Ακρόαση άρθρου......

Οι σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Συμβάλλουν σημαντικά στην προσωπική μας ανάπτυξη, στην αίσθηση ευεξίας και στη συνολική ευτυχία μας.

Αν και οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες και περίπλοκες, οι υγιείς σχέσεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή θετικής ενέργειας, υποστήριξης και ανάπτυξης. Μια υγιής σχέση είναι εκείνη όπου και οι δύο σύντροφοι επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά, σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου και εργάζονται από κοινού για την επίλυση των συγκρούσεων.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις βασικές ιδιότητες των υγιών σχέσεων και πώς να τις καλλιεργήσετε.

Αποτελεσματική επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης. Όταν οι σύντροφοι επικοινωνούν αποτελεσματικά, είναι πιο πιθανό να κατανοήσουν ο ένας τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του άλλου. Η επικοινωνία περιλαμβάνει όχι μόνο την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων του ατόμου, αλλά και την ενεργή ακρόαση.

Ενεργητική ακρόαση σημαίνει να δίνετε προσοχή σε αυτά που λέει ο σύντροφός σας και να απαντάτε με τρόπο που να δείχνει ότι έχετε κατανοήσει το μήνυμά του.

Η καλή επικοινωνία περιλαμβάνει επίσης την ειλικρίνεια, το σεβασμό και τη μη κριτική διάθεση. Με την αποτελεσματική επικοινωνία, οι σύντροφοι μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, αμοιβαίο σεβασμό και οικειότητα.

Σεβασμός και αποδοχή

Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι βασικά συστατικά σε κάθε υγιή σχέση. Αυτό σημαίνει να αποδέχεστε τον σύντροφό σας γι' αυτό που είναι, χωρίς να προσπαθείτε να τον αλλάξετε ή να του επιβάλλετε τις δικές σας πεποιθήσεις και αξίες.

Σημαίνει επίσης να σέβεστε τα όρια και τις ανάγκες του και να μην ενεργείτε με τρόπο που τον κάνει να αισθάνεται άβολα ή ανασφαλής. Ο σεβασμός και η αποδοχή δημιουργούν ένα ασφαλές και θρεπτικό περιβάλλον όπου και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται.

Προσωπικά όρια

Ο καθορισμός προσωπικών ορίων είναι μια ουσιαστική πτυχή κάθε υγιούς σχέσης. Τα όρια μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε σύντροφος έχει το χώρο που χρειάζεται για να διατηρήσει την προσωπική του ταυτότητα, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: 5ος Κύκλος Σεμιναρίων & Εργαστηρίων Αυτοβελτίωσης
2 ημέρες - 10 ώρες ουσιαστικής επαφής με την προσωποκεντρική στάση ζωής

Διεξαγωγή: 15-16 Ιουνίου 2024 | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ

Χωρίς όρια, μπορεί να αισθάνεστε παγιδευμένοι, καταβεβλημένοι ή να ασφυκτιείτε από τον σύντροφό σας. Η καθιέρωση υγιών προσωπικών ορίων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ατομικότητας, δημιουργώντας παράλληλα μια αμοιβαία υποστηρικτική συνεργασία.

Εμπιστοσύνη και Yποστήριξη

Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη είναι απαραίτητες για μια υγιή σχέση. Εμπιστοσύνη σημαίνει να έχετε εμπιστοσύνη στην αφοσίωση, την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του συντρόφου σας. Περιλαμβάνει να είστε και εσείς αξιόπιστοι και να τηρείτε τις υποσχέσεις σας.

Η εμπιστοσύνη οικοδομείται με την πάροδο του χρόνου και απαιτεί συνεπή συμπεριφορά και από τις δύο πλευρές.

Η υποστήριξη περιλαμβάνει το να είστε δίπλα στον σύντροφό σας σε δύσκολες στιγμές, να του παρέχετε συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη και να τον ενθαρρύνετε να κυνηγήσει τα όνειρα και τους στόχους του.

Παρέχοντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, οι σύντροφοι μπορούν να ενισχύσουν τον δεσμό τους και να δημιουργήσουν μια διαρκή σχέση.

Κατανόηση

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι σχέσεις δεν είναι τέλειες και ότι κάθε άτομο φέρνει μοναδικές προοπτικές, εμπειρίες και απόψεις. Το να είστε ανοιχτοί στην κατανόηση της άποψης του συντρόφου σας και να είστε πρόθυμοι να επεξεργαστείτε τις διαφορές είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά, οι υγιείς σχέσεις απαιτούν προσπάθεια, υπομονή και αφοσίωση.

Οι υγιείς σχέσεις είναι απαραίτητες για μια γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή. Με αποτελεσματική επικοινωνία, εμπιστοσύνη, σεβασμό και ενσυναίσθηση και προσωπικά όρια, οι σύντροφοι μπορούν να οικοδομήσουν μια θετική σχέση. Ενώ οι σχέσεις θα έχουν πάντα σκαμπανεβάσματα, η συνεργασία για την ενίσχυση της σχέσης είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και υγιέστερου δεσμού.

Επικεντρωθείτε στη δημιουργία και διατήρηση υγιών σχέσεων για να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Υ.Γ.: Λάβετε υπόψη σας ότι σε ορισμένες καταχρηστικές σχέσεις, η προσπάθεια επιβολής ορίων, «ειλικρινούς» επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και άλλων υγιών συμπεριφορών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

Να θυμάστε, η κακοποίηση αφορά στη δύναμη και τον έλεγχο και αυτός που την ασκεί μπορεί να μην θέλει να εγκαταλείψει τον έλεγχό του πάνω σας.

Να είστε προσεκτικοί. Αν αισθάνεστε ότι κάποιος δεν σας σέβεται ή σας κακοποιεί, Ζητήστε βοήθεια.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Γιάννου - Ψυχολόγος

Ελένη Γιάννου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτη του προγράμματος Εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Diploma of higher education in Applied Psychology, 2017). Πτυχίο BSc (Hons) Psychology Science από το Cardiff Metropolitan University. Εξειδίκευση στην Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Προαγωγή ψυχικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.