Κάθε χάρισμα φέρει μια κατάρα. Κάθε ηρωικός χαρακτήρας των τραγωδιών του Σαίξπηρ διέθετε τόσο ένα ιδιαίτερο ταλέντο που τον έκανε σπουδαίο, όσο και ένα τραγικό ελάττωμα που τον οδηγούσε στην πτώση του. Οι ευλογίες που μας κάνουν εκπληκτικούς είναι οι ίδιες ιδιότητες που μπορούν να μας προκαλέσουν δυστυχία.

Καθεμία από τις δυνάμεις σας περιέχει επίσης μια συνδεδεμένη αδυναμία. Οι άνθρωποι είναι ειδικοί στη διττότητα.

Ορισμένα παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε καλύτερα σε αυτή την ιδέα είναι τα εξής:

Το κριτικό μάτι, που επιτρέπει σε κάποιον να φιλοτεχνήσει το αριστούργημά του και να λάμψει, επικρίνει και τα σφάλματα των άλλων. Έτσι, γίνεται ιδιαίτερα παρατηρητικός και προσέχει κάθε ατέλεια του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα συχνά να εκφράζει παράπονα και να περνάει μεγάλες περιόδους απογοήτευσης.

Η εμπρηστική ώθηση να ολοκληρώσετε μεγάλα έργα, σε μια εποχή όπου λίγοι μπορούν να απελευθερωθούν από τις σκληρές αλυσίδες των αντιπερισπασμών και τις διακοπές, και να φέρετε εξαιρετικά αποτελέσματα συχνά δημιουργεί το τραγικό ελάττωμα της εξαιρετικής ανυπομονησίας απέναντι στους άλλους και της ανελέητης σκληρότητας απέναντι στον ίδιο τον εαυτό σας.

Η καλλιτεχνική ακεραιότητα που καθιστά το έργο σας τόσο ειλικρινές, εξαιρετικό και δυναμικό μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στο να φανατιστείτε με την τελειοποίηση της ποιότητάς του, γεγονός για το οποίο σας αποκαλούν δύσκολους.

Η εμμονή να ακολουθείτε πρότυπα δεξιοτεχνίας υψηλού επιπέδου, που επιφέρει εξαιρετική απόδοση και αδιάκοπη εξέλιξη στο επάγγελμά σας, είναι ο ίδιος τρόπος λειτουργίας που σας κάνει να αισθάνεστε σαν να μην έχετε πετύχει ποτέ αρκετά.

Η μέγιστη αυτοπεποίθηση που ωθεί ένα άτομο να πιστέψει στην ενθουσιώδη προσπάθειά του και στις εξαιρετικές του ικανότητες αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε υπεροψία και στην ψευδαίσθηση ότι δεν μπορείτε να προκαλέσετε κανένα κακό.

Όταν είστε υπερβολικά ανταγωνιστικοί, μπορεί να φτάσετε στο απόγειο της επιτυχίας. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει καλές σχέσεις, να δημιουργήσει περιβάλλον άγχος και να διαβρώσει αισθητά τη γαλήνη σας. Διότι όλα γίνονται ανταγωνισμός. Και η ήττα εκμηδενίζει την ταυτότητά σας.

Όταν προσανατολίζεστε, μέσω συνεχούς εξάσκησης, στο να γίνετε ένας απαράμιλλα σκληρά εργαζόμενος, μπορείτε να εξασφαλίσετε μέγιστη παραγωγικότητα. Ωστόσο, αυτή η αρετή μπορεί να σας αποτρέψει από το να απολαύσετε τις μικρές χαρές της ζωής και την επιτυχία που αποκτήσατε με πολύ κόπο. Διότι έχετε εθιστεί στο να είστε ενεργός και έχετε ξεχάσει πώς είναι απλά να χαλαρώνετε.

Η αυτοπειθαρχία που απαιτεί η απαράμιλλη επιτυχία μπορεί επίσης να οδηγήσει στην άκαμπτη, ρομποτική συμπεριφορά που απεχθάνεται η αυθεντική πνευματικότητα. Μήπως, άραγε, όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να συρρικνώσετε την υπεροχή σας, να σμικρύνετε την ευφυΐα σας ή να φερθείτε βίαια στο αριστούργημά σας, παραμελώντας τα χαρίσματά σας;

Και επιβραδύνοντας την επιδίωξη της μαγείας; Σίγουρα όχι.

Το γεγονός ότι η έμφυτη ιδιοφυΐα σας συνοδεύεται από εμπόδια και αρνητικές καμπές σημαίνει απλώς ότι όλοι –δημιουργοί, παραγωγοί και ηγέτες– θα πρέπει να επιτρέψουμε στο φως της επίγνωσής μας να ενισχύσει τη διαύγειά μας σχετικά με τις ενέργειες που δεν μας εξυπηρετούν (αλλά και εκείνες γύρω μας) και να διαχειριστούμε τις λιγότερο ιδανικές συμπεριφορές με έξυπνο, υπεύθυνο και συγκεκριμένο τρόπο.

Φωτίστε τα ανθρώπινα ταλέντα σας, εφαρμόζοντάς τα για να επιτύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Φροντίστε να είστε πάντα ένα άτομο ασυνήθιστης ικανότητας και ένας αυθεντικός μαγικός εργάτης του κόσμου (ναι, εργάζεστε για τον κόσμο).

Ωστόσο, ταπεινά θα πρότεινα να μην επιτρέψετε ποτέ στις σκιώδεις πλευρές των κορυφαίων ικανοτήτων σας να κατατροπώσουν τη θετικότητα, την ηθική αρχή και την προηγμένη πνευματικότητα. Διότι αξίζει να ευημερήσει ο καλύτερος εαυτός σας.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ο Ήρωας της Διπλανής Πόρτας του Robin Sharma που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr