σχέση, χωρισμός

Όταν έρχεται η ώρα για το πικρό ποτήρι του χωρισμού, πολλοί λιποψυχούν. Πότε όμως μια σχέση γίνεται τοξική, και πότε το αίσθημα του τέλους είναι στην πραγματικότητα αντίσταση για εμβάθυνση στη σχέση, και για περαιτέρω δουλειά με τον εαυτό μας;

Τα ποσοστά δυσαρεστημένων ανθρώπων μέσα στη σχέση έχουν πλέον αυξηθεί τραγικά. Το ίδιο τραγικά όμως έχουν αυξηθεί και τα διαζύγια, δείχνοντας μας πως η ανθρώπινη φυλή ‘πάσχει’ από σχέσεις, αφού και οι δυο περιπτώσεις δηλώνουν αποτυχία. Σήμερα, πολλοί μένουν σε μια σχέση ενώ δεν είναι ευτυχισμένοι× άλλοι επειδή φοβούνται τη μοναξιά, άλλοι γιατί δεν θέλουν να βρεθούν πάλι στην αρχή. Άλλοι πάλι φεύγουν μετά από πολύ πόνο, ή πριν καλά-καλά γνωρίσουν το σύντροφό τους.

Όμως κάθε σχέση που μοιάζει να έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν είναι πάντα στο τέλος της. Επίσης όμως, κάποιες σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης όση προσπάθεια και να καταβάλλουν και οι δυο πλευρές. Το δίλημμα είναι το εξής: Πότε μένω και πότε φεύγω;

Φεύγω γιατί:

1. Νιώθω πως πλέον δεν μπορώ να πάρω κάτι άλλο από τη σχέση μου’. Κάθε ερέθισμα στη σχέση καλό ή κακό, σηματοδοτεί πιθανή δουλειά που μπορεί να γίνει είτε στο ζευγάρι, είτε στον εαυτό μας. Όταν πλέον υπάρχει καθαρή αδιαφορία – και όχι ψυχρότητα λόγο πόνου, υπάρχει διαφορά! – τότε σημαίνει πως η σχέση έχει μάλλον κάνει τον κύκλο της. Το ζευγάρι δεν έχει πια κάτι άλλο να δουλέψει μαζί, και όλα τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην αρχή έχουν πλέον σβήσει…

Εκτός και αν το ζευγάρι είναι ικανό να ξεκινήσει έναν καινούριο κύκλο, και να χτίσει πάλι από την αρχή – αντί απλά να μεταπηδήσει στον… επόμενο! Αυτή η επιλογή είναι αρκετά δημοφιλής, καθώς οι σχέσεις που έχουν φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο είναι σχετικά λίγες, και έτσι συχνά υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση.

 

2. Η συμπεριφορά του συντρόφου μου έχει γίνει τοξική για εμένα’. Άλλο ένα σημάδι του τέλους, είναι όταν πλέον οι συμπεριφορές που διαδραματίζονται μέσα στο σπίτι ανάμεσα στο ζευγάρι αποσκοπούν στην προξένηση πόνου της άλλης πλευράς και πλέον δεν εκδηλώνουν κανένα χαρακτηριστικό αγάπης. 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε: 
a. Έναν άντρα ή μια γυναίκα, που λόγο του δικού τους πόνου αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τον σύντροφό τους – αλλά είναι εκεί για να προσπαθήσουν -, και 
β. έναν άντρα ή μια γυναίκα που έχουν πάρει απόφαση να μείνουν στο τραύμα τους ή την αδυναμία τους, και πλέον δεν επιδιώκουν να κάνουν καμία περεταίρω προσπάθεια. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ποτέ ο σύντροφος μας πονάει ενώ όμως έχει πρόθεση να χτίσει σχέση, και πότε έχει πάρει την κρυφή του (ή και ασυνείδητη ίσως) απόφαση να μείνει στον πόνο του μόνος του.

 

Μένω γιατί:

1. Υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να κολλήσουμε τα σπασμένα. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κολλήσουμε κάτι παλιό, γιατί για να έσπασε μάλλον δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, και ήταν αδύναμο. Εδώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο φρέσκες συνήθειες για το ζευγάρι ώστε να αναπτυχθεί η μεταξύ τους επικοινωνία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία και ισορροπία των συντρόφων.

2. Περνάω φάση. Νομίζω πως η πιο κοινή αιτία διάλυσης των σχέσεων είναι η έλλειψη υπομονής και η αδυναμία διορατικότητας. Δυστυχώς, όλοι μας όταν βρισκόμαστε μέσα στην προσωπική μας συναισθηματική θύελλα, συχνά αδυνατούμε να λάβουμε σωστές αποφάσεις. Κάθε φορά που η σχέση φαίνεται να είναι στα τελευταία της, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε ποιοι ήταν οι παράγοντες και τα γεγονότα που οδήγησαν τη σχέση μας σε αυτό το σημείο.

Είναι πολύ πιθανό, πως κάπου στον δρόμο, χάσαμε την πραγματικότητα και βυθιστήκαμε τόσο πολύ στα συναισθήματα μας, που μετατρέψαμε την σχέση μας σε μια μαύρη τρύπα. Όταν λέω πως μια σχέση έχει γίνει μαύρη τρύπα, εννοώ πως πλέον χρησιμοποιείται από το ζευγάρι ως υπαίτιος της καταστροφής: «Η σχέση μου φταίει που δεν βγαίνω πιο συχνά, η σχέση μου φταίει που δεν πάω γυμναστήριο, η σχέση μου φταίει για αυτά τα έξτρα κιλά και τις κακές συνήθειες».

Καλό θα ήταν λοιπόν, να μπούμε σε μια διαδικασία συνειδητοποίησης και εξισορρόπησης, πριν αυτή η μαύρη τρύπα ρουφήξει όλες τις ελπίδες μας για συντροφικότητα, εμπιστοσύνη και αγάπη.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρτίνα Αθανασίου

athanasiou martinaΨυχολόγος και Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις ψυχοσωματικές παθήσεις.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εραστής ή σύζυγος; Επιλέγοντας συντρόφους.
εραστής, σύντροφος

Κάθε σχέση φέρει ποιότητες. Ένας άντρας και μια γυναίκα*, όταν έρχονται σε επαφή, αναπτύσσουν σιγά σιγά τον κώδικα επικοινωνίας με τον οποίο θέλουν να ταξιδέψουν ως ζευγάρι. Ο ένας σιγά σιγά ενσωματώνεται μέσα στον άλλο, προσπαθώντας να δημιουργήσει έτσι ένα "όλο", μια μονάδα η οποία θα εξαλείψει με το πέρας του χρόνου το φόβο και τη μελαγχολία που φέρει η μοναξιά.

Έχετε κατάθλιψη; Δείτε τα συμπτώματα.
κατάθλιψη

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια φυσιολογική, εποχιακή μετάπτωση της διάθεσης και στην αρχή και εξέλιξη μιας ψυχικής διαταραχής. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, είναι να παραμείνουμε ενημερωμένοι γύρω από τη διαταραχή της κατάθλιψης, ώστε να ξέρουμε πότε έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουμε βοήθεια, και πότε δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα. Γιατί πρέπει να τα ευγνωμονούμε;
Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ο όρος ψυχοσωματική διαταραχή χρησιμοποιείται κυρίως με τον ακόλουθο ορισμό: μια σωματική ασθένεια που πιστεύεται ότι προκαλείται, ή επιδεινώνεται, από ψυχικούς παράγοντες. Μερικές σωματικές ασθένειες που επιδεινώνονται συνήθως από παράγοντες ψυχικής υγείας είναι η ψωρίαση, το έκζεμα, το έλκος στομάχου, η υψηλή πίεση του αίματος, οι καρδιακές παθήσεις και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. 

7 πρακτικές για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων της κατάθλιψης
συμπτώματα κατάθλιψης

Πληθώρα άρθρων ξεχύνεται τον τελευταίο καιρό με θέμα την κατάθλιψη. Με αφετηρία ίσως τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τα ποσοστά επιρροής αυτής της διαταραχής έχουν αυξηθεί δραματικά. Δυστυχώς όμως, η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης από την πλειονότητα πραγματοποιείται με τη λήψη φαρμάκων (φαρμακοθεραπεία), εφόσον αποτελούν γρήγορη και φθηνή λύση (σε σχέση με την ψυχοθεραπεία), ενώ αρκετά άτομα μένουν αδιάγνωστα καθώς αποφεύγουν την επαφή με ειδικό.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares