Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και υπάρχουν στιγμές για όλους μας που νιώθουμε πεσμένοι και αναρωτιόμαστε «γιατί μου συμβαίνει αυτό». Είναι εύκολο να πέσεις σε ένα μοτίβο αμφιβολίας για τον εαυτό σου και να νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα.

Αυτό βγαίνει σε δηλώσεις όπως: Είμαι άτυχος, τίποτα καλό δε μου συμβαίνει ποτέ ή γιατί να μπω στον κόπο να προσπαθήσω...

Αν μετρήσουμε τη ζωή μας μέσα από έναν φακό αυτού που δε λειτουργεί, μπορούμε να συγκεντρώσουμε πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις δηλώσεις.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση επιτυχίας, ευτυχίας και περιουσίας δεν προέρχεται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά από μια εσωτερική κατάσταση σκέψης που βασίζεται στην αυτοπεποίθηση.

Πιστεύουν ότι μπορούν να είναι επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι και να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή - ακόμη και όταν τα πράγματα μοιάζουν κάποιες φορές να είναι διαφορετικά. Αυτό ακούγεται αρκετά εύκολο, αλλά πολλοί από εμάς περνάμε μια ζωή περιτριγυρισμένοι από αμφιβολίες για τον εαυτό μας και οι παλιές συνήθειες «πεθαίνουν» δύσκολα.

Τελικά, όμως η συνήθεια της αμφιβολίας μπορεί να αντικατασταθεί με νέες υγιείς συνήθειες που υποστηρίζουν την αυτοπεποίθηση και τότε θα ξεκινήσει η αλλαγή. Όχι μόνο αλλάζετε τον εσωτερικό σας διάλογο αλλά αλλάζετε τον τρόπο που εστιάζετε στα πράγματα, το οποίο με τη σειρά του σας κάνει να δείτε τον κόσμο με διαφορετική οπτική.

Βλέπετε αυτό που πιστεύετε ότι υπάρχει. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι αν πιστεύετε ότι είναι αρνητικό ή θετικό.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συμβούν άσχημα πράγματα, σημαίνει απλώς ότι αλλάζοντας την εστίασή σας και πιστεύοντας στον εαυτό σας θα περιηγηθείτε σε αυτά με έναν πιο παραγωγικό τρόπο που θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Πιστέψτε στον εαυτό σας

Παρακάτω είναι 10 τρόποι να πιστέψετε στον εαυτό σας, ακόμα και όταν έχετε πολλά στοιχεία για να μην το κάνετε:

Κρίση Πανικού: Όταν χτυπά ψεύτικος συναγερμός ,Νέο Σεμινάριο από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

1. Γίνετε υπερασπιστής του εαυτού σας

Αν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας, ούτε οι άλλοι θα πιστέψουν σε εσάς. Κανείς άλλος δε μπορεί να κάνει τα πράγματα να συμβούν για εσάς. Γίνετε για τον εαυτό σας το άτομο που χρειάζεστε. Σίγουρα άλλοι μπορούν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας, αλλά εσείς πρέπει να οδηγήσετε. Οι άνθρωποι θα έρχονται και θα φεύγουν, αλλά εσείς θα είστε σταθεροί στη ζωή σας, οπότε αξιοποιήστε στο έπακρο αυτή τη σχέση.

2. Γνωρίστε τις δυνατότητές σας

Όλοι έχουμε εκείνη την εσωτερική φωνή που μας ψιθυρίζει ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είμαστε ικανοί, είμαστε περισσότερα και το αξίζουμε. Αφιερώστε λίγο χρόνο ακούγοντας αυτή τη φωνή και εμπιστευτείτε την, ακόμα και όταν δεν την πιστεύετε. Αυτό είναι το δυναμικό σας που αναβλύζει και είναι σημαντικό να εξερευνήσετε αυτό το δυναμικό ακόμα και όταν είναι τρομακτικό.

3. Εξαλείψτε την αρνητικότητα

Όλοι έχουν άποψη για το πώς πρέπει να ζείτε τη ζωή σας και τι πρέπει να κάνετε. Σταματήστε να τους ακούτε και ακολουθήστε τη δική σας καρδιά, ακόμη και όταν φαίνεται τρελό. Σιγήστε τη φωνή στο κεφάλι σας που λέει ότι δεν μπορείτε, δεν πρέπει και αντικαταστήστε τη με θετική αυτο-ομιλία.

4. Προσπαθήστε να περιβάλλεστε από τους κατάλληλους ανθρώπους

Οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας. Επιλέξτε άτομα που βλέπουν τις δυνατότητές σας, που εστιάζουν στα σωστά πράγματα και σας υποστηρίζουν για την επίτευξη των ονείρων σας. Είστε καθρέφτης των ανθρώπων με τους οποίους περνάτε περισσότερο χρόνο, οπότε επιλέξτε με σύνεση.

5. Να είστε δυνατοί όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο

Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας και αναλαμβάνετε ρίσκα για να πετύχετε τους στόχους σας, μαθαίνετε. Όσο περισσότερο κινείστε επιτυχώς μέσα από καταστάσεις, θα ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε. Όπως ένας μυς, όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την αυτοπεποίθηση τόσο ισχυρότερη γίνεται και τόσο πιο φυσικά θα σας έρθει.

6. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Όλοι φοβόμαστε την αλλαγή, αλλά η αλλαγή είναι ανεξέλεγκτη. Αντί να ενδώσετε στους φόβους σας, αντιμετωπίστε τους κατάματα και να ξέρετε ότι με κάποιο τρόπο θα επιβιώσετε ανεξάρτητα από το πόσο συντριπτική μπορεί να είναι η κατάσταση. Δείτε τις δύσκολες καταστάσεις ως περιπέτεια και ευκαιρία για μάθηση.

7. Αναζητήστε μαθήματα μέσα από τις εμπειρίες

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι αποτυγχάνουν, κάνουν λάθη, λένε ή κάνουν λάθος πράγματα κάποια στιγμή. Η διαφορά είναι ότι ανακάμπτουν γρήγορα και αναζητούν ένα μάθημα σε κάθε εμπειρία. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι μια κατάσταση, υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδηθεί από αυτήν.

8. Μάθετε να είστε ευγνώμονες

Είναι πάντα σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες και αυτό είναι δύσκολο όταν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας.

Όταν αισθανόμαστε λοιπόν άσχημα, υποκύπτουμε στην αμφιβολία για τον εαυτό μας ή αρχίζουμε να αμφισβητούμε την αξία μας. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε την εστίασή μας και να μας υπενθυμίσει ότι μας συμβαίνουν καλά πράγματα. Ακόμα κι αν είναι κάτι μικρό, αυτή η μικρή μετατόπιση της εστίασης μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

9. Να θυμάστε ότι οι καταστάσεις είναι παροδικές

Όταν παγιδευτούμε στην ενέργεια της στιγμής, μπορούμε να χάσουμε την αντικειμενικότητα και να μετατρέψουμε τις καταστάσεις σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είναι. Όσο απαίσια κι αν είναι η εμπειρία σας, θα περάσει. Η απώλεια εργασίας, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή κάποια άλλη κρίση έχει επιπτώσεις, αλλά ο χρόνος θεραπεύει πολλά πράγματα.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα συναισθήματά σας θα επηρεάσει το πόσο καλά θα βγείτε από αυτό.

10. Θα εμπνεύσετε τους άλλους

Δεν έχει σημασία αν μας αρέσει ή όχι, ο κόσμος μας παρακολουθεί και μας κρίνει. Άλλοι εμπνέονται από ανθρώπους που χειρίζονται την κρίση με χάρη, δύναμη και αισιοδοξία. Όλοι θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν μια κρίση και όταν παρακολουθούν τους άλλους να περνούν διάφορα, αυτό τους δίνει την ώθηση να γνωρίζουν ότι μπορούν.

Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, δίνετε στους άλλους την ευκαιρία να πιστέψουν στον εαυτό τους. Άλλωστε, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι.


Βιβλιογραφία: Step into your power, Susan Ways | Πηγή: www.inspiredsuccesscoaching.com

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βουρλιώτου - Ψυχολόγος

Μαρία Βουρλιώτου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της υγείας. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το στο τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειμαι υποψήφια φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη φιλοσοφία.