Το συναίσθημα προερχόμενο από την αρχαία ελληνική λέξη «συγκίνησης» (συν + κινώ) όπως αυτή αποδίδεται αποτελεί προτροπή για δράση στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης.

Παρατήρησε τα συναισθήματά σου

Κάποια από τα συναισθήματα περνούν από το κατώφλι της συνείδησης και κάποια άλλα όχι.

Είναι γεγονός πως τις περισσότερες φορές δεν έχουμε τον έλεγχο της εμφάνισης ενός συναισθήματος όπως είναι γεγονός πως τις περισσότερες φορές έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου της διάρκειάς του και της μεταλλαγής του σε θετικό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την επίδραση της γνωστικής λειτουργίας επάνω σε αυτό.

Η αποτελεσματική αλληλεπίδραση νου και συναισθήματος είναι πολύτιμη για την ψυχική ισορροπία και την ποιότητα στην καθημερινότητά σου.

Πώς λοιπόν μπορείς να «δαμάσεις» τα δυσάρεστα συναισθήματά σου και να τα κάνεις να λειτουργήσουν υπέρ σου;

Εξέτασε τον «χάρτη» και ακολούθησε τη διαδρομή. Ίσως να περάσεις από δύσβατες περιοχές. Αν νιώσεις τα πόδια σου αδύναμα, επικεντρώσου στα όμορφα τοπία. Σύντομα η ομορφιά της φύσης θα σε συνεπάρει, ο ενθουσιασμός θα σε γεμίσει ενέργεια, η κούραση θα εξαφανιστεί και ο προορισμός σου θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κίνητρο. Όταν φτάσεις, μόνο όμορφες αναμνήσεις θα έχεις που θα σε γεμίζουν περηφάνια. Περπάτησε βήμα βήμα, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Αποκτήστε το βιβλίο Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Καθώς ένα ή περισσότερα δυσάρεστα συναισθήματα αναδύονται, μείνε λίγο «ακίνητος» και σκέψου:

Επέτρεψε να νιώσεις τα συναισθήματά σου

Γνωρίζεις πως νιώθεις ακριβώς; Πρόκειται για ένα συναίσθημα ή περισσότερα; Πόσα; Ποια; Μπορείς να ονοματίσεις τα συναισθήματά σου με βεβαιότητα; Δοκίμασε να τα καταγράψεις και σκέψου πώς συνδέονται μεταξύ τους και πώς με τη συγκεκριμένη κατάσταση ή πρόσωπο. Το να γνωρίζεις τα συναισθήματά σου είναι ο οδηγός σου και η βάση της διαδικασίας της μεταλλαγής.

Κάθε φορά που τα πράγματα πάνε «στραβά», κάθε φορά που όλα σου φταίνε, πάρε λίγο χρόνο και δες ποια συναισθήματά σου αναδύονται. Όσο πιο γρήγορα περάσουν στη συνείδησή σου τόσο «μικρότερα» θα μείνουν. Στρέψε την προσοχή σου προς τα μέσα και μην τα θρέφεις αφήνοντας αυτά να συμπαρασύρουν το νου σου σε κύκλους που θα τα γιγαντώσουν.

Η αποδοχή θα φέρει ειρήνη

Όπως και να έχει και είτε αρέσει στο λογικό νου σου είτε όχι, τα συναισθήματά σου υπάρχουν και είναι μέρος σου. Φυσικά, δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τα θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, τα αρνητικά σου είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά έως ανυπόφορα. Πάψε να τα κριτικάρεις, να τα απωθείς, να κάνεις πως δεν τα βλέπεις και αποδέξου τα.

Η αποδοχή θα φέρει ειρήνη μέσα σου και η αγάπη για τον εαυτό σου θα σε ηρεμήσει και θα δεις τα πράγματα πιο καθαρά.

Έτσι, συμφιλιωμένος με εκείνα και σίγουρος πια, θα μπορέσεις να προχωρήσεις προς την αρμόζουσα δράση που απαιτείται στην εκάστοτε κατάσταση.

Προσέγγισε με περιέργεια

Άσε την περιέργειά σου να γιορτάσει. Για ποιο λόγο ακριβώς νιώθεις έτσι; Ίσως έχει παραβιαστεί κάποια αξία σου, κάποιο θεμελιώδες στάνταρ στη ζωή σου. Ίσως νιώθεις ανάξιος, λίγος, ίσως έχεις κατακλυστεί από θυμό ή η λύπη είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου. Ίσως νιώθεις ζήλια, μνησικακία, απογοήτευση. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια παλιά δική σου ιστορία που ξυπνά μέσα από μια σημερινή κατάσταση.

Τσέκαρε κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα. Αν δεν ισχύει μπορείς να το «τοποθετήσεις» στις παιδικές αναμνήσεις σου, να πάψεις τα κλαψουρίσματα και να συνεχίσεις με την πραγματικότητα ως ενήλικας.

Αν, πάλι, ισχύει, άκουσε το μήνυμα που σου στέλνει το συναίσθημά σου. Τι σε προτρέπει να κάνεις; Κάθε δυσάρεστο συναίσθημα έχει ένα μοναδικό μήνυμα που σου δείχνει το δρόμο προς τη χαρά, την ολοκλήρωση, την πληρότητα. Να θυμάσαι, ο θυμός είναι ένα παιδικό κλάμα και όχι ο τρόπος να πεις αν κάποιος έχει δίκιο ή άδικο. Καλό είναι να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να επανέλθεις πιο ψύχραιμος. Ο θυμός σε προτρέπει, επίσης, να μιλάς για τις προσδοκίες σου.

Τα μηνύματα των συναισθημάτων

Πάψε να πιστεύεις πως όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις δικές σου ορέξεις σα να μην έχουν με τι να ασχοληθούν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν απογοητεύεσαι. Η απογοήτευση σου λέει αυτό που κάνεις τώρα δε δουλεύει και καλό είναι να αλλάξεις την προσέγγισή σου, να διερευνήσεις διαφορετικές οπτικές, να ψάξεις, να μάθεις, να πειραματιστείς. Η θλίψη σου υπενθυμίζει να επαναξιολογήσεις, να βρεις τι πραγματικά ζητάς.

Το μήνυμα του φόβου είναι να προετοιμαστείς για κάτι αρνητικό που πρόκειται να συμβεί στο σύντομο μέλλον. Πόσο αληθινός είναι; Ο φόβος σου λέει να τον αντιμετωπίσεις. Μόνο έτσι θα φύγει και θα απελευθερωθείς. Αν το συναίσθημά σου είναι η ζήλια, μάλλον ασχολείσαι περισσότερο με τους άλλους παρά με τον εαυτό σου.

Πάψε να χάνεις την πολύτιμη ενέργειά σου και ανάλωσέ την στην επικέντρωση στον εαυτό σου. Πάψε να κοιτάς τους άλλους και γίνε εσύ η καλύτερη εκδοχή σου.

Οι ενοχές σου λένε φτάνει πια. Διόρθωσε ό, τι διορθώνεται και φρόντισε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός. Η μνησικακία είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό συναίσθημα για εσένα. Αποτελεί ένα βάρος που είσαι καταδικασμένος να κουβαλάς μαζί της. Η συγχώρεση είναι η λύση. Συγχώρεσε το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεις το συναίσθημα αυτό, ευχήσου του ό, τι καλύτερο, απομακρύνσου και απελευθερώσου.

Τέλος, για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σου λάβε μια ξεκάθαρη θέση ως το ποιος είσαι και τι θέλεις.

Πέρασε στη δράση

Τώρα που γνωρίζεις το συναίσθημά σου, το έχεις αποδεχθεί και λαμβάνεις το μήνυμα, πατάς γερά στη γη και είσαι σε θέση να δράσεις και να το στρέψεις προς όφελός σου.

Έχεις να θέσεις ένα στόχο, να σχεδιάσεις τα βήματα, να φτιάξεις το πλάνο σου.

Οπλίσου με ενθουσιασμό και δράσε.

Κάποια στιγμή, ακολουθώντας τη διαδρομή του χάρτη θα φτάσεις σε ένα ξέφωτο. Κοίτα ψηλά. Εκεί είναι η χαρά σου. Η χαρά σου λέει πως βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, σε εκείνον που είναι φτιαγμένος για εσένα. Μείνε εκεί και απόλαυσέ την. Αν πάλι ξεχαστείς, κάνεις μερικά βήματα και χαθείς, να θυμάσαι πως κρατάς το χάρτη στα χέρια σου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.