Γεννηθήκατε έχοντας την ευκαιρία αλλά και την ευθύνη να γίνετε θρύλοι. Έχετε φτιαχτεί να κατορθώνετε σχέδια με κορυφαία μαστοριά, έχετε σχεδιαστεί να κάνετε πραγματικότητα ασυνήθιστα σημαντικές επιδιώξεις, έχετε κατασκευαστεί να είστε μια δύναμη του καλού πάνω σε αυτόν τον μικροσκοπικό πλανήτη. Έχετε μέσα σας τη δύναμη να ανακτήσετε την κυριαρχία σας και το αρχέγονο μεγαλείο σας σε έναν πολιτισμό που έχει γίνει αρκετά απολίτιστος.

Βελτιώστε τη ζωή σας βελτιώνοντας τον εαυτό σας

Να επαναφέρετε την ευγενική ζωή σας μέσα στην παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που, στην πλειοψηφία τους, αγοράζουν όμορφα υποδήματα και αποκτούν ακριβά πράγματα, αλλά σπανίως επενδύουν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

Για να ηγηθείτε ατομικά, χρειάζεται —όχι· είναι απαραίτητο— να σταματήσετε να είστε ψηφιακά ζόμπι, εξαρτημένα ανελέητα από ψηφιακές συσκευές, να ανασυγκροτήσετε τη ζωή σας ώστε να είναι πρότυπο ικανοτήτων και υπόδειγμα εντιμότητας και να απαλλαχτείτε από τον εγωκεντρισμό που περιορίζει τους καλούς ανθρώπους.

Οι σπουδαίες γυναίκες και οι σπουδαίοι άντρες του κόσμου μας πρόσφεραν, αντί να παίρνουν. Αρνηθείτε τη διαδεδομένη αυταπάτη πως νικητές βγαίνουν όσοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα. Αντίθετα· κάντε έτσι τη δουλειά σας ώστε να είναι ηρωική — καταπλήξτε τον κλάδο σας με την ποιότητα της πρωτοτυπίας της, αλλά και με τη γενικότερη συμβολή της.

Καθώς θα προχωράτε με αυτόν τον τρόπο, η σύστασή μου είναι να οργανώνετε την προσωπική ζωή σας με ατσάλινη ηθική, με άφθονη κι αξιοθαύμαστη ομορφιά, πάντα ανυποχώρητοι στην προστασία της εσωτερικής σας γαλήνης. Έτσι θα απογειωθείτε, φίλες και φίλοι μου, σαν άγγελοι. Έτσι θα περπατήσετε μαζί με τους θεούς.

Καθένας σας έχει στη ζωή του ένα κάλεσμα. Καθένας σας διαθέτει στο πνεύμα του το ένστικτο για να διακριθεί. Κανείς δεν χρειάζεται να μαρμαρώνει και να παραμένει στον μέσο όρο, υποκύπτοντας στη μαζική επικράτηση του μετρίου στις συμπεριφορές που διακρίνουμε στην κοινωνία και στη συλλογική καταστροφή του επιχειρηματικού επαγγελματισμού, που είναι τόσο φανερή στην παραγωγή.

Οι δικαιολογίες είναι πλάνες

Ο περιορισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λογική που χρησιμοποιούν καθημερινά υπερβολικά πολλοί καλοί άνθρωποι και φτάνουν να πιστέψουν ότι είναι η πραγματικότητα.

Με πληγώνει κατάκαρδα να βλέπω τόσο πολλούς ανθρώπους με μεγάλες δυνατότητες να μένουν εγκλωβισμένοι στο αφήγημα ότι δεν μπορούν να είναι εξαιρετικοί, επαγγελματικά και ατομικά. Πρέπει να θυμάστε ότι οι δικαιολογίες είναι πλάνες, οι φόβοι είναι ψεύτες και οι αμφιβολίες είναι κλέφτρες.

Σας καταλαβαίνω. Πραγματικά καταλαβαίνω. Γνωρίζω ότι στη ζωή σας έχετε περάσει από δύσκολες εποχές. Ισχύει για όλους μας. Κατανοώ ότι μπορεί να νιώθετε ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα σκεφτόσαστε όταν ήσαστε μικρά παιδιά, όλο φωτιά, πάθος και δέος.

Δεν είχατε σχεδιάσει να είναι ίδιες όλες οι μέρες σας, έτσι δεν είναι;

Σε κάποια εργασία που ίσως προκαλεί ασφυξία στην ψυχή σας. Όπου έχετε να κάνετε με αγχωτικές ανησυχίες και με ατελείωτες ευθύνες που πνίγουν την επινοητικότητά σας και κλέβουν την ενέργειά σας. Να λαχταράτε ασήμαντες επιδιώξεις και να αποζητάτε την άμεση υλοποίηση κοινότοπων επιθυμιών, που συχνά καθοδηγούνται από μια τεχνολογία που μας υποδουλώνει αντί να μας απελευθερώνει.

Να ζείτε την ίδια εβδομάδα ξανά και ξανά, κάποιες χιλιάδες φορές, και να την ονομάζετε ζωή.

Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί ανάμεσά μας που πεθαίνουν στα τριάντα και τους θάβουν στα ογδόντα τους. Λοιπόν, πραγματικά σας κατανοώ. Ελπίζατε ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πιο ενδιαφέροντα. Πιο συναρπαστικά. Πιο ικανοποιητικά, πιο ξεχωριστά, πιο μαγικά. Και ναι, γνωρίζω ότι πολλοί αγαπάτε τη ζωή που ζείτε. Έχετε σημειώσει επικά κατορθώματα στον κόσμο, ασχολείστε απόλυτα με αυτό που θέλετε και προσφέρετε πλούτο στην οικογένεια και στην κοινότητά σας, με ενέργεια που συνορεύει με τον έξω κόσμο. Σπουδαία δουλειά. Μπράβο σας.

Έχεις περισσότερη δύναμη από αυτή που νομίζεις

Όμως κι εσείς έχετε ζήσει εποχές που νιώθατε χαμένοι στην ψυχρή και επικίνδυνη κοιλάδα του σκότους.

Κι εσείς έχετε γνωρίσει την κατάρρευση του δημιουργικού μεγαλείου σας και τη συρρίκνωση των παραγωγικών κορυφών σας σε έναν μικρό σκοτεινό κύκλο βολέματος, φόβων και μουδιάσματος, που πρόδωσαν τα μέγαρα της μαστοριάς και τις δεξαμενές της γενναιότητας μέσα σας.

Κι εσείς έχετε απογοητευτεί από τους στείρους χειμώνες μιας ζωής που επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα.

Κι εσείς έχετε νιώσει την απόρριψη σε πολλά από τα πιο εμπνευσμένα παιδικά όνειρά σας. Κι εσείς έχετε πληγωθεί από ανθρώπους που εμπιστευτήκατε. Κι εσείς είδατε τα ιδανικά σας να καταστρέφονται.

Και η δική σας αγαθή καρδιά ποδοπατήθηκε και νιώσατε τη ζωή σας να αποδεκατίζεται σαν ερειπωμένη χώρα ύστερα από την εισβολή φιλόδοξων ξένων εισβολέων.

Όπου και αν βρίσκεστε πάνω στη διαδρομή της ζωής σας· απλώς μην αφήσετε τον πόνο ενός ατελούς παρελθόντος να σταθεί εμπόδιο στη δόξα του θαυμάσιου μέλλοντός σας. Έχετε πολύ περισσότερη δύναμη από αυτή που ίσως νιώθετε τώρα. Εξαίσιες νίκες —και άμεσες ευλογίες— έρχονται μπροστά σας.

Κι εσείς βρίσκεστε στο ακριβές σημείο για να υποδεχτείτε την αναγκαία ανάπτυξη και να μπορέσετε να ζήσετε την ασυνήθιστα παραγωγική, εξαιρετικά θαυμαστή και ανυπολόγιστα επιδραστική ζωή που έχετε κερδίσει, ξεπερνώντας τις πιο σκληρές δοκιμασίες σας.

Αποκτήστε το βιβλίο Το κλάμπ των 5 π.μ. από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Όλες οι εμπειρίες έχουν το νόημά τους

Τίποτα δεν πάει στραβά αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν έχετε την αίσθηση ότι τα πάντα καταρρέουν. Αν νιώθετε ότι η ζωή σας είναι τώρα ένα κουβάρι, αυτό συμβαίνει απλώς και μόνο επειδή οι φόβοι σας είναι μια στάλα πιο δυνατοί από την πίστη σας. Μπορείτε, με εξάσκηση, να χαμηλώσετε την ένταση της φοβισμένης εσωτερικής φωνής σας. Και να δυναμώσετε τους τόνους της πιο θριαμβευτικής πλευράς σας.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε απαιτητικό συμβάν που έχετε ζήσει, κάθε τοξικό πρόσωπο που έχετε συναντήσει και όλες οι δοκιμασίες που έχετε υπομείνει ήταν η τέλεια προετοιμασία για να γίνετε ο άνθρωπος που είστε τώρα.

Ήταν απαραίτητα τα μαθήματα αυτά για να ενεργοποιήσουν τους θησαυρούς, τα ταλέντα και τις δυνάμεις που τώρα αφυπνίζονται στο εσωτερικό σας. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Χαμένο δεν πήγε τίποτα.

Βρίσκεστε, χωρίς αμφιβολία, ακριβώς εκεί που χρειάζεται να είστε για να ξεκινήσετε τη ζωή των πιο σπουδαίων επιθυμιών σας. Μια ζωή που μπορεί να σας οδηγήσει να χτίσετε αυτοκρατορίες και να αλλάξετε τον κόσμο. Ακόμη και να γράψετε ιστορία.

ΥΓ.: Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Το κλαμπ των 5 π.μ. του Robin Sharma.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr