Ακρόαση άρθρου......

Κρίσεις πανικού...ένα συχνό εμπόδιο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, μία αιτία για να είμαστε δυσλειτουργικοί, μία αιτία για να κινητοποιούνται σκέψεις, αισθήματα αβοηθησίας, ανασφάλειας, απόγνωσης, αναξιότητας και φόβοι.

Πλήττεται η αυτοεικόνα μας, νιώθουμε ανίκανοι να διαχειριστούμε καταστάσεις, νιώθουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και όταν αρχίζουμε μετά από κόπο να το κάνουμε, νιώθουμε ενοχές και προσπαθούμε να αποδεικνύουμε μόνιμα την αξία μας στους άλλους...

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι κρίσεις πανικού γίνονται αντικείμενο επαναλαμβανόμενων μελετών, καθώς εξετάζονται όχι μόνο τα κλινικά συμπτώματα, αλλά οι σκέψεις που προηγούνται, τα συναισθήματα που προκαλούν... Απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι να ενταχθούν αυτές οι διαστάσεις στη θεραπεία των κρίσεων πανικού και να προβλεφθούν κατά τη διάρκειά της.

Η διαταραχή πανικού (με ή χωρίς αγοραφοβία) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες προσβολές πανικού, που είναι συνήθως απροσδόκητες και διαρκούν για λεπτά. Το άτομο είναι συχνά ανήσυχο μετά την κρίση, καθώς επικρατεί ο φόβος της επανάληψής της.

Το αίσθημα του φόβου είναι κυρίαρχο στις κρίσεις πανικού και είναι αυτό που άλλωστε καθηλώνει τον πάσχοντα στις αποφυγές, τον εγκλωβίζει ουσιαστικά μέσα στην ίδια την κατάσταση που βιώνει λόγω των σκέψεων που κάνει μήπως επαναληφθεί ξανά αυτή η κατάσταση.

Η προσβολή πανικού είναι η περίοδος έντονου φόβου ή δυσφορίας, κατά την διάρκεια της οποίας τέσσερα ή περισσότερα συμπτώματα εμφανίστηκαν απότομα ή έφτασαν στο αποκορύφωμά τους εντός 10 λεπτών. 

 • Αίσθημα παλμών
 • Εφίδρωση
 • Τρόμος
 • Πλάκωμα στο στήθος
 • Αίσθημα πνιγμού
 • Πόνος ή στενοχώρια στο στήθος
 • Ναυτία ή επιγάστρια δυσφορία
 • Αίσθημα ζάλης, αστάθεια
 • Αίσθημα μη πραγματικότητας
 • Φόβος για απώλεια ελέγχου
 • Φόβος για επερχόμενο θάνατο
 • Παραισθήσεις
 • Ρίγη ή εξάψεις (Καλπάκογλου, 2013)

Έντονη συμπτωματολογία, λοιπόν, με έντονες σκέψεις που κινητοποιούν πολύ ισχυρά αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις όπως:

Τρελαίνομαι

Πεθαίνω

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Δεν είμαι εγώ αυτός, δεν είμαι εγώ αυτή

Χάνω τον έλεγχο του εαυτού και του μυαλού μου

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό; Γιατί δεν τελειώνει;

Δεν θα τα καταφέρω ποτέ

Θα με κοροϊδεύουν οι άλλοι

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Θα με σχολιάζουν

Φόβος λοιπόν...

Ένας φόβος που δυναμώνει και γίνεται πιο ισχυρός, ένας φόβος που καταλήγει να γίνει ο δαίμονάς μας.

Ένας φόβος που μας κάνει...

να φοβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό

να μην θέλουμε να μείνουμε μόνοι

να αποφεύγουμε όλα τα σημεία που θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνα για να μας κινητοποιήσουν αυτές τις σκέψεις και αυτά τα συμπτώματα

να φοβόμαστε το σκοτάδι και πράγματα ή καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Δυσλειτουργικούς

Πιο εσωστρεφείς

Να ντρεπόμαστε συχνά για τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας

Να νιώθουμε άβολα με την δημόσια εικόνα μας

Να μουδιάζουμε

Να εγκλωβιζόμαστε μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό και στα σενάρια που το φοβισμένο μας μυαλό κάνει

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα γίνουμε τόσο δυσλειτουργικοί που θα δυσκολεύεται η καθημερινότητά μας και οι σχέσεις μας με τους άλλους... που θα αρχίσουμε να αποφεύγουμε ολοένα και πιο πολλά πράγματα… που θα γινόμαστε ολοένα και πιο εσωστρεφείς και που δεν θα θέλουμε να ακούσουμε την κριτική...

Και η αποφυγή μπορεί να γίνει μία βολική λύση... Μία βολική λύση που όμως μόνο προσωρινά λειτουργεί, γιατί ουσιαστικά δεν μας βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος και στην διαχείρισή του.

Αποφεύγοντας καταστάσεις και ερεθίσματα συντηρούμε την πραγματική αιτία των προβλημάτων...

Προμηθευτείτε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας το βιβλίο: Ξεπερνώντας τον πανικό.

Η αλήθεια είναι ότι οι κρίσεις πανικού θεραπεύονται...

Μπορεί εκείνη τη σκοτεινή περίοδο να μην μπορούμε να το δούμε, να μην μπορούμε να το αντιληφθούμε, αλλά θεραπεύονται...

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να νικήσουμε τον εαυτό μας και ότι οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.