Αγάπα σαν να μην υπάρχει αύριο! Ένας νέος χρόνος έρχεται και ο παλαιός μας αποχαιρετά. Ο περασμένος χρόνος είχε πολλές δυσκολίες και πιέσεις για όλους μας. Δοκιμασίες που πραγματικά πολλές φορές εξάντλησαν τις αντοχές μας.

Όλα όσα ελεύθερα μπορούσαμε να χαρούμε την επικοινωνία, τις εξόδους, τις κοινωνικές συναναστροφές, τις αγκαλιές, τα αυτονόητα δηλαδή, μπήκαν σε περιορισμό και  lοckdown. Τα συναισθήματα όμως δεν μπαίνουν σε περιορισμούς ούτε υποβαθμίζονται.

Ψυχική ανθεκτικότητα και δυσκολίες

Όλες αυτές οι καταστάσεις πραγματικά ήρθαν απρόσμενα στη ζωή μας και δοκίμασαν την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Την ικανότητα μας δηλαδή να μπορούμε με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο να διαχειριστούμε την απρόσμενη αλλαγή της καθημερινότητάς μας και τους περιορισμούς χωρίς να αισθανόμαστε ότι θα εξοντωθούμε αλλά με υπομονή και πίστη πως η κατάσταση σταδιακά θα βελτιώνεται και εμείς θα επιστρέψουμε σταδιακά στην προηγούμενη κανονικότητα μας.

Όμως μέσα από την καραντίνα που επιβλήθηκε στην πανδημία εκτιμήσαμε λίγο πιο πολύ τα αυτονόητα, όλα όσα πριν είχαμε δεδομένα. Μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ενεργητικά παρόντες στο τώρα, σε κάθε στιγμή, σε κάθε πολύτιμο δευτερόλεπτο της ζωής μας.

Να χαιρόμαστε με τις μακρές μα ανεκτίμητες χαρές της, τις κρυμμένες ευλογίες της ζωής και να μοιράζουμε αγάπη σε όλους τους ανθρώπους απλόχερα.

Στην αγάπη, στον έρωτα, στη ζωή να είσαι ενεργητικά παρών. Να μπορείς να ζεις το τώρα, τη στιγμή. Μια αγκαλιά, ένα βλέμμα, ένα χάδι διαρκεί για πάντα αν μπορείς να αφεθείς να το ζήσεις χωρίς να σκέφτεσαι το παρελθόν ή το μέλλον.

Να αγαπάς χωρίς να περιμένεις ανταποκρίσεις, εύσημα, επαίνους και ανταλλάγματα. Η αγάπη είναι θυσία. Ανοίγεις την ψυχή σου, προσφέρεις τα διαμάντια της καρδιάς σου και επιτρέπεις η λάμψη των ψυχών σας να ζεστάνει την καρδιά σας αθόρυβα μα τόσο μοναδικά και συγκινητικά.

Στον παλμό μιας αγάπης κρύβεται μια αιωνιότητα, το αιώνιο παρόν, για πάντα.

Η αποξένωση είναι μεγάλο πλήγμα για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Απομακρύνεται ο ένας από τον άλλον μήπως και ας αποκαλυφθούν τα τρωτά τους σημεία, οι πληγές και τα τραύματα τους.

 Πρωταγωνιστής εσύ στο πλάνο της ζωής σου

Να βρεις κάποιον που θα είναι μέλι, βάλσαμο για ό,τι σε πλήγωσε. Να μπορείς να μιλάς, να συνδέεσαι, να επικοινωνείς αρμονικά και να χτίζεις τη ζωή σου με ψυχοσωματική ευεξία. Η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στον έρωτα και στην αγάπη. Να μπορείς να ερωτεύεσαι τη ζωή και να είσαι σίγουρος η ζωή θα βρει τρόπο να σου χαμογελάσει.

Σε μια εποχή ανθρωποκυνηγητού, έλλειψης χρόνου και σωρείας υποχρεώσεων εσύ να είσαι μια μέλισσα που φροντίζει να βρίσκει το άνθος και το νέκταρ της χαράς και της ομορφιάς της ζωής. Να την χορεύεις τη ζωή να την χαίρεσαι και με τα ωραία της αλλά και με τις δυσκολίες και τις στεναχώριες της.

Έχει και θλίψεις η ζωή μα μετά από κάθε μικρή σου ήττα θυμίσου έρχεται μια μεγάλη σου νίκη. Αρκεί να μπορείς να βάζεις στόχους και προτεραιότητες που εξελίσσουν τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εκπαιδευτούμε στη σωστή και ποιοτική διαχείριση του χρόνου μας γιατί ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός και ευλογία που διαθέτουμε. Μια ημέρα που αφήνεις τις υποχρεώσεις και τις έννοιες να σε απορροφήσουν στη δίνη του κυκλώνα τους και δεν έχεις χρόνο να χαμογελάσεις, να χαρείς, να ερωτευτείς, να αγκαλιάσεις, να χαρίζεις αγάπη απλόχερα είναι απλά μια μέρα χαμένη, σπαταλημενη.

Στο πλάνο της ζωής σου πρωταγωνιστής είσαι εσύ και να ξέρεις πως ή θα κάνεις τη ζωή σου ποίημα ή θα επιτρέψεις οι καταστάσεις και άλλοι εξωγενείς παράγοντες και πρόσωπα να αναλάβουν αντί για εσένα την ταινία και τον έλεγχο της ζωής σου.

Αυτό τον χρόνο σε παρακαλώ μην σε αφήσεις να θυματοποιηθείς, πάρε εσύ τα ηνία της ζωής σου, ανάλαβε την προσωπική σου ευθύνη, ακολούθησε τα όνειρα σου, απλά  ζήσε. Αγαπά σαν να μην υπάρχει αύριο. Μην έχεις το αύριο δεδομένο.

Οι συντροφικές σχέσεις

Στον έρωτα και στην αγάπη όταν όλα γίνονται δεδομένα γίνονται ζητούμενα. Οι σχέσεις χτίζονται λιθαράκι λιθαράκι, οικοδομούνται μέρα με τη μέρα δεν ανθίζουν μαγικά χωρίς δουλειά. Τι θα σε γεμίσει περισσότερο η καταξίωση, η προβολή ή η ζεστασιά, μια τρυφερή και στοργική αγκαλιά; Ας μην προσπερνάμε το αληθινό, το ουσιαστικό και κυνηγάμε εφήμερες καταξιώσεις και υλικά αγαθά που υπόσχονται πολλά και τελικά το μόνο που μπορούν να μας προσφέρουν είναι να μεγαλώσουν το κενό στην ψυχή μας.

Οι μεγάλοι έρωτες χωράνε μονάχα σε μεγάλες καρδιές, σε καρδιές που τολμούν να ρισκάρουν να ανοιχτούν να δώσουν.

Η συντροφικότητα είναι λουλούδι χρειάζεται χρόνο, φροντίδα, τρυφερότητα και ζεστασιά. Έχει ανάγκη τον ήλιο της αγάπης και την αυθεντική επικοινωνία χωρίς προσωπεία και μάσκες που αργά η γρήγορα αποκαλύπτονται. Η ομορφιά του Έρωτα αποκαλύπτεται σιγά σιγά όσο γνωρίζεσαι και ανακαλύπτεις τα μύχια της ψυχής της δικής σου και του άλλου.

Ανακαλύπτεις το εμείς. Την ενότητα που συγκρατεί την ομορφιά του σύμπαντος κόσμου.

Να μπορείς να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά, με την ψυχή καθάρια και φλογερή να αντιστέκεσαι με όλη σου την ψυχή σε ό,τι πληγώνει την ανθρωπιά σου. Οι μεγάλοι έρωτες δεν αντέχουν σε εγωισμούς και μικροπρέπειες. Ζουν στο φως, στον ήλιο ζουν, στην καρδιά όσων τόλμησαν να δουν πέρα από το προφανές, να ρισκάρουν να δώσουν τα πάντα κι ας χάσουν. Άλλωστε αληθινά ηττημένοι είναι όσοι φοβήθηκαν να ερωτευτούν, να ζήσουν.

Όσοι τολμούν να αγαπούν είναι πάντα νικητές!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.