Σχεδόν καθημερινά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα που αφορούν το γονεΪκό τους ρόλο και δυσκολευόνται να διαχειριστούν.

Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR προτείνει 12 βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με επίγνωση και να ανταπεξέλθουν στις ποικίλες δυσκολίες του ρόλου τους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα βιβλία μας με έκπτωση 10 έως 50%.

Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά

Επί σειρά ετών η κλινική ψυχολόγος Mona Delahooke συμβουλεύει γονείς που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Οι οικογένειες αυτές εύλογα εστιάζουν στο να διορθώσουν τα συναισθηματικά ξεσπάσματα, τις κρίσεις οργής και άλλες «ανεξέλεγκτες» συμπεριφορές των παιδιών.

Αυτό που χρειάζεται όμως, όπως εξηγεί η συγγραφέας, είναι να αλλάξουν οπτική.

Η συμπεριφορά, όσο δύσκολη κι αν είναι, δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα – ένα στοιχείο που δείχνει τι συμβαίνει στη μοναδική φυσιολογία του παιδιού.
Το βιβλίο αυτό δείχνει μια νέα προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών με βάση την κλινική εμπειρία της συγγραφέως και τις πιο πρόσφατες έρευνες στη νευροεπιστήμη και στην παιδοψυχολογία.

Αποκτήστε το βιβλίο Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά, από το βιβλιοπωλείο του PSYCHOLOGY.GR

Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας

Η Rebecca Rolland, EdD, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Χάρβαρντ, λογοθεραπεύτρια και μητέρα, εξοπλίζει τους ενηλίκους με πολύτιμα πρακτικά εργαλεία για να τους βοηθήσει να έχουν παραγωγικές και ουσιαστικές συζητήσεις με παιδιά όλων των ηλικιών – είτε πρόκειται για ένα πεισματάρικο νήπιο που θέλουμε να το πείσουμε για κάτι ή για έναν κλεισμένο στον εαυτό του έφηβο που θέλουμε να μας ανοιχτεί.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ανεξάρτητα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι καλοσυνάτα, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να νιώθουν ευτυχισμένα, είναι να μιλάμε μαζί τους. Ωστόσο συχνά οι γονείς και οι παιδαγωγοί δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τα παιδιά.

Αποκτήστε το βιβλίο Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο του PSYCHOLOGY.GR

Γονείς και παιδιά

Ο πατέρας μου μ' έμαθε να παίζω σκάκι όταν ήμουν έξι χρόνων. Έβγαλα το δημοτικό θεωρώντας τον έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του σκακιού, και μου άρεσε πολύ να παίζω μαζί του. Καμιά φορά μ' άφηνε να τον κερδίζω, κι εγώ το ήξερα πως μ' άφηνε να τον κερδίζω. Πενήντα χρόνια αργότερα, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, προτείναμε να παίξουμε μια παρτίδα σκάκι και το ευχαριστιόμασταν πολύ...Καμιά φορά τον άφηνα να με κερδίζει, κι εκείνος το ήξερε πως τον άφηνα να με κερδίζει".

Ο Χόρχε και ο Ντεμιάν Μπουκάι συζητούν για την πρώτη, την κρισιμότερη και πιο καθοριστική σχέση της ανθρώπινης ύπαρξης: αυτήν που συνδέει τους γονείς με τα παιδιά τους.

Προσπαθώντας να εκφράσουν τη δική τους άποψη στα αιώνια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, δε διστάζουν να διαφωνήσουν και δεν προσπαθούν να καλύψουν τις διαφορετικές τους απόψεις. Τι σημαίνει να είσαι γονέας; Ποιος ο λόγος να γίνεις; Τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον "περισσότερο γονέα" από κάποιον άλλο; Τι σημαίνει "είμαι πατέρας" και τι "είμαι μητέρα";

Με αφετηρία την επαγγελματική τους εμπειρία ως ψυχίατροι και ψυχοθεραπευτές, προσεγγίζουν το θέμα της πατρότητας και συμφωνούν ότι από τη στιγμή που αποκτάς ένα παιδί, πέρα και έξω από τη βιολογική σχέση που σε συνδέει μαζί του, καλείσαι να εκπληρώσεις μια λειτουργία που προϋποθέτει πως αισθάνεσαι, σκέφτεσαι και ενεργείς ως γονέας.

Ο αναγνώστης θα βρει μία κατηγοριοποίηση των διαφόρων "τύπων γονέων" που συνήθως εντοπίζουμε στη σύγχρονη κοινωνία (αμελείς, αυταρχικοί, πολιτικά ορθοί κ.λπ...) καθώς και μερικές απόψεις για το πώς μπορούμε να χτίσουμε με τα παιδιά μας τον τύπο σχέσης που επιθυμούμε.

Ο Χόρχε Μπουκάι σχολιάζει το "Γονείς και παιδιά" ως εξής: "Αυτή η "εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης" νομίζω ότι είναι το καλύτερό μου βιβλίο (και ίσως και το χρησιμότερο) ακριβώς γιατί λειτουργεί όπως τα εργαλεία. Θα μου άρεσε να μάθω ότι χρησίμευσε σε ανθρώπους που σκέφτονται να γίνουν γονείς, και ότι βοήθησε με κάποιον τρόπο στην απόφασή τους να το τολμήσουν".

Αποκτήστε το βιβλίο Γονείς και παιδιά, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Οι φύλακες άγγελοι των παιδικών ψυχών

Σε έναν κόσμο στον οποίο οι ανθρώπινες και ενδοοικογενειακές σχέσεις δοκιμάζονται καθημερινά, έναν κόσμο ολοένα πιο απρόσωπο και σύνθετο, όπου το εκπαιδευτικό σύστημα διολισθαίνει διαρκώς σε χρησιμοθηρικές πρακτικές, ποια μπορεί να είναι η απάντηση της Εκπαίδευσης και της Αγωγής; Με το καινούργιο της βιβλίο, η ψυχοθεραπεύτρια Βεντάντα Ασπιώτη μάς υπενθυμίζει ότι κάθε παιδί είναι ένας φωτεινός ήλιος και ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν χρέος να αποτελέσουν τους φύλακες αγγέλους κάθε παιδικής ψυχής.

Προσεγγίζοντας το θέμα με την αρωγή των ερευνητικών δεδομένων έγκριτων επιστημόνων (Alice Miler, Edward John Bowlby, Margaret Mahler, Alexander Lowen κ.ά), καταγράφοντας τις παιδαγωγικές θεωρίες και πρακτικές σπουδαίων παιδαγωγών (Maria Montessori, Celestin Freinet, Paolo Freire, Ken Robinson κ.ά) και αξιοποιώντας τα πορίσματα από την πολυετή ενασχόλησή της με την ανθρώπινη ψυχή, με πυξίδα την αγάπη της για τον Άνθρωπο, η συγγραφέας μάς υπενθυμίζει ότι κάθε παιδί είναι τόσο μοναδικό όσο και ο χαμένος Κήπος της Εδέμ - όσο και ο Παράδεισος της αυτοπραγμάτωσης, που με τη βοήθεια των γονέων και των δασκάλων του μπορεί να κατακτήσει. Στην προσπάθεια αυτή το βιβλίο της Βεντάντας Ασπιώτη προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια χάρη στη λεπτομερή περιγραφή των αναπτυξιακών φάσεων του παιδιού, των ειδών δεσμού που αναπτύσσονται στην τάξη, των υπνώσεων που ταλανίζουν τα παιδιά, αλλά και την πληθώρα ερωτηματολογίων που προτείνονται, ώστε να συμβάλουν στον αναστοχασμό γονέων και δασκάλων.

Ένα βιβλίο όπου συναντώνται η δυτική λογοκρατία με τον ανατολικό μυστικισμό, χρήσιμο σε οποιονδήποτε ανατρέφει ή διδάσκει παιδιά.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι φύλακες άγγελοι των παιδικών ψυχών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Παιδικοί φόβοι

Οι "Παιδικοί φόβοι", το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Σχολή Ανήσυχων Γονέων", προέκυψε, όπως και το πρώτο, οι "Παιδικοί έρωτες", από μαγνητοφωνημένες βραδινές συζητήσεις του συγγραφέα με μια ομάδα γονέων. Ανήσυχων για αυτά που συμβαίνουν στα παιδιά τους, στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Ανήσυχων επειδή δεν επαναπαύονται αλλά ζητούν να μάθουν.

Ξεκινώντας κάθε φορά από κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα γονέα, τοποθετώντας το στο γενικό του πλαίσιο και προσφέροντας θεωρητικά και επιστημονικά κλειδιά, ο διάλογος τότε, το βιβλίο τώρα, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και να δημιουργήσει νέα ερωτήματα. Όλα αυτά μοιάζουν, και είναι, πολύ σοβαρά, αλλά, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης που θα αφεθεί στο κλίμα της κάθε "βραδιάς", οι αφηγήσεις, άλλοτε συγκινητικές, άλλοτε κωμικοτραγικές, βρίσκουν στο τέλος ανακούφιση χάρη στη σωκρατική μαιευτική ειρωνεία, εαυτού και αλλήλων, και λύση χάρη στην οργάνωσή τους από τον ψυχαναλυτικό λόγο.

Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα άγχη του θανάτου, της απώλειας προσφιλών ανθρώπων και τόπων, της ασθένειας, της αναπηρίας, που από πολύ νωρίς έρχονται και τυραννούν την παιδική ψυχή; Πώς να απαντήσεις σε όλα αυτά, όταν μάλιστα αφορούν όχι φανταστικές καταστάσεις αλλά αληθινές, καταστάσεις αγαπημένων προσώπων ή και του ίδιου του παιδιού; Και πώς να μιλήσεις με τα παιδιά για τη διαρκώς παρούσα βία, κρίση, τρομοκρατία;

Ένα βιβλίο που μιλά με ψυχραιμία για το πόσο παρών είναι ο φόβος από την αρχή της ζωής του παιδιού και για το πόσο αποδιοργανωτικός ή οργανωτικός μπορεί να γίνει, ανάλογα με τη στάση της οικογένειας και της κοινωνίας.

Απευθύνεται στους γονείς και σε όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να ζήσουν δημιουργικά τη σχέση με τον θάνατο, μαθαίνοντας να τον πλέκουν με τον έρωτα ή, όπως τον έλεγε ο Φρόυντ, την ενόρμηση ζωής.

Αποκτήστε το βιβλίο Παιδικοί φόβοι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πως να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν

Το βιβλίο αυτό έχει βοηθήσει (κυριολεκτικά) εκατομμύρια γονείς να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους - και μαζί, λιγότερο σκληροί με τον εαυτό τους. Η προσέγγιση των βραβευμένων συγγραφέων Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βασίζεται από τη μια στον ρεαλισμό και από την άλλη στον αμοιβαίο σεβασμό, εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού.

Οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικς. Έτσι ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη.

Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων προβλημάτων, όπως:

  •  Να αντιμετωπίζετε με επιτυχία τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού σας - αναστάτωση, απογοήτευση, θυμό κτλ.
  •  Να εκφράζετε τον θυμό σας χωρίς να στενοχωρείτε κανέναν
  •  Να κερδίζετε τη συνεργασία του παιδιού σας
  •  Να θέτετε σαφή όρια χωρίς να χάνετε την καλή σας διάθεση
  •  Να χρησιμοποιείτε εναλλακτικές λύσεις αντί για την τιμωρία
  •  Να επιλύετε με ειρηνικό τρόπο τυχόν περιστατικά οικογενειακών συγκρούσεων

Αποκτήστε το βιβλίο Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πως να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Συμβουλευτική διαζευμένων γονέων

Μολονότι κάποιες φορές το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο και ίσως προτιμότερο από την παραμονή σε έναν διαταραγμένο γάμο, δεν παύει να αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός για τα παιδιά, όπως και για τους γονείς. Το ζητούμενο είναι η αποτυχία του γάμου να μην συνεχιστεί και στη διαδικασία του διαζυγίου.

Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να καταβληθεί προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην αποτύχουν οι πρώην σύζυγοι και ως γονείς.

Την ανάγκη αυτή για την συμβουλευτική υποστήριξη διαζευγμένων γονιών και την ενδυνάμωση του γονικού τους ρόλου, έρχεται να καλύψει το παρόν βιβλίο, καθώς ο ρόλος του γονιού είναι τόσο για τις μητέρες όσο και για τους πατέρες των παιδιών, ένας ρόλος που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

Αποκτήστε το βιβλίο Συμβουλευτική διαζευμένων γονέων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Τι κάνουν οι καλοί γονείς;

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει καίριες στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους γονείς να αλλάξουν τις προκλητικές συμπεριφορές των παιδιών τους, να δημιουργήσουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους ώστε να γίνουν ευτυχισμένοι, καλοί και υπεύθυνοι ενήλικες.

Η ψυχολόγος Έρικα Ράισερ επιλέγει τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για την τέχνη και την τεχνική της γονεϊκότητας που προέκυψαν από την έρευνα και την κλινική της εμπειρία και τις οργανώνει σε 75 συνοπτικά κεφάλαια με πραγματικά παραδείγματα, χρήσιμες ιδέες και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τους γονείς. Παρουσιάζονται επίσης τεχνικές που η συγγραφέας διδάσκει σε εργαστήρια για γονείς, και το πώς αυτές συνδυάζονται αποτελεσματικά.

Τελικά, μέσα από αυτό το βιβλίο θα μάθετε αυτά που κάνουν οι καλοί γονείς, όπως ότι:

  • Οι καλοί γονείς ξεκινούν από την ενσυναίσθηση.
  • Οι καλοί γονείς αποδέχονται τα παιδιά τους έτσι όπως είναι.
  • Οι καλοί γονείς αποφεύγουν τις διαμάχες εξουσίας.
  • Οι καλοί γονείς χρησιμοποιούν την πειθαρχία με σκοπό τη μάθηση και όχι την τιμωρία.
  • Οι καλοί γονείς ξέρουν ότι δεν είναι τέλειοι.

75 απλές και αποτελεσματικές στρατηγικές, που ο κάθε γονιός μπορεί άμεσα και εύκολα να εφαρμόσει!

Αποκτήστε το βιβλίο Τι κάνουν οι καλοί γονείς; από το εξειδεικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Γονείς, ακούστε μας!

Ας το παραδεχτούμε. Οι περισσότεροι γονείς κάνουμε "τα πάντα" για το παιδί μας, εκτός από ένα πράγμα: να το ακούμε.

Σπάνια το ακούμε αληθινά. Σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε σε βάθος τι αισθάνεται, τι σκέφτεται, τι χρειάζεται.

Ακούστε, λοιπόν, τα ίδια τα παιδιά που μιλούν για την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους. Με διερμηνέα την παιδοψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου, κατανοήστε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια τους και ανακαλύψτε τρόπους να διαχειριστείτε τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής, έτσι ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν, να ωριμάσουν, να είναι ευτυχισμένα.

Αποκτήστε το βιβλίο Γονείς, ακούστε μας! από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Εμείς θα σε αγαπάμε πάντα

Οι προκλήσεις που προκύπτουν με την ανατροφή των παιδιών από ένα διαζύγιο ή έναν χωρισμό απαιτούν λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν σε δύο σπίτια.
Απαντώντας στα ερωτήματα των γονέων ως προς τις συναισθηματικές επιπτώσεις του χωρισμού στα παιδιά, τη διαμάχη, τη θλίψη και την επάνοδο, οι συγγραφείς προσφέρουν έναν οδικό χάρτη για όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη διαδικασία του χωρισμού αλλά και τη μετέπειτα πορεία τους.

Μέσα από δοκιμασμένες πρακτικές καθοδήγησης, οι γονείς ανακαλύπτουν πώς να μετατραπούν από θυμωμένοι και πληγωμένοι σύντροφοι σε επιτυχημένους συγκηδεμόνες, θέτοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών τους.
Θα δείτε με ποιον τρόπο να:

  • Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας
  • Δημιουργήσετε ένα περιβάλλον συνεπιμέλειας, βασισμένο στον αλληλοσεβασμό
  • Διατηρήσετε τα παιδιά σας στο επίκεντρο ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύετε από διαμάχες και προβλήματα
  • Αντιληφθείτε τις ανάγκες τους κατά το μεταβατικό στάδιο, ώστε να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν τις απαραίτητες αντοχές στη διαχείριση της αλλαγής που συντελείται στην οικογένεια
  • Εφαρμόσετε λειτουργικές πρακτικές για την εύρυθμη ζωή της οικογένειας σε δύο σπίτια.
  • Σε κάθε σελίδα θα βρείτε πολύτιμες και εύχρηστες στρατηγικές, ώστε να επιλύσετε τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν πάντα με γνώμονα την ευημερία των παιδιών.

Ένα βιβλίο με τις πιο χρήσιμες και σημαντικές συμβουλές για όποιον γονιό περνάει τη διαδικασία του διαζυγίου. Αν σκέφτεστε να χωρίσετε ή το έχετε κάνει ήδη, είτε είστε άντρας είτε γυναίκα, είτε έχετε μικρά είτε μεγάλα παιδιά, το βιβλίο αυτό είναι για εσάς. Προσφέρει οδηγίες για την αποκατάσταση από την τραυματική εμπειρία του χωρισμού και για την προστασία των παιδιών σας όσο διαρκεί. Θα σας διδάξει βήμα βήμα πώς να χτίσετε μια νέα σχέση με τον/τη σύζυγό σας, μια σχέση χωρισμένων γονιών με υγιείς βάσεις.

Οι συγγραφείς έχουν πετύχει κάτι πολύ σημαντικό με αυτό το βιβλίο, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που όλοι οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιούν από την πρώτη στιγμή.

Αποκτήστε το βιβλίο Εμείς θα σε αγαπάμε πάντα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Γονείς σε συνεργασία

Λειτουργήστε ως ομάδα αναπτύσσοντας ένα κοινό μοντέλο διαπαιδαγώγησης.

Πώς μπορούν δύο άνθρωποι να απαλλαγούν από τα γονεϊκά πρότυπα που "κουβαλούν" από τις οικογένειές τους και να συμβαδίσουν στο θέμα της διαπαιδαγώγησης, δίχως να υπερισχύει η γνώμη του ενός έναντι του άλλου;

Καθένας από εμάς ανατράφηκε με συγκεκριμένα πρότυπα που μπορεί να μη συμβαδίζουν με αυτά του συντρόφου του. Με υπομονή και συνεργασία, το ζευγάρι πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτά -ή να συνδυάσει τα καλύτερά τους στοιχεία- με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διαπαιδαγώγησης που θα ταιριάζει στις προσωπικότητες των δύο γονέων.

Με τεχνικές, παραδείγματα και ασκήσεις για κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, αυτός ο πρακτικός οδηγός μπορεί να λειτουργήσει ως υποστηρικτικό εργαλείο για κάθε ζευγάρι, ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά του με κοινό όραμα, χωρίς ρήξεις.

Αποκτήστε το βιβλίο Γονείς σε συνεργασία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα

Ένα πρωτοποριακό βιβλίο που βοήθησε εκατομμύρια γονείς. Η μέθοδος Gordon είναι αποτελεσματική είτε έχετε ένα μικρό ατίθασο παιδί είτε έναν επαναστατημένο έφηβο. Θα σας βοηθήσει να αναθρέψετε παιδιά υπεύθυνα, συνεργάσιμα και αυτόνομα, παιδιά χαρούμενα με κοινωνικό ενδιαφέρον και σεβασμό, ικανά να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις, παιδιά λειτουργικά και ικανά να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής τους.

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι πλέον αναρίθμητες. Συγκρούσεις που αφορούν το διάβασμα και τις σχολικές επιδόσεις, τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, τα υλικά αγαθά, την επιρροή από τις παρέες και τα πολλαπλά πρότυπα, την εμφάνιση και γενικότερα τα θέματα υγείας και ασφάλειας έχουν καταστήσει το ρόλο του γονέα πιο απαιτητικό από ποτέ.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν τον γονέα τους σύμμαχο, ώστε αφενός να καταφεύγουν σε αυτόν στις δύσκολες στιγμές τους και αφετέρου να μπορεί ο γονιός να τα επηρεάζει ουσιαστικά.

Η επιβολή εξουσίας και η τιμωρία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά μέσα διαπαιδαγώγησης. Η ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, που χτίζεται επάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, και όχι στον φόβο, στις φωνές και τις τιμωρίες, αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η φιλοσοφία και η μέθοδος που προτείνει ο Thomas Gordon προάγουν την ουσιαστική επικοινωνία και την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων και επίσης παρέχουν τη σιγουριά ότι δεν υποθηκεύεται η πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Με το βιβλίο αυτό θα μάθετε βήμα βήμα δεξιότητες ώστε:

  • να εμπνέετε τα παιδιά σας να υιοθετούν τις αξίες σας
  • να αποφεύγετε αυταρχικές αλλά και επιτρεπτικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης
  • να διευκολύνετε τα παιδιά σας να λύνουν τα προβλήματά τους
  • να διεκδικείτε τις ανάγκες σας όταν αυτές παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά των παιδιών
  • να χτίσετε μια ζεστή και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας
  • να επιλύετε τις συγκρούσεις σας με τρόπο που εμπλουτίζει τη σχέση σας. 

Αποκτήστε το βιβλίο Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr