Ακρόαση άρθρου......

Η ψυχολογία είναι μια επιστήμη που βασίζεται πάνω στον νου του ανθρώπου και τη συμπεριφορά. Μία επιστήμη με «μαγικές δυνάμεις» όπως λέγεται καθώς οι ψυχολόγοι είναι ικανοί στο να διαβάσουν το μυαλό του ανθρώπου κάθε στιγμή, να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις ακόμα και να διαλευκάνουν εγκλήματα. Και αυτό είναι αρκετό ώστε να την κάνει πολύπλευρη και εξελιγμένη καθώς η φύση της είναι αυτή: να είναι ένα βήμα μπροστά, να είναι έτοιμη να διαγνώσει οποιαδήποτε συμπεριφορά, κατάσταση ή χαρακτήρα.

Πρόκειται για μία επιστήμη αρκετά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα. Είναι ένα επάγγελμα που ποτέ δεν σε αφήνει «ήσυχο» διότι συνεχώς πρέπει να ψάχνεις και να μαθαίνεις, καθώς άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει όπως και οι καταστάσεις. Συνεχώς πρέπει να ψάχνεσαι να αναλύεις συμπεριφορές και να εξελίσσεσαι ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στο διαφορετικό που θα προκύψει επάνω στη δουλειά σου. Η ψυχολογία είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο όλα συνυπάρχουν και όλα ξεκινάνε. Ας δούμε λοιπόν και τη μεριά των ειδικών.

Τα στερεότυπα στο επάγγελμα των ειδικών ψυχικής υγείας

Πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν καθημερινά είτε από το περιβάλλον τους είτε γενικά, συμπεριφορές με βάση το επάγγελμα που έχουν επιλέξει. Αν έχεις μιλήσει ή έχεις στην παρέα σου έναν ψυχολόγο σίγουρα θα ξέρεις πως πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν από τους ψυχολόγους να κάνουν διάγνωση του ατόμου απέναντί τους με το που τους ρωτήσουν ποιο είναι το επάγγελμά τους. Πολλοί είναι οι ψυχολόγοι που στην πορεία ένιωσαν την «εκμετάλλευση» από τους γύρω τους καθώς ένας απλός καφές κατέληγε πάντοτε σε μια «συνεδρία».

Ας δούμε όμως και τη συμπεριφορά που δέχονται από τον περίγυρο και τον κόσμο γενικά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας ψυχολόγος είχε σχόλια του τύπου «τώρα είσαι ψυχολόγος και τα γνωρίζεις όλα». Ένας ψυχολόγος λειτουργεί και αυτός σαν ένας καθημερινός άνθρωπος και πέρα από τη δουλειά του έχει και αυτός απόψεις και πιστεύω. Στην καθημερινότητα τους στην φιλική και την προσωπική τους ζωή θα παρατηρηθούν έντονα οι απόψεις τους και τα πιστεύω τους γύρω από τα θέματα που θίγονται με βάση τη συζήτηση. Καθώς κάποιοι τους περιμένουν στην γωνία, περιμένοντας απ' αυτούς λύσεις και απόψεις με βάση τη ζωή.

Αποκτήστε το εκπληκτικό βιβλίο Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.
Στο βιβλίο με ζωντάνια δίνονται απαντήσεις σε βαθιά ζητήματα που απασχολούν κάθε άτομο με θάρρος να αναζητήσει την αλήθεια και το φως που υπάρχουν μέσα του!

 

...και οι ψυχολόγοι είναι άνθρωποι

Και ίσως να έχεις ακούσει ή και εσύ ο ίδιος κάποια στιγμή να σκέφτηκες «Μα πως είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι ειδικός ψυχικής υγείας!»

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ψυχολόγοι πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ, πως είναι μόνο ειδικοί ακόμα και έξω από τον χώρο εργασίας τους.
Και τις περισσότερες φορές δυστυχώς κρίνονται έξω απ'την δουλειά τους. Πολλοί ξεχνάνε όμως πως οι ψυχολόγοι όσον αφορά το επάγγελμα τους λειτουργούν με την λογική, έξω από την δουλειά λειτουργούν και πιο συναισθηματικά και αυτό είναι κάτι που δύσκολα αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι.

«Τώρα εσύ θα με ψυχολογείς ε;» Μία πολύ γνωστή φράση, που ίσως να έχει και την πλάκα της.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Όχι παιδιά, ένας ψυχολόγος δεν μπορεί να σας ψυχολογίσει μόνο με μια φορά που σας είδε έξω! Γι' αυτο και στη δουλειά του όταν πραγματοποιούνται οι συνεδρίες χρειάζεται να τον επισκεφθείτε πάνω από μια φορά για να καταλάβει καλύτερα εσάς και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με χιλιάδες περιστατικά, από το πιο απλό μέχρι και το πιο δύσκολο. Αυτό δεν τον κάνει να τα γνωρίζει όλα, όπως πολλοί παρεξηγούν. Απλώς είναι μέρος της δουλειάς του να μπορεί να μαθαίνει και να εξελίσσει το επάγγελμά του γνωρίζοντας όλο και πιο πολλά έτσι ώστε να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει και να βοηθήσει σε οποιαδήποτε κατάσταση ή δυσκολία αντιμετωπίζει ο άνθρωπος που τον επισκέπτεται. Αυτός λοιπόν είναι ένας καλός ψυχολόγος.

Ίσως πολλούς ανθρώπους τους πιάνει και ο εγωισμός. Διότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ένας άνθρωπος είναι ικανός στο να τους κατανοήσει σε βάθος και να καταλάβει πράγματα γι'αυτούς από τις λέξεις που χρησιμοποιούν, τις κινήσεις τους και από το πως εκφράζονται ή κινούνται γενικότερα. Και ίσως για κάποιους αυτό να μοιάζει με «απειλή».

Αυτά είναι τα στερεότυπα, δυστυχώς ο ψυχολόγος είναι ταμπού ακόμη και σήμερα για κάποιους!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Φανή Κατωτοικίδου

katotoikidou faniΦοιτήτρια Ψυχολογίας, εκπαιδευόμενη στο Life Coaching.
ΕπικοινωνίαΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.