ευτυχία

Γράφω αυτές τις σκέψεις, στη σκιά μιας ελιάς, δίπλα στη σκηνή που έχω στήσει στο χωράφι δυο καρδιακών φίλων, στη Χίο. Η απόλυτη ευτυχία. Ο περισσότερος κόσμος υποστηρίζει πως ευτυχία δεν υπάρχει, παρά μόνο κάποιες στιγμές. Το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας, έχει να κάνει με τις αξίες του, προσδιορίζοντας, ίσως, και το πώς ο ίδιος τοποθετείται απέναντι στη ζωή.

Η επίγνωση είναι ο δρόμος για την ευτυχία

Μετά από πολλά χρόνια προσωπικής θεραπείας αλλά και εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία, εναλλακτικών θεραπειών και διαρκούς αναζήτησης, συνειδητοποίησα ότι ένας τρόπος να έρθω πιο κοντά σε αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως ευτυχία είναι η επίγνωση. Το να αντιλαμβάνομαι τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις, μου μαλακώνει την καρδιά και με διευρύνει, ώστε να αγκαλιάσω ακόμη και τα πάθη και τους δαίμονες, τους δικούς μου και των άλλων.

Η έλλειψη επίγνωσης μας κάνει όλους, θύματα και θύτες, άβουλα πιόνια της μοίρας και των παθών μας. Με την κατανόηση του πώς λειτουργούμε, διαβλέποντας τη δράση-αντίδραση, τα μοτίβα συμπεριφοράς, τα τραύματά μας, αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με συμπόνια μάλλον παρά με θυμό. Μαλακώνουν οι γωνίες, αμβλύνεται ο πόνος που οι άλλοι ηθελημένα ή άθελα τους μας έχουν προκαλέσει.

Η ψυχική ανθεκτικότητα οδηγεί στην ευτυχία

Οι κρίσεις πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στη ζωή. Είτε τις δημιουργούμε εμείς, γιατί αναζητάμε την αλλαγή με δημιουργικό ή με καταστροφικό τρόπο, είτε μας τις φέρνουν τα φυσικά φαινόμενα ή οι άλλοι, συχνά πυκνά η ζωή μας και η αυτοεικόνα μας κλονίζονται. Στην αρχή της κάθε κρίσης, ο πόνος και η μοναξιά είναι αναπόφευκτα. Στη συνέχεια όμως, οι πιο δυνατοί καταφέρνουν να μετασχηματίσουν την κρίση σε ευκαιρία. Αν υπάρχει ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο, ώστε να πάρουμε το χρόνο, το χώρο και τη δύναμη να νοηματοδοτήσουμε την εμπειρία μας, μετά θα βρούμε κι ένα γόνιμο έδαφος να χτίσουμε μια νέα ζωή.

Επαναπροσδιορίζοντας το νόημα της ζωής και την ταυτότητά μας, ξεκινάμε από την αρχή, ξαναγεννιόμαστε. Είμαστε ευτυχισμένοι, καταρχάς, γιατί επιβιώσαμε και έπειτα, γιατί αποκτήσαμε μια νέα οπτική του εαυτού μας και του κόσμου, συχνά πιο αισιόδοξη.

Είμαστε όλοι ένα

Η άνευ όρων αποδοχή που πρότεινε ο C. Rogers ως πυλώνα της προσωποκεντρικής ψυχοθεραπείας, η αγάπη σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη αλλά και η βασική αρχή των περισσοτέρων θρησκευτικών παραδόσεων, καταλήγουν στο εξής: είμαστε όλοι ένα. Η ελαχιστοποίηση της διαχωριστικότητας, η θετική στάση απέναντι σε ανθρώπους και πράξεις, ακόμη κι αν δεν τις επικροτούμε, μας βοηθούν να αγκαλιάσουμε με έναν τρόπο τον άλλο, να δεχτούμε πως στη ζωή μαύρο και άσπρο δεν υπάρχουν. Η οπτική αυτή μας μαλακώνει, βοηθάει στο να μη νιώθουμε απειλή και μας βγάζει από τη θέση της άμυνας απέναντι στους άλλους. Κατά συνέπεια, βιώνουμε μεγαλύτερη ελευθερία και απολαμβάνουμε περισσότερο το εδώ και τώρα, διατηρώντας ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας με τους γύρω μας.

Ανοίγοντας την καρδιά μας προσεγγίζουμε την ευτυχία

Κάθε φορά που ανοίγουμε άφοβα τις καρδιές μας, που μπαίνουμε σε βαθιές και δύσκολες συζητήσεις, που γελάμε με τις γκάφες μας, που διηγούμαστε απροκάλυπτα τους φόβους και τις αγωνίες μας στους δικούς μας ανθρώπους, αντλούμε δύναμη από τη σχέση. Οι αληθινές σχέσεις, αυτές που χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, αποδοχή και αυθεντικότητα, είναι τροφή για την ψυχή μας. Η σχέση θεραπεύει.

Η ευτυχία είναι μέσα μας, βρίσκεται στη φωτεινή πλευρά μας, αλλά και στους δαίμονές μας, μόλις βρούμε τη δύναμη να τους αγκαλιάσουμε. Βρίσκεται στη δύναμη να διαχειριζόμαστε τις αντιξοότητες της ζωής, στη σύνδεση με τον Άλλο. Ευτυχία είναι να είσαι στο εδώ και στο τώρα με όλα τα στραβά του και παρόλα αυτά να είσαι ευγνώμων.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

1. Mearns, D. J., & Thorne, B. (2007). Person-centred counselling in action.3rd ed. (Counselling in action). London.

2. Neimeyer, R. A. (2006). Ν’ αγαπάς και να χάνεις: αντιμετωπίζοντας την απώλεια. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική Α.Ε.

3. Rogers, C. R. (1980). A way of being. Boston, MA: Houghton Mifflin.

4. Van Deurzen, E (2008). Psychotherapy and the Quest for Happiness. London: Sage

5. Yalom, I. D. (200). The gift of therapy: An open letter to a new generation of therapists and their patients. New York: Harper Collins.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Μαγγανάρη - Ψυχοθεραπευτής

Μαρία Μαγγανάρη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική.
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Αποτελεσματικού Γονέα (P.E.T.) και Δασκάλου (T.E.T.)

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πότε τελειώνει η ψυχοθεραπεία;
ψυχοθεραπεία

«Φοβάμαι ότι δεν θα τελείωνα ποτέ αν τυχόν έμπαινα σε θεραπεία», μου εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα μια φίλη. Φαντάζομαι πως για πολλούς είναι τρομακτικό το ενδεχόμενο πως αν ξεκινήσουν να «ξεφλουδίζουν το κρεμμύδι», ίσως να μη μπορούν να σταματήσουν. Οι περισσότεροι θεραπευτές όμως θέτουμε ένα πρώτο χρονικό όριο.

Πώς να ενδυναμώσουμε την συντροφική μας σχέση
συντροφική σχέση

Υπάρχουν κανόνες στην αγάπη; με ρώτησε πρόσφατα μια φίλη. Από την προσωπική μου μελέτη και εκπαίδευση αλλά και από την εμπειρία μου στην συμβουλευτική, θεωρώ πως ναι, υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια ασφαλή σχέση αγάπης που να χαρακτηρίζεται από συναισθηματική παρουσία, κατανόηση και δέσμευση.

Αδελφική Αντιζηλία, οδηγός ασφαλούς πλοήγησης για τους γονείς
Αδελφική Αντιζηλία

«Αυτή η καρέκλα είναι για να σκέφτομαι. Χτυπάω τον αδελφό μου. Με βάζουν στην καρέκλα αυτή. Το σκέφτομαι λίγο. Κάποια στιγμή σηκώνομαι από εκεί. Μετά ξαναχτυπάω τον αδελφό μου» - Δίδυμο αγόρι τριών ετών.

Πώς θέλω να γίνουν τα παιδιά μου άμα μεγαλώσουν
ανάπτυξη εαυτού

"Αυτάρκη κι ευτυχισμένα", απαντούν οι περισσότεροι γονείς, όταν τους ρωτάω πώς θέλουν ιδανικά να γίνουν τα παιδιά τους σε τριάντα χρόνια ή και λιγότερο από σήμερα. Στην Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα, το 30 year plan είναι μια από τις βασικές έννοιες πάνω στην οποία εργαζόμαστε με τους γονείς και ένας γνώμονας για να κρίνουμε αν η συμπεριφορά μας ενισχύει την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών που θέλουμε τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλώνοντας.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares