φυσικές καταστροφές, αντιμετώπιση

Με αφορμή της δύσκολες στιγμές που περνούν οι συνάνθρωποι μας, αξίζει να πούμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις ο πόνος είναι σωματικός, αλλά και ψυχικός. 

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε τραυματικό συμβάν, έτσι και οι φυσικές καταστροφές όπως η πυρκαγιά που μαστίζει τους συνανθρώπους μας, μπορούν να επιφέρουν δυσκολίες όπως υψηλά επίπεδα άγχους και θυμού, απώλειες, καθώς επίσης και οικονομικές ζημιές.

Τα άτομα που έχουν έρθει αντιμέτωπα με την πυρκαγιά, ή έχουν χάσει κοντινά τους άτομα από την πυρκαγιά, μπορεί να βιώσουν εκτός των άλλων συναισθηματικό πόνο και έντονες αντιδράσεις όπως έντονο άγχος, εφίδρωση, κρίσεις πανικού, νευρικότητα, μειωμένη όρεξη για φαγητό, δυσκολίες στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση, και θλίψη.

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

  • Αποδεχτείτε ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή σας η οποία θα χρειαστεί χρόνο έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές όλων όσων περάσατε αλλά και των απωλειών που βιώσατε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
  • Περιορίστε την έκθεση σε εικόνες που αφορούν την πυρκαγιά. Η παρακολούθηση ή η ανάγνωση ειδήσεων για το γεγονός ξανά και ξανά θα αυξήσει το άγχος σας.
  • Μιλήστε με άτομα τα οποία βίωσαν όσα βιώσατε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ότι όλα όσα νιώθετε είναι φυσιολογικές αντιδράσεις της δύσκολης κατάστασης που βιώσατε. Μπορείτε επίσης να ενταχθείτε σε ομάδες υποστήριξης έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε αλλά και να δώσετε βοήθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βοηθούμε συνανθρώπους μας, αυτό επηρεάζει θετικά τη ψυχική μας υγεία.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, καθώς μακροπρόθεσμα δημιουργούν επιπλέον προβλήματα που συνθέτουν το άγχος που ήδη έχετε.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε αλλά και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
  • Μια φυσική καταστροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα σας. Προσπαθήστε να έχετε ένα πρόγραμμα όσον αφορά την ώρα που θα ξυπνήσετε, την ώρα των γευμάτων σας και την ώρα που θα μιλήσετε με δικά σας άτομα.
  • Μια τέτοια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε κάποιο τρόπο, έτσι ώστε να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα, προκειμένου να μην αυξηθούν.
  • Αποφύγετε να λάβετε σημαντικές αποφάσεις για αλλαγές στη ζωή σας αυτό το διάστημα, μιας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.

Συγγραφή Άρθρου

Θεογνωσία Μεϊτανή
Ψυχολόγος με Εξειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το άγχος της επιστροφής στο σχολείο
άγχος, σχολείο

Το άγχος λόγω της επιστροφής στο σχολείο είναι αρκετά συχνό. Το μεγάλο διάστημα στο οποίο τα παιδιά δεν έχουν μια ρουτίνα ή ένα πρόγραμμα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος στη σκέψη ότι θα ξεκινήσει ξανά το σχολείο. 

Ψυχική ανθεκτικότητα μέσα από τις δυσκολίες
ψυχική ανθεκτικότητα

Πολλές φορές συναντάμε άτομα να επιτυγχάνουν όσα επιθυμούν και να είναι ευτυχισμένα. Αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν είναι ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν συναντήσει κάποια δυσκολία στην πορεία τους προς την επίτευξη των στόχων τους, ότι ο δικός τους δρόμος ήταν εύκολος.

Τί μας οδηγεί στην αναβλητικότητα και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε;
αναβλητικότητα

Με τον όρο αναβλητικότητα εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε λόγους για τους οποίους μπορούμε να αφήσουμε σημαντικά πράγματα για αργότερα και να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα, λιγότερο σημαντικά και πιο ευχάριστα για μας. 

Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν θετική ανάγνωση
αρνητικά συναισθήματα

Πολλοί από μας πιστεύουμε ότι το να είμαστε κάποτε λυπημένοι, φοβισμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι μας κάνει αδύναμους και προσπαθούμε να το κρύψουμε από τους άλλους είτε ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποφεύγοντας, όμως, τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι σαν να αποφεύγουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, αφού μέρος του είναι και τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά συναισθήματα.  

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares