Ακρόαση άρθρου......

Με αφορμή της δύσκολες στιγμές που περνούν οι συνάνθρωποι μας, αξίζει να πούμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις ο πόνος είναι σωματικός, αλλά και ψυχικός. 

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε τραυματικό συμβάν, έτσι και οι φυσικές καταστροφές όπως η πυρκαγιά που μαστίζει τους συνανθρώπους μας, μπορούν να επιφέρουν δυσκολίες όπως υψηλά επίπεδα άγχους και θυμού, απώλειες, καθώς επίσης και οικονομικές ζημιές.

Τα άτομα που έχουν έρθει αντιμέτωπα με την πυρκαγιά, ή έχουν χάσει κοντινά τους άτομα από την πυρκαγιά, μπορεί να βιώσουν εκτός των άλλων συναισθηματικό πόνο και έντονες αντιδράσεις όπως έντονο άγχος, εφίδρωση, κρίσεις πανικού, νευρικότητα, μειωμένη όρεξη για φαγητό, δυσκολίες στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση, και θλίψη.

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

  • Αποδεχτείτε ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή σας η οποία θα χρειαστεί χρόνο έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές όλων όσων περάσατε αλλά και των απωλειών που βιώσατε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
  • Περιορίστε την έκθεση σε εικόνες που αφορούν την πυρκαγιά. Η παρακολούθηση ή η ανάγνωση ειδήσεων για το γεγονός ξανά και ξανά θα αυξήσει το άγχος σας.
  • Μιλήστε με άτομα τα οποία βίωσαν όσα βιώσατε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ότι όλα όσα νιώθετε είναι φυσιολογικές αντιδράσεις της δύσκολης κατάστασης που βιώσατε. Μπορείτε επίσης να ενταχθείτε σε ομάδες υποστήριξης έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε αλλά και να δώσετε βοήθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βοηθούμε συνανθρώπους μας, αυτό επηρεάζει θετικά τη ψυχική μας υγεία.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, καθώς μακροπρόθεσμα δημιουργούν επιπλέον προβλήματα που συνθέτουν το άγχος που ήδη έχετε.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε αλλά και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
  • Μια φυσική καταστροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα σας. Προσπαθήστε να έχετε ένα πρόγραμμα όσον αφορά την ώρα που θα ξυπνήσετε, την ώρα των γευμάτων σας και την ώρα που θα μιλήσετε με δικά σας άτομα.
  • Μια τέτοια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε κάποιο τρόπο, έτσι ώστε να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα, προκειμένου να μην αυξηθούν.
  • Αποφύγετε να λάβετε σημαντικές αποφάσεις για αλλαγές στη ζωή σας αυτό το διάστημα, μιας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Θεογνωσία Μεϊτανή
Ψυχολόγος με Εξειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία.