Ακρόαση άρθρου......

Σε κάθε σχέση, υπάρχουν στιγμές που φαίνονται μαγικές, στιγμές που το ζευγάρι αισθάνεται πιο κοντά από ποτέ. Αυτές οι στιγμές παίζουν κρίσιμο ρόλο για τη συναισθηματική σύνδεση που θα αναπτύξει το ζευγάρι.

Αρχικά, θέτουν τα θεμέλια, πάνω στα οποία θα αναπτυχθεί η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και η οικειότητα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση του πάθους και της έλξης που νιώθει ο ένας για τον άλλον.

Ωστόσο, όταν η ζωή συναντά τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις, αυτές οι στιγμές τείνουν να γίνονται λιγότερο συχνές. Εδώ είναι πού εισέρχεται η τεχνική των 5 Μαγικών Ωρών.

Τεχνική των 5 μαγικών ωρών: Τι είναι και πως βοηθάει

Η τεχνική των 5 Μαγικών Ωρών προτάθηκε από τον ψυχολόγο John M. Gottman το 1994, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την έρευνα που αφορά σε παντρεμένα ζευγάρια.

Η προσέγγιση του αναφέρει ότι οι 5 ποιοτικές ώρες την εβδομάδα είναι ο απαραίτητος και ελάχιστος χρόνος για να διατηρηθεί η ζωντάνια σε μια σχέση. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα, όπου το ζευγάρι θα αφήνει στην άκρη τα προβλήματα, που σχετίζονται με τα παιδιά, με τα οικονομικά ή με τις δουλειές του σπιτιού.

Ο χρόνος αυτός θα πρέπει να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο ζευγάρι.

Ο ποιοτικός χρόνος δε σημαίνει απαραίτητα μια έξοδος, ένα ταξίδι ή ένα φαγητό. Το κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του συνήθειες. Ποιοτικός χρόνος για ένα ζευγάρι μπορεί να είναι να καθίσουν στον καναπέ και να συζητήσουν έτσι ώστε να αποφορτιστούν από την έντονη καθημερινότητα.

Μην υποτιμάτε τις απλές μικρές καθημερινές στιγμές με τον σύντροφο σας, καθώς μέσα σε αυτές κρύβεται η ενίσχυση της αγάπης και του δεσμού μεταξύ σας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η εφαρμογή της τεχνικής μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την σχέση σας. Αρχικά, σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν βαθύτερο δεσμό και να βελτιώσετε την επικοινωνία σας. Επιπλέον, σας επιτρέπει να ξεφύγετε από το άγχος και τις πιέσεις της καθημερινότητας, προσφέροντας σας χρόνο να απολαύσετε τη σχέση σας με έναν πιο συνειδητό τρόπο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιτυχία της σχέσης σας απαιτεί φροντίδα και προσοχή.

Η τεχνική των 5 Μαγικών Ωρών είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φλόγα ζωντανή και να δημιουργήσετε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη σχέση.

Πώς μπορείτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό σας; Μπορείτε να επιλέξετε μια δραστηριότητα που αγαπάτε και οι δύο και που μπορεί να σας ενώσει ακόμη περισσότερο. Αυτό μπορεί να μια βόλτα στο πάρκο ή ακόμη και μια βραδινή συζήτηση με ένα ποτήρι κρασί.

Το σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια αυτών των 5 Μαγικών Ωρών την εβδομάδα, να αφιερώσετε χρόνο στον άλλον για να μοιραστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά σας.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Αφήστε στην άκρη το κινητό, κλείστε την τηλεόραση και δείξτε στον άλλον ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας και είστε εκεί για να τον ακούσετε. Ο χρόνος που θα περνάτε μαζί θα είναι σαν «τελετουργίες ένωσης», όπως τις ονομάζει ο Gottman (1994), για να χαλαρώσετε, να υπενθυμίσετε στον άλλον λεκτικά ή μη λεκτικά ότι τον νοιάζεστε και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας.

Οι τελετουργίες ένωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

1.    Να φάτε μαζί ένα μεσημέρι ή ένα βράδυ χωρίς οθόνες. Αν είστε από τους ανθρώπους όπου τρώνε πάντα μπροστά από την τηλεόραση, προσπαθήστε, όποτε είναι δυνατόν, να πατήσετε σίγαση και να απολαύσετε το γεύμα και την παρέα του συντρόφου σας χωρίς αντιπερισπασμούς.

2.  Να πάτε διακοπές μόνοι σας μια φορά το χρόνο. Δεν έχει σημασία πόσες μέρες θα μπορέσετε να προγραμματίσετε, αυτό που έχει σημασία είναι να περάσετε χρόνο μαζί, αλλάζοντας παραστάσεις και αποκτώντας νέα ερεθίσματα. Αυτή η ανανέωση, δημιουργεί κοινές εμπειρίες στο ζευγάρι, τις οποίες θα μπορεί να συζητήσει και να αναπολεί για αρκετό καιρό.

3.   Δοκιμάστε να ασκηθείτε μαζί. Είτε πρόκειται για την εβδομαδιαία άσκηση που επιλέγετε, είτε αποφασίσετε να πάτε μαζί για σκι το χειμώνα, να ξέρετε ότι έχει βρεθεί πως τα ζευγάρια που κάνουν μαζί γυμναστική δείχνουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη σχέση τους και παράλληλα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο την ίδια την άσκηση (Sackett-Fox et al., 2021).

4.    Ανταλλάξτε ένα φιλί 6 δευτερολέπτων κάθε μέρα. Ο κανόνας αυτός είναι πλέον πολύ διάσημος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως ήδη σας είναι γνωστός. Αυτό που μάλλον δε γνωρίζετε είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει σε επίπεδο φυσιολογίας του οργανισμού. Ένα φιλί ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, της κορτιζόλης, της αδρεναλίνης και της ωκυτοκίνης και έχει βρεθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες.

Έχοντας κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να περνούν χρόνο μαζί τα ζευγάρια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που έχει να περνούν χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο και να ασχολούνται με δραστηριότητες εκτός της σχέσης τους.

Αυτό επιτρέπει πρώτα από όλα σε κάθε άτομο να ανανεώσει τον εαυτό του και να ενισχύσει την δική του προσωπικότητα ανεξάρτητα από το σύντροφο του. Αυτή η ανανέωση μεταφέρεται στη σχέση.

Όταν και τα δύο άτομα σε ένα ζευγάρι είναι ικανοποιημένα και αναζωογονημένα, η σχέση τους γίνεται πιο δυνατή, επιτρέποντας τους να δίνουν στον άλλον περισσότερη αγάπη, ενέργεια και προσοχή.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η ισορροπία μεταξύ ενίσχυσης της ατομικότητας και ενδυνάμωσης της σχέσης οδηγεί σε μια πιο ικανοποιητική και ευτυχισμένη σχέση για τους δύο συντρόφους και σε υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής υγείας.


Βιβλιογραφία

Gottman, J. M., & Silver, N. (1994). Why marriages succeed or fail: And How you can make yours last.

Sackett-Fox, K., Gere, J., & Updegraff, J. A. (2021). Better together: The impact of exercising with a romantic partner. Journal of Social and Personal Relationships, 38(11), 3078–3096. doi.org/10.1177/02654075211012086  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χριστίνα Φλουσκούνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Msc Business Psychology University of East London. Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων και Εφήβων. Συμβουλευτική Ζεύγους και Οικογένειας.