Ακρόαση άρθρου......

Εξακολουθείς να νιώθεις κουρασμένος και τα επίπεδα της ενέργειάς σου δεν είναι τα πρέποντα παρά το ότι κοιμάσαι περισσότερο τον τελευταίο καιρό και κάνεις καλύτερη διατροφή. Δεν είναι τόσο παράξενο.

Η Dr. Dalton Smith λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Η ανάπαυση δεν είναι το ίδιο με τον ύπνο. Η ξεκούραση περιλαμβάνει δραστηριότητες αποκατάστασης που βοηθούν στην αναπλήρωση των δεξαμενών μας οι οποίες εξαντλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Φυσικά ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή αποτελούν θεμέλιους λίθους για την υγεία, καθαρίζουν το νου, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης διάθεσης και αυξάνουν την ενέργεια.

Ωστόσο, όπως παντού, τα πράγματα είναι και εδώ πολυδιάστατα και ιδιαίτερα για τον κάθε ένα και στο εκάστοτε περιβάλλον που αυτός βρίσκεται. Έχεις να διαχειριστείς διαφορετικές καταστάσεις, σε διαφορετικά πεδία που μπορεί να σε κουράζουν με ποικίλους τρόπους. Έτσι, για να ξεκουραστείς μπορεί να χρειάζεσαι μια πολύ συγκεκριμένη ανάπαυση.

Ξέρεις, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης και ίσως τη συγκεκριμένη περίοδο να χρειάζεσαι κάτι ιδιαίτερο ή επιπρόσθετο του επιπλέον ύπνου. Η έλλειψη ενέργειας, αν δεν οφείλεται σε κάποια παθολογία, είναι απλά το αποτέλεσμα της έλλειψης ανάπαυσης του σώματος, του νου ή της ψυχής...

Έτσι, όταν μιλάς για ξεκούραση έχε στο νου σου πως μπορεί η ανάγκη για ξεκούραση να είναι:

Φυσική ξεκούραση

Πραγματικά περιφέρεσαι με δυσκολία στο χώρο, αναπολείς το κρεβάτι σου στη διάρκεια της ημέρας και το σώμα σου σού έχει πάρει τα αυτιά με τις φωνές του.

Μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο ή χαλάρωση αν μιλάμε για παθητική ξεκούραση. Κάνε ένα διάλειμμα και δώσε στο σώμα σου αυτό που σου ζητά. Θα σου το ανταποδώσει.

Αν κλείσεις τα αυτιά, το πιθανότερο είναι κάποια κατάσταση να σε αναγκάσει να το κάνεις. Υπάρχει και μια άλλου είδους φυσική ξεκούραση που ονομάζεται ενεργητική.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Ίσως να χρειάζεσαι κάποιου είδους δραστηριότητα ή άσκηση για τονώσεις ή να χαλαρώσεις το μυικό σου σύστημα και όχι μόνο. Έτσι κι αλλιώς εδώ πραγματικά, έχεις να κάνεις με το σώμα σου.

Νοητική ξεκούραση

Ο νους μας δουλεύει ασταμάτητα. Η νοητική κούραση εύστοχα παρομοιάζεται με την ύπαρξη πολλών καρτελών ανοιχτών στον εγκέφαλό σου.

Άλλες ενέργειες τρέχουν στο background ασταμάτητα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες ακόμα και στον ύπνο σου. Όταν είσαι πνευματικά κουρασμένος δεν είναι ο ύπνος που χρειάζεσαι...Όταν είσαι πνευματικά κουρασμένος κοιμάσαι ώρες και ξυπνάς πιο κουρασμένος από ό,τι ήσουν όταν ξάπλωσες.

Σε μια τέτοια περίπτωση δοκίμασε μικρά και συχνά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας και χρησιμοποίησε την τεχνική της αποτύπωσης σε ένα φύλλο χαρτί όλων όσων σε απασχολούν έντονα.

Θέσε προτεραιότητες, αναλογίσου τη σχέση κόστους - αξίας και δημιούργησε ένα πλάνο οργάνωσης των όσων σε απασχολούν.

Αισθητηριακή ξεκούραση

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Είσαι αρκετές ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, πολλές φορές σε ενοχλεί ακόμα και το φυσικό φως της ημέρας, κάνεις ατελείωτες συζητήσεις και στα αυτιά σου αντηχεί ο θόρυβος πλήθους συνομιλιών και άλλων που συμβαίνουν στο παρασκήνιο.

Κλείσε για λίγο τα μάτια και τα αυτιά, μείνε μακριά από οθόνες και υπολογιστές, μείνε μακριά από θορύβους που σου γρατζουνάνε τα αυτιά, εικόνες υπερφορτωμένες με πληροφορία, δυσάρεστες αισθήσεις.

Είμαι σίγουρη πως μπορείς να βρεις αρκετές στιγμές μέσα στην ημέρα για να ξεκουράσεις τις αισθήσεις σου, ιδιαίτερα όταν αυτές δέχονται καταιγισμό ερεθισμάτων.

Δημιουργική ξεκούραση

Μέσα από τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό γεννάται μια αστείρευτη πηγή ενέργειας. Αν νιώθεις πως έχεις κουραστεί από τη ρουτίνα, αν τα πράγματα σε οδηγούν σε κάποιου είδους εξοντωτική ύπνωση δοκίμασε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα σε ξυπνήσει, θα σε ενθουσιάσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες σου.

Πήγαινε μια μικρή εκδρομή, διάβασε ένα βιβλίο που σε εξιτάρει, ασχολήσου με την τέχνη, άλλαξε το χώρο που ζεις και το χώρο που εργάζεσαι. Γέμισέ τον με εικόνες που σε κάνουν να χαμογελάς. Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάταση της διάθεσής σου και τη δημιουργία έμπνευσης.

Συναισθηματική ξεκούραση

Είσαι συνεχώς σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικούς ανθρώπους που απαιτούν την προσαρμοστικότητά σου και πολλές φορές δυσκολεύεσαι.

Θυμάσαι εκείνη τη μέρα που έπρεπε να ηγηθείς του συνεδρίου ενώ ήσουν πραγματικά στα χάλια σου; Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να αφήσουμε τα συναισθήματά μας να εκφραστούν ελεύθερα.

Βεβαιώσου πως παρά τις υποχρεώσεις βρίσκεις το χρόνο, το περιβάλλον και τους ανθρώπους που σου παρέχουν το πεδίο για τη συναισθηματική σου ξεκούραση.

Βρες το δικό σου χώρο, εκείνον όπου μπορείς να είσαι εσύ, να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου και φρόντισε να τον επισκέπτεσαι καθημερινά.

Πνευματική ξεκούραση

Γεννήθηκες με την ανάγκη του ανήκειν. Είσαι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και έχεις την ανάγκη της σύνδεσης, της βαθιάς και ουσιαστικής σύνδεσης με άλλους ανθρώπους.

Έχεις την ανάγκη της αγάπης, της αποδοχής, του σκοπού.

Μια τέτοιου είδους ξεκούραση περιλαμβάνει τη δημιουργία του δικού σου οράματος και της δικής σου συμβολής στον κόσμο μας. Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, να συμβάλλεις στην εξάπλωση ενός ιδιαίτερου μηνύματος, να προσφέρεις εθελοντική εργασία, να θέσεις στόχους που έχουν έναν μεγάλο σκοπό.

Κοινωνική ξεκούραση

Εδώ χρειάζεσαι να ξεχωρίσεις τις σχέσεις που σε ξεκουράζουν, συμβάλλουν στην αίσθηση της ασφάλειάς σου, σε βοηθούν να εξελιχθείς προς το καλύτερο από εκείνες που σου ρουφούν την ενέργεια και σε εξαντλούν. Για την ξεκούρασή σου εστίασε στις σχέσεις που είναι ουσιαστικές και κράτησε στο άμεσο περιβάλλον σου τις αλληλεπιδράσεις που διαπνέονται από ζεστές, θετικές ενέργειες.

Ίσως έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσεις συνειδητά την καθημερινότητά σου, να ελέγξεις τα φορτία που κουβαλάς, να επικεντρωθείς στο είδος της ανάπαυσης που πραγματικά χρειάζεσαι, να αναζωογονηθείς και να γεμίσεις τις αποθήκες σου με ενέργεια. Ο κόσμος μας σε έχει ανάγκη. Τι λες;

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.