όνειρα στόχοι επιτυχία

Η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί ανεξάρτητα από σχέδια. Ωστόσο, αν έχετε δομημένα σχέδια αυξάνονται οι πιθανότητές σας και ξέρετε ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε για να πετύχετε το όνειρό σας, οπότε μπορείτε τουλάχιστον να χαμογελάτε.

Όνειρα και στόχοι

Η Μηχανή των Ονείρων είναι μια δομημένη προσέγγιση που θα βελτιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας, όταν έχετε ένα συγκεκριμένο όνειρο. H Μηχανή των Ονείρων κάνει μια πολύ σημαντική διάκριση ανάμεσα στα όνειρα και στους στόχους. Μη συνεχίσετε μέχρι να κατανοήσετε τη διαφορά και να μπορείτε να εντοπίσετε τα δικά σας όνειρα. Ένα όνειρο είναι κάτι που θέλετε να συμβεί, αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα.

Το όνειρο δέχεται εξωτερικές επιρροές και, επομένως, δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πραγματοποιηθεί. Είναι απλώς μια επιθυμία. Οι στόχοι είναι κάτι που μπορείτε να θέσετε και να πετύχετε, επειδή έχετε πλήρη έλεγχο πάνω τους. Οι στόχοι αυξάνουν την πιθανότητα να υλοποιηθεί ένα όνειρο.

Όποτε ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο κάποιας κατάστασης, στέλνει όλο το αίμα στον Χιμπατζή (τη συναισθημαιτκή σας μηχανή). Αυτό οδηγεί σε μια δυσάρεστη αίσθηση και θα νιώσετε ότι απειλείστε, με συνέπεια να ελέγχει ο Χιμπατζής τη σκέψη και τα σχέδια. Ωστόσο, αν ο εγκέφαλος αναγνωρίσει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο μιας κατάστασης, τότε ο Χιμπατζής χαλαρώνει και το αίμα πηγαίνει στον Άνθρωπο. Το αποτέλεσμα είναι ηρεμία και η αίσθηση της ευκαιρίας. Τότε ο Άνθρωπος σκέφτεται και κάνει σχέδια. 

Μη μετατρέπετε τα όνειρα σε στόχους

Μη μετατρέπετε τα όνειρα σε στόχους, επειδή θα ενεργοποιήσετε τον Χιμπατζή σας. Πρέπει να βλέπετε ένα όνειρο ως μια δυνατότητα, αλλά να αποδεχτείτε ότι μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Είναι σαν να ρίχνεις τα ζάρια, να λες ''ξέρω ότι μπορώ να φέρω εξάρες'' και μετά να θυμώνεις όταν αυτό δεν συμβεί. Αν κατανοήσετε ότι τα ζάρια μπορούν να φέρουν πολλά διαφορετικά αποτελέσματα, τότε είναι πιο πιθανό να αποδεχτείτε το αποτέλεσμα με χαμόγελο. Αν πετύχετε όλους τους στόχους που χρειάζονται για να δώσετε στο όνειρό σας τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, τότε μπορείτε να χαίρεστε ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε.

Αποκτήστε το best seller Το παράδοξο του Χιμπατζή από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Σαμποτάρετε την ευτυχία και την επιτυχία σας; Παλεύετε να κατανοήσετε τον εαυτό σας; Μήπως τα συναισθήματά σας υπαγορεύουν τον τρόπο ζωής σας; Το Παράδοξο του χιμπατζή είναι ένα απίστευτα δυνατό πρόγραμμα Διαχείρισης του Νου, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ένας ευτυχισμένος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και επιτυχημένος άνθρωπος.

Στοχεύστε στα αστέρια και όχι στο φεγγάρι

Σύμφωνα με ψυχολογικά δεδομένα, χρειαζόμαστε να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να βάζουμε πολύ δύσκολους στόχους, αν θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Μη στοχεύετε στο φεγγάρι, αλλά στα αστέρια. Το φεγγάρι είναι ένας στόχος που ξέρετε ότι μπορείτε να πετύχετε με λίγη προσπάθεια. Τα αστέρια είναι στόχοι που θα μπορούσατε να πετύχετε με μεγαλύτερη προσπάθεια και θα νιώσετε καταπληκτικά αν το κάνετε. Αν στοχεύετε στο φεγγάρι, ο Χιμπατζής σας θα είναι ήρεμος, αλλά αν στοχεύσετε πιο ψηλά, στα αστέρια, ο Χιμπατζής και ο Άνθρωπος μέσα σας θα δεσμευτούν και θα ενθουσιαστούν με τη μεγάλη πρόκληση.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα όνειρά σας θα σας ενθουσιάσουν, καθώς είναι πιο πιθανό να τα πετύχετε και, αν τελικά δεν φτάσετε στα αστέρια, τουλάχιστον θα φτάσετε στο φεγγάρι.

Ορίστε το όνειρό σας

Οι Πέτρες Θεμελίωσης είναι τα συστατικά πάνω στα οποία μπορείτε να δουλέψετε για να πετύχετε το όνειρό σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρέξετε σε έναν αγώνα δρόμου, τότε τρεις Πέτρες Θεμελίωσης θα ήταν: η ταχύτητά σας, το βάρος σας και η απόσταση που καλύπτετε κάθε εβδομάδα. Θα υπάρξουν πολλές ακόμα Πέτρες Θεμελίωσης και είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τις εντοπίσετε όλες. Κάθε Πέτρα Θεμελίωσης μπορεί να συνδεθεί με έναν εφικτό και μετρήσιμο στόχο. Έτσι, για παράδειγμα, το βάρος σας μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί μέχρι να φτάσει στο ιδανικό. Αυτοί οι συγκεκριμένοι στόχοι βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και, αν τους πετύχετε, το όνειρό σας θα είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί.

Είναι χρήσιμο να διακρίνετε τους στόχους σε εκείνους πάνω στους οποίους δουλεύετε για να πετύχετε ένα κέρδος (στόχοι αποτελέσματος) και εκείνους με τους οποίους είστε ευχαριστημένοι, αλλά πρέπει να τους διατηρείτε σε καλή κατάσταση (στόχοι συντήρησης).

Έτσι θα μπορούσατε να έχετε το ιδανικό βάρος και να θέλετε απλώς να το διατηρήσετε ή θα μπορούσατε να μειώσετε το βάρος σας και, επομένως, να το βάλετε στόχο. Οι στόχοι αποτελέσματος εστιάζουν εκεί όπου αισθάνεσετε ότι μπορείτε να έχετε κέρδη. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μόνο έναν ή δυο στόχους αποτελέσματος, για να δουλέψετε πάνω σε αυτούς σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, και οι υπόλοιπες Πέτρες Θεμελίωσης να παραμείνουν ως στόχοι συντήρησης. Δεν θέλετε να σκορπίσετε την ενέργειά σας, αλλά να εστιάσετε σε ένα πράγμα τη φορά και να το πετύχετε. Αν εστιάσετε σε υπερβολικά πολλά πράγματα, είναι πιθανό να αυξήσετε τις πιθανότητες αποτυχίας. Όταν πετύχετε τους στόχους σας, τότε μπορείτε να μετατρέψετε τον στόχο αποτελέσματος σε στόχο συντήρησης και να διαλέξετε έναν άλλο στόχο για να δουλέψετε πάνω του.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Steve Peters Το παράδοξο του Χιμπατζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για Best Seller στο Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα.

Συγγραφή Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς να βελτιώσω την αυτοεκτίμησή μου; Αξιολογείστε την αυτοεκτίμησή σας με την κλίμακα αυτοεκτίμησης του Morris Rosenberg
βελτίωση αυτοεκτίμησης

Αν δεν εκτιμούμε τον εαυτό μας, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους έτσι ώτε να μας υπολογίζουν και να μας ακούν. Αυτοεκτίμηση ονομάζεται η κρίση ή η αξιολόγηση που κάνουμε για τον εαυτό μας και την προσωπική μας αξία. Δείχνει σε ποιο βαθμό θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό, αξιόλογο και σημαντικό με βάση τους προσωπικούς μας κανόνες.

Διαχείριση τελειομανίας: Πώς να δέχομαι ότι δεν είμαι τέλειος/α (περιλαμβάνεται ερωτηματολόγιο αυτοβοήθειας)
τελειομανία

Πόσα άτομα γνωρίζουμε που θα μπορούσαν να είνα ευτυχισμένα κι ωστόσο νιώθουν μια διαρκή έλλειψη ικανοποίησης;

Θεραπεύοντας το εσωτερικό μας παιδί
εσωτερικό παιδί

Η Marie-France και ο Emmanuel Ballet de Conquereaumont το 1990 δημιούργησαν τις ομάδες Coeur d'enfant (Παιδική ψυχή). Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος στόχευε στην επανασύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί. Την εποχή εκείνη, η ιδέα του παιδιού μέσα μας φαινόταν αλλόκοτη ή, ακόμη χειρότερα, παιδαριώδης και οπισθοδρομική. Σήμερα, μελέτες των νευροεπιστημών έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Τι κρύβεται πίσω από το φόβο του χωρισμού;
φόβος χωρισμού

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το φόβο του χωρισμού χρειάζεται να πάμε λίγο πίσω, στην παιδική ηλικία προκειμένου να δούμε τον αρχικό χωρισμό. Το παιδί δομείται σε σχέση με τον άλλον, συνήθως σε σχέση με τη μητέρα του, που φοβάται μη τη χάσει, αλλά και από την οποία μια μέρα πρέπει να χωρίσει.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares