Ακρόαση άρθρου......

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, Founder της nlpgreece®, με εξειδίκευση σε Ψυχολογία και Neuro-Linguistics, Master of Social Science, καθώς και Ph.D σε Human Resource Development, έχοντας πολυετή πείρα στην εφαρμογή του συστήματος Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), σε διαδικτυακή συνέντευξη στο PSYCHOLOGY.GR, έδωσε απαντήσεις σχετικά με το σύστημα NLP και τις εξειδικεύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

ΕΡ. Κα Ευθυμιάδου καλησπέρα σας. Στο  άρθρο σας με τίτλο NLP: Πόση πια φασαρία να αντέξουμε με τα τρία αυτά γράμματα; που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο PSYCHOLOGY.GR, μας εξηγήσατε με πολύ απλό τρόπο τι είναι το NLP, αλλά και τι δεν είναι NLP, το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το σημείο ότι «Το σύστημα NLP δεν είναι επάγγελμα». Θα ήθελα, λοιπόν, να το πιάσουμε από εκεί, αν είστε σύμφωνη. Πώς το σύστημα NLP δεν είναι επάγγελμα, ενώ παράλληλα βλέπουμε τόσους ανθρώπους να λένε ότι εργάζονται ως NLP… κάτι;

ΑΠ. Αυτό το “…κάτι” είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Για να το εξηγήσω θα χρειαστεί να πω κάποια βασικά πρώτα. Η θεμελιώδης βάση του NLP είναι η διαδικασία modeling, δηλαδή ο τρόπος να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να χαρτογραφήσουμε και να αποτυπώσουμε τις κρίσιμες παραμέτρους που συντελούν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πώς, δηλαδή, σκέφτεται κάποιος (mindset), όταν λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο (behavior/action). Αρχικά μελετήθηκαν άτομα από τον ιατρικό κόσμο, όπως ο ψυχίατρος Milton Erickson, η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir, ο πατέρας της Gestalt Fritz Perls, μετά άλλοι, όπως επιχειρηματίες (Walt Disney, Steve Jobs κ.α.), νομικοί, επικοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ο.κ.

Έτσι, αυτό το “κάτι” είναι στην πραγματικότητα η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, όπως λέμε και στο modelling, και το οποίο προέκυψε από τη μελέτη ανθρώπων σε διαφορετικούς κλάδους. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια ταξινομήθηκαν και συνέθεσαν τεχνικές, με στόχο να μεταφέρουν αυτή τη γνώση σε αντίστοιχους άξονες εφαρμογής. Άρα ένας άνθρωπος που μελετά, εξειδικεύεται και πιστοποιείται στις εφαρμογές του NLP, δεν καθίσταται ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, επικοινωνιολόγος, επιχειρηματίας, εγκληματολόγος, γιατρός, marketeer ή ό,τι άλλο. Μυείται σε αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και εμπλουτίζουν τις προσεγγίσεις του. Ένας ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής, όμως, μπορεί να εκπαιδευτεί στο σύστημα NLP και να το εφαρμόσει απευθείας στους πελάτες του, όπως ένας marketeer στις προσεγγίσεις του, ενας εκπαιδευτικός στην δουλειά με τα παιδιά.

Όπως γράφω και στο προηγούμενο άρθρο, όλο το σύστημα του Νευρο Γλωσσικού Προγραματισμού (NLP) στήθηκε πάνω στην «περιέργεια να μάθω» και στο ερώτημα «πώς» κάνει κάποιος κάτι, «πώς» σκέφτεται. Άρα, μ’ αυτόν τον τρόπο, εξελίσσεται συνεχώς ως σύστημα και παραμένει πάντα επίκαιρο, λόγω του ότι συνεχώς γίνεται modelling σε νέους κλάδους και σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε εποχής κι έτσι έρχονται όλο και νέες εξειδικεύσεις, όπως NLP στην υγεία, κ.ο.κ.

ΕΡ. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τις εξειδικεύσεις. Θυμάμαι στην τελευταία συνέντευξή μας αναφορικά με το συνέδριο που διοργανώνετε κάθε χρόνο ως nlpgreece® σε κάποιον τομέα, όπου έμαθα πρώτη φορά ότι υπάρχει και NLP στον τομέα της Υγείας κι NLP στον τομέα της Εκπαίδευσης. Θα θέλατε να μας πείτε ποιες εξειδικεύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

ΑΠ. Η nlpgreece® έχει την αποκλειστική εκπροσώπηση του NLP University, Santa Cruz, California, του μέρους όπου φτιάχτηκε το σύστημα NLP. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε πρώτοι και να φέρνουμε τις τελευταίες εξελίξεις & τα πιο καινοτόμα NLP μοντέλα στη χώρα μας, πάντα με επιστημονική τεκμηρίωση. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σ’ αυτό (την επιστημονική τεκμηρίωση) και λυπούμαστε ιδιαιτέρως όταν βλέπουμε φαινόμενα “προχειρότητας” στη χρήση του, που κάνουν συνολική ζημιά σε ένα τόσο χρήσιμο σύστημα τεχνικών.

Έχουμε, λοιπόν, εντάξει στο ρεπερτόριο μας όλο το φάσμα των τεχνικών του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού, το οποίο πλαισιωμένο με τα τελευταία ευρήματα των νευρο-επιστημών, αναπτύσσεται, δίνοντάς μας προσεγγίσεις σε διάφορους τομείς, όπως ο τομέας της Προσωπικής Ανάπτυξης, ο τομέας του Business και της Επαγγελματικής Αποτελεσματικότητας και Διάκρισης, ο τομέας της Εκπαίδευσης και της Γονεϊκότητας, εξειδικευμένα πρωτόκολλα στοχευμένα σε μικρά παιδιά, άλλα στοχευμένα σε εφήβους, πρωτόκολλα για επαγγελματικό coaching, για ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, εξειδικεύσεις για προπονητές και αθλητές, πρωτόκολλα για επαγγελματίες υγείας.

To NLP στην Προσωπική Ανάπτυξη, για αλλαγή πλεύσης με ένα νέο τρόπο σκέψης - Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΕΡ. Ας τα πάρουμε λίγα λίγα, γιατί είναι ομολογουμένως πολλές οι εξειδικεύσεις που βρίσκονται “κρυμμένες” κάτω από τον γενικό μανδύα που καλείται “NLP”… NLP στην Προσωπική Ανάπτυξη: κάνετε, δηλαδή, coaching σε κάποιον εξατομικευμένα. Αυτό δεν εννοείτε;

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

ΑΠ. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν εξειδικεύσεις για επαγγελματίες, υπάρχει και η εξειδίκευση για την προσωπική ανάπτυξη, όπου το επίκεντρο είναι ο εαυτός μας. Το NLP στην προσωπική ανάπτυξη σημαίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες μεσα από τεχνικές τις οποίες κάποιος μπορεί να αποκτήσει με στόχο να διαχειρίζεται την καθημερινότητά του με ποιοτικότερο τρόπο σκέψης και περισσότερες επιλογές. Αυτό γίνεται με εξειδικευμένα προγράμματα όπου κάποιος μαθαίνει πώς.

Συγκεκριμένα, πώς κάποιος στήνει το μυαλό του γύρω από τα καθημερινά θέματα, πώς να διαχειρίζεται κανείς εσωτερικές συγκρούσεις που δημιουργούν διλήμματα, αναπτύσσοντας ευελιξία σκέψης και πολύπλευρη οπτική, πώς να αναγνωρίζουμε και να αποδυναμώνουμε σκέψεις που περιορίζουν και δημιουργούν επιζήμιες και προβληματικές συνήθειες, αναλύουμε το ρόλο των συναισθημάτων και μαθαίνουμε πώς να τα αξιοποιούμε μετατρέποντάς τα σε συμμάχους και μυστικοσυμβούλους μας, γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων μας, την προσωπική μας ισορροπία και τη συναισθηματική σταθερότητά μας.

Η μεγάλη διαφορά του προγράμματος αυτού σε σχέση με ό, τι άλλο σχετικό υπάρχει, είναι ότι δεν πρόκειται για άλλο ένα πρόγραμμα - workshop του τύπου «Άλλαξε τη ζωή σου!». Δεν έχει σχέση με διθυραμβικούς, εμπνευσμένους λόγους ή συναισθηματικά φορτισμένες προσεγγίσεις με τέτοιον τρόπο σχεδιασμένες, ώστε να ανεβάζουν προσωρινά την ψυχολογία των ανθρώπων. Αντίθετα, μέσω του προγράμματος αυτού, θα αποκτήσει κάποιος στα χέρια του και θα πάρει μαζί του τεχνικές, τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον εαυτό του! Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος και το motto μας. «Στα δικά σας χέρια».

ΕΡ.  Και σε σχέση με τους άλλους άξονες εξειδίκευσης τι υπάρχει; Μιλήσατε για επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Αυτό πώς γίνεται;

ΑΠ. Βεβαίως. Ύστερα από τα 24, πλέον, χρόνια εμπειρίας μας και συνεργασίας μας με στελέχη επιχειρήσεων και τμήματα εταιριών ή και εταιρίες ολόκληρες, δουλεύοντας με τις εκάστοτε ανάγκες τους και δημιουργώντας ad hoc προγράμματα, εξειδικευμένα στις δικές τους ανάγκες – κάτι που κάνουμε και σήμερα σαφώς – βρήκαμε ότι υπάρχουν κάποιες κοινές ανάγκες στο χώρο του “επιχειρείν”, ανεξάρτητα από το είδος του κλάδου. Έτσι, εκτός από το πρόγραμμα της Προσωπικής Ανάπτυξης, δημιουργήσαμε και το εξειδικευμένο πρόγραμμα «NLP στην Επαγγελματική Αποτελεσματικότητα».

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Βλέπουμε περιπτώσεις επαγγελματιών που με ευστοχία, άνεση και ευελιξία αντιμετωπίζουν προκλήσεις, διαχειρίζονται καταστάσεις και γνωρίζουν τι να πουν την πιο κατάλληλη στιγμή. Έχει παρατηρηθεί, λοιπόν, ότι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους είναι λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δημιουργούν εμπειρίες και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το λόγο στις σχέσεις και στις συναλλαγές τους, πετυχαίνοντας τα αποτελέσματα που θέλουν.

Στο πρόγραμμα αυτό στελέχη κι επαγγελματίες όλων των κλάδων μαθαίνουν πώς μπορούν να εφαρμόζουν το σύστημα NLP στον επαγγελματικό τους χώρο, ώστε να ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους και την ευελιξία σκέψης τους, που παραπέμπει σε δημιουργική ηρεμία, να αναπτύξουν τα επίπεδα της αντιληπτικής τους οξυδέρκειας, ώστε να πιάνουν λεπτομέρειες στα μηνύματα, που μέχρι τώρα φάνταζαν αόρατες, να στηρίζουν τις θέσεις τους με αφοπλιστική πειθώ, να ανταποκρίνονται με ευστροφία και ετοιμότητα λόγου, καθώς και να διατηρούν τον έλεγχο μιας κατάστασης προκαλώντας δημιουργικό διάλογο, να κατανοήσουν τι είναι η ψυχολογία της γλώσσας και πώς επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και, κατ’ επέκταση, τον τρόπο που ενεργούμε και συμπεριφερόμαστε. Όπως και σε κάθε πρόγραμμά μας, οι μετέχοντες θα αποκτήσουν και θα πάρουν μαζί τους τεχνικές, τις οποίες και θα μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα.

ΕΡ. Όσον αφορά στην Εκπαίδευση, την Οικογένεια και τα Παιδιά και τους Εφήβους, πήραμε μια γεύση στο τελευταίο συνέδριό σας. Υπάρχει κάτι νεότερο;

ΑΠ. Στις αρχές Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα που είναι στοχευμένο στους εφήβους και τη μελέτη τους. Πιο συγκεκριμένα, η εξειδικευμένη στους εφήβους συνεργάτης μας, ψυχολόγος και γνώστης του συστήματος NLP, κα Ξένια Στεφανοπούλου, βοηθά τους μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, αλλά και τους φοιτητές στη διευκόλυνση της διαδικασίας του διαβάσματος, την οργάνωση της μελέτης τους, την προετοιμασία για τις εξετάσεις, ανάλογα με την εκπαιδευτική τους βαθμίδα, καθώς και τη διαχείριση του άγχους τους και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επίσης, το πρόγραμμα επεκτείνεται, ώστε να συμπεριλάβει θέματα που απασχολούν τους εφήβους και τις οικογένειές τους αναφορικά στο σχεδιασμό των μελλοντικών βημάτων τους.

Και, φυσικά, υπάρχουν και οι ήδη υπάρχουσες εξειδικεύσεις μας σε νεότερες ηλικίες, όπως σε βρέφη, μωρά και παιδιά, υπεύθυνη για τα οποία είναι η κα Μαριάννα Αντωνακάκη, συνεργάτης μας και NLP Trainer με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρεφική Ψυχοθεραπεία και στην Κλινική Ψυχοθεραπεία μέσω του Ειδικού Θεραπευτικού Παιχνιδιού, ανάμεσα σε άλλα, η οποία έχει δημιουργήσει το Nowletsplay® ™ , ένα συνθετικό μοντέλο για παιδικό, γονεϊκό κι εκπαιδευτικό πρωτόκολλο, αναγνωρισμένο και κατοχυρωμένο ως πρωτότυπη έρευνα σε Συμβουλευτικό και Θεραπευτικό πεδίο με εξειδίκευση στα Neurolinguistics στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Η διαφορά και σ’ αυτά τα προγράμματα, τόσο στους εφήβους όσο και στα μικρότερα παιδιά, είναι ότι διαμορφώθηκαν όχι μόνο από τη γνώση του NLP, αλλά από το συνδυασμό του με την ψυχολογία παιδιών και εφήβων, και την πείρα των ειδικών επαγγελματιών δουλεύοντας με τα παιδιά και τους εφήβους, με τους γονείς τους, τους φροντιστές τους, καθώς και με εκπαιδευτικούς σε σχολεία, το οποίο συνέβαλε στο σχεδιασμό πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες, ερωτήματα και προβληματισμούς τους. Για μας, δε, στη συγκεκριμένη εξειδίκευση είναι αυτονόητη η τήρηση όλων των απαραίτητων πρωτοκόλλων ηθικής και δεοντολογίας.

ΕΡ.  Αρχίζουμε και δημιουργούμε πιο ξεκάθαρα το παζλ των εξειδικεύσεων. Πείτε μας συνοπτικά και σχετικά με τις υπόλοιπες εξειδικεύσεις, αν μπορείτε - της εξειδίκευσης σε συμβούλους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, coaches, σε επαγγελματίες υγείας, σε προπονητές και αθλητές, δεν ξέρω αν υπάρχει και κάτι ακόμα..;

ΑΡ. Όσον αφορά στους coaches, τους ψυχολόγους, τους ψυχοθεραπευτές και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας εν γένει, υπάρχει ο ολοκληρωμένος κύκλος σπουδής του NLP, όπου αναλύονται όλα μαζί τα πρωτόκολλα, το NLP University Practitioner Certification. Στο εν λόγω πρόγραμμα μπορεί κάποιος να μάθει όλες τις τεχνικές και τις εφαρμογές του συστήματος NLP σε όλα τα πρωτόκολλα και τις εξειδικεύσεις και να πιστοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο του NLP, στη Santa Cruz, California.

Με την ολοκλήρωση του Practitioner Certification, όμως, κι επειδή υπάρχει το ενδιαφέρον από πολλούς να εξασκήσουν το NLP και επαγγελματικά στον τομέα του Coaching, για παράδειγμα, υπάρχει εξειδικευμένο πρόγραμμα NLP Professional Coaching Certification – Supervisory Modules, όπου ουσιαστικά κάποιος αποκτά δεξιότητες και εμπειρία στο NLP Coaching, Mentoring & Counseling.

Όπως ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, το ότι πιστοποιήθηκα σε κάτι και πήρα κάποιο πτυχίο, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι αυτομάτως ξέρω να διαχειρίζομαι στην πράξη μια κατάσταση, μια συνεδρία με έναν άνθρωπο. Αυτό χρειάζεται και ώρες εποπτείας και πρακτικής άσκησης, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να ανταποκριθεί κανείς με επαγγελματισμό, δεοντολογία και σεβασμό στον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από όλα, που σημαίνει για μας και σεβασμός στις εκάστοτε επιστήμες. Έτσι, το πρόγραμμα αποτελείται από τακτικές ομαδικές συναντήσεις, όπου αναλύονται συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς και ιδανικοί τρόποι προσέγγισης με συνεχή καθοδήγηση και εποπτεία. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αυτό διαχειριζόμαστε real case scenarios, εμβαθύνουμε σε προσεγγίσεις ειδικών περιπτώσεων, δίνουμε απαντήσεις σε πρακτικές εφαρμογές και, φυσικά, λύνουμε απορίες αναφορικά στα όρια του NLP Coaching και τα ethics, μαθαίνοντας τον κώδικα δεοντολογίας, μαθαίνοντας πότε και πώς αναγνωρίζουμε ότι κάποιος χρειάζεται να παραπεμφθεί σε κάποιον άλλο ειδικό κ.ο.κ.

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αναζητούν να εμπλουτίσουν την πλατφόρμα και το ρεπερτόριό των προσεγγίσεών τους με τεχνικές για το πώς να επιδράσουν στον τρόπο σκέψης (mindset) των επισκεπτών – ασθενών τους, ώστε, υιοθετώντας ένα πιο διευρυμένο σκεπτικό, να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας κι ευεξίας και διαδικασίες ανάρρωσης και θεραπείας.

Επιπλέον, και οι ίδιοι μαθαίνουν πώς μπορούν να θωρακίζονται και πώς θα αναπτύξουν το mindset που θα τους προστατεύει από την απώλεια της δικής τους ισορροπίας, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν, με τη σειρά τους, τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό ζήτημα, για παράδειγμα. Ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητιούνται οι άξονες και οι βάσεις για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγεία τους. Οι ίδιοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με περιστατικά που θα μπορούσαν να ταράξουν τη δική τους ισορροπία – και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό στην αποτελεσματικότητα της εργασίας τους, αφενός, αλλά, κυρίως, στην προσωπική τους ισορροπία, στην προσωπική τους ζωή.

Μια άλλη ομάδα είναι οι αθλητές και προπονητές. Μαθαίνουν πώς μπορούν να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους, ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο του σώματός τους, να ενισχύσουν την απόδοσή τους και να στοχεύσουν σε υψηλότερες επιδόσεις.

Ανεξάρτητα από κλάδους, βέβαια, και επαγγελματικές εξειδικεύσεις, θα διαπιστώσατε ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι παντού. Δηλαδή το πώς να διαχειρίζομαι τον εαυτό μου και το μυαλό, τη σκέψη και τα συναισθήματά μου στην καθημερινή μου ζωή προς την επίτευξη των προσωπικών μου, αλλά και των επαγγελματικών μου στόχων με ευελιξία και δυνατότητα αυτορύθμισης με περισσότερες επιλογές.

To NLP στην Προσωπική Ανάπτυξη, για αλλαγή πλεύσης με ένα νέο τρόπο σκέψης - Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

- Κυρία Ευθυμιάδου σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!
- Εγώ σας ευχαριστώ, τιμή μου!