Ως απευαισθητοποίηση οι ψυχολόγοι ορίζουν τη μειωμένη συναισθηματική αντίδραση απέναντι σε ένα αρνητικό ερέθισμα η οποία επέρχεται μετά από έκθεση σε αυτό. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα βιώσει ανησυχία την πρώτη φορά που θα επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο, ωστόσο, μετά την επανάληψη της εμπειρίας αυτής, το παιδί θα μπορέσει να αισθανθεί χαλάρωση κατά την πτήση.

Η συστηματική απευαισθητοποίηση - θεραπευτικό εργαλείο του συμπεριφορισμού

Η συστηματική απευαισθητοποίηση αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο του συμπεριφορισμού για την αντιμετώπιση των φοβιών και καταστάσεων που προκαλούν έντονο άγχος.

Το άτομο στη θεραπεία καλείται να εκτεθεί στο αγχογόνο ερέθισμα αρχικά μέσω της φαντασίας και εν συνεχεία να εκτεθεί σε αυτό σταδιακά και βιωματικά.

Η σταδιακή έκθεση στο αγχογόνο αντικείμενο

Η ιεράρχηση των σταδίων της αγχογόνου εμπειρίας βοηθά στο να οδηγηθεί το άτομο σε μία σταδιακή έκθεση που θα του επιτρέψει να αισθανθεί χαλάρωση και ασφάλεια με τη συνθήκη.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει εμφανίσει έντονη φοβία απέναντι στους σκύλους, αρχικά θα κληθεί από το θεραπευτή να φανταστεί τη συνθήκη κατά την οποία προσεγγίζεται από έναν σκύλο. Ακόμα, ίσως του ζητηθεί να έρθει αντιμέτωπο με μία φωτογραφία ενός άγριου σκύλου μέχρι να φτάσει στο σημείο να εκτεθεί στο φοβικό ερέθισμα στην πραγματική ζωή.

Συχνά, η συστηματική απευαισθητοποίηση συνοδεύεται από ασκήσεις χαλάρωσης έτσι ώστε το συναίσθημα της ηρεμίας να συνδεθεί και να αντικαταστήσει το συναίσθημα που προκλειόταν από το φοβικό αντικείμενο.  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση.