Ακρόαση άρθρου......

Κάντε διάκριση μεταξύ των συναισθηματικά ασταθών και συναισθηματικά ευφυών φίλων!

Κύρια Σημεία που θα μας απασχολήσουν στο άρθρο:

  • Αναγνωρίστε τέσσερις τύπους τοξικών φίλων και προστατέψτε τον εαυτό σας: τον ανακατώστρα, τον υποκριτή, τον ήρωα και το θύμα.
  • Κάθε τύπος κινείται διαφορετικά, οπότε η γνώση σχετικά με το πως χειραγωγούν τους άλλους μπορεί να βοηθήσει.
  • Η διάκριση των τοξικών φίλων από τους συναισθηματικά ευφυείς φίλους που διαθέτουν ενσυναίσθηση, αυτογνωσία και υπευθυνότητα είναι επιτακτική.

Όταν ένας έμπιστος φίλος αποδεικνύεται αναξιόπιστος και ύπουλος μπορεί να μας συντρίψει. Συχνά θέλετε να βλέπετε μόνο το καλό σε αυτούς, οπότε είναι εύκολο να κατηγορήσετε τον εαυτό σας αντί να αποδεχτείτε ότι μπορεί να έχουν εκείνοι το πρόβλημα.

Επιπλέον, ο φόβος απώλειας κοινών φίλων λόγω της«έχθρας» με αυτό το άτομο μπορεί να είναι παραλυτικός. Ωστόσο, το να γνωρίζετε τον τύπο φίλου με τον οποίο έχετε να κάνετε είναι πολύ σημαντικό. Αναγνωρίζοντας τέσσερις τύπους συναισθηματικά ασταθών φίλων, μπορεί να είστε σε θέση να διαφοροποιήσετε έναν δυσλειτουργικό φίλο από τον συναισθηματικά ευφυή.

Οι 4 τύποι των τοξικών φίλων

Ο ανακατώστρας: Αυτός είναι ένας νέος φίλος που αισθάνεστε ασφαλείς να εμπιστευτείτε, οπότε ζητάτε από αυτόν τον φίλο συμβουλές για μια σχέση στη ζωή σας που σας δυσκολεύει.  Φαίνονται να ακούν προσεκτικά και να προσφέρουν καλές συμβουλές.

Ωστόσο, μια μέρα, πίσω από την πλάτη σας και χωρίς να σας ρωτήσουν, αναζητούν κάποιον τρίτο και τους λένε όλα όσα είπατε. Σοκαρισμένος, νιώθεις σαν τον προδότη φίλο επειδή μιλούσες για ένα άλλο άτομο, αλλά περίμενες ότι θα ήταν μια ασφαλής και ιδιωτική συζήτηση.

Ο στόχος δεν ήταν να κουτσομπολέψετε, αλλά να επεξεργαστείτε αλληλεπιδράσεις που σας έχουν προβληματίσει και να πάρετε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε. Αντ 'αυτού, όλα όσα λέτε διαστρεβλώνονται και λέγονται στο άτομο χωρίς την άδειά σας.

Τώρα, ακολουθεί ένα μεγάλο δράμα και το άγχος σας εκτοξεύεται στα ύψη. Πανικόβλητοι και απεγνωσμένοι, προσπαθείτε να ξεκαθαρίσετε τι συνέβη, αλλά φαίνεται μάταιο. Τα νέα της διαστρεβλωμένης συνομιλίας εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά και σκόπιμα ή όχι, ο ανακατώστρας σας κάνει να φαίνεστε με επιτυχία ως "κακός φίλος". Το αποκορύφωμα μπορεί να είναι η ικανοποίηση που φαίνεται να αντλούν από το δράμα και την ικανότητά τους να βρίσκονται στη μέση αυτού. Φαίνεται ότι παίρνουν ικανοποίηση από το να σας δείχνουν συνεχώς με το δάχτυλο.

Ο υποκριτής: Αυτός ο φίλος είναι εξαιρετικά καλός και ευγενικός μπροστά σας. Ωστόσο, ανακαλύπτετε ότι αυτός ο φίλος, σας δυσφημίζει παρασκηνιακώς και σε πολλές ομάδες ανθρώπων. Θάβει δημόσια τον χαρακτήρα σας και προσπαθεί να αμαυρώσει τη φήμη σας. Ένα τρανταχτό σημάδι του υποκριτή είναι η ακλόνητη άρνησή του ότι είπε κάτι «κακό» για εσάς. Δεν έχει σημασία πόσα στοιχεία θα παρουσιάσετε. Θα ισχυριστεί απόλυτη αθωότητα και στη συνέχεια θα ενεργήσει ως θύματα της αντιπαράθεσής σας.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: 5ος Κύκλος Σεμιναρίων & Εργαστηρίων Αυτοβελτίωσης
2 ημέρες - 10 ώρες ουσιαστικής επαφής με την προσωποκεντρική στάση ζωής

Διεξαγωγή: 15-16 Ιουνίου 2024 | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ

Άλλοι φίλοι στην παρέα συχνά σπεύδουν να τους παρηγορήσουν. Είναι οδυνηρά ειρωνικό το γεγονός ότι ο τοξικός φίλος αντιστρέφει γρήγορα το σενάριο και παρουσιάζει εσάς ως τον «τοξικό». Επίσης, καμουφλάρει υποτιμητικά σχόλια παρουσιάζοντάς τα ως κομπλιμέντα ή αστεία. Για παράδειγμα, "Είσαι καλός στο να συντάσεις αυτές τις προτάσεις... Απλα εύχομαι να ήταν πιο επαγγελματικές. Δεν είμαστε πια στο νηπιαγωγείο, Άλεξ. Χαχαχα. Αν και καμουφλαρισμένο ως κοπλιμέντο ή/και αστείο, αυτό το συναίσθημα στην πραγματικότητα είναι απίστευτα υποτιμητικό.

Ο ήρωας: Αυτό το άτομο πιστεύει ότι το σύνολο αξιών, οι απόψεις και οι πεποιθήσεις του είναι πολύ ανώτερες από οποιουδήποτε άλλου. Αρχικά, μπορεί να βλέπετε αυτό το άτομο ως σίγουρο, αλλά, καθώς το γνωρίζετε, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι είναι αρκετά φαρισαϊκό.

Μία σοβαρή ένδειξη μπορεί να είναι όταν αυτό το άτομο σας υποτιμά και σας απορρίπτει αμέσως επειδή έχετε μια ιδέα ή μια προοπτική που διαφέρει από τη δική του. Αντί να εξετάσει μια εναλλακτική άποψη, σας καταδικάζει αμέσως επειδή σκέφτεστε διαφορετικά. Ένα κλασικό χαρακτηριστικό του ήρωα είναι ο καταναγκασμός του να ορμήσει και να «σώσει την ημέρα». Πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα και ότι όλοι πρέπει να τον ακούνε. Αυτό του επιτρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των καταστάσεων στην παρέα. Συχνά, κυριαρχεί στο κοινωνικό τοπίο και αν τολμήσετε να μιλήσετε και να διατυπώσετε μια διαφορετική άποψη, τείνει να σας σταματήσει και να σας αποκλείσει από την ομάδα απότομα.

Το θύμα: Αυτός ο φίλος σπάνια αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για μια βλαβερή και εγωιστική πράξη στη φιλία και, αντ 'αυτού, χρησιμοποιεί στιγμιαία τις δυσκολίες του για να δικαιολογήσει την «βρώμικη πράξη» του.

Για παράδειγμα, η Άνν υπόσχεται στην Μπριν ότι θα την πάρει μαζί της στο δρόμο για τα δοκιμαστικά του τένις. Επιμένει να πάρει τα παπούτσια του τένις της Μπριν στο σπίτι μαζί της επειδή έχει συγκεκριμένα κορδόνια που θέλει να φορέσει η Μπριν για να δείξει το ομαδικό πνεύμα. Η Μπριν είναι μπερδεμένη με τα παπούτσια, αλλά δεν θέλει να πληγώσει τα συναισθήματα της Άνν και είναι ευγνώμων για την καλοσύνη της.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Ωστόσο, η Άνν είναι απούσα και δεν μπορεί να την βρει όταν είναι η ώρα να φύγει για τα δοκιμαστικά. Αναστατωμένη και πανικόβλητη, η Μπριν καλεί τη μαμά της. Η μαμά της Μπριν τρέχει σπίτι από τη δουλειά για να την πάρει. Η Μπριν μπαίνει στο γήπεδο πανικόβλητη και με 25 λεπτά καθυστέρηση. Αναγκάζεται να φορέσει τα παλιά παπούτσια για τρέξιμο επειδή τα νέα της παπούτσια για τένις είναι με την Άνν. Μετά το τελευταίο παιχνίδι, η Άνν πλησιάζει την Μπριν και λέει πολύ δυνατά, Λυπάμαι πολύ, Μπριν. Ο μπαμπάς μου έπαθε λάστιχο χθες βράδυ, οπότε έπρεπε να πάρω το αυτοκίνητο της μαμάς μου. Ήταν τρελό. Αγχώθηκα τόσο πολύ όταν θυμήθηκα ότι ήταν με λεβιέ ταχυτήτων. Νόμιζα ότι θα έκανα εμετό. Έπρεπε να επικεντρωθώ στις ασκήσεις αναπνοής και τις τεχνικές χαλάρωσης καθ 'όλη τη διάρκεια. Φοβόμουν τόσο πολύ ότι θα τρακάρω. Δεν το πιστεύω ότι τα κατάφερα.

Όλη η ομάδα ακούει την ιστορία της Άνν και της παρέχει συμπόνια και υποστήριξη. Της λένε ότι είναι ανακουφισμένοι που κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια στα δοκιμαστικά. Ρωτούν επίσης αν ο μπαμπάς της είναι καλά. Η Μπριν παραμένει στο παρασκήνιο, μπερδεμένη ως προς το αν η Ανν είναι ειλικρινής ή όχι. Παρ 'όλα αυτά, δεν θα ήταν τόσο δύσκολο για την Ανν να της στείλει ένα μήνυμα και να της προτείνει να χρησιμοποιήσει δικό της μεταφορικό μέσο. Η Μπριν αναρωτιέται πώς μπορεί η Ανν να είναι τόσο επιζήμια και μετά να φέρεται σαν να είναι το θύμα.

Δυστυχώς, αυτοί οι τύποι φίλων μπορεί να είναι συναισθηματικά ασταθείς. Τους λείπει η ενσυναίσθηση, η αυτογνωσία και η υπευθυνότητα και συχνά επιδιώκουν να σαμποτάρουν κάποιον που ζηλεύουν. Ως σχετικά ταπεινός άνθρωπος, μπορεί να μην έχεις σκεφτεί την πιθανότητα να σε ζηλεύει ένας φίλος, αλλά είναι πιθανό.

Οι συναισθηματικά ευφυείς φίλοι

Μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσετε δύο κατηγορίες για φίλους. Η πρώτη, είναι οι συναισθηματικά ευφυείς φίλοι. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως ανταποδίδουν την συμπόνια, είναι ευσυνείδητοι, δεν προσπαθούν να σαμποτάρουν ή να διαβάλλουν τη φήμη σας και είναι αξιόπιστοι. Η δεύτερη, είναι τα συναισθηματικά μη ευφυή άτομα όπως οι τέσσερις τύποι που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτοί είναι οι σύντροφοι που μπορεί να μην είναι συναισθηματικά σταθεροί.

Τοξικές σχέσεις, Τοξικοί άνθρωποι - Online, ασύγχρονο σεμινάριο, χαμηλού κόστους. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε.

Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών των φίλων, σας επιτρέπει να γνωρίζετε σε ποιον μπορείτε να ανοιχτείτε και με ποιον απλά να περάσετε καλά. Οι συναισθηματικά ευφυείς φίλοι σας δεν είναι τέλειοι σε καμία περίπτωση, αλλά συνήθως προσπαθούν να σας καταλάβουν πραγματικά, είναι ανοιχτοί στην άποψή σας, επιδεικνύουν αυτογνωσία και διατηρούν την αυτοπεποίθησή σας. Επίσης, σπάνια εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σας και σας ανταποδίδουν ευχαρίστως μια χάρη.

Εναλλακτικά, οι συναισθηματικά ασταθείς φίλοι σας μπορεί να είναι διασκεδαστικοί, αλλά ανήκουν στην κατηγορία του τύπου "φιλαράκι". Διασκεδάστε μαζί τους, αλλά διατηρήστε μια ασφαλή συναισθηματική απόσταση αποφεύγοντας να ανοιχτείτε, θυσιάζοντας πτυχές της ζωής σας γι 'αυτούς και μην εξαρτάστε από αυτούς για σημαντικά πράγματα. Βασιστείτε στους πραγματικούς και ενσυναίσθητους φίλους σας για τις ουσιαστικές και δύσκολες εμπειρίες στη ζωή σας.

Αδειοδοτημένη αναδημοσίευση από Psychology today - Αρθρογράφος: Erin Leonard Ph.D.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.