεί να μεταμορφωθεί γρήγορα σε θυμό.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι συμβαίνει αυτό, μετρήστε ως το δέκα και προσπαθήστε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα αυτού που σας συμβαίνει, λειτουργώντας ως εξωτερικός παρατηρητής. Λίγα λεπτά καθυστέρησης δε θα είναι το τέλος του κόσμου εάν καλέσετε στη δουλειά και τους ενημερώσετε τι συμβαίνει. Το να γνωρίζεις τι θα κάνεις στη συνέχεια, αφαιρεί αυτή την απογοήτευση.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

4. Προηγούμενος πόνος

Μερικές φορές μια τρέχουσα κατάσταση σε γυρίζει αμέσως σε μια κακή εμπειρία του παρελθόντος και νιώθεις το ίδιο πληγωμένος με τότε. Θα μπορούσε ακόμη και να σας πάει πίσω σε μια προηγούμενη σχέση όπου είχατε την αίσθηση ότι δεν είστε τίποτα.

Η αναγνώριση ότι ο θυμός που νιώθετε αυτήν τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάστασή σας, είναι το κλειδί για τη διαχείριση των αρνητικών σας συναισθημάτων.

5. Κακές συνήθειες

Ίσως έχετε μόλις αποκτήσει μια κακή συνήθεια να χρησιμοποιείτε το θυμό ως «προεπιλεγμένη ρύθμιση» και οι γύρω σας σάς το επιτρέπουν μη σχολιάζοντας τη συμπεριφορά σας. Μερικές φορές ο θυμός λύνει ένα πρόβλημα άμεσα, επειδή κανείς δε θέλει να αντιμετωπίσει ένα θυμωμένο άτομο. Αλλά είναι πολύ κακό πράγμα να βασίζεσαι στο θυμό, ειδικά στο χώρο εργασίας και στο σπίτι.

Ζητήστε από την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας να σας βοηθήσουν την επόμενη φορά που θα δείξετε σημάδια θυμού.

6. Εξάντληση

Το να είσαι ψυχικά εξουθενωμένος μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι είσαι πολύ κουρασμένος για να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις που συμβαίνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καταφεύγετε στον θυμό για να τους απομακρύνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εάν είστε υπερβολικά κουρασμένοι, μιλήστε με φίλους και μέλη της οικογένειας και ζητήστε βοήθεια. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας.

7. Ζήλια

Το να θυμώνεις επειδή νιώθεις ζήλια για κάποιον ή κάτι είναι μια πραγματική κόκκινη σημαία. Και τα δύο συναισθήματα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, αλλά συνδυασμένα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Εάν αισθάνεστε θυμωμένοι επειδή δεν έχετε αυτό που έχει κάποιος άλλος ή αυτό που έχει πετύχει θα πρέπει να είναι πραγματικά ένα σημάδι για περαιτέρω διερεύνηση στη δική σας ζωή και όχι στη δική τους. Μετατρέψτε αυτά τα συναισθήματα σε ένα θετικό μήνυμα για τον εαυτό σας και χρησιμοποιήστε το για να ενισχύσετε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας.

8. Αναζήτηση επιβεβαίωσης

Ο θυμός δεν προκύπτει μόνο από ισχυρές προσωπικότητες, μπορεί να προέρχεται κι από εκείνους που έχουν λιγότερη αυτοεκτίμηση. Όσοι αναζητούν επιβεβαίωση από τους συνομηλίκους τους προκειμένου να αυξήσουν τη δική τους αυτοπεποίθηση, μπορούν να αισθανθούν απίστευτα απογοητευμένοι εάν δεν λάβουν τις σωστές απαντήσεις. Μπορεί να πονάνε μέσα τους, αλλά αντιδρούν με θυμό. Εάν διαπιστώνετε ότι θέλετε συνεχώς την επικύρωση από τους άλλους για τη δική σας αυτοεκτίμηση, πρέπει να το βρείτε με τον εαυτό σας.

9. Πλήγμα

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται θυμό, αλλά καλύπτει πάρα πολλούς τομείς. Μπορεί να πληγωθείτε από μια προδοσία, από μια απώλεια, από ένα ψέμα και πολλούς άλλους λόγους. Η διαχείριση των υποκείμενων αυτών συναισθημάτων θα σας φέρει πιο κοντά στο να καταλάβετε γιατί χρησιμοποιείτε το θυμό ως απάντηση σε αυτά. Αισθάνεστε, μήπως, ότι σας έχουν απορρίψει και το να ενεργείτε με θυμό σας δίνει μια ψευδαίσθηση δύναμης;

10. Χειρισμός

Είναι πολύ σκληρό να θυμώνεις για να χειραγωγήσεις ανθρώπους ώστε να κάνουν αυτό που τους ζητάς. Αυτό υποδηλώνει ότι σας αρέσει πολύ να ελέγχετε τους ανθρώπους προς όφελός σας. Πιθανότατα θα ήταν πολύ δύσκολο για εσάς να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το θυμό ως εργαλείο χειραγώγησης, αλλά ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να δείτε πώς θα νιώθατε αν κάποιος χρησιμοποιούσε το θυμό πάνω σας για να σας πείσει να κάνετε πράγματα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.