Προσεγγίζοντας το μυστήριο της αγάπης και του έρωτα πραγματικά ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε κάτι το οποίο τον συναρπάζει αλλά και ταυτόχρονα τον φέρνει σε μία κατάσταση μοναδικής συναισθηματικής εγγύτητας.

Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε όλα εκείνα τα μυστικά που ξεκλειδώνουν την καρδιά και την ανοίγουν διάπλατα να υποδεχτεί αυτό το υπέροχο και μοναδικό συναίσθημα.

Ο έρωτας είναι φως, είναι ψυχική και ολική αναγέννηση. Πραγματικά όταν είμαστε ερωτευμένοι αισθανόμαστε ότι όλος ο κόσμος μας χαμόγελα κρυφά και εμείς νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε αυτό το συναίσθημα της αγάπης με όλους και όλα γύρω μας.

Χρειάζεται όμως από την αρχή να υπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε το συναίσθημα σιγά -σιγά να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με τις κατάλληλες και ιδανικότερες προϋποθέσεις.

Συναισθηματική εγγύτητα

Πολύ σημαντικό μυστικό για να καλλιεργήσουμε το συναίσθημα του έρωτα και να μπορέσει αυτό να ευωδιάσει και να μας δώσει καρπούς είναι να δουλέψουμε το κομμάτι της συναισθηματικής εγγύτητας.

Όπως αποδεικνύουν και σημαντικές ψυχολογικές έρευνες και μελέτες ο άνθρωπος όταν ερωτεύεται και μπαίνει σε μία σχέση, ασυνείδητα χωρίς δηλαδή να το καταλαβαίνει επαναλαμβάνει πολλές φορές συμπεριφορές που βίωσε ως παιδί στην οικογένεια καταγωγής του.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας άνθρωπος για παράδειγμα παρουσιάζει ανασφαλή προσκόλληση τότε μπορεί να μην μπορεί να εκφράσει με τον κατάλληλο τρόπο τα συναισθήματά του και έτσι ο σύντροφός του να μην αισθάνεται αυτή την πολύτιμη αμοιβαιότητα στην έκφραση της αγάπης και της τρυφερότητας.

Αποκτήστε το βιβλίο Να θέλεις και να ερωτεύεσαι , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Αυτογνωσία

Πριν προχωρήσουμε σε μία σχέση όταν βλέπουμε ότι υπάρχει συναίσθημα της έλξης και του έρωτα καλό είναι να έχουμε δουλέψει στον τομέα της αυτογνωσίας και της ψυχικής ενδυνάμωσης.

Ο έρωτας είναι ένα λουλούδι που χρειάζεται να το προσέξουμε, είναι ένα βάζο το οποίο είναι εύθραυστο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει για αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη συντροφικότητα. Είναι εποικοδομητικό να μπορέσουμε να εντοπίσουμε μέσα μας ποιες είναι οι πληγές που τυχόν έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της παιδικής μας και όχι μόνο ηλικίας και αυτές τις τραυματικές εμπειρίες, ίσως και με την βοήθεια ειδικού, να μην τις μεταφέρουμε στη σχέση που πρόκειται να δημιουργήσουμε.

Όσο περισσότερο και οι δύο σύντροφοι είναι συναισθηματικά και ψυχικά ώριμοι και υγιείς τόσο περισσότερο η σχέση ανθίζει.

Όσο εξελισσόμαστε εμείς οι ίδιοι τόσο περισσότερο εξελίσσεται και η σχέση που δημιουργούμε και μπορούμε να εξελιχθούμε και από κοινού.

Η δύναμη της ευαλωτότητας

Δεύτερο και πολύ σημαντικό κλειδί στον έρωτα είναι η τόλμη. Η τόλμη με την έννοια ότι χρειάζεται να ρισκάρουμε να ανοιχτούμε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να τολμήσουμε να είμαστε ευάλωτοι γιατί έτσι η σχέση αποκτά βάθος. Αρχίζουμε και συνδεόμαστε πραγματικά με τον άνθρωπο που έχουμε ερωτευτεί όταν μπορούμε να του εκφράσουμε συναισθήματα τα οποία υπάρχουν βαθιά μέσα στην ψυχή μας.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μπορούμε να βιώνουμε τη σχέση στο εδώ και τώρα, να είμαστε πραγματικά παρόντες και να αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε αγαπητικά και άρρηκτα με το σύντροφό μας.

Μπορούμε δηλαδή να εκφράσουμε καθετί που μας προβληματίζει, καθετί που μας ανησυχεί, κάθετι που θα επιθυμούσαμε, που ονειρευόμαστε να πετύχουμε και χρειάζεται να είμαστε ως σύντροφοι συναισθηματικά διαθέσιμοι χρησιμοποιώντας το διάλογο, το σεβασμό και την ενεργητική ακρόαση.

Έτσι βιώνουμε την αλληλεπίδραση.

Φροντίδα και προσφορά

Επόμενο, μυστικό κλειδί το οποίο ανοίγει διάπλατα το συναίσθημα και τη διάθεσή της προσφοράς όταν συμπορεύονται τα ζευγάρια είναι να μην ξεχνιούνται και να μην λησμονούν τον ενθουσιασμό, τη χαρά αυτό το υπέροχο συναίσθημα που ένιωθαν πιο έντονα στην αρχή της γνωριμίας.

Η σχέση κάθε μέρα χρειάζεται φροντίδα, μία μικρή έκπληξη, μία όμορφη φιλοφρόνηση ακόμα και το πιο μικρό βήμα είναι ικανό να αναζωπυρώσει τη φλόγα του έρωτα ανά πάσα στιγμή στο ζευγάρι. Είναι όμορφο να μπορούμε να ρωτήσουμε τον σύντροφό μας εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, που το επιθυμεί και εκείνος για να ομορφύνουμε τη σχέση.

Για παράδειγμα σε μία έρευνα που έγινε σε ζευγάρια υπήρχε ένα ζευγάρι που ο ένας σύντροφος ρωτούσε τον άλλον αν θα ήθελε να κάνει κάτι, ο,τιδήποτε που να τον ευχαριστήσει και να τον ξεκουράσει.

Μπορούν επίσης να συμμετέχουν και οι δύο στις δουλειές του σπιτιού ή να κάνουν μία δραστηριότητα μαζί, να υπάρχει επικοινωνία, συνεννόηση σεβασμός και γνήσια και αυθεντική αγάπη και ειλικρίνεια.

Εκφραστικότητα στη συντροφική σχέση

Είναι καλό επίσης να μιλάμε για τα στοιχεία που μας προβληματίζουν στη σχέση. Έχει σημασία ο τρόπος που λέμε το καθετί. Βεβαίως και μπορούμε να εκφράσουμε κάτι στο σύντροφό μας το οποίο μας προβληματίζει ή θα θέλαμε να προσπαθήσει να το βελτιώσει αλλά πάντα να το κάνουμε αυτό με σεβασμό στην ελευθερία του κάθε προσώπου, με αγάπη, κατανόηση και ενσυναίσθηση χωρίς προσβολές.

Χωρίς να επιρρίπτουμε ευθύνες ή να έχουμε ένα καταδικαστικό βλέμμα γιατί αυτό καταρρακώνει εντελώς τη σχέση.

Συμπερασματικά ο έρωτας είναι αναγέννηση σε όλα τα επίπεδα. Ζεις στη γη αλλά πραγματικά η καρδιά σου πετάει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και βλέπει σε καθετί το πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπάς και ονειρεύεσαι να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μαζί του. Χρειάζεται όμως αυθεντική αγάπη, γνήσια ειλικρίνεια αλλά και τόλμη να εξελιχθούμε για να βιώσουμε τον έρωτα στην πανέμορφη διάστασή του.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.