Ακρόαση άρθρου......

Όταν ερωτεύεσαι η καρδιά σου ξεχειλίζει από άκρατο ενθουσιασμό. Χημικές ουσίες και ορμόνες κατακλύζουν τον εγκέφαλό σου. Φαινυλαιθυλαμύνη, ντοπαμίνη,νοραδρεναλίνη, αδρεναλίνη πρωταγωνιστούν. Η αρχέγονη αναπαραγωγική ανάγκη σε συνεπαίρνει σε διαδρομές με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Το σώμα σου βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης. Νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι, η όρεξή σου μειώνεται, ο ύπνος σου γίνεται άστατος και έχεις άπλετη ενέργεια. Η καρδιά σου χτυπά σε γοργούς ρυθμούς και το βήμα σου γίνεται πιο ανάλαφρο και τα τοπία σου γεμίζουν χρώμα.

 Το συναίσθημα του έρωτα

Ο Έρωτας είναι ατίθασος, σκανδαλιάρης και παράτολμος. Σε κάνει ατρόμητο, σε μεθά και φωτίζει την ψυχή σου γιορτινά. Θαμπώνεσαι και βλέπεις κατά πως επιθυμεί η καρδιά σου. Πλάθεις ιστορίες, γιατρικά που μόνο φως περιέχουν, γίνεσαι ο σούπερ ήρωας των παιδικών σου χρόνων. Ένας συνεχόμενος χορός.

Έμπνευση, δημιουργία, αναγέννηση είναι τα θαύματά του. Έχεις πείσμα θεριού και φλόγα άσβεστη. Οι λέξεις βγαίνουν τραγούδια από το στόμα σου, τα αυτιά σου ακούν τις κρυφές μελωδίες σε κάθε ήχο, η γεύση σου γίνεται έντονη, οι μυρωδιές σε συνεπαίρνουν, το άγγιγμά σου γίνεται απαλό και ευαίσθητο και τα μάτια σου συναντούν τη ζωντάνια των χρωμάτων, τις γραμμές των σχημάτων σε διαστάσεις πρωτόγνωρες.

Ο Έρωτας καταλαμβάνει όλες σου τις αισθήσεις και με όλες σου τις αισθήσεις να τον ζεις. Ο Έρωτας είναι εκεί στις στιγμές σου. Αφουγκράσου τον και αφέσου στη ροή του. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει. Μην τον χάσεις. Να τον βρεις, να τον βρεις στις εικόνες, στους ήχους, στις οσμές, στις γεύσεις και στα αγγίγματα. Να ζήσεις την τρέλα του. Ναι, να το ρισκάρεις.

Μπορεί να περάσει γρήγορα, μπορεί να σε απογοητεύσει όπως λες, μπορεί και να σε πληγώσει. Ο Έρωτας λατρεύει τα άκρα και τα επικίνδυνες διαδρομές. Δε διστάζει να περπατήσει σε τεντωμένα σχοινιά. Μπορεί και να αναπτυχθεί όμως, να μεταλλαχθεί, να γίνει αγάπη που γαλήνη και ασφάλεια θα σε γεμίσει.

Το ξύπνημα όλων των συναισθημάτων

Όταν ερωτεύεσαι είσαι γεμάτος προσδοκίες που όταν δεν ικανοποιούνται νιώθεις χαμένος, το φως γίνεται σκοτάδι και η ένταση του ενθουσιασμού μεταβάλλεται σε θυμό ή θλίψη. Αυτό είναι το παιχνίδι του Έρωτα. Το ξύπνημα όλων των αισθήσεων, το ξύπνημα όλων των συναισθημάτων. Να το ζήσεις. Να αφεθείς και να μεθύσεις. Έτσι, για να προσθέσεις μερικές στιγμές ακόμα, έντονες στιγμές στο ημερολόγιο της ζωής σου, από εκείνες που δε σκουριάζουν με το χρόνο.

Ζήσε τον Έρωτα στο τώρα, ζήσε τον Έρωτα για τον Έρωτα. Ερωτεύσου με όλη την ψυχή σου, αφέσου και μη σκέφτεσαι να κρατήσεις όπως σου έχουν πει. Τίποτα δε θα χάσεις, δε χάνεσαι, είσαι απέραντος. Μόνο ζεις. Δώσε χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Μη φοβηθείς να γίνεις άρχοντας, μη φοβηθείς να γίνεις και δούλος. Γίνε τεράστιος. Γίνε και μικρός. Γίνε σκληρός σαν ατσάλι και μαλακός σαν πλαστελίνη.

Να είσαι γενναιόδωρος. Να είσαι γενναιόδωρος με εσένα πρώτα. Άνοιξε διάπλατα τα χέρια σου και χαμογέλασε στον Έρωτα. Είναι ο ίδιος πολύτιμο δώρο.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ναι, το ξέρω είναι μεγάλος εγωιστής μα να του το συγχωρέσεις. Μόνο έτσι μπορεί να ισορροπήσει σε εκείνο το σχοινί. Μόνο έτσι θα σε ταξιδέψει. Είναι παράξενος συνταξιδιώτης μα να τον αποδεχθείς όπως είναι.

Η δύναμη είναι μέσα σου

Φρόντισε την καρδιά σου και όταν χορεύει σε ρυθμούς αισθησιακούς, χαμήλωσε τα φώτα, μείνε με δυο φλόγες και ανάπνευσε την ευωδία. Πάψε να κοιτάς αλλού και κοίτα μέσα σου. Το μόνο που στην πραγματικότητα έχεις είναι το τώρα και εσένα. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει στην κατοχή σου. Τίποτε άλλο δε σου ανήκει. Ούτε παρελθόν, ούτε παρόν, ούτε καρδιές ξένες. Η δύναμή σου είναι μέσα σου. Τώρα.

Τίμησε τα δύο αυτά δώρα σου και θα πολλαπλασιαστούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Όταν συναισθήματα λαμπερά γεννιούνται να τα κρατάς απαλά γιατί είναι εύθραυστα, να τα τοποθετήσεις σε φωτεινά σημεία για να ανθίζουν, να αναπτύσσονται, να τα φροντίζεις καθημερινά, να τα γυαλίζεις κι άλλο.

Τον Έρωτα να τον γιορτάζεις. Να τον γιορτάζεις κάθε μέρα. Έτσι δε χάνεται.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Σκονίζεται όταν τον ξεχνάς, τον αμελείς, όταν τον κλείνεις σε μια κούτα και τον τοποθετείς στο πατάρι. Και πάλι, όμως, είναι εκεί. Είναι εκεί και περιμένει τη θύμησή σου, τη φροντίδα σου, την περίοπτη θέση του. Και αν τον ξέχασες είναι γιατί δεν ακούς. Δεν ακούς από το βουητό που υπάρχει γύρω σου. Εστίασε για λίγο στις αισθήσεις σου. Ρίξε μια ματιά στο περιβάλλον σου. Τώρα. Δες τα χρώματα, νιώσε και με τις πέντε αισθήσεις.

Αυτό σου υπενθυμίζει ο Έρωτας... να νιώθεις, να νιώθεις ολοκληρωτικά, να νιώθεις με τις πέντε αισθήσεις που σου φωνάζουν και τις αγνοείς.

Ξέρεις, είναι λίγες οι καταστάσεις που απαιτούν τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων στη ζήση τους.

Ζήσε και Ερωτεύσου χωρίς όρια και προυποθέσεις. Ζήσε τον Έρωτα όπως σου αξίζει. Ζήσε τον Έρωτα όπως του αξίζει.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.