συναισθήματα

Συχνά υποθέτουμε πως οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις καθορίζονται από την κατάσταση, το γεγονός, το συμβάν. Όταν βιώνουμε ένα δυσάρεστο γεγονός, πιστεύουμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε σε αυτό, οποιαδήποτε άλλη αντίδραση μας φαίνεται αφύσικη, ή έστω απίθανη. Είναι όμως;

Μερικές φορές μπορούμε να επιλέξουμε να μη μας αναστατώσει μία κατάσταση που σε άλλη περίπτωση θα μας αναστάτωνε συναισθηματικά. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να σκεφτούμε διεξοδικά την κατάσταση, να αναγνωρίσουμε πως έχουμε μία ή πολλές επιλογές, να αναλογιστούμε τις συνέπειες των αντιδράσεών μας, και μετά, μελετημένα και προσεχτικά να αντιδράσουμε.

Μέσα από την παρακάτω ιστορία θα αποτυπωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής των συναισθημάτων μας.

Μία κυρία βολεύτηκε στη θέση του αεροπλάνου που της δόθηκε και περίμενε να επιβιβαστούνε όλοι οι επιβάτες ώστε να αναχωρήσει η πτήση για τον προορισμό τους. Παρατηρούσε γύρω της τον κόσμο που τακτοποιούσαν τα πραγματά τους και τους εαυτούς τους στη θέση τους. Αποφάσισε να συνεχίσει να διαβάζει το βιβλίο που είχε στην τσάντα της.

Καθώς το αεροπλάνο βρισκόταν ακίνητο ακόμη, ο πιλότος ανακοίνωσε πως υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα με το αεροπλάνο και αναμένουν τους τεχνικούς ώστε να το λύσουν. Επισήμανε πως δε θα είναι πάνω από μισή ώρα η καθυστέρηση και εξάλλου δεν αναστάτωσε την κυρία αυτή η ανακοίνωση καθώς θα είχε 4 ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο του προορισμού μέχρι την επόμενη της πτήση.

Περίπου μισή ώρα μετά, ο πιλότος ανακοινώνει πως το τεχνικό θέμα που παρουσιάστηκε είναι πιο περίπλοκο και θα χρειαστεί να τοποθετηθεί κάποιο ανταλακτικό ώστε να επιδιορθωθεί και αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο. Επίσης, χωρίς αυτό το ανταλακτικό, δε γίνεται να πραγματποιηθεί η πτήση. Για λόγους ασφάλειας δε θα αποβιβάσουνε τους επιβάτες και αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά. Μετά από 4 ώρες ακόμη περίμεναν οι επιβάτες... και οι περισσότεροι δεν ήταν και πολύ χαρούμενοι.

Αρκετοί άνθρωποι είχαν σηκωθεί όρθιοι και περπατούσαν πάνω κάτω στον διάδρομο του αεροπλάνου παραπονεμένοι. Η κυρία καθόταν στη θέση της διαβάζοντας το βιβλίο της. Κοντά στην κυρία ήταν άλλες τρεις κυρίες που είχαν αναστατωθεί αρκετά και φωνάζανε έντονα πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η κατάσταση. Η μία από τις τρεις κυρίες γυρνάει στην κυρία που διάβαζε το βιβλίο και της λέει: "Εσύ πως είσαι τόσο ανενόχλητη εκεί πέρα και απλά διαβάζεις το βιβλίο σου, χωρίς να έχεις αναστατωθεί;" και απαντάει η κυρία με το βιβλίο: "Δε νομίζω πως εάν αναστατωθώ θα βοηθήσει την κατάσταση!" Δυσανασχέτισε η νευριασμένη κυρία και της γύρισε την πλάτη.

Η νευριασμένη κυρία δεν ήξερε πως η κυρία με το βιβλίο είχε αναλογιστεί την κατάσταση τους. Η κυρία με το βιβλίο σκέφτηκε πως εφόσον το ανταλακτικό είναι απαραίτητο για την πτήση, πως όσο και να αναστατωθεί για αυτό, δε θα γίνει πιο γρήγορα η επιδιόρθωση του θέματος. Η μόνη της επιλογή θα ήταν να περιμένει αναστατωμένη ή να περιμένει διαβάζοντας το βιβλίο της.

Τελικά, η πτήση αναχώρησε λίγο μετά, η κυρία με το βιβλίο έστειλε ειδοποίηση στην εταιρεία με παράπονα για την καθυστέρηση και αυτή με τη σειρά της, προσκόμισε δωρεάν, επιπλέον μίλια επιβράβευσης.

Επίσης, είχε λάβει ιδιαίτερη ικανοποίηση με την απάντηση που είχε δώσει στη νευριασμένη κυρία!   

Αναλογιστείτε την πιθανότητα πως μπορείτε να επιλέξετε να μην αναστατωθείτε συναισθηματικά. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν με το να αναστατωθείτε θα βοηθήσετε την κατάσταση ή απλώς θα ενοχληθείτε περισσότερο. Δε θα είναι εφικτό να ελέγξετε την αντίδρασή σας σε όλες τις περιπτώσεις, όμως μερικές φορές θα μπορείτε και αυτό είναι το λιγότερο... προς όφελός σας!

 

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο: Αρνητικά συναισθήματα, πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε 

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη

mastoraki xrisanaMSc. Κλινική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας. Εκπαιδευμένη και Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση της Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εφηβική Κατάθλιψη
Εφηβική Κατάθλιψη

Είναι συνηθισμένο μερικές φορές οι έφηβοι να νιώθουν "λίγο χάλια", πεσμένα, ή να μην έχουν όρεξη. Η εφηβεία είναι μία περίοδος ανησυχίας με αρκετές σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές, και κοινωνικές αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, μη ρεαλιστικές ακαδημαϊκές, κοινωνικές, ή οικογενειακές προσδοκίες δημιουργούν έντονη αίσθηση απόρριψης και καταλήγουν σε βαθιά απογοήτευση.

Πώς να είναι ασφαλή τα παιδιά σας σερφάροντας στο διαδίκτυο;
ασφαλές διαδίκτυο παιδιά

Ασφαλές "Σερφάρισμα" στο Διαδίκτυο: Για Γονείς!

Όταν ήταν μικρό το παιδί σας, του μάθατε πως χρειάζεται να κοιτάξει δεξιά και αριστερά πριν διασχίσει το δρόμο, να μη μιλάει σε αγνώστους, να μην ακουμπήσει το καυτό μάτι στον φούρνο.

Πώς κινητοποιούνται οι έφηβοι;
έφηβοι

Λίγοι είναι ουσιαστικά οι έφηβοι που δεν έχουν καθόλου κίνητρο. Η έλλειψη κινητοποίησης στους εφήβους εκδηλώνεται μέσω πραγμάτων που δεν τους νοιάζουν, δεν τα βρίσκουν σημαντικά ή δε λαμβάνουν άμεση ικανοποίηση από αυτά.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία;
αϋπνία

Ξαπλώνετε για ύπνο, η ώρα 12 τα μεσάνυχτα, θέλετε τόσο πολύ να αποκοιμηθείτε, και οι σκέψεις τρέχουν μαραθώνιο... Οι σκέψεις ίσως αφορούν τι χρειάζεται να κάνετε αύριο ή τι δεν πήγε καλά σήμερα, μεταξύ άλλων. Τα μάτια κλειστά, το μυαλό σε πλήρη αφύπνιση, το σώμα σαν πυροτέχνημα - έτοιμο να εκτοξευθεί με ενέργεια και νευρικότητα.

Εργασιακός Ψυχολόγος - τι είναι, με τι ασχολείται

Η Εργασιακή/Οργανωτική Ψυχολογία (Industrial/Organizational - I/O Psychology) είναι η επιστημονική έρευνα της εργασίας και η εφαρμογή αυτής της επιστήμης στο εργασιακό περιβάλλον το οποίο αποτελείται από άτομα, ομάδες και οργανισμούς. Η επιστημονική μεθοδολογία εφαρμόζεται για να ερευνηθούν ζητήματα κριτικής σχετικότητας ατόμων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).