Ακρόαση άρθρου......

«Ο καθένας μας κοιτάζει τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του και τους ξαναερμηνεύει κάτω από το φως του εξελικτικού μας ερωτήματος».

Κούνησα το κεφάλι μου, χωρίς να καταλαβαίνω.

«Προσπάθησε να αντιληφθείς τη σειρά των γεγονότων, των ενδιαφερόντων, των σημαντικών φίλων, των συμπτώσεων που συνέβησαν στη ζωή σου. Δεν σε οδηγούσαν κάπου;»

Σκέφτηκα τη ζωή μου από την παιδική μου ηλικία, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κανένα ιδιαίτερο εξελικτικό σχήμα.

«Πώς περνούσες τον καιρό σου, καθώς μεγάλωνες;» ρώτησε.

«Δεν ξέρω. Ήμουν ένα συνηθισμένο παιδί, νομίζω. Διάβαζα πολύ».

«Τι διάβαζες;»

«Πράγματα που είχαν μέσα μυστήριο, κυρίως επιστημονική φαντασία, ιστορίες για φαντάσματα, αυτό το είδος».

«Μετά από αυτό, τι συνέβη στη ζωή σου;»

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Σκέφτηκα την επίδραση που είχε ο παπούς μου πάνω μου και είπα στον Πατέρα Κάρολο για τη λίμνη και τα βουνά. Κούνησε το κεφάλι του σαν να 'θελε να πει πως καταλάβαινε.

«Και μετά που μεγάλωσες τι συνέβη;»

«Έφυγα από το σπίτι μου για να πάω στο κολέγιο. Ο παππούς μου πέθανε όσο ήμουν μακριά».

«Τι σπούδασες στο κολέγιο;»

«Κοινωνιολογία».

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

«Γιατί;»

«Συνάντησα έναν καθηγητή που μου άρεσε. Με ενδιέφερε η διδασκαλία του για την ανθρώπινη φύση. Αποφάσισα να γίνω μαθητής του».

«Μετά τι συνέβη;»

«Αποφοίτησα και πήγα να εργαστώ».

«Σου άρεσε;»

«Ναι, για αρκετό καιρό».

Αποκτήστε το βιβλίο του James Redfield Η Ουράνια Προφητεία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

«Μετά άλλαξαν οι καταστάσεις;»

«Ένιωσα ότι εκείνο που έκανα δεν ήταν πλήρες. Εργαζόμουν με συναισθηματικά διαταραγμένους εφήβους και πίστευα ότι ήξερα τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπερνούσαν το παρελθόν τους και θα σταματούσαν να συμπεριφέρονται με ηττοπάθεια. Πίστευα πως μπορούσα να τους βοηθήσω να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τελικά αντιλήφθηκα ότι κάτι έλειπε από την προσέγγισή μου».

«Και μετά;»

«Τα παράτησα».

«Και;»

«Μετά μια φίλη μού είπε για το χειρόγραφο».

«Τότε αποφάσισες να έρθεις στο Περού;»

«Ναι.»

«Τι πιστεύεις σχετικά με την εμπειρία σου εδώ;»

«Πιστεύω πως τρελάθηκα», είπα. «Νομίζω πως κινδυνεύω να σκοτωθώ».

«Ναι, αλλά τι πιστεύεις για τον τρόπο που εξελίχθηκε η εμπειρία σου;»

«Δεν καταλαβαίνω».

«Όταν ο Πατήρ Σάντσες μου είπε τι σου συνέβη από τη στιγμή που ήρθες στο Περού», είπε ο Πατήρ Κάρολος, «μου έκανε κατάπληξη η σειρά των συμπτώσεων που σε έφερε πρόσωπο με πρόσωπο με τις διάφορες επιγνώσεις του χειρογράφου, ακριβώς τη στιγμή που τις χρειαζόσουν».

«Και τι νομίζεις πως σημαίνει αυτό;» ρώτησα.

Ο Πατήρ Κάρολος σταμάτησε να βαδίζει και στράφηκε και με κοίταξε. Συνέχισε λέγοντας:

Σημαίνει ότι ήσουν έτοιμος. Είσαι όπως όλοι μας εδώ. Ήρθες τη στιγμή όπου χρειαζόσουν το χειρόγραφο για την περαιτέρω εξέλιξη της ζωής σου.

Σκέψου πώς εναρμονίζονται μεταξύ τους τα γεγονότα της ζωής σου.

Από την αρχή ενδιαφερόσουν για μυστηριώδη ζητήματα και αυτό το ενδιαφέρον σε οδήγησε τελικά να μελετήσεις την ανθρώπινη φύση.

Γιατί, νομίζεις συνέβη να συναντήσεις εκείνο το συγκεκριμένο καθηγητή;

Αυτός σε έκανε να αποκρυσταλλώσεις τα ενδιαφέροντά σου και σε οδήγησε να ερευνήσεις το μεγαλύτερο μυστήριο: την κατάσταση του ανθρώπου σ' αυτό τον πλανήτη και το θέμα τι είναι η ζωή.

Κατόπιν, σε κάποιο επίπεδο, έμαθες ότι το νόημα της ζωής συνδυαζόταν με το πρόβλημα της υπέρβασής της μέχρι τώρα συμπεριφοράς μας, του τρόπου που μας έμαθαν να σκεφτόμαστε και να φερόμαστε, καθώς και με την προς τα εμπρός ώθηση της ζωής μας. Γι' αυτό εργαζόσουν μ' αυτά τα παιδιά.

Αλλά, όπως καταλαβαίνεις τώρα, οι γνώσεις που σου δίνει το χειρόγραφο σου χρειάζονται για να ξεκαθαρίσεις τι έλειπε από την τεχνική σου μ' εκείνα τα παιδιά.

Για να εξελιχθούν τα συναισθηματικά διαταραγμένα παιδιά, πρέπει να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας: να συνδεθούν με αρκετή ενέργεια για να δουν, μέσα από το έντονο θέατρο ελέγχου που χρησιμοποιεί το καθένα, εκείνο που αποκάλεσες «ηττοπαθή συμπεριφορά» και να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση εκείνη που αποτελεί μαι πνευματική διαδικασία, μια διαδικασία κατά την οποία προσπαθείς συνέχεια να καταλάβεις.

Δες την ανώτερη προοπτική σ' αυτά τα γεγονότα.

Όλα τα ενδιαφέροντα που σε οδήγησαν να προχωρήσεις στο παρελθόν, όλα αυτα τα στάδια ανάπτυξης, απλώς σε προετοίμαζαν να φτάσεις μέχρι εδώ, μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή, και να ερευνήσεις τις θέσεις του χειρογράφου. Ασχολείσαι, σ' όλη τη ζωή σου, με την εξελικτική σου αναζήτηση για μια αυτοενισχυόμενη πνευματικότητα και η ενέργεια που αποκόμισες από εκείνο το σημείο της φύσης όπου μεγάλωσες, ενέργεια που προσπαθούσε να σου δείξει ο παππούς σου, τελικά σου έδωσε το θάρρος να έρθεις στο Περού.

Είσαι εδώ γιατί εδώ πρέπει να βρίσκεσαι για να συνεχίσεις την εξέλιξή σου. Ολόκληρη η ζωή σου ήταν ένας μακρύς δρόμος που οδηγεί ακριβώς σ' αυτήν εδώ τη στιγμή.

Όταν κατανοήσεις πλήρως αυτή την άποψη της ζωής σου, θα έχεις αποκτήσει εκείνο που το χειρόγραφο αποκαλεί καθαρή συνειδητοποίηση του πνευματικού σου μονοπατιού. Σύμφωνα με το χειρόγραφο, όλοι μας πρέπει να δαπανήσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος του παρελθόντος μας.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα θέατρο ελέχγου το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε και μόλις το καταφέρουμε αυτό, θα μπορούμε να κατανοήσουμε τη βαθύτερη σημασία της γέννησής μας από τους συγκεκριμένους γονείς και το τι μας προετοίμαζαν να κάνουμε όλες οι στροφές και οι καμπές στη ζωή μας.

Όλοι έχουμε έναν πνευματικό σκοπό, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε πλήρως. Από τη στιγμή που θα φέρουμε αυτό το σκοπό στο συνειδητό, η ζωή μας θα απογειωθεί.

Στη δική σου περίπτωση, πρέπει να ανακαλύψεις αυτό το σκοπό. Τώρα πρέπει να προχωρήσεις, να επιτρέψεις στις συμπτώσεις να σε καθοδηγήσουν σε μια όλο και πιο ξεκάθαρη ιδέα για το πώς πρέπει να συνεχίσεις αυτή την αποστολή από αυτό το σημείο και μετά, τι άλλο πρέπει να κάνεις εδώ.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Η Ουράνια Προφητεία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.