Ώρες ώρες μιλάς σα να μη σε αγαπάς και μειώνεις την αξία του ίδιου σου του εαυτού σαν να είσαι κάποιος ξένος που ιδέα δεν έχει για εσένα. Δεν εκτιμάς τον εαυτό σου όπως του πρέπει. Έπειτα ισχυρίζεσαι ότι σέβεσαι και αναγνωρίζεις την αξία των άλλων.

Πώς μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο όταν δεν είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τη δική σου μοναδική αξία και να μεταχειριστείς τον εαυτό σου με σεβασμό, αξιοπρέπεια, αγάπη και αλήθεια;

Αυτοεκτίμηση

Μόνο όταν εκτιμήσεις την αξία σου, μόνο όταν δεχτείς ολόκληρο τον εαυτό σου σαν ανθρώπινο πλάσμα, θα μπορέσεις να σεβαστείς ουσιαστικά την αξία των άλλων, θα είσαι σε θέση να εκφράζεσαι ανοιχτά με αγάπη, να είσαι υπεύθυνος, δυνατός, να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι την ανθρώπινη ύπαρξη με τις όποιες ατομικές διαφορές.

Είναι παλιά ιστορία. Το ξέρουμε και οι δύο και ναι, καλά το έχεις ακούσει.

Η αυτοεκτίμηση χτίζεται στην οικογένεια, τουλάχιστον μέχρι τα πέντε με έξι χρόνια. Στη συνέχεια περνά στα ερεθίσματα της κοινωνικής ζωής.

Αποκτήστε το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Μηνύματα από δασκάλους, φίλους, συμμαθητές, ακόμα και μηνύματα που προέρχονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φωλιάζουν θετικά ή αρνητικά εντός σου. 

Συνήθως κολλάς στο αρνητικό. Ίσως γιατί από μικρός μαθαίνεις να δίνεις έμφαση στις προσδοκίες των άλλων που σιγά σιγά γίνονται και δικές σου προσδοκίες προς τον εαυτό σου.

Υπάρχουν και διάφορες άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή σου και φυσικά η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία σου.

Ίσως η φυσική σου ροπή να τείνει προς τις αρνητικές σκέψεις. Ίσως ακόμα έχεις μια άλλη ιδιαίτερη ιστορία να μου διηγηθείς σχετικά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να έχεις δίκιο ή μπορεί να έχεις άδικο. Δεν έχει και τόση σημασία σήμερα γιατί μπορείς να επιλέξεις να κάνεις τα πράγματα όπως τα επιθυμείς. Και για να γίνει κάτι τέτοιο οφείλεις να κοιτάξεις στο τώρα και στο μπροστά και όχι πίσω. Έλα στο τώρα και δες πως λειτουργείς σήμερα.

Πολύ συχνά αποκλείεις τον εαυτό σου από κοινωνικές επαφές, νέες αρχές, επιλογές και προκλήσεις. Λατρεύεις να αποφεύγεις πράγματα και τρέφεις ανθυγιεινά το πνεύμα και την ψυχή σου. Αν θέλεις πρόσθεσε όλα αυτά σε μία λίστα. Έπειτα, πέτα το φορτίο της και κάνε μια νέα με λαμπερό πρωταγωνιστή εσένα.

Αποκτήστε το βιβλίο Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Βελτίωση χαμηλής αυτοεκτίμησης

Είσαι σε εξέχουσα θέση. Και ξέρεις γιατί; Μπορείς να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή σου, σε οποιαδήποτε ηλικία και οποιαδήποτε περίοδο διανύεις. Μπορείς να επιλέξεις.

Χρειάζονται μικρά βήματα, μικρές επιτυχίες, εξάλειψη των άλογων φόβων και αντικατάσταση των γκρίζων, μη επωφελών πεποιθήσεών σου με άλλες που λειτουργούν προς όφελός σου.

Άλλαξε και το λεξιλόγιό σου. Να σου μιλάς ευγενικά, να σου λες μπράβο και να σε ανταμείβεις όταν έχεις μικρές επιτυχίες. Να επιλέγεις προσεκτικά τα ναι και τα όχι σου, να τα χρησιμοποιείς με ισορροπία και σεβασμό. Να ξεπερνάς τα δικά σου όρια και να είσαι περήφανος γι’ αυτό. Να μη συγκρίνεσαι. Αδικείς κι εσένα και τους άλλους.

Δεν υπάρχει κανείς άλλος ακριβώς σαν εσένα.

Αυτοεκτίμηση μέσα από τα μάτια της Virginia Satir

Το 1975 η Celestial Arts κυκλοφόρησε ένα πόστερ με ένα ποίημα της Virginia Satir. Το είχε γράψει το 1960 για ένα δεκατριάχρονο κορίτσι. Πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στο βιβλίο της «Αυτοεκτίμηση» το 1970 και εμπερικλείει την αρχή της αυτοεκτίμησης όπως η ίδια τη νοεί:

Σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει κανείς άλλος ακριβώς σαν κι εμένα. 

Υπάρχουν άνθρωποι που μου μοιάζουν σε μερικά σημεία, αλλά κανένας δεν είναι ολότελα όμοιος με εμένα. 

Επομένως, ό,τι προέρχεται από εμένα είναι απόλυτα δικό μου γιατί εγώ μόνος μου το διάλεξα.

Μου ανήκει ό,τι έχω: το σώμα μου και όλα όσα κάνει, ο νους μου με τις ιδέες και τις σκέψεις του, τα μάτια μου και οι εικόνες όσων βλέπουν, τα συναισθήματά μου, όποια και αν είναι αυτά (θυμός, χαρά, απογοήτευση, ενθουσιασμός και τόσα άλλα), το στόμα μου και οι λέξεις που βγαίνουν από αυτό: ευγενικές, γλυκές ή απότομες, σωστές η λανθασμένες, η φωνή μου βροντερή ή αχνή και όλες μου οι πράξεις, είτε κατευθύνονται σε μένα είτε στους άλλους.

Δικές μου είναι όλες οι φαντασιώσεις, τα όνειρα, οι ελπίδες και οι φόβοι μου.

Δικοί μου οι θρίαμβοι και οι επιτυχίες μου και όλες μου οι αποτυχίες και τα λάθη μου.

Σε μένα ανήκει όλος ο εαυτός μου και μπορώ να γνωριστώ βαθιά και στενά μαζί του. Έτσι, μπορώ να τον αγαπάω και να είμαι φίλος μαζί του και με όλες του τις πλευρές.

Μπορώ, λοιπόν, να βάλω όλο τον εαυτό μου να δουλέψει για το συμφέρον μου.

Απορώ με μερικές πλευρές του εαυτού μου και ξέρω ότι και άλλες πλευρές μού είναι άγνωστες.

Όσο όμως διατηρώ φιλικές σχέσεις με αυτές τις πλευρές μου και τις αγαπάω, μπορώ με θάρρος και ελπίδα να αναζητώ λύσεις για τα αινίγματα και τρόπους για να ανακαλύψω πιο πολλά πράγματα για μένα.

Όπως κι αν μοιάζω ή φαίνομαι, ό,τι λέω και κάνω, ό,τι σκέφτομαι κι αισθάνομαι σε οποιαδήποτε στιγμή, όλα αυτά είμαι εγώ. Κι αυτό είναι κάτι αυθεντικό και δείχνει που βρίσκομαι την κάθε στιγμή.

Όταν αργότερα εξετάσω πως έμοιαζα και πως φαινόμουν, τι έκανα και τι είπα, τι σκέφτηκα και πως αισθάνθηκα, κάποια σημεία μπορεί να είναι και ακατάλληλα. Μπορώ να πετάξω τα ακατάλληλα και να κρατήσω όσα αποδείχθηκαν κατάλληλα και να εφεύρω κάτι καινούριο για να αντικαταστήσω ό,τι πέταξα.

Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι, σκέπτομαι, λέγω και πράττω.

Έχω τα εργαλεία που χρειάζομαι για να επιζήσω, να είμαι κοντά με τους άλλους, να είμαι παραγωγικός, να καταλαβαίνω και να βάζω σε τάξη μες στο μυαλό μου το πλήθος των ανθρώπων και των πραγμάτων έξω από εμένα.

Είμαι κύριος του εαυτού μου και επομένως μπορώ να τον οργανώσω.

Είμαι εγώ και είμαι πολύ εντάξει.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.