Υπάρχουν κάποιες ψυχολογικές διαταραχές που οι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν την προέλευση τους με αποτέλεσμα να επισκέπτονται γιατρούς που δε σχετίζονται άμεσα με τη θεραπεία τους. Μία από αυτές τις διαταραχές αποτελεί η περίπτωση της τριχοτιλλομανίας όπου ο άνθρωπος πολυ συχνά θα επισκεφτεί δερματολόγο κι όχι ψυχολόγο ή ψυχίατρο μιας και πάσχει από μια καταναγκαστική αφαίρεση των τριχών του σώματος (συνήθως τριχωτό της κεφαλής αλλά και από άλλα σημεία όπως φρύδια, βλεφαρίδες, χέρια, εφήβαιο) όπου γίνεται με σκοπό να κατευνάσει το άγχος του. 

Η λέξη όπου χρησιμοποιείται και στα αγγλικά έχει ελληνική ρίζα που σημαίνει τραβώ "τίλλω" την τρίχα και ερευνήθηκε το 1889 από το Γάλλο δερματολόγο Francois Henri Hallopeau

Πολύ συχνά η συνήθεια αυτή παρατηρείται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και αν δεν υποχωρήσει μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή με κίνδυνο να γίνει χρόνια αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως. Με ιστορικό τριχοτιλλομανίας σχετίζεται και το λεγόμενο “σύνδρομο Ραπουνζέλ” όπου το άτομο τραβάει και τρώει τα μαλλιά του σχηματίζοντας μια μπάλα από τρίχες στο στομάχι του.

Παλαιότερα η διαταραχή ανήκε στις διαταραχές ελέγχου της παρόρμησης, πρόσφατα όμως ταξινομήθηκε στο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών

Τα παρακάτω κριτήρια οδηγούν σε διάγνωση της Τριχοτιλλομανίας (DSM-5 ):

  • Επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των μαλλιών, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.
  • Το άτομο κάνει μια συνεχή προσπάθεια να σταματήσει ή να μειώσει τη συμπεριφορά.
  • Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί κλινικά σημαντική δυσφορία ή βλάβη στην καθημερινότητά του.
  • Η απώλεια τριχών δεν συνδέεται με άλλη ιατρική-δερματολογική κατάσταση.
  • Το τράβηγμα των τριχών δεν προκύπτει από τα συμπτώματα κάποιας άλλης ψυχολογικής διαταραχής.

Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τακτικής το άτομο απολαμβάνει μια προσωρινή ανακούφιση και μείωση της ψυχικής έντασης και του άγχους. Η απώλεια του τριχωτού είναι συνήθως εμφανής και το άτομο προσπαθεί να καμουφλάρει τις συγκεκριμένες περιοχές όπου σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει σε καραφλές περιοχές.

Αιτιολογία Τριχοτιλλομανίας:

Aν και τα αίτια της συγκεκριμένης διαταραχής παραμένουν άγνωστα οι πιο συχνές εξηγήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Θεωρείται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης άγχους ή αγχωτικών συμβάντων και συναισυηματικού στρες από μικρή ακόμα ηλικία.
  • Μία συνήθεια που ενώ ξεκίνησε χωρίς ανησυχία από ένα αισθητήριο συμβάν πχ φαγούρα εξελίχτηκε σε διαταραχή
  • Ανεπάρκεια σεροτονίνης - Μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ μιας ανεπάρκειας του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης, που προκύπτει από τη θεραπεία με φάρμακα επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs)
  • Η γενετική προδιάθεση που συνδέει σε ένα βαθμό ασθενείς που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συγγενείς πρώτου βαθμού στην εκδήλωση της τριχοτιλλομανίας.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Θεραπευτικά χρησιμοποιείται η γνωσιακή συμπεριφορική διαταραχή, όπου ο πάσχων μαθαίνει τρόπους διαχείρισης των σκέψεων του και αποτροπής της καταναγκαστικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις τρίχες του ενώ συνήθως αποφεύγεται η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων σε μεγάλο βαθμό αφού δε φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα. 

Ανεπάρκεια σεροτονίνης - Μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ μιας ανεπάρκειας του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης, που προκύπτει από τη θεραπεία με φάρμακα επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs)

Συγγραφή Άρθρου

Ευαγγελία Ρομφαία


evi romfaiaΚλινική Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επικοινωνία: 6945711205 |
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

10 μηχανισμοί άμυνας του Εγώ
μηχανισμοί άμυνας του Εγώ

Ο ψυχίατρος Sigmund Freud το 1894 πρωτοδημοσίευσε το κείμενο με τίτλο "Οι νευρο-ψυχώσεις της άμυνας" μελετώντας ασθενείς με υστερία και προβλήματα των νευρώσεων. Ο όρος μηχανισμός άμυνας χρησιμοποιήθηκε για να εξηγήσει όλες τις ασυνείδητες διεργασίες που κάνει ένας άνθρωπος ώστε να επιτρέψει στο μυαλό του να βρει επαρκείς λύσεις για ενδοψυχικές συγκρούσεις ή άγχος.

Η τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά
τοξικότητα

Ο όρος για την τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιείται ευρέως στον ξένο επιστημονικό τύπο για να δηλώσει κάποιους ανθρώπους που εκδηλώνουν την τάση να δυσαρεστούν και να απογοητεύουν με τη συμπεριφορά τους, τους άλλους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν μέσα σε σχέσεις και να προκαλούν συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τους έχουν στη ζωή τους.

10 λόγοι που οι θεραπευόμενοι θα πουν ψέματα στο θεραπευτή τους
Ψυχοθεραπεία

Μέσα από την εμπειρία μου στην ψυχοθεραπεία με ενήλικες, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι όταν αποφασίζουν να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι περισσότερο πρόθυμοι να μοιραστούν την αλήθεια τους γύρω από τη ζωή τους παρά οποιοδήποτε ψέμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θεραπευτικά θα μπορούσε ένα άνθρωπος να αποκρύψει ένα μέρος της ψυχικής του κατάθεσης μέσα στην θεραπεία.

Ψυχολογική βία: τα 11 σημάδια για την αναγνώριση της
ψυχολογική βία

Πολύ συχνά όταν αναφερόμαστε στον όρο ενδοοικογενειακή βία προκαλούμε ένα συνειρμό ή μια εικόνα στο μυαλό μας που δείχνει τη σωματική βία που ασκείται σε ένα ζευγάρι συνήθως από τον άνδρα στη γυναίκα. Αυτό που συχνά ξεχνάμε κι είναι απαραίτητο να θυμόμαστε είναι η διάσταση της συναισθηματικής ή αλλιώς ψυχολογικής βίας που δέχεται ένα μέλος ή και τα δύο μέσα σε μια σχέση και είναι πολύ συχνά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για μια δυσλειτουργική σχέση. 


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς για ιδεοληψίες, ψυχαναγκαστική διαταραχή. Ο μοναδικός εξειδεκευμένος κατάλογος.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares