Καταναγκαστικές σκέψεις

Όταν οι σκέψεις γίνονται βασανιστήριο.

Πολλές φορές κάνουμε άσχημες σκέψεις και μετά αισθανόμαστε τρομερό άγχος γιατί μοιάζει σαν να εγκαθίστανται στο μυαλό μας και να μην μπορούμε να απαλλαγούμε ποτέ από αυτές. Έρχονται ξανά και ξανά και μας βασανίζουν μέχρι που στο τέλος τις πιστεύουμε και τις θεωρούμε αληθινές.

Τα χαρακτηριστικά των καταναγκαστικών σκέψεων

Όλες οι καταναγκαστικές σκέψεις έχουν πάνω-κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι τρομακτικές κι επαναλαμβάνονται διαρκώς, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι απλά ψεύτικοι συναγερμοί. Ξέρουμε ότι είναι τρελό να τις σκεφτόμαστε, αλλά...

Ωστόσο, είναι εύκολο να τις αναγνωρίσουμε αν πάρουμε λίγο χρόνο και τις εξετάσουμε ώστε να δούμε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά τους.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε εξαρχής είναι γιατί συνοδεύονται από μία πολύ μεγάλη δόση άγχους με καρδιοχτύπι, κομμένη αναπνοή ή ακόμη και ναυτία.

Παρόλα αυτά, εάν τις αναγνωρίσουμε ως καταναγκαστικές, μειώνουμε αυτόματα και το άγχος μας. Θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ακόμη και αν μοιάζουν 100% ρεαλιστικές και τρομακτικές, δεν είναι παρά ένας ψεύτικος εσωτερικός συναγερμός χωρίς κανένα νόημα.

Μία τέτοια άσχημη σκέψη θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα: "Μπορεί να σκοτώσω κάποιον ενώ οδηγώ".

Αξιολόγηση των καταναγκαστικών σκέψεων

Η αξιολόγηση γίνεται με το ακόλουθο ερωτηματολόγιο:

Μήπως οι σκέψεις μου αρχίζουν με ένα "τί θα γινόταν αν";

Έχω συνεχώς αμφιβολίες;

Μήπως υπέρεκτιμώ τον κίνδυνο, ή ίσως δεν σκέφτομαι τί είναι αυτό ακριβώς που φοβάμαι;

Πιστεύω ότι οι σκέψεις μου, είναι η πραγματικότητα;

Επειδή το νιώθω τρομερό, υπάρχει πιθανότητα να μπερδεύω τα πραγματικά γεγονότα με τα συναισθήματα μου;

Πιστεύω ότι επειδή ακριβώς το σκέφτομαι, μπορεί και να συμβεί;

Είμαι κοντά στο να πιστέψω ότι επειδή έχω αυτή τη κακή σκέψη, είναι το ίδιο με το να την έχω διαπράξει;

Σχεδόν πιστεύω ότι είμαι κακός άνθρωπος, επειδή κάνω κακές σκέψεις;

Ανησυχώ ότι επειδή έχω αυτήν την κακή σκέψη, είναι πολύ πιθανόν να την διαπράξω κιόλας;

Δεν μου είναι αρκετό να τσεκάρω κάτι μόνο μία φορά;

Αισθάνομαι πραγματικά τόσο άσχημα;

Είναι στην πραγματικότητα ένας μη ρεαλιστικός φόβος, αυτό που με απασχολεί;

Μου είναι γνωστό από το παρελθόν, αυτό το άσχημο συναίσθημα;

Είναι σχεδόν συνηθισμένο για μένα;

Με φορτώνει συνεχώς με άγχος;

Όσες περισσότερες θετικές απαντήσεις δίνει κάποιος, τόσο περισσότερο είναι δυνατόν να υποφέρει από σκέψεις που επαναλαμβάνονται καταναγκαστικά και τον γεμίζουν με άγχος.

Η συνειδητοποίηση ότι πρόκειται μόνο για σκέψεις κι όχι για πραγματικότητα είναι σημαντική για τη διαχείριση του άγχους.

Η διαχείριση κι η αντιμετώπιση αυτών των σκέψεων γίνεται με επιτυχία μέσα σε θεραπευτικό πλαίσιο. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

Συγγραφή Άρθρου

Ζωή Σκόρδα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών: MA in Counseling Psychology with a practicum απο το Βρεττανικό Πανεπιστήμιο: University of Sheffield, UK από όπου αποφοίτησα με διακριση (Distinction).

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Bullying από ... σπίτι!
Bullying

Το Bullying έχει ταυτιστεί με τον σχολικό εκφοβισμό. Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκινά στο σχολείο, αλλά μια κατάσταση που το άτομο βιώνει ήδη στο σπίτι του συχνά από τους γονείς αλλά και από τα αδέρφια του με την σιωπηρή ή και ξεκάθαρη συναίνεση των γονιών του.

Τα μοτίβα της δυστυχίας
δυστυχία

Πολλές φορές στη ζωή μας παλεύουμε με στεναχώριες και προβλήματα αλλά καταφέρνουμε να προχωράμε παρακάτω και στην καλύτερη περίπτωση να μαθαίνουμε από τον πόνο. Πολλοί άνθρωποι, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο συνεχούς δυστυχίας επί χρόνια, ίσως και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας τους πηγάζει από δικές τους πεποιθήσεις και συμπεριφορές τις οποίες αρνούνται να εντοπίσουν και να παραδεχθούν.

Ο νάρκισσος γονιός
νάρκισσος γονιός

Θα θέλατε να κάνετε ένα τεστ; Λοιπόν, σκεφτείτε σε πόσες από τις παρακάτω ερωτήσεις θα απαντούσατε θετικά:

1. Γίνομαι για τους άλλους, "χαλί να με πατήσουν"
2. Περνάω συνήθως στην επίθεση, όταν βρίσκομαι σε θέση άμυνας.

Εμμηνόπαυση και ψυχική υγεία
Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση ιατρικά ορίζεται ως η διακοπή της εμμήνου ρύσεως για ένα χρόνο σε γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών συνήθως. Περιβάλλεται από διάφορους μύθους, φόβους και προκαταλήψεις και είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ζωή μιας γυναίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares