Μέσα στο χώρο εργασίας, παίρνοντας έναν νέο ρόλο ή όντας στην θέση σας ήδη για κάποιο χρονικό διάστημα, βασικό στοιχείο συνεχούς ενδυνάμωσης της απόδοσής σας είναι να μπορείτε κατά βάση να πατάτε γερά στα πόδια σας και να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση. Πολλοί τείνουν να συγχέουν την αυτοπεποίθηση με την υπεροψία, την αλαζονεία ή ακόμα και με τον κομπασμό.

Αυτοπεποίθηση και επαναξιολόγηση στάσης

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να στέκεστε στο ύψος το δικό σας, να μπορείτε να αποδέχεστε τις συνθήκες ακόμα και όταν δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες σας και αναθεωρώντας το εκάστοτε πλαίσιο, να επαναξιολογείτε την στάση σας και να οδηγείστε στο επόμενο βήμα. Η λέξη κλειδί είναι η επαναξιολόγηση της στάσης σας, όχι της αξίας σας.

Μια επιτυχία που δεν ήρθε στην ώρα που την περιμένατε, δεν είναι απαραίτητα μία επιτυχία που δεν την αξίζετε.

Επίσης, το ποιοι είστε δεν είναι απαραίτητα ευθεία αναλογία των όσων έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα, ούτε και των όσων έχετε αποτύχει.

Είναι εύκολο να αισθάνεστε σίγουροι όταν τα πράγματα πάνε καλά και βάσει σχεδίου. Αυτό που είναι πιο δύσκολο, είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης σας μετά από μια αποτυχία.

Το να χάσετε τον δρόμο και την πίστη σας στον Εαυτό σας και στο όραμα σας, μπορεί να συμβεί αρκετές φορές, είναι σημαντικό ωστόσο να μάθετε τον εαυτό σας να οδηγείται με ασφάλεια και ταχύτητα μέσα σε αυτά τα μεσοδιαστήματα διαχείρισης, προκειμένου να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος καθώς και ευκαιρίες που μπορεί να προκύπτουν και να περνούν απαρατήρητες.

Υπάρχουν μερικά βασικά tips, που εάν έχετε κατά νου και τα εξασκήσετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας και να μειώσουν τις περιπτώσεις που θα προκύψει αυτό.

Αλλάξτε την οπτική σας

Μετά από μία αποτυχία, αντί να εστιάζετε στο τι πήγε στραβά, σκεφτείτε τι πήγε σωστά! Αφήστε να χαρακτηρίσει την προοπτική σας, το κομμάτι το οποίο θα μπορέσετε να ξαναχρησιμοποιήσετε στο μέλλον ως δυνατό σας στοιχείο και χαρακτηριστικό. Εάν δεν λάβατε την κατανομή του budget που υπολογίζατε, δεν σημαίνει ότι το δικό σας project δεν είναι σημαντικό, θα μπορούσε να είναι ότι ένα άλλο έργο είναι πολύ πιο σημαντικό στην παρούσα φάση.

Μάθετε από τις αποτυχίες σας

Το να μάθετε από τις αποτυχίες σας είναι η πιο σημαντική πηγή γνώσης βιωματικού επιπέδου, η οποία όσα βιβλία και αν διαβάσετε εάν δεν την βιώσετε, δεν μπορεί να καταχωρηθεί αποτελεσματικά στον εγκέφαλό σας. Ωστόσο, μην αφήσετε την αποτυχία να συμπαρασύρει την κρίση σας και να καταστρέψει την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Οι ικανότητές σας είναι δυναμικές και εξελισσόμενες και η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα προς την εξέλιξή σας αυτή.

Τι σας κάνει ξεχωριστό

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και αυτό το στοιχείο είναι και το ειδοποιό της ανθρώπινης φύσης. Όσο και αν στέκεστε στα σημεία προς βελτίωση, γιατί ίσως αυτή είναι μια οικεία διεργασία, είναι σημαντικό να έχετε πάντα ξεκάθαρα μπροστά σας τα σημεία στα οποία ξεχωρίζετε και αυτά τα οποία αποτελούν δυνάμεις σας πάνω στις οποίες μπορείτε περαιτέρω να χτίσετε.

Ό, τι χτίστηκε για να διαρκέσει, χρειάζεται καλά θεμέλια. Σκεφτείτε τα δυνατά σας σημεία, την προσωπική σας αξία.

Σε τι είστε πολύ καλοί; Χρησιμοποιήστε τις ικανότητές σας και τις δεξιότητές σας, ως δίχτυ ασφαλείας εμπιστοσύνης. Μοιραστείτε τις δυνάμεις σας με ανθρώπους που μπορεί να τις έχουν ανάγκη στην παρούσα φάση και μέσα από αυτή την διαδικασία επωφεληθείτε και οι δύο. Για παράδειγμα, εάν είστε καλοί με την τεχνολογία, βοηθήστε τους συναδέλφους σας όταν παλεύουν με ένα νέο σύστημα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε πολλά να προσφέρετε, καθώς επίσης και πολλά να μάθετε και αυτό είναι φυσιολογικό.

Κάντε «το Κομμάτι σας»

Δεν υπάρχει επίσης τίποτα λάθος στο να επενδύσετε λίγο παραπάνω στην εικόνα σας, ώστε να εξισορροπήσετε προσωρινά τη δυσκολία σας προς τον εσωτερικό εαυτό σας. Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι και αρνητικοί, αλλάξτε το στυλ σας, αγοράστε ένα νέο κοστούμι, χαρίστε στον εαυτό σας μία περιποίηση, πάρτε ένα day-off και περάστε την ημέρα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή επενδύστε σε εσάς με όποιον τρόπο σας ευχαριστεί.

Μια εξωτερική ανανέωση θα σας βοηθήσει στο να εξισορροπήσετε μερικώς και τον εσωτερικό σας κόσμο και σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα κοιτώντας τον καθρέφτη. Μπορείτε να μπείτε στη δουλειά την επόμενη μέρα με αυτοπεποίθηση και αυτή θα είναι η μισή μάχη που θα έχει ήδη κερδηθεί, σε σχέση με τον αρνητικό και αδρανή εαυτό σας.

Ικανοποίηση ολοκλήρωσης έργου

Θέστε τον εαυτό σας έναν δύσκολο, αλλά εφικτό στόχο. Η ευχαρίστηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός έργου σας επαναφέρει σε τροχιά εκτίμησης και ικανοποίησης του Εαυτού. Η επιτυχής ολοκλήρωση ακόμη και μιας μικρής εργασίας, θα σας κάνει να νιώσετε καλά και να αρχίσετε να ξαναχτίζετε την αυτοεκτίμησή σας.

Η παραγωγή έργου είναι βασικό στοιχείο κινητοποίησης, μιας και επιβεβαιώνει τόσο την ανάγκη του ανθρώπου για δημιουργία, όσο και την ανάγκη για επιβεβαίωση ότι κάτι ολοκληρώνεται, προκειμένου να ξεκινήσει κάτι επόμενο.

Συνδεθείτε με άλλους

Όταν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορείτε να αισθανθείτε απομονωμένοι. Ωστόσο, είναι πιθανό οι περισσότεροι από τους συναδέλφους σας να αισθάνονται το ίδιο. Μιλήστε μαζί τους και αποκτήστε γνώση από τις εμπειρίες τους για την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων. Όταν κάτι το μοιραζόμαστε γίνεται τις περισσότερες φορές πιο ανάλαφρο, διώχνοντας ταυτόχρονα και την αίσθηση της μοναξιάς που μπορεί να μας κατακλύσει, δημιουργώντας τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε αυτά τα μικρά tips για να πάρετε την ώθηση εμπιστοσύνης που χρειάζεστε όταν οι μέρες είναι πιο «δύσκολες» και στις πιο «εύκολες» μέρες συγκεντρώστε την ενέργεια σας, γιατί θα σας χρειαστεί σίγουρα στο μέλλον!

Και να θυμάστε δεν υπάρχει πιο γοητευτική ενδυμασία από αυτή της αυτοπεποίθησης και του χαμόγελού σας!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ροδούλα Τρακάδα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Business & Personal Development Coach, μέλος του Hellenic Coaching Association (HCA).
Εξειδίκευση στο Evidence Based Coaching.