τραυματικά βιώματα

Το "παιδί μέσα μας" δεν είναι πάντα χαρούμενο. Υπήρχαν δυστυχώς στιγμές που οι σημαντικοί άλλοι της ζωής μας, γονείς, δάσκαλοι και γενικά μορφές εξουσίας- μας κακοποίησαν συναισθηματικά.

Η ταπείνωση και η συνεχής κριτική.

Οι απειλές, οι φωνές και οι βρισιές.

Η γελοιοποίηση και ο σαρκασμός.

Οι κατάρες και η αποπομπή από το σπίτι.

Το να βάζει κανείς ένα παιδί να κάνει ταπεινωτικές πράξεις.

Το να μην σέβεται την ατομικότητα και την ιδιωτικότητά του και να θέλει να ελέγχει τη ζωή του.

Το να πιέζει κανείς ένα παιδί να ξεπεράσει τα ηλικιακά αλλά και σωματικά ή ψυχολογικά όρια του για να φέρνει επιτυχίες.

Το να εκθέτει κανείς ένα παιδί σε τραυματικές καταστάσεις ή σε ενδο-οικογενειακή βία.

Να μην ενδιαφέρεται για την κοινωνική του ανάπτυξη.

Να το αγνοεί.

Να είναι διαρκώς απών.

Να μην του λέει ποτέ μια καλή κουβέντα, να μην εκφράζει ποτέ τα θετικά του συναισθήματα για αυτό, και να μην του λέει "μπράβο" για τις επιτυχίες του.

Να μην εκφράζει ποτέ τα συναισθήματά του όταν είναι με ένα παιδί ως συναισθηματική παραμέληση.

Όλα τα παραπάνω, συνιστούν μορφές συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού.

Η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία είναι πάντως μία σκοτεινή υπόθεση. Δεν υπάρχουν απτά ίχνη της. Εκείνο που δεν μπορούμε να φανταστούμε είναι το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης που έχει για το άτομο κατά την ενήλικη ζωή του. Δυστυχώς, κάθε πληγή που προκάλεσε η συναισθηματική κακοποίηση δεν μένει μόνο στην παιδική ηλικία. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές εκτείνεται και στη εφηβική αλλά και ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας την αυτοεικόνα, την κοσμοθεωρία αλλά και τις σχέσεις του ατόμου. Είναι δυνατό να οδηγήσει ακόμη και στην ψυχική ασθένεια.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση καταθέτουν ότι:

Νιώθουν την ανάγκη να απολογούνται διαρκώς, να βρίσκουν δικαιολογίες ή να προσπαθούν να βρουν μία λογική εξήγηση για τον τρόπο που οι άλλοι συμπεριφέρονται.

Παίρνουν το βάρος της ευθύνης για πράγματα που δεν έχουν κάνει.

Νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται με κόσμο.

Αν οι γονείς γελοιοποιούσαν το παιδί τους, αυτό μπορεί να καταλήξει με σοβαρό κοινωνικό άγχος και φοβία για τους ανθρώπους. Ο ενήλικας καταλήγει να έχει έναν παράλογο φόβο ότι όλοι τον κοιτούν κι όλοι τον κρίνουν. Το μπούλινγκ δυστυχώς υπάρχει και μέσα στις οικογένειες και το άτομο που το έχει υποστεί τρέμει στην ιδέα της γελοιοποίησης του όταν βρίσκεται με κόσμο.

Υπεραναλύουν. Σκέφτονται διαρκώς και αναλύουν κάθε λέξη, κάθε κίνηση, ψάχνουν εναγωνίως να βρουν όλες τις πιθανότητες ώστε να είναι έτοιμοι αφού στην παιδική ηλικία δεν ένιωθαν ποτέ σε ετοιμότητα. Ήταν τα θύματα που δεν ήξεραν "από που θα τους έρθει".

Πιέζουν τον εαυτό τους υπερβολικά και μετά καταρρέουν υπό το βάρος των ευθυνών τους. Νιώθουν την ανάγκη να είναι πάντα τέλειοι ακόμη κι όταν αυτό είναι αδύνατο.

Αφήνουν στην άκρη τα δικά τους θέματα για να δώσουν προτεραιότητα στις υποθέσεις των άλλων. Πείθουν τον εαυτό τους ότι τα δικά τους προβλήματα, είναι άνευ σημασίας.

Τα κρατούν όλα μέσα τους και δεν ζητούν βοήθεια γιατί πιστεύουν ότι κάνεις δεν θα θέλει να τους βοηθήσει.

Φοβούνται τις φιγούρες εξουσίας. Η ύπαρξή τους και μόνο γίνεται αντιληπτή από αυτούς ως απειλή. Μπορεί να είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και δεν τολμούν να μιλήσουν στον προϊστάμενό τους.

Προσποιούνται ότι είναι σκληροί και ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Έτσι πείθουν τους εαυτούς τους ότι η συναισθηματική κακοποίηση δεν υπήρξε ποτέ για αυτούς. Όμως όταν βρίσκονται το βράδυ στο κρεβάτι τους, η πραγματικότητα έρχεται με τη μορφή κατάθλιψης και με σκέψεις όπως "κανένας δεν ξέρει ποιος είμαι πραγματικά".

Αποφεύγουν την σωματική επαφή με τους άλλους ανθρώπους αλλά και τις φωνές. Μερικές φορές καταφεύγουν σε διαφορές ψυχαναγκαστικές πρακτικές όπως μέτρημα για να ανακτήσουν την ηρεμία τους.

Δεν αντέχουν να τους κάνουν κοπλιμέντα. Σαν παιδιά δεχόταν μόνο παρατηρήσεις για πράγματα που δεν έκαναν σωστά και ποτέ επαίνους.

Παθαίνουν εμμονή με την πιθανότητα θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων. Αποφεύγουν να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους με τον φόβο ότι θα τους εγκαταλείψουν κάποια στιγμή. Βάζουν τα μέλη της οικογένειας τους σε πρώτη θέση και πάνω από τον εαυτό τους.

Λένε πάντοτε "ναι" γιατί αν πουν "όχι" θα γίνουν κακοί. Σαν παιδιά δεν επιτρεπόταν να πουν όχι στη μητέρα και στον πατέρα γιατί τότε θα τους μάλωναν, έδερναν ή θα υφίσταντο και χειρότερες τιμωρίες.

Δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις ακόμη και για πολύ μικρά πράγματα. Πανικοβάλλονται γιατί δεν ξέρουν αν παίρνουν τη σωστή απόφαση και δεν εμπιστεύονται ποτέ τον εαυτό τους. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού άλλοι αποφάσιζαν πάντοτε για αυτούς.

Δεν αντέχουν τη σύγκρουση αλλά και κανενός είδους αντιπαράθεση. Μόλις βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση, αποτραβιούνται αφού δεν έχουν καθόλου αυτοπεποίθηση για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Η εμπειρία της παιδικής ηλικίας ήταν τραυματική αφού τους απαγορευόταν να εξωτερικεύουν τα θέλω και τη γνώμη τους. Δεν τα καταφέρνουν να αντιπαρατεθούν φραστικά με τους άλλους. Αν χρειαστεί να το κάνουν, πανικοβάλλονται κι αρρωσταίνουν μέχρι να εγκαταλείψουν τη σκηνή.

Κάνουν μεγάλες προσπάθειες να δώσουν εξηγήσεις για ό,τι κάνουν, μιλώντας πολύ γρήγορα και με φανερή αγωνία να ακουστούν. Κάθε φορά που μιλούσαν στο παρελθόν, τους λοιδορούσαν μιλώντας πάνω στη φωνή τους.

Σιωπούν, γιατί κάθε φορά που έλεγαν πώς ένοιωθαν κατά την παιδική τους ηλικία, αυτό έφερνε περισσότερο πόνο. Σαν ενήλικες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους γιατί φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους απορρίψουν, θα τους επιτεθούν η θα τους αγνοήσουν.

Απόδοση-μετάφραση και μετατροπή: Ζιζή Σκόρδα Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΑ in Counseling Psychology

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας το βιβλίο Ανάμεσα στο τίποτα, στο κάτι και στα πάντα. Το βιβλίο αναφέρεται στη Θεωρία Δεσμού του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή John Bowlby, δηλαδή στους τέσσερις τύπους δεσμού (ασφαλής, απορριπτικός, φοβικός, εμμονικός). Eιδική αναφορά γίνεται για τις αυτοκαταστροφικές ερωτικές σχέσεις.

Πηγές:

 

Συγγραφή Άρθρου

Ζωή Σκόρδα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών: MA in Counseling Psychology with a practicum απο το Βρεττανικό Πανεπιστήμιο: University of Sheffield, UK από όπου αποφοίτησα με διακριση (Distinction).

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Bullying από ... σπίτι!
Bullying

Το Bullying έχει ταυτιστεί με τον σχολικό εκφοβισμό. Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκινά στο σχολείο, αλλά μια κατάσταση που το άτομο βιώνει ήδη στο σπίτι του συχνά από τους γονείς αλλά και από τα αδέρφια του με την σιωπηρή ή και ξεκάθαρη συναίνεση των γονιών του.

Τα μοτίβα της δυστυχίας
δυστυχία

Πολλές φορές στη ζωή μας παλεύουμε με στεναχώριες και προβλήματα αλλά καταφέρνουμε να προχωράμε παρακάτω και στην καλύτερη περίπτωση να μαθαίνουμε από τον πόνο. Πολλοί άνθρωποι, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο συνεχούς δυστυχίας επί χρόνια, ίσως και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας τους πηγάζει από δικές τους πεποιθήσεις και συμπεριφορές τις οποίες αρνούνται να εντοπίσουν και να παραδεχθούν.

Ο νάρκισσος γονιός
νάρκισσος γονιός

Θα θέλατε να κάνετε ένα τεστ; Λοιπόν, σκεφτείτε σε πόσες από τις παρακάτω ερωτήσεις θα απαντούσατε θετικά:

1. Γίνομαι για τους άλλους, "χαλί να με πατήσουν"
2. Περνάω συνήθως στην επίθεση, όταν βρίσκομαι σε θέση άμυνας.

Καταναγκαστικές σκέψεις
Καταναγκαστικές σκέψεις

Όταν οι σκέψεις γίνονται βασανιστήριο.

Πολλές φορές κάνουμε άσχημες σκέψεις και μετά αισθανόμαστε τρομερό άγχος γιατί μοιάζει σαν να εγκαθίστανται στο μυαλό μας και να μην μπορούμε να απαλλαγούμε ποτέ από αυτές. Έρχονται ξανά και ξανά και μας βασανίζουν μέχρι που στο τέλος τις πιστεύουμε και τις θεωρούμε αληθινές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares