Ακρόαση άρθρου......

Χρησιμοποιώντας αυτή τη στραγική μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πάντα μπορούν να επιτευγχθούν. Συνεχώς διαβάζουμε για επιτυχημένους ανθρώπους. Αποδεικνύεται ότι όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ένα κοινό μεταξύ τους, είτε μιλάμε για επίτευξη ενσυνειδητότητας, διαλογισμού, σχέσεων ή επαγγελματικών στόχων.

Όμως δεν είναι το ΙQ που τους κάνει να προπορεύονται σε σχέση με άλλους. Πριν σας αποκαλύψω τη «μαγική λέξη» στην οποία αναφέρομαι, θα ήθελα να μοιραστώ μια εμπειρία που έζησα την περίοδο που είχα χειροτονηθεί μοναχός.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τη συζήτηση που είχα με τον Σεβάσμιο U. Silananda, γνωστό ως μοναχό-διδάσκαλο από τη Βιρμανία.

Μου είπε: «Η ενσυνειδητότητα είναι δωρεάν. Γεννιόμαστε με αυτό».

Έκτοτε προσπαθούσα για ένα χρονικό διάστημα να καταλάβω τι εννοούσε με αυτή τη φράση. Έτσι, έφθασα στο συμπέρασμα ότι η ενσυνειδητότητα και η επίγνωση είναι ανθρώπινα δικαιώματα που αποκτούμε με τη γέννησή μας. Αποτελούν μια έμφυτη τάση που υπάρχει στον καθένα μας. Παράλληλα όμως, είναι δεξιότητες που πρέπει να βελτιωθούν, να καλλιεργηθούν και να εξασκηθούν.

Είναι λοιπόν αυτές οι έννοιες ικανές να αλλάξουν το αποτέλεσμα μιας πράξης, από αποτυχία σε επιτυχία; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναδείξω άλλη μια έννοια, την πειθαρχία,  και πιο συγκεκριμένα την αυτοπειθαρχία.

Η δύναμη της πειθαρχίας

Εάν έχετε αμφιβολίες για τη δύναμη της πειθαρχίας, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε πως τα ευρήματα μιας έρευνας αποδεικνύουν πως η αυτοπειθαρχία αποτελεί ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα της επιτυχίας από το ΙQ.

Εάν στην καθημερινότητά σας δράτε με αυτοπειθαρχία, σημαίνει ότι καταβάλλετε προσπάθεια και την ίδια στιγμή, αναπόφευγκτα, αποκτάτε περισσότερη επίγνωση των πραξεών σας.

Αλλά η πειθαρχία, το κεφαλαίο Π, όπως το αποκαλώ, είναι το βασικό συστατικό και ο οδηγός για την επιτυχία. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν περαιτέρω, τις έννοιες πειθαρχία και αυτοπειθαρχία.
Ποιες δεξιότητες αναπτύξατε στη ζωή σας; Στην πραγματικότητα, δεν περάσατε την εξέταση της άδειας οδήγησης τυχαία ή χωρίς να δώσετε την απαραίτητη προσοχή. Οποιοσδήποτε τομέας στον οποίο επιθυμείτε να είστε επιτυχημένοι - είτε πρόκειται για μουσική, αθλητισμό, ηγετική ικανότητα και αποτελεσματικότητα στην εργασία σας - απαιτεί πειθαρχία και προσωπική δέσμευση, για την ανάπτυξη μεγαλύτερων δεξιοτήτων με την πάροδο του χρόνου.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: 5ος Κύκλος Σεμιναρίων & Εργαστηρίων Αυτοβελτίωσης
2 ημέρες - 10 ώρες ουσιαστικής επαφής με την προσωποκεντρική στάση ζωής

Διεξαγωγή: 15-16 Ιουνίου 2024 | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ

Η αυτοπειθαρχία γίνεται μια νέα συνήθεια, η οποία με τη σειρά της γίνεται μέρος της συμπεριφοράς σας. Μόλις κατακτηθεί, ενσωματώνεται στη ροή όλων όσων κάνετε, συμπαρασύροντας μαζί της ένα αίσθημα ευκολίας και χαράς.

Εδώ παραθέτω μερικές από τις αγαπημένες μου φράσεις που αναδεικνύουν την παραπάνω διαπίστωση:

«Η ελευθερία δεν είναι ο δρόμος προς την ελευθερία. Η πειθαρχία είναι ο δρόμος προς την ελευθερία.» - Sufi master Inayat Khan, από το βιβλίο The Gayan

«Οι επιδέξιοι αγρότες, τα καταφέρνουν καλύτερα από τους τυχαίους αγρότες.» - Λάμα Σούρια Ντας

Δε φοβάμαι να παραδεχτώ ότι πρόσφατα βίωσα πολύ έντονα την αποτυχία. Μέτα το πρώτο μου μυθιστόρημα-μια ιστορία απώλειας, θεραπείας και λύτρωσης- ένιωθα πως είχα κολλήσει, ότι η έμπνευσή μου απουσίαζε, ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω! Ωστόσο, γνώριζα ότι αυτή η απόφαση δε θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα κι έτσι άρχισα να ανατρέχω στη μια και μοναδική ποιότητα, που με βοήθησε να γράψω πάνω από 20 βιβλία αυτοβελτίωσης και επίγνωσης.

Η πρακτική των 3 βημάτων για την αυτοπειθαρχία

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Χρησιμοποίησα την παρακάτω πρακτική τριών βημάτων. Συνειδητοποίησα πως έπρεπε να βασιστώ στην πειθαρχία μου για να με φτάσει στον «τερματικό σταθμό». Τελικά, η αυτοπειθαρχία ήταν αυτή που με βοήθησε να ολοκληρώσω το βιβλίο μου «Τravelers» και είμαι ενθουσιασμένος που πρόκειται να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022.

Η πειθαρχία είναι αυτή που σε κάνει να προχωράς μπροστά. Σου ζητά να συνεχίσεις να προκαλείς τον εαυτό σου, να εξελίσσεσαι και να κινείσαι σε νέες κατευθύνσεις. Η παρακάτω πρακτική είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις που αισθάνεστε κολλημένοι ή φοβάστε να αποτύχετε.

Αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση της ζωής σας, από την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας και την ενίσχυση των διαπροσωπικών σας σχέσεων έως τη συγγραφή ενός βιβλίου.

1. Δείτε το φόβο σας για την αποτυχία ως ένα μήνυμα που σας λέει ότι χρειάζεστε περισσότερη εμπειρία, δεξιότητα και εξάσκηση. Όλα τα άτομα που έφθασαν στην επιτυχία, πέρασαν πρώτα από το στάδιο της αποτυχίας, το οποίο τους ώθησε τελικά να μάθουν περισσότερα. Ανατρέξτε στις στιγμές που έχετε πετύχει κάποιους στόχους κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

2. Παρατηρήστε και μελετήστε άλλους ανθρώπους που έχουν πετύχει στον τομέα που σας ενδιαφέρει. Πώς πέτυχαν τους στόχους τους; Από την άλλη εσείς: Ποιες μεθόδους και πρακτικές χρησιμοποιήσατε; Πόσο επίμονοι ήσασταν; Πώς ξεπεράσατε τα εμπόδια; Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε πώς οι αλλαγές στην προσέγγισή σας βοηθούν ή πρέπει να τροποποιηθούν.

3. Να είστε υπεύθυνοι όσον αφορά την προσπάθεια, το χρόνο και την ενέργειά που καταναλανώνετε. Εξασκηθείτε όσο μπορείτε - κατά προτίμηση καθημερινά, ακόμη κι όταν δεν έχετε πολλή όρεξη. Ορίστε μια περίοδο για εξάσκηση και αύξηση των δεξιοτήτων σας, ή ακόμη χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για προσωπική έρευνα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε τους στόχους σας με κάποιον που εμπιστεύεστε, ο οποίος θα μπορεί να σας κάνει υπεύθυνους και να σας κρατήσει σε καλό δρόμο, είτε να σας βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων.

Ακολουθήστε αυτή την πειθαρχημένη πρακτική και θα δείτε αποτελέσματα σύντομα. Τέλος, θυμηθείτε να  κάνετε υπομονή με τον εαυτό σας!

Πηγή: Psychology Today, Donald Altman, MA, LPC, συγγραφέας των «Simply Mindful και The Mindfulness Toolbox»

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αλίκη Σάββα

aliki savvaΦοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. - Τμήμα Σύνταξης Psychology.gr
Στον ελεύθερό χρόνο της αρέσει να μελετά το αντικείμενο της ψυχολογίας και αγαπά να αρθρογραφεί.