αρνητικές σκέψεις

Αν και όλοι βιώνουμε άγχος, η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να το διαχειρίζονται αποτελεσματικά προσδίδει μεγαλύτερη ποιότητα και ηρεμία στην ζωή τους. Η διαχείριση του άγχους στον εργασιακό χώρο αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία καθώς πιθανόν να χρειαστεί να στοχεύσουμε σε αλλαγές σε 3 διαφορετικούς τομείς: στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στον τρόπο που επικοινωνούμε και στον τρόπο που οργανώνουμε τη δουλειά και το χρόνο μας.

Οι τρεις αυτοί τομείς είναι αλληλένδετοι. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το τι επικοινωνούμε. Ο τρόπος αλλά και το τι επικοινωνούμε επηρεάζει συχνά το πόση δουλειά έχουμε. Η καλή διαχείριση του χρόνου και της δουλειάς μας παράγει εκ των πραγμάτων λιγότερες αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας αλλά και για τη δουλειά μας.

Ο εσωτερικός μας μονόλογος

Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε για την εργασιακή μας πραγματικότητα. Η συνειδητοποίηση του εσωτερικού δυσλειτουργικού μας μονολόγου είναι το πρώτο βήμα για να πετύχουμε μια θετική αλλαγή στον εργασιακό μας ρόλο με πολλαπλασιαστική ισχύ και στους άλλους ρόλους της ζωής μας

Ο εσωτερικός μας μονόλογος περιλαμβάνει τις σκέψεις μας γύρω από την εργασία, τον τρόπο ή τους τρόπους που εξηγούμε αυτά που συμβαίνουν στη δουλειά μας, τις προσδοκίες μας από τον εαυτό μας, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες και τα αφεντικά μας. Εμπεριέχει κρίσεις για το μέλλον μας στην δουλειά, για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, για τις συνέπειες πιθανών λαθών μας και πολλά άλλα. Οι σκέψεις αυτές έρχονται αυτόματα, τις θεωρούμε δεδομένες και τις πιστεύουμε. Αν όμως κατά βάση είναι αρνητικά φορτισμένες, υποκινούν και συντηρούν μια έντονα αγχωτική προδιάθεση γύρω από την εργασία μας.

Δείτε σχετικά βιβλία με την Εργασιακή Ψυχολογία, στο μοναδικό εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας από τον εαυτό σας στην πραγματικότητα

Αν περιμένετε από τον εαυτό σας πολλά περισσότερα από όσα αντικειμενικά μπορείτε να παράγετε, θα βιώνετε μια συνεχή απογοήτευση αλλά και άγχος για να πετύχετε περισσότερα. Κάντε μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι αποδίδετε αυτήν την περίοδο και βάλτε έναν στόχο λίγο πιο πάνω από αυτό. Μείνετε σε αυτήν την προσδοκία και επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν την πετύχετε. Ύστερα αποφασίστε αν εξυπηρετεί κάτι και είναι λογικό να ανεβάσετε και άλλο τον πήχη.

Για παράδειγμα ένας νεοεισερχόμενος σε έναν εργασιακό χώρο μπαίνει συχνά στην διαδικασία να θεωρεί ότι πρέπει να παράγει με τον ρυθμό που παράγουν και οι συνάδελφοι του με δεκαετή εμπειρία. Η προσδοκία αυτή συνοδεύεται από πολύ άγχος και απογοήτευση.

Επαναπροσδιορίστε τις αρνητικές σας σκέψεις για το μέλλον

Αναπτύξτε την ικανότητα να παράγετε πιο ρεαλιστικές ή και αισιόδοξες προβλέψεις. Αντί να σκέφτεστε συνεχώς «Δεν θα προλάβω», «Δεν θα κάνω αρκετά καλή δουλειά», προτιμήστε να μένετε στο «Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ και θα προλάβω να παραδώσω ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Κάθε φορά προλαβαίνω». Η καταστροφολογία είναι ένας ύπουλος μηχανισμός παραγωγής άγχους καθώς συχνά προφητεύουμε αναποδιές που εν δυνάμει μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ο φόβος της απόλυσης είναι μία από αυτές. Αντί να επικεντρώνεστε σε ένα πιθανόν αρνητικό συμβάν στο μέλλον, επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε στο παρόν στην εργασία σας προκειμένου να την κάνετε πιο εύκολη, διαχειρίσιμη και γιατί όχι, ευχάριστη. Άλλωστε μόνο το παρόν ελέγχουμε άμεσα, και μέσα από αυτό διαμορφώνουμε και συνθήκες για τις όποιες εξελίξεις στο μέλλον.

Αρνητικές συγκρίσεις: Δεν τις χρειάζεστε

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας και την απόδοση σας με αυτήν των γύρω σας για να καταλήγετε διαρκώς στο συμπέρασμα ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από σας. Το πιο πιθανό είναι να εστιάζετε επιλεκτικά σε κάτι που κάνουν καλά ή καλύτερα από σας και να αγνοείτε όλες τις φορές που εσείς καταφέρατε πράγματα ή πετύχατε σημαντικούς στόχους. Οι αρνητικές συγκρίσεις δεν σας βοηθούν να γίνετε καλύτεροι.

Προσπαθήστε να αναγνωρίζετε την συνεισφορά σας στην δουλειά και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώθει καλά για αυτό. Αν σας βοηθάει καταγράψτε τι διεκπεραιώσατε κάθε μέρα, κρατώντας ένα αρχείο επιτευγμάτων. Αντί να βλέπετε ανταγωνιστικά τους συναδέλφους που έχουν βελτιωμένες εργασιακές δεξιότητες, σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από αυτούς: Πως βελτίωσαν αυτές τις δεξιότητες; Μήπως αποτελούν ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση; Εκφράστε την θετική σας αξιολόγηση για αυτό που κάνουν καλά και δημιουργήστε ένα κλίμα συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού

Η τελειομανία σας κρατάει πίσω

Μην περιμένετε το τέλειο για να επαινέσετε τον εαυτό σας ή για να πάρετε αποφάσεις να δράσετε. Κατεβάστε τον πήχη αν χρειάζεται προκειμένου να γίνεται πιο παραγωγικοί αλλά και λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι καταφέρνουν πράγματα εξαιτίας της τελειομανίας τους ενώ η αλήθεια είναι πως καταφέρνουν πράγματα παρά την εμμονή τους με την τελειότητα.

Η πεποίθηση «Πρέπει να το κάνω τέλεια αλλιώς δεν το κάνω καθόλου» συνήθως οδηγεί και σε αναβλητικότητα, χαρακτηριστικό που συνεπάγεται άγχος για όλα όσα αναβάλλουμε αλλά και αυτοεπίκριση που εν τέλει δεν πετυχαίνουμε τους υψηλούς αλλά άπιαστους στόχους μας. Τολμήστε να μην είστε τέλειοι και δώστε στον εαυτό μας το δικαίωμα να προσπαθεί για το καλύτερο.

Φόβοι και φοβίες

Αντιμετωπίστε όποιες φοβίες μπορεί να σας εμποδίζουν από το να διεκπεραιώσετε κομμάτια της δουλειάς σας χωρίς άγχος. Ο φόβος έκθεσης συναντάται συχνά σε εργαζόμενους. Αν κατακλύζεστε από άγχος όταν πρόκειται να κάνετε μια παρουσίαση ή να μιλήσετε δημόσια, αποφασίστε να κάνετε κάτι για αυτό.

Διαβάστε βιβλία που μπορεί σας βοηθήσουν, μιλήστε για αυτό στους φίλους σας ή ζητείστε τη γνώμη ενός ειδικού αν χρειαστεί.

Συγγραφή Άρθρου

Βάλια Παυλίδου - Ψυχολόγος

Βάλια Παυλίδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βάλια Παυλίδου είναι ψυχολόγος Γνωστικής Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης και εργάζεται ιδιωτικά στην Θεσσαλονίκη από το 2011 παρέχοντας ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες με βάση τις αρχές της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεωρίας

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Γιατί φοβάμαι;

Γιατί φοβάμαι τόσο πολύ; Γιατί ενώ γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντιμετωπίζω το άγχος στην δουλειά - Βελτιώνω τον τρόπο που επικοινωνώ
Εργασιακό Άγχος

Στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο: «Αντιμετωπίζω το άγχος στην δουλειά: Αλλάζω τις αρνητικές σκέψεις μου» αναλύσαμε αρνητικά μοτίβα σκέψης στον εργασιακό χώρο που μπορεί να αυξήσουν το άγχος μας καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα περιορίσουμε. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε στον εργασιακό μας χώρο και πως αυτός μπορεί να σχετίζεται με άγχος.

Καταστροφολογία στη σκέψη: Πως μας αποδιοργανώνει τη ζωή
man-anxiety

Είναι γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, ερμηνεύουμε και αναλύουμε τις καταστάσεις γύρω μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την καταστροφολογία ως μοτίβο σκέψης.

Βάζω τα όρια μου: Μαθαίνω να λέω όχι

Η επιβολή και τήρηση των προσωπικών μας ορίων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είναι όμως μια αναγκαία διαδικασία προκειμένου να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας αλλά και να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από το ρόλο του θύματος που υιοθετούμε σε κάποιες διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Βάζω τα όρια μου: από την παθητικότητα στην διεκδικητικότητα

Παθητικότητα, επιθετικότητα ή διεκδικητικότητα; Η διεκδικητικότητα είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που διατηρεί τις ισορροπίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την διεκδικητικότητα με την επιθετικότητα, την δυναμικότητα, την απαιτητικότητα.

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares