νόημα ζωής

Ο Victor Frankl (1963) ήταν από τους ιδρυτές της έννοιας του νοήματος ζωής στην επιστήμη της ψυχολογίας. Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν αντιλαμβάνονται την αίσθηση του νοήματος και διαθέτουν ένα σκοπό ζωής, μια μοναδική αποστολή για την οποία αγωνίζονται. Άλλοι νεότεροι ερευνητές υποστήριξαν ότι το νόημα στη ζωή αποτελεί μέρος της ευημερίας και της ανάπτυξης του ανθρώπου.

Το "Νόημα στη Ζωή" περιλαμβάνει δύο κύριες διαστάσεις: την κατανόηση και τον σκοπό (Steger, 2009)

Κατανόηση και νόημα ζωής

Η κατανόηση είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοήσει τη ζωή του, τον εαυτό του, τον εξωτερικό κόσμο και το πως εντάσσεται και λειτουργεί το ίδιο μέσα σε αυτόν. Ουσιαστικά η διάσταση της κατανόησης αναφέρεται σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο σχημάτων-μοτίβων δημιουργημένο σε ένα πλαίσιο νοήματος για τη ζωή.

Σκοπός και νόημα ζωής

Ο σκοπός αναφέρεται σε μακροπρόθεσμους στόχους που κινητοποιούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους, για τους οποίους αισθάνονται μεγάλο πάθος και ισχυρή δέσμευση.


Οι Roy Baumeister & Kathleen Vohs (2005, p. 610) συσχετίζουν την αναζήτηση νοήματος στη ζωή με τέσσερις κύριες ανάγκες:

  • Σκοπός: Τα γεγονότα του παρόντος αντλούν νόημα από τη σχέση τους με μελλοντικά αποτελέσματα
  • Αξίες: οι οποίες μπορούν να δικαιολογούν συγκεκριμένες πορείες δράσης
  • Αποτελεσματικότητα: η πίστη ότι κάποιος μπορεί να τα καταφέρει και να διακριθεί
  • Προσωπική αξία: λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι είναι ένα καλό και άξιο σεβασμού άτομο.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η ύπαρξη νοήματος ζωής έχει σταθερή και θετική σχέση με διάφορες συνιστώσες της ευημερίας του ανθρώπου (Reker, Peacock & Wong, 1987). Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι μία από αυτές. Όταν τα πράγματα πάνε καλά και οι άνθρωποι χαίρονται με ευχάριστες, αρεστές, και επιτυχείς δραστηριότητες, τα θετικά συναισθήματα είναι πιθανώς αρκετά για να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ευεξίας/ευημερίας.

Συγγραφή Άρθρου

Λέντζου Βασιλική
Ψυχολόγος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κατάθλιψη ή θλίψη;

Όταν μιλάμε για κατάθλιψη, δεν εννοούμε απλά κάποια αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ύστερα από διάφορα δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν. Στην πραγματικότητα η κατάθλιψη αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, η οποία απαιτεί σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σχέσεις Συναισθηματικής Εξάρτησης
συναισθηματική εξάρτηση

Ως άνθρωποι όλοι έχουμε την ανάγκη της αγάπης και της συντροφικότητας και την αναζητούμε μέσα από τις προσωπικές μας σχέσεις. Υπάρχουν όμως και τύποι σχέσεων που δε βασίζονται πραγματικά σε αυτές τις ανάγκες αλλά στην ανάγκη της εξάρτησης. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ολοκληρωμένοι ζώντας μέσα από τη ζωή του άλλου και προσκολλώντας σε αυτόν/ή.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares