Ως απευαισθητοποίηση οι ψυχολόγοι ορίζουν τη μειωμένη συναισθηματική αντίδραση απέναντι σε ένα αρνητικό ερέθισμα η οποία επέρχεται μετά από έκθεση σε αυτό. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα βιώσει ανησυχία την πρώτη φορά που θα επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο, ωστόσο, μετά την επανάληψη της εμπειρίας αυτής, το παιδί θα μπορέσει να αισθανθεί χαλάρωση κατά την πτήση.

Η συστηματική απευαισθητοποίηση αποτελεί θεραπευτικό εργαλέιο του συμπεριφορισμού για την αντιμετώπιση των φοβιών και καταστάσεων που προκαλούν έντονο άγχος. Το άτομο στη θεραπεία καλείται να εκτεθεί στο αγχογόνο ερέθισμα αρχικά μέσω της φαντασίας και εν συνεχεία να εκτεθεί σε αυτό σταδιακά και βιωματικά.

Η ιεράρχηση των σταδίων της αγχογόνου εμπειρίας βοηθά στο να οδηγηθεί το άτομο σε μία σταδιακή έκθεση που θα του επιτρέψει να αισθανθεί χαλάρωση και ασφάλεια με τη συνθήκη. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει εμφανίσει έντονη φοβία απέναντι στους σκύλους, αρχικά θα κληθεί από το θεραπευτή να φανταστεί τη συνθήκη κατά την οποία προσεγγίζεται από έναν σκύλο. Ακόμα, ίσως του ζητηθεί να έρθει αντιμέτωπο με μία φωτογραφία ενός άγριου σκύλου μέχρι να φτάσει στο σημείο να εκτεθεί στο φοβικό ερέθισμα στην πραγματική ζωή.

Συχνά, η συστηματική απευαισθητοποίηση συνοδεύεται από ασκήσεις χαλάρωσης έτσι ώστε το συναίσθημα της ηρεμίας να συνδεθεί και να αντικαταστήσει το συναίσθημα που προκλειόταν από το φοβικό αντικείμενο.  

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού

alvanou annaΨυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία.