Ακρόαση άρθρου......

Όταν έρχεται η ώρα για το πικρό ποτήρι του χωρισμού, πολλοί λιποψυχούν. Πότε όμως μια σχέση γίνεται τοξική και πότε το αίσθημα του τέλους είναι στην πραγματικότητα αντίσταση για εμβάθυνση στη σχέση και για περεταίρω δουλειά με τον εαυτό μας;

Τα ποσοστά δυσαρεστημένων ανθρώπων μέσα σε σχέση έχουν πλέον αυξηθεί δραματικά. Το ίδιο δραματικά έχουν αυξηθεί και τα διαζύγια, επιβεβαιώνοντας ότι η ανθρώπινη φυλή “πάσχει” στον κλάδο των σχέσεων.

Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι παραμένουν σε μια σχέση ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι, άλλοι επειδή φοβούνται τη μοναξιά, άλλοι γιατί δε θέλουν να μπουν πάλι στη διαδικασία του dating. Άλλοι πάλι εγκαταλείπουν το πλοίο μετά από πολύ πόνο ή πριν καλά - καλά γνωριστούν με το σύντροφό τους.

Αν κάθε σχέση που μοιάζει να έχει φτάσει στο απροχώρητο δεν είναι πάντα στο τέλος της, ενώ άλλες σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης όση προσπάθεια και αν καταβάλλουμε, τότε πώς ξέρουμε αν έχει έρθει η ώρα να μείνουμε ή να φύγουμε από τη σχέση μας;

Επιλέγω να φύγω γιατί… 

“Νιώθω πως πλέον δεν έχω να πάρω κάτι άλλο από τη σχέση μου”. Κάθε ερέθισμα στη σχέση είτε καλό είτε κακό, σηματοδοτεί πιθανή δουλειά που μπορεί να γίνει είτε στο ζευγάρι είτε με τον εαυτό μας. Όταν πλέον υπάρχει καθαρή αδιαφορία – και όχι ψυχρότητα λόγο πόνου, τότε σημαίνει πως η σχέση έχει μάλλον κάνει τον κύκλο της.

Το ζευγάρι δεν έχει πια κάτι άλλο να δουλέψει μαζί και όλα τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην αρχή έχουν πλέον σβήσει… Εκτός και αν το ζευγάρι είναι ικανό να ξεκινήσει έναν καινούριο κύκλο και να χτίσει νέα θεμέλια θέτοντας υγιείς κανόνες αντί απλώς να μεταπηδήσει στον… επόμενο!

Η συμπεριφορά του συντρόφου μου έχει γίνει τοξική για εμένα”. Άλλο ένα σημάδι του τέλους αποτελούν οι συμπεριφορές που διαδραματίζονται μέσα στο σπίτι ανάμεσα στο ζευγάρι, οι οποίες αποσκοπούν στην προξένηση πόνου της άλλης πλευράς και πλέον δεν εκδηλώνουν κανένα χαρακτηριστικό αγάπης.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε: a. Έναν άντρα ή μια γυναίκα, που λόγω του δικού τους πόνου αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το σύντροφό τους αλλά είναι εκεί για να προσπαθήσουν και β. έναν άντρα ή μια γυναίκα που έχουν πάρει απόφαση να μείνουν στο τραύμα τους ή την αδυναμία τους και πλέον δεν επιδιώκουν να κάνουν καμία περεταίρω προσπάθεια. 

Χρειάζεται η ικανότητα να διακρίνουμε ποτέ ο σύντροφος μας πονάει ενώ διατηρεί πρόθεση να χτίσει σχέση και πότε έχει πάρει την κρυφή (ή ίσως και ασυνείδητη) απόφαση να μείνει πίσω.

Επιλέγω να μείνω γιατί… 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να κολλήσουμε τα σπασμένα – και το θέλουμε και οι δυο”. Σε αυτήν την περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κολλήσουμε κάτι παλιό, γιατί για να έσπασε μάλλον δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και ήταν αδύναμο. Εδώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, φρέσκες συνήθειες για το ζευγάρι ώστε να αναπτυχθεί η μεταξύ τους επικοινωνία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία και ισορροπία των συντρόφων. Εννοείται πως για την επίτευξη των παραπάνω, χρειάζεται επιθυμία και προσπάθεια και από τις δυο πλευρές.

“Περνάω φάση”. Μια από τις πιο κοινές αιτίες διάλυσης των σχέσεων είναι η έλλειψη υπομονής και η αδυναμία διορατικότητας. Όταν βρισκόμαστε μέσα στην προσωπική μας συναισθηματική θύελλα, συχνά αδυνατούμε να λάβουμε σωστές αποφάσεις. Κάθε φορά που η σχέση μοιάζει να είναι στα τελευταία της, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε ποιοι ήταν οι παράγοντες και τα γεγονότα που οδήγησαν τη σχέση μας σε αυτό το σημείο.

Είναι πολύ πιθανό πως κάπου στο δρόμο, χάσαμε την πραγματικότητα και βυθιστήκαμε τόσο πολύ στο συναίσθημά μας που μετατρέψαμε τη σχέση μας σε μια μαύρη τρύπα.

Τί σημαίνει αυτό: Μια σχέση μετατρέπεται σε “μαύρη τρύπα” όταν πλέον χρησιμοποιείται από το ζευγάρι ως υπαίτια της δυστυχίας του: «Αν δεν ήμουν σε σχέση θα έβγαινα πιο συχνά, θα πήγαινα γυμναστήριο, θα διάλεγα το ρεστοράν που μου αρέσει, θα περνούσα περισσότερο χρόνο με φίλους που μου έχουν λείψει, θα είχα καλύτερες συνήθειες κ.ο.κ».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρτίνα Αθανασίου - Ψυχολόγος

Μαρτίνα Αθανασίου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ψυχοσωματικές παθήσεις και τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις. Προσφέρει συνεδρίες θεραπευτικού χαρακτήρα δια ζώσης και διαδικτυακά, καθώς επίσης διευθύνει εκπαιδευτικές ομάδες στον κλάδο της ψυχικής υγείας. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).