Ακρόαση άρθρου......

Όσον αφορά στα ζευγάρια είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συμβίωση μοιάζει με ένα υπέροχο λουλούδι, το οποίο χρειάζεται φροντίδα αλλά και αγάπη, στοργή για να μπορέσει να αναπτυχθεί, να ευωδιάσει και να αποδώσει καρπούς.

Οι άνθρωποι όταν συμβιώνουν χρειάζεται να συνειδητοποιούν ότι η συμβίωση, μα πάνω από όλα η αγάπη, έχει μυστικά που οδηγούν στην ευτυχία αρκεί να μπορούμε να βάζουμε όρια και κανόνες.

Ο σεβασμός στις συντροφικές σχέσεις

Πρώτο κλειδί της ευτυχίας για τα ζευγάρια είναι ο σεβασμός. Είναι πολύ σημαντικό στο πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπάμε να βλέπουμε μία μοναδική και ανεπανάληπτη ανθρώπινη οντότητα, να τον σεβόμαστε ως άνθρωπο, να τον εκτιμούμε και να φροντίζουμε ακόμα και σε στιγμές που η κατάσταση είναι τεταμένη και υπάρχουν διαμάχες αλλά και διαφωνίες να επιλύονται με γνώμονα το διάλογο και την ενσυναίσθηση και πάντοτε με σεβασμό.

Ας προσέξουμε ότι εάν πούμε λόγια τα οποία θα πικράνουν τον άνθρωπο που αγαπάμε ας είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα μπορέσει να βγάλει τα λόγια αυτά από τη μνήμη του και από την ψυχή του.

Το πιθανότερο είναι όπως δείχνουν και ψυχολογικές έρευνες και μελέτες σε μία στιγμή  εκνευρισμού ή αυθεντικής ειλικρίνειας να μας μιλήσει και να μας πει ότι «εμένα με έχεις πληγώσει με τα λόγια που έχεις εκφράσει εις βάρος μου». Σχέση, λοιπόν, είναι ένα λουλούδι που χρειάζεται φροντίδα για να μπορέσει να αναπτυχθεί, χρειάζεται την προστασία του σεβασμού.

Αποκτήστε το βιβλίο Η Σχολή των θεών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η σημασία της εμπιστοσύνης

Επόμενο κλειδί για τις ευτυχισμένες σχέσεις είναι η εμπιστοσύνη. Σε αγαπώ σημαίνει μπορώ να σε εμπιστευτώ. Αφήνω την καρδιά μου ελεύθερη να προσφέρει, να εκφράσει τα συναισθήματά της, την αγάπη τον θαυμασμό της, τον ενθουσιασμό της. Δεν καταπιέζομαι, επιτρέπω στον εαυτό μου να γίνω ευάλωτος.

Μοιάζει η αγάπη με ένα σπίτι που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα στο φως να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα και οι καρδιές να ανοίξουν από την θέρμη της αγάπης και του έρωτα.Υπάρχει περίπτωση να πληγωθώ, μπορεί ο άλλος να κάνει κάτι το οποίο θα με πληγώσει όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρω το ρίσκο και να εμπιστευτώ και να αγαπήσω. Έρωτας και αγάπη χωρίς εμπιστοσύνη δεν υφίστανται.

Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να κάνω το άλμα και να μπορέσω να σε συναντήσω, να σε αγκαλιάσω, να συνδεθώ μαζί σου και να σε αγαπήσω.

Χρειάζεται, λοιπόν, να μπορεί ο ένας να εμπιστεύεται το πρόσωπο του άλλου πραγματικά, να ανοίγει την ψυχή  του. Να αισθανόμαστε ότι ο άνθρωπος που αγαπάμε ακουμπάει και αγγίζει κάθε κύτταρο της καρδιάς μας.

Διάλογος και ενεργητική ακρόαση

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Επόμενα κλειδιά μιας ευτυχισμένης σχέσης είναι ο διάλογος και ενεργητική ακρόαση. Αγαπώ σημαίνει μπορώ να σε ακούσω προσεκτικά, σου δίνω το χώρο και το χρόνο που χρειάζεσαι για να εκφράσεις όλα όσα επιθυμείς. Είμαι εδώ παρών για εσένα, μπορώ να διαθέσω χρόνο για εσένα.

Στη σημερινή εποχή που όλοι οι άνθρωποι έχουν ποικίλες υποχρεώσεις συνέχεια τα ζευγάρια παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο να συναντηθούν. Εάν όμως το ζευγάρι δεν συναντιέται δεν μπορεί και να συνδεθεί. Εάν δεν συναντιόμαστε να συζητήσουμε από κοντά να μιλήσουμε, να συναντιούνται τα βλέμματά μας, να μπορέσω να σε ακούσω και να με ακούσεις, να  σε ακουμπήσω και να πιάσω το χέρι σου να σε αγκαλιάσω τότε πώς θα γίνεται επικοινωνήσουμε πραγματικά;

Η αγάπη χρειάζεται ενεργητική ακρόαση χρειάζεται ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση σημαίνει ότι δεν φαντάζομαι πως θα λειτουργούσα εγώ αν ήμουν στη θέση σου αλλά προσπαθώ να δω τον κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια, προσπαθώ να καταλάβω εσύ πως αισθάνεσαι, εσένα ποια είναι τα συναισθήματά σου. Προσπαθώ να αφουγκραστώ τον ήχο της ψυχής σου αλλά και της καρδιάς σου και αυτό πάντοτε είναι συγκινητικό και πάντοτε ακούμπα και τις πιο λεπτές χορδές της ψυχής του ανθρώπου που αγαπάμε.

Η ανάγκη της διάκρισης

Επόμενο κλειδί της ευτυχίας των ζευγαριών είναι να συνειδητοποιώ και να αντιλαμβάνομαι ότι όταν μία κατάσταση είναι τεταμένη χρειάζεται και οι δύο να δουλέψουμε. Αυτό σημαίνει ότι όταν σε βλέπω και είσαι σε ένταση, όταν βλέπω ότι είσαι υπερβολικά αγχωμένος, προβληματισμένος να μπορώ να καταλάβω ότι αυτή δεν είναι μία καλή στιγμή για να το συζητήσουμε. Να μπορώ να σου δώσω αέρα να αναπνεύσεις και χώρο για να σκεφτείς, να ηρεμήσεις και αργότερα να επανέλθουμε την κατάλληλη στιγμή για να λύσουμε και να συζητήσουμε το θέμα.

Επίσης όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος αυτός κουβαλά μέσα στην ψυχή του εμπειρίες, βιώματα, ίσως οικογενειακά τραύματα, πληγές και χρειάζεται λοιπόν να συμπεριφερθούμε με ευγένεια και με λεπτότητα ούτως ώστε το κάθε τι που βιώνει, που μας εκφράζει να το κατανοήσουμε μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Να είσαι το βάλσαμο του άλλου είναι όμορφο.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Για να γίνεις όμως βάλσαμο χρειάζεται να γνωρίζεις την ψυχή του άλλου και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό στα ζευγάρια είναι να σε αφήσω να με αγγίξεις, να σε αφήσω να κάνεις βουτιά στον εσωτερικό μου κόσμο και όχι να έχω ένα τείχος για να σου δείχνω μόνο τον καλό μου εαυτό. Σου επιτρέπω να συνδεθείς πραγματικά μαζί μου και τότε όταν σε καταλάβω και συνδεθείς πραγματικά μαζί μου τότε θα μπορέσουμε μαζί από κοινού χέρι-χέρι να πορευτούμε και οι δύο και να χαρίσουμε ένας τον άλλον ευτυχισμένες και όμορφες στιγμές.

Φρέσκος αέρας στη σχέση

Επόμενο κλειδί ευτυχίας είναι να φροντίζουμε εμείς οι δύο σαν ζευγάρι να δημιουργούμε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις για εμάς τους ίδιους ως ζευγάρι.

Το γεγονός ότι η ζωή τρέχει, τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες, ο καθένας έχει υποχρεώσεις δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι θα επιτρέψει να λησμονηθεί η φροντίδα  της σχέσης του. Το ζευγάρι χρειάζεται να φροντίζει τη σχέση σε καθημερινή βάση, ένα όμορφο λουλούδι, ένα μικρό ταξίδι ακόμα και ένας περίπατος κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου βοηθά στην πραγματική σύνδεση.

Να ανανεώνουν τον έρωτά τους με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, με πράγματα τα οποία τους ευχαριστούσαν στις αρχές της σχέσης τους και να μπορούν να εκφράζουν ο ένας στον άλλον τον έρωτά του. Πολλές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι ο σύντροφός τους δεν τους εκδηλώνει την αγάπη που νιώθει για εκείνους. Γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να τροφοδοτούν τη σχέση.

Ευγνωμοσύνη

Τελευταίο και πολύ σημαντικό κλειδί της ευτυχίας είναι η ευγνωμοσύνη, να είμαι ευγνώμων σε σένα για αυτό που μου προσφέρεις. Να είσαι το δώρο μου και ο θησαυρός μου, δηλαδή στο δικό σου πρόσωπο να δω την ευλογία, το θείο δώρο που ήρθε σε εμένα και να προσπαθώ να σου το δείξω αυτό μέσα από τις πράξεις μου, τα συναισθήματά μου και με την όλη συμπεριφορά μου.

Εάν θεωρήσουμε ότι ο άνθρωπός μας είναι δεδομένος αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα η σχέση οδεύει προς το τέλος.

Ο,τιδήποτε είναι δεδομένο γίνεται ζητούμενο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να δούμε τον άνθρωπό μας ως ένα  πολύτιμο δώρο, το οποίο και εμείς οι ίδιοι θα προσπαθήσουμε με τις πράξεις μας, με το σεβασμό, με το διάλογο να εκτιμήσουμε.

Η αγάπη έχει ένα δρόμο μυστικό, ένα δρόμο που οδηγεί στην ευτυχία. Χρειάζεται όμως πίστη, ελπίδα και σεβασμό για να δεις του έρωτα την μαγεία.


Βιβλιογραφικές αναφορές

Παπαδάκη – Μιχαηλίδη, Ε. (1995). Η σιωπηλή γλώσσα των συναισθημάτων. Η μη λεκτική επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.

Weiner, B., Graham, S., Peter, O. & Zmuidinas, M. (1997). “Public confession and forgiveness” in J Person., 59, pp. 281-312.

Worringer, W. (1908/1953). Abstraction and Empathy: A Contribution to the Psychology of Style. USA: International University Press.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.