Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr ξεχώρισε και προτείνει 7 βιβλία ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για ειδικούς ψυχικής υγείας, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε σήμερα.

Η θεραπευτική σχέση ως ίαση στην ψυχοθεραπεία Gestalt

"Ο Rich Hycner και η Lynne Jacobs, ως εκπρόσωποι μιας νέας γενιάς θεραπευτών Gestalt, έγραψαν ένα πολύτιμο βιβλίο που προσδίδει βάθος και επιβεβαιώνει περαιτέρω τις πρωταρχικές έννοιες της θεραπείας Gestalt. Τα παραδείγματα από τη θεραπευτική δουλειά των ίδιων χαρακτηρίζονται από τη ζεστασιά, την ανθρωπιά και την ευαισθησία που διαποτίζει τη δουλειά τους." Erving Polster, Ph.D. και Miriam Polster, Ph.D., συγγραφείς του Gestalt Therapy Integrated και συνδιευθυντές του Gestalt Training Center-San Diego. Από τα πιο πρόσφατα βιβλία τους: A Population of Selves του Erving Polster και Eve's Daughters της Miriam Polster.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο στο οποίο οι Rich Hycner και Lynne Jacobs -οι μόνοι δύο άνθρωποι που κατανοούν και τις τρεις θεραπείες εκ των έσω- συνδέουν με ευαισθησία τη θεραπεία Gestalt, τη Διυποκειμενική Ψυχολογία του Εαυτού και τη Διαλογική Ψυχοθεραπεία. Οι συγγραφείς είναι ανοιχτοί και γενναιόδωροι στην παρουσίαση των παραπάνω θεωριών η οποία διακρίνεται από ισορροπία και δικαιοσύνη. Περιλαμβάνει, ωστόσο, μια εντυπωσιακή κριτική της θεραπείας Gestalt, όταν αυτή αποτυγχάνει να αναπτύξει επαρκώς τη Διυποκειμενική Ψυχολογία του Εαυτού (και το "εαυτοαντικείμενο"), αλλά και μια έξοχη κριτική της Διυποκειμενικής Ψυχολογίας του Εαυτού όταν αυτή υπολείπεται της έμφασης που δίνει η Διαλογική Ψυχοθεραπεία στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο "μεταξύ". Maurice Friedman, συγγραφέας του The Healing Dialogue in Psychotherapy

Πρόκειται για ένα "must read" βιβλίο. Οι Rich Hycner και Lynne Jacobs εξετάζουν θέματα που βρίσκονται στην καρδιά της φύσης τόσο της ψυχοθεραπείας όσο και της θεραπευτικής σχέσης. Η θεωρητική τους ανάλυση είναι συναρπαστική και ταυτόχρονα διαφωτιστική και συνοδεύεται από μια πλούσια λίστα από κλινικά παραδείγματα που βοηθούν τον αναγνώστη να εισχωρήσει σε σημαντικά ζητήματα με έναν απτό και κατανοητό τρόπο. Συστήνω αυτό το βιβλίο στους θεραπευτές, στους θεωρητικούς και στους εκπαιδευόμενους οποιουδήποτε εμπειρικού επιπέδου. Gary Yontef, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου Awareness, Dialogue and Process, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Gestalt Therapy Institute of Los Angeles και μέλος της συντακτικής ομάδας της International Gestalt Journal.

Αποκτήστε το βιβλίο Η θεραπευτική σχέση ως ίαση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ

Η Robin Shapiro στις "Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ" επιχειρεί και προσεγγίζει επιτυχώς μια δυναμική και ευέλικτη θεραπεία τραύματος με γνώμονα τις καταστάσεις του Εγώ. Η πλούσια και μακρόχρονη θεραπευτική της εμπειρία της επιτρέπει να αποτυπώσει με λόγο απλό και κατανοητό όσα αποκόμισε και την οδήγησαν στο να είναι τόσο επιτυχημένη θεραπεύτρια. Οι "Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ" αποτελούν ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για τον σύγχρονο ψυχοθεραπευτή, ενώ παράλληλα η εισαγωγή του βιβλίου αυτού παρουσιάζει για πρώτη φορά τις έννοιες της συγκεκριμένης θεραπείας στην ελληνική γλώσσα.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας

Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας


To καλύτερο βιβλίο που διαθέτουμε γύρω από το θέμα αυτό, κατά τον Jerome Frank, η "Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας" του Irvin D. Yalom χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως το βασικό βιβλίο αναφοράς για την ομαδική ψυχοθεραπεία. Το Αmerican Journal of Psychiatry το χαρακτήρισε μία από τις δέκα ψυχιατρικές εκδόσεις που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στη δεκαετία του 1970, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά.

Γι' αυτή την πλήρως αναθεωρημένη και διευρυμένη πέμπτη έκδοση, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μόλις το καλοκαίρι του 2005, ο καθηγητής Ίρβιν Γιάλομ συνεργάστηκε με τον μαθητή του, τον καθηγητή Μόλυν Λέζ, για να παρουσιάσουν τις πιο σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες στην έρευνα και την εφαρμογή της ομαδικής ψυχοθεραπείας διερευνώντας τις τελευταίες εξελίξεις και αντλώντας το υλικό τους από νέες έρευνες της τελευταίας δεκαετίας και από την ευρεία προσωπική κλινική εμπειρία και γνώση τους. Στην αναθεωρημένη αυτή έκδοση έχουν ενταχθεί νέες ενότητες για τη βραχεία ομαδική θεραπεία, τις θεραπευτικές ομάδες του διαδικτύου, τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, το τραύμα, την περίθαλψη υπό διαχείριση και τις εξειδικευμένες και δομημένες ομάδες (π.χ. ομάδες για εθισμούς και για ασθενείς με σωματικές νόσους).

Ο Ίρβιν Γιάλομ και ο Μόλυν Λέζ εκσυγχρόνισαν πλήρως το ύφος και το περιεχόμενο των κεφαλαίων, πρόσθεσαν νέα κλινικά παραδείγματα, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν τις κλινικές και ερευνητικές πληροφορίες που εξακολουθούν να παραμένουν έγκυρες. Το κείμενο διανθίζεται από παραστατικά παραδείγματα από τις χιλιάδες ομαδικές συνεδρίες που έχουν συντονίσει στις δεκαετίες που ασκούν την ομαδική ψυχοθεραπεία.
Η "Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας" είναι ένα εγχειρίδιο που συνδυάζει την πλούσια επιστημονική πληροφόρηση με τη ζωντανή περιγραφή. Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πιο ενημερωμένη, περιεκτική και σε βάθος μελέτη της ομαδικής ψυχοθεραπείας που διαθέτουμε σήμερα.

Το ουσιαστικότερο βιβλίο για την ομαδική ψυχοθεραπεία. Καλύπτει όλες τις κύριες τάσεις και χρήσιμες μεθόδους που πρέπει να κατέχει οποιοσδήποτε συντονίζει ομάδες κάθε είδους, πριν ασκήσει το ρόλο του. Ο Γιάλομ, με τη συνεργασία του Λέζ, αφομοιώνει και συνθέτει εδώ τη νεότερη επιστημονική έρευνα με τις κλασικές μελέτες, σε μια απολαυστική και διαφωτιστική αναγνωστική εμπειρία. Συζητά εκτενώς τους πυρηνικούς μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να επέλθει η θεραπευτική αλλαγή μέσα σε μια ομάδα. Επιπλέον, παρουσιάζει τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει δύσκολα μέλη ομάδων και στρατηγικές για την εκπλήρωση των βασικών θεραπευτικών στόχων. Η γλαφυρή γλώσσα του κάνει ακόμα πιο συναρπαστική τη βαθιά κλινική πείρα του.
Samuel T. Gladding, πρόεδρος της American Counseling Association (2004-2005)

Αποκτήστε το βιβλίο Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Εποπτεία

Συχνά, οι πελάτες των ψυχοθεραπευτών, των ψυχολόγων ή συμβούλων βλέπουν τον επαγγελματία στον οποίο έχουν καταφύγει για την επίλυση των όποιων προβλημάτων τους λιγάκι σαν θεό. Περιμένουν απ' αυτόν μια μαγική συνταγή, μια λύση-πανάκεια, κάτι που θα τους βγάλει όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, με όσο το δυνατόν μικρότερη προσπάθεια εκ μέρους τους...

...Αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να καλύψει η εποπτεία. Σίγουρα είναι απαραίτητη για τον αρχάριο θεραπευτή αλλά και πολύ χρήσιμη για τον έμπειρο. Κανείς δεν είναι άτρωτος από τις εγγενείς δυσκολίες και παγίδες της θεραπείας. Η αναγνώριση και παραδοχή αυτής της αλήθειας δεν συνιστά αδυναμία, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι οι έμπειροι θεραπευτές, αλλά δύναμη τη δύναμη της αναγνώρισης της ανθρώπινής μας υπόστασης και των ορίων της, τη δύναμη να παραδεχόμαστε ότι, όπως και οι πελάτες μας, χρειαζόμαστε κάποιες φορές στη ζωή μας βοήθεια, τη δύναμη να ζητήσουμε αυτή τη βοήθεια, τη δύναμη να ομολογήσουμε ότι δεν είμαστε θεοί!

Πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της εποπτείας έχουμε εκδώσει τα βιβλία των συνεργατών μας Michael Carroll & Maria Gilbert με τίτλο "Η Δημιουργία Μαθησιακής Συνεργασίας: Η Σχέση Εποπτευόμενου-Επόπτη, καθώς επίσης των Maria Gilbert & Ken Evans με τίτλο "Κλινική Συνθετική Εποπτεία", ήδη εξαντλημένο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται αναθεωρημένο και με νέα σχόλια και επιμέλεια της Ρένας Καρακατσάνη στον παρόντα τόμο.
Ευχαριστούμε τον Brian Magee, εκτελεστικό διευθυντή του Counselling and Psychotherapy in Scotland (COSCA) για την άδεια να συμπεριλάβουμε στον παρόντα τόμο το πρόγραμμα εκπαίδευσης (COSCA) στην εποπτεία, το οποίο υλοποιούμε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 Athens Synthesis. (Από τον πρόλογο του Πάνου Ασημάκη)

Αποκτήστε το βιβλίο Εποπτεία, για τη συνθετική σχεσιακή προσέγγιση από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψυχοθεραπευτές για την αναπηρία

Συνδυάζοντας τις ευρείες γνώσεις της ως κλινικής ψυχολόγου, ερευνήτριας και καθηγήτριας με την προσωπική εμπειρία της ως ατόμου με αναπηρία, η Rhoda Olkin προσφέρει μια εκ των έσω οπτική που συχνά παραβλέπεται στην εκπαίδευση των θεραπευτών. Σκιαγραφεί ένα σαφές εννοιολογικό πλαίσιο για την κατανόηση της αναπηρίας ως μειονοτικής εμπειρίας. Ρίχνοντας φως σε ψυχοκοινωνικά θέματα και προβλήματα με τα οποία οι ψυχοθεραπευτές έρχονται συχνά αντιμέτωποι, παρουσιάζει ένα εύρος προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων αναπηρίας στη θεραπεία ενηλίκων, παιδιών και οικογενειών. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται το θεραπευτικό πρωτόκολλο με πελάτες με αναπηρία· ειδικά ζητήματα εκτίμησης, αξιολόγησης και διάγνωσης· ο αντίκτυπος της αναπηρίας στη σεξουαλικότητα και στη γονεϊκότητα· και πολλά άλλα.

"Με απλά λόγια, πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο ψυχοθεραπείας που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο ένας κατατοπιστικός οδηγός για τη θεραπεία πελατών με αναπηρία, είναι και μια εύγλωττη υπενθύμιση του τι μπορεί να πετύχει στην πραγματικότητα η συστημικής έμπνευσης θεραπεία στην πιο δημιουργική εκδοχή της".

Morris Taggart, PhD

Αποκτήστε το βιβλίο όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψυχοθεραπευτές για την αναπηρία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.