Αυτή την περίοδο ζούμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του κορωναϊού, που πλήττει μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τις οδηγίες που λαμβάνουμε από την πολιτεία για να προφυλάξουμε πρώτα εμάς και εν συνεχεία τους άλλους γύρω μας, αλλά χρειάζεται να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία παράλληλα. Ο καθένας μας αυτή τη στιγμή καλείται να βρει τη δική του δύναμη και τους δικούς του προσωπικούς τρόπους άμυνας σε όλη αυτή τη ζόρικη κατάσταση που βιώνουμε.

Φροντίδα ψυχικής υγείας

 • Κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας κλείνουμε κινητά, τηλεόραση, υπολογιστές και δεν ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον κορωναϊό.

 • Αποδεχόμαστε τα συναισθήματα που βιώνουμε, όπως: φόβο, λύπη, θυμό. Όλα αυτά τα συναισθήματα σαφώς και είναι απολύτως λογικά αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή.

 • Συνεχίζουμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Τα θετικά συναισθήματα βοηθάνε την υγεία μας γενικά, είναι σαν να ισχυροποιούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.Το ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση εκεί έξω δεν σημαίνει πως σταματάμε να γελάμε, να αγαπάμε, να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή. Βοηθάει το να σκεφτόμαστε όσα στο παρελθόν μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση και να τα εφαρμόσουμε.

 • Αποδεχόμαστε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα. Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τη δική μας συμπεριφορά, τις σκέψεις μας και τις επιλογές μας.

 • Κάνουμε υπομονή μέχρι όλο αυτό να περάσει και σχέδια αλλά και όνειρα για το τι θα κάνουμε όταν όλη αυτή η κατάσταση είναι πια παρελθόν.

 • Συνεχίζουμε να διατηρούμε την ελπίδα και να σκεφτόμαστε θετικά. Αυτές τις ώρες χρειάζεται αίσθημα ατομικής ευθύνης και αισιοδοξία και όλα θα κυλήσουν ομαλά!

 • Αποφεύγουμε τις "μαύρες" σκέψεις και δεν σκεφτόμαστε το μακρινό μέλλον. Επικεντρωνόμαστε στο παρόν, ζούμε τη στιγμή και την κάθε μέρα ξεχωριστά και όσο καλύτερα μπορούμε.

Τρόποι να περάσουμε ευχάριστα μέσα στο σπίτι:

 • Περιποίηση του εαυτού μας (όταν όλα αυτά θα έχουν περάσει το δέρμα μας θα μας ευγνωμονεί και θα νιώθουμε πιο όμορφες από ποτέ). Μπορούμε να κάνουμε μάσκες προσώπου, σώματος αλλά και μαλλιών. Θα αισθανθείτε καλύτερα πιστέψτε με. Επίσης, ένα όμορφο ανοιξιάτικο χρώμα στα νύχια μας θα δώσει φως και χρώμα στο μουντό σκηνικό αυτών των ημερών. Φυσικά όλα αυτά απευθύνονται σε εμάς τις γυναίκες.

 • Η ανάγνωση ενός βιβλίου θα μας κρατήσει καλή συντροφιά και θα μας ταξιδέψει στον κόσμο του με τη φαντασία. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι διαβάζουν απελευθερώνουν περισσότερα επίπεδα ντοπαμίνης, που είναι η ορμόνη της ευτυχίας και της απόλαυσης.

 • Μια καλή ταινία θα μας κάνει να ξεχαστούμε για λίγο. Προτείνω κάποια κωμωδία, κάτι ρομαντικό ίσως... Αυτές τις δύσκολες στιγμές ας ξανά θυμηθούμε όσα πραγματικά έχουν αξία στη ζωή, όπως το γέλιο και η αγάπη.

 • Για τους λάτρεις της μαγειρικής τι καλύτερο από την δημιουργία ενός όμορφου γεύματος για την οικογένεια ή το αγαπημένο σας πρόσωπο.

 • Σκεφτείτε τι θέλατε να οργανώσετε καλύτερα στο σπίτι και δεν είχατε το χρόνο και τη διάθεση γιατί δουλεύατε. Ήρθε, λοιπόν, αυτή η στιγμή. Καθαρίστε, τακτοποιείστε, οργανώστε καλύτερα το χώρο σας. Το να κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο και να δημιουργούμε είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Αν μη τι άλλο θα νιώθουμε και χρήσιμοι.

 • Αν έχετε δημιουργήσει οικογένεια, τι καλύτερο από το να αφιερώσετε χρόνο στα παιδιά σας! Και εσείς αλλά και εκείνα είμαι σίγουρη πως το περιμένατε πως και πως.

 • Γυμναστική στο σπίτι: υπάρχουν πολλά βίντεο στο ίντερνετ με ασκήσεις για όλα τα μέρη του σώματος. Άλλωστε νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ξεκινήστε λοιπόν!!

Διαβάστε, ακόμη στην Πύλη μας το σχετικό άρθρο Η επίδραση του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία και μέθοδοι αντιμετώπισης της ψυχικής επιβάρυνσης, του συνεργάτη μας Γεώργιου Λυράκου

Κάθε δυσκολία μπορούμε να τη δούμε σαν εμπειρία και σαν ευκαιρία να διδαχθούμε από αυτή. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αλλαγές. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, αυτή η κρίση να είναι μια ευκαιρία για να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο υπεύθυνοι, πιο αλληλέγγυοι και φυσικά ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε μέχρι στιγμής.Να θυμάστε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως προβλήματα είναι μόνο τα προβλήματα υγείας, όλα τα άλλα θέματα είναι απλώς προβληματισμοί. Όλα θα πάνε καλά. Μπόρα είναι και θα περάσει.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Στεργίου

stergiou eviΖω στα Ιωάννινα και έχω σπουδάσει Νοσηλευτική. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα βιβλία, ο χορός, η μόδα και η ενασχόληση με τη συγγραφή.
Μέσα από το γράψιμο μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα. Μου φτιάχνει τη διάθεση και αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα την καθημερινότητα.