Ακρόαση άρθρου......

Η αγάπη είναι φλόγα, σε ζεσταίνει, γεμίζει την ψυχή μας με τρυφερότητα,γαλήνη και φως. Πάντα εκεί που νιώθεις πως σε αγαπούν αληθινά εκεί αναζητάς να πηγαίνεις. Το πιο μεγάλο, το πιο ασφαλές καταφύγιο και δύναμη μαζί είναι μονάχα η αγάπη.

Σε μια ιστορική ταινία όταν γινόταν μια μεγάλη φυσική καταστροφή, απέμειναν δύο ήρωες μονάχοι στο τέλος. Αφού είχαν παλέψει με όλες τους τις δυνάμεις να κρατηθούν στη ζωή και να επιβιώσουν ήξεραν πως σε λίγο θα τελείωναν όλα αναπόφευκτα. Ένα τεράστιο κύμα ήταν έτοιμο να τους καταποντίσει κι όμως εκείνοι σε μια στιγμή έζησαν όχι απλώς μια ζωή αλλά μια αιωνιότητα. Κέρδισαν την αθανασία γιατί η αγάπη σε κάνει αθάνατο, η αγάπη μένει εις τον αιώνα.

Κοιτάχτηκαν στα μάτια ο άνδρας κι η γυναίκα που αγαπιόντουσαν κι έδωσαν το πιο τρυφερό φιλί την ώρα που το κύμα θα έπεφτε επάνω τους. Δεν κοίταζαν το χάος, τον τρόμο, την καταστροφή που ερχόταν απειλητικά επάνω τους αλλά κοίταζαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Έβλεπαν στα μάτια τους τον αντικατοπτρισμό του έρωτά τους κι αυτόν τον έρωτα κανένα κύμα κι κανένας θάνατος δεν μπορούσε να τον σβήσει γιατί δεν του το επέτρεπαν οι ίδιοι.

Πόσο όμορφο παράδειγμα για τα ζευγάρια στις δυσκολίες και στις δοκιμασίες της ζωής να μην λυγίζουν, να μην απελπίζονται αλλά να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου σαν να κρατούν τον πιο πολύτιμο θησαυρό. Να προχωρούν μαζί με πίστη, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο μέλλον.

Αποκτήστε το βιβλίο Να θέλεις και να ερωτεύεσαι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ενεργητική ακρόαση στην συντροφικότητα

Αν στα μάτια σου και στο χαμόγελο σου ξαναγεννιέμαι όλος ο κόσμος είναι παράδεισος μονομιάς. Σίγουρα θα υπάρξουν διαφωνίες αλλά υπάρχει τρόπος να επιλυθούν κι ο πιο εποικοδομητικός είναι ο διάλογος με σεβασμό και η ενεργητική ακρόαση.

Χρειάζεται να μάθω να ακούω με την καρδιά μου και με όλη μου την προσοχή για να νιώθεις πως σε αγαπώ και νοιάζομαι αληθινά για εσένα και τα συναισθήματά  σου. Μου είσαι πολύτιμη /ος. Τι όμορφο τα ζευγάρια κάθε ημέρα να προσπαθούν να θυμούνται  και να καταγράφουν κάπου που να μπορούν να βλέπουν συχνά όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που τους έκαναν αρχικά να ερωτευτούν τον άνθρωπό τους.

Σε κάθε βλέμμα του ανθρώπου που αγαπά σκιρτά η ψυχή του και αποπνέει την τρυφερότητα που πλημμυρίζει και τρέφει την καρδιά του. Αγαπώ σημαίνει εμπιστεύομαι, νοιάζομαι, συμπαραστέκομαι, προσφέρω, ακούω. Αγαπιόμαστε σημαίνει από το εγώ πορευόμαστε στο εμείς.

Το χαμόγελο όπως αποδεικνύουν και ψυχολογικές έρευνες και μελέτες ομορφαίνει τη ζωή μας και μας προσφέρει άπλετη χαρά τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στους ανθρώπους γύρω μας. Θυμίσου πως με ένα σου χαμόγελο η ζωή αποκτά και πάλι χρώμα και οι άνθρωποι γύρω σου παίρνουν δύναμη και θάρρος.

Επένδυση στην αυθεντική επικοινωνία

Στη σημερινή σύγχρονη εποχή των μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων η ανθρώπινη διαπροσωπική επικοινωνία πολλές φορές γνωρίζει διακυμάνσεις και προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού αισθάνονται απομονωμένοι, νιώθουν πως κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για αυτούς. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα. Είναι η ιδανική εποχή να επενδύσουμε στην αγάπη και στην αυθεντική επικοινωνία με γνώμονα την άνευ όρων αποδοχή και την ενσυναίσθηση.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ο κόσμος είναι πανέμορφος για όσους μαθαίνουν να βλέπουν με ευγνωμοσύνη τη ζωή και να μοιράζονται προσφέροντας με ελπίδα και καλοσύνη. Στην αγάπη δεν περιμένεις εύσημα κι ανταπόδοση. Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο δώρο από μόνη της. Πας να προσφέρεις και διαπιστώνεις πως τελικά σου χαρίστηκε απλόχερα το πιο σπουδαίο δώρο.

Ενσυναίσθηση στη συντροφικότητα

Όταν δύο άνθρωποι φροντίζουν και προσπαθούν να ομορφαίνουν ο ένας τη ζωή του άλλου καθημερινά τότε κάθε στιγμή τους θα είναι γιορτή. Ακόμη και οι δυσκολίες θα ενδυναμώνουν τον μεταξύ τους άρρηκτο σύνδεσμο της αγάπης. Είναι θείο δώρο να αισθάνεσαι πως ο άνθρωπος σου προσπαθεί πραγματικά να σου δείξει ενσυναίσθηση, να καταλάβει τον τρόπο που σκέφτεσαι, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τους στόχους σου κι εσύ το ίδιο  πράττεις για αυτόν.

Έτσι η σχέση γίνεται φυτώριο αγάπης, τρυφερότητας και η συμπόρευση είναι ένα ταξίδι που το απολαμβάνουν κι οι δύο με όλη τους την καρδιά και τις αισθήσεις.

Αγαπώ σημαίνει εξελίσσομαι και επιχειρώ να είμαι διαλλακτικός. Δεν μένω προσκολλημένος σε δικές μου θέσεις και απόψεις αλλά μπορώ να αφήνω χώρο και χρόνο για τον άνθρωπο μου να ζει ελεύθερα και να μπορεί να μου εκφράζεται ανοιχτά χωρίς φόβους και προκαταλήψεις για όλα τα θέματα.

Η αγάπη είναι συνάντηση

Χρειάζεται να υπάρχει ψυχοσωματική ένωση, να αγκαλιάζονται οι ψυχές και τα σώματα και οι καρδιές να γίνονται μια.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η προσπάθεια να επενδύσουμε στην αυτογνωσία αλλά και σε μια υγιή συντροφικότητα και συζυγία μπορεί να προσφέρει ψυχοσωματική ευεξία στη ζωή όλων μας.

Οι ψυχές που αγαπιούνται καλούνται να συμπορεύονται και να προσπαθούν για την αρμονική και εποικοδομητική συνέξελιξη τους. Τίποτα δεν μένει στάσιμο κι όλα χρειάζονται και τη δική μας προσπάθεια. Η συντροφικότητα αποζητά την προσοχή μας, τη ζεστή αγκαλιά και το χαμόγελο μας.

Η αγάπη χρειάζεται αρετή, τόλμη και πίστη. Να μπορέσουμε να συνδεθούμε με την πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μας, να κάνουμε  βουτιά στα ενδόμυχα της ψυχής μας. Μπορεί στην αρχή κάτι τέτοιο να μας τρομάζει αλλά είναι μια απελευθερωτική πορεία που συνεχώς μας βοηθά να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να συμφιλιωνόμαστε με εμάς τους ίδιους όλο και πιο πολύ.

Η αγάπη σε κάνει να ξαναγεννιέσαι με μια τρυφερή αγκαλιά και να ανασταίνεσαι μόνο με ένα βλέμμα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.