Ακρόαση άρθρου......

Ξέρω κρατάς πολλά κλειδιά, έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να ανοίξεις την πόρτα την κλειδωμένη που οδηγεί στα όνειρά σου, στην ευτυχία σου, στην πληρότητα της ψυχής σου...Το ξέρω προσπαθείς πολύ, μα συνέχεια το κλειδί που κρατάς δεν ταιριάζει στην κλειδαριά και μένεις έξω από μια κλειστή πόρτα, μόνος, εξουθενωμένος και απογοητευμένος να ονειρεύεσαι τον παράδεισο που κρύβεται μέσα της...

Που βρήκες όλα αυτά τα κλειδιά; Ποιος στα έδωσε; Πώς είναι να βρίσκεις συνέχεια τις πόρτες κλειστές; Πώς μοιάζει άραγε η ζωή όταν κάνεις μεταβολή και επιστρέφεις πίσω σε ό,τι είχες, πίσω στην αληθινή ζωή της καθημερινότητάς σου, των προβλημάτων, των φόβων και των αδυναμιών σου;

Η αποδοχή της μοναδικότητας

Μήπως, όμως, το αληθινό και σωστό κλειδί δεν αντιστοιχεί σε εκείνη την πόρτα που προσπαθείς τόσο επίμονα να ανοίξεις; Μήπως βρίσκεσαι ήδη σε μια ανοιγμένη διάπλατα πόρτα, την δική σου πόρτα, που είναι λουσμένη με φως και λουλούδια που αδυνατείς να αντιληφθείς και να ζήσεις; Μπορείς να δεις και να αντλήσεις ικανοποίηση από όσα η ζωή σου χάρισε απλόχερα; Νιώθεις ευγνωμοσύνη για ότι έχεις; Μην προσπαθείς να μετρήσεις όλα όσα έχεις γιατί χρειάζεται να ξέρεις πως η πληρότητα δεν μετριέται πάντα σε αυτά που έχεις, αλλά στο πώς νιώθεις και πώς στέκεσαι μέσα σε αυτά που έχεις. Μετριέται, αν θέλεις, καλύτερα σε αυτό που είσαι ξέχωρα από αυτά που έχεις.

Αν δεις καλύτερα η δική σου πόρτα σίγουρα έχει και άλλα χρώματα, σκοτεινά, θαμπά και ξεβαμμένα αλλά είναι και αυτά στοιχεία της ολότητας και την πραγματικότητας σου. Δέχεσαι τα σκοτάδια σου, τις σκούρες αποχρώσεις της ζωή σου; Υποδέχεσαι αυτές τις διαφορετικές ποιότητες; Αγκαλιάζεις και αποδέχεσαι αυτά τα κομμάτια μαζί με τα φωτεινά σου χρώματα ή μάχεσαι και συγκρούεσαι μαζί τους γκρινιάζοντας διαρκώς για την ύπαρξή τους; Η δική σου πόρτα είναι εκεί και σε περιμένει, χρειάζεται ίσως την φροντίδα σου για να φωτίσει και να ανθίσει. Χρειάζεται την αποδοχή και την αναγνώριση σου. Χρειάζεται να την ανοίξεις με το δικό σου κλειδί και να μην την κρατάς άλλο κλειστή και σφραγισμένη...

Αποκτήστε το βιβλίο του Γρηγόρη Βασιλειάδη Πόσο αντέχεις την αλήθεια; από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ο άνθρωπος για να νιώσει την έξαψη της διακινδύνευσης, την υπέρβαση του φόβου και της ανάγκης, κάνει τα πάντα. Παίρνει τα όρη και τα βουνά, σκαρφαλώνει σε κατσάβραχα, θέτει το σώμα του σε κινδύνους. Λες κι έτσι θα κατευνάσει την αγωνία του για ολοκλήρωση του ίδιου και του ταξιδιού του στον κόσμο...

Η σύνδεση με τον βαθύτερο εαυτό μας

Όπως λέει και ο Τ. Λειβαδίτης το κλειδί της φυλακής του ο καθένας το κρατά στην τσέπη του. Το κλειδί της φυλακής δεν βρίσκεται καν στην τσέπη σου αλλά βρίσκεται μέσα σου. Κανένας δε γνωρίζει καλύτερα από εσένα τη λύση στα προσωπικά σου και υπαρξιακά ερωτήματα και αδιέξοδα. Μη ψάχνεις να βρεις μαγικά κλειδιά και έτοιμες λύσεις σε πρόσωπα, καταστάσεις και αντικείμενα που βρίσκονται έξω από εσένα για να ξεκλειδώσεις τις σφραγισμένες πόρτες των φόβων, των αδυναμιών, των ανεκπλήρωτων επιθυμιών και τραυμάτων σου. Αρκεί μόνο να αναζητήσεις το κλειδί του βαθύτερου είναι σου.

Πώς;

Nα ακούσεις και να αφουγκραστείς για λίγο τη σιωπή και τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου, να επικοινωνήσεις όλα εκείνα τα αντικρουόμενα κομμάτια σου που μάχονται μεταξύ τους και σε έχουν εξουθενώσει, να συνειδητοποιήσεις όλα εκείνα που κατέπνιξες στο βωμό του ψεύτικου προσωπείου σου, να κατανοήσεις και να εκφράσεις τα καταπιεσμένα σου συναισθήματα, να συνδεθείς λίγο με την αληθινή πηγή της ύπαρξης σου που είναι αμόλυντη, διαυγής και απέραντη...

Μη ξεχνάς πως κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του αμέτρητες δυνατότητες προς την εξέλιξη, την πρόοδο, την αλλαγή, αρκεί να θελήσει να βρει το προσωπικό του μονοπάτι που μπορεί να τον οδηγήσει στην θετική του προέκταση.

Ανακάλυψη του εσώτερου εαυτού

Κάποιες φορές αυτό φαντάζει δύσκολο να το επιτύχεις στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στις δικές σου δυνάμεις. Οι σκέψεις του εγώ σου μπορεί  πολλές φορές να μοιάζουν αδιέξοδες και να σε εγκλωβίζουν ακόμα περισσότερο στην αδράνεια, στην επανάληψη και στην σύγχυση. Μπορεί να νιώθεις απογοητευμένος και κουρασμένος από τις αμέτρητες συμβουλές φίλων και γνωστών στα θέματα που σε αφορούν. Συχνά μπορεί να συμβαίνει μάλιστα να σε απροσανατολίζουν ακόμα περισσότερο από το να πάρεις τελικά την ευθύνη των επιλογών της δικής σου ζωής στα χέρια σου και να κατανοήσεις τον δικό σου ιδιαίτερο τρόπο να χειρίζεσαι τις δοκιμασίες και εμπειρίες της ζωής σου.

Αποκτήστε το βιβλίο του Γρηγόρη Βασιλειάδη Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής μας, είναι σίγουρα η διαδρομή που καλούμαστε να κάνουμε στο βάθος του ίδιου μας του εαυτού. Πολλές φορές ωστόσο, ο φόβος, οι προκαταλήψεις και τα δικά μας προσωπικά, στενά όρια μέσα στα οποία έχουμε από πολύ μικροί παγιδευτεί, καθιστούν αυτό το ταξίδι δύσκολο, ίσως και αδύνατο.

Το ψυχοθεραπευτικό μονοπάτι

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία να ξέρεις πως μπορεί, ωστόσο να αποτελέσει ένα πολύτιμο και ασφαλές μονοπάτι διαφορετικό από τους τρόπους που μέχρι τώρα χρησιμοποίησες για να βρεις λύσεις στα προσωπικά σου αδιέξοδα, προς μια άλλη οπτική και ταυτόχρονα μια διαφορετική επιλογή προς την κατεύθυνση της εσωτερικής σου ενδοσκόπησης και αυτοδιερεύνησης.

Ο θεραπευτής μπορεί μέσα από την εγκαθίδρυση μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης, αποδοχής και σεβασμού, να κατανοήσει άνευ όρων και χωρίς κριτική διάθεση το ιδιαίτερο κόσμο σου και να σταθεί ως συνοδοιπόρος σου σε αυτό το ιδιαίτερο προσωπικό σου ταξίδι προς την εξερεύνηση, περιπλάνηση και ανακάλυψη του εσώτερου και άγνωστου έως τώρα εαυτού σου...

Πάρε, λοιπόν, το σωστό κλειδί και μην ψάχνεις πλέον για ονειρικές πόρτες που δεν υπάρχουν, το όνειρο βρίσκεται μέσα σου και στο τρόπο που εσύ θέλεις να του δώσεις χώρο να υπάρξει και να αναπτυχθεί στην ζωή σου.

Το κλειδί της ψυχής

Βρες το δικό σου κλειδί που αντιστοιχεί στην δική σου μοναδική πόρτα, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί τυχαία αλλά απαιτεί την δική σου προσπάθεια, το δικό σου κίνητρο και την εσωτερική σου θέληση. Χρειάζεται να ανοίξεις το δικό σου εσωτερικό χρονοντούλαπο και να ψάξεις να βρεις το κλειδί εντός σου που βρίσκεται μέσα σε πολλές ακαταστασίες και στοιβαγμένα πράγματα. Χρειάζεται να τακτοποιήσεις και να βάλεις σε τάξη όλα εκείνα τα μπερδεμένα και στοιβαγμένα αντικείμενα, χρειάζεται να καθαρίσεις και να απολυμάνεις τις θήκες και τα συρτάρια που είναι για καιρό κλειστά.

Συνεπώς, η προσωπική αυτοδιερεύνηση απαιτεί δέσμευση, συνειδητοποίηση και διάθεση για αναζήτηση και αλλαγή κάπου εκεί στην ακαταστασία εντός σου βρίσκεται το κλειδί που ψάχνεις. Το κλειδί της φυλακής σου δεν βρίσκεται πουθενά έξω από εσένα αλλά κατοικεί μέσα σου. Η πόρτα της συνειδητότητας και της αυτογνωσίας που σου ανοίγεται μπροστά μπορεί να μην είναι πάντα η πιο ευχάριστη εμπειρία αλλά σίγουρα είναι η πιο αληθινή και αυθεντική εκδοχή του εαυτού σου...

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαίρη Δέδε - Ψυχολόγος

Μαίρη Δέδε: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, BSc, Master of Ars (MA) στο Middlessex του Λονδίνου. Ειδίκευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, στις θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω Eκφραστικών Tεχνών και στην Συστημική θεραπεία. Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, για το άτομο, τον γονέα, την οικογένεια σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.