Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε αποφασίσει, κάποια στιγμή στην ζωή μας, να μπούμε σε διαδικασία δίαιτας από Δευτέρα!
Στόχος μιας δίαιτας αδυνατίσματος είναι η απώλεια βάρους, διαμέσου του περιορισμού του είδους και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε. 

 Έλλειψη από δίαιτες, ποτέ δεν υπάρχει. Όλα τα περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας παρουσιάζουν μια-δυο θαυματουργές, δίπλα σε μια ελκυστικότατη φωτογραφία ενός κέικ με σοκολάτα ή ενός καλλίγραμμου κορμιού .

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί κυκλοφορούν τόσο πολλές και διαφορετικές δίαιτες;
Επειδή καμιά τους δεν έχει αποτέλεσμα. Αν υπήρχε έστω και μια αποτελεσματική δίαιτα, θα εξαφάνιζε όλες τις άλλες και δεν θα άφηνε κανέναν άνθρωπο πάνω στην γη με περιττά κιλά. Οι πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ανθρώπων που επιλέγουν να χάσουν βάρος μέσω μιας δίαιτας και αν ακόμη χάσουν τα κιλά που θέλουν, σύντομα καταλήγουν στην ανάκτηση αυτών.


Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που καθιστούν τις δίαιτες αναποτελεσματικές?

Ο κυριότερος λόγος είναι η αίσθηση της στέρησης. Όταν στερούμε τον εαυτό μας οργανικά και ψυχικά από κάτι αγαπημένο και επιθυμητό, τότε αυτός, μόλις τελειώσει η περίοδος της στέρησης, θα βρει αφορμή και τρόπο για να μας «εκδικηθεί» και να επιστρέψει σε αυτό.
Επιπλέον, μια αυστηρή δίαιτα, άρα μια μεγάλη στέρηση, μας οδηγεί σε έναν διπολικό τρόπο σκέψης (σκέψη άσπρο-μαύρο). Η παραμικρή ατασθαλία, η μία και μοναδική φορά που θα παραβούμε κάποιον από τους κανόνες της δίαιτας, μας στέλνει εύκολα στον άλλο πόλο: στο να παρατήσουμε πλήρως την προσπάθεια και να αρχίσουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής.

Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας για την απώλεια κιλών?
«Παν μέτρον άριστον»! Τρώμε τα πάντα αλλά σε λογικές ποσότητες, χωρίς ακρότητες προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πολλά μικρά γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με μια όσο το δυνατόν καλή φυσική δραστηριότητα, μπορούν να αποφέρουν άριστα αποτελέσματα και το κυριότερο, μόνιμα αποτελέσματα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία. Συνεργάτης του μεταπτυχιακού Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.