Ακρόαση άρθρου......

Ανάληψη ευθυνών σημαίνει να αποφασίζεις τι θέλεις από τη ζωή και να προχωράς προς την επίτευξη των στόχων σου. Θέσε, λοιπόν, τους στόχους σου και προχώρησε προς την υλοποίησή τους. Σκέψου σε τι είδους χώρο θα σου άρεσε να ζεις και φρόντισε να τον δημιουργήσεις.

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να φτιάξεις ένα ήσυχο, ζεστό περιβάλλον.

Σκέψου με ποιούς θα ήθελες να έχεις πιο στενές φιλικές σχέσεις. Σήκωσε το ακουστικό και τηλεφώνησε σε αυτούς τους ανθρώπους για να συναντηθείτε. Μη χασομεράς περιμένοντας να σε πάρουν εκείνοι.

Παρατήσε το σώμα σου. Σκέψου τι χρειάζεται για να είναι και να φαίνεται υγιές... Και κάν'το!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν «πλάθουμε» τη ζωή μας. Δεχόμαστε ό,τι βρεθεί στο δρόμο μας και ύστερα γκρινιάζουμε για τις συνθήκες. Άλλοι, πάλι, ξοδεύουμε τη ζωή μας περιμένοντας... Περιμένοντας τον τέλειο σύντροφο, περιμένοντας την τέλεια δουλειά, περιμένοντας να βρεθούν οι τέλειοι φίλοι. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις από κανέναν να σου δώσει κάτι στη ζωή.

Έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις ό,τι χρειάζεσαι.

Αν δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου και ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου και τον τρόπο με τον οποίο θα τους υλοποιήσεις, τότε είναι απλά και μόνο θέμα χρόνου.

Ανάληψη ευθυνών σημαίνει να έχεις επίγνωση των αμέτρητων επιλογών που σου προσφέρονται σε κάθε περίπτωση.

Μια μαθήτριά μου το έθεσε ως εξής: «Από τη στιγμή που χτυπάει το ξυπνητήρι μου, έχω στη διάθεσή μου μιάμιση ώρα και ξέρω πως το ξεκίνημα της καινούριας μέρας εξαρτάται μόνο από εμένα. Από εμένα εξαρτάται αν θα ανοίξω τα παντζούρια να μπει το φως ή αν θα τριγυρνάω στο σκοτάδι.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Είναι στο χέρι μου να μείνω ξαπλωμένη και να πω: «Δεν θέλω να σηκωθώ και να πάω στο γραφείο σήμερα. Δεν τελείωσα χτες εκείνη τη δουλειά που έπρεπε να είναι έτοιμη σήμερα» ή να μείνω ξαπλωμένη και να επαναλάβω τις θετικές δηλώσεις μου, προσμένοντας το καλύτερο από την καινούρια μέρα.

Μπορώ να επιλέξω αν θα βάλω μουσική και θα χορεύω καθώς θα ετοιμάζομαι ή αν θα κατακλυστώ από την αρνητικότητα των ειδήσεων και της εσωτερικής μου πολυλογίας...

Από εμένα εξαρτάται αν θα αρχίσω να ανησυχώ για τη σιλουέτα μου ή αν θα πω στον εαυτό μου ότι τώρα θα αρχίσω να κάνω τις κινήσεις που απαιτούνται για να αποκτήσω ένα υπέροχο σώμα. Ολόκληρη η μέρα εξαρτάται από εμένα!

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιείς πως, το κάθε λεπτό της κάθε ημέρας, εσύ επιλέγεις το συναίσθημα που νιώθεις.

Όταν εμφανίζεται κάποια δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου, μπορείς να πεις στον εαυτό σου: «Διάλεξε». Θα διαλέξεις την ευτυχία ή τη μιζέρια;

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Θα οραματιστείς την έλλειψη ή την αφθονία;

Θα θυμώσεις με το σύντροφό σου ή θα παρατηρήσεις τι είδους ανασφάλεια νιώθεις εκείνη τη στιγμή και θα το συζητήσεις μαζί του;

Εσύ αποφασίζεις. Διάλεξε, λοιπόν, το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην εξέλιξη και σε μια πληρέστερη ζωή.

Ας δούμε και μερικές άλλου είδους επιλογές:

1. Η φίλη σου πήρε την απόφαση να μην έρθει μαζί σου στο ταξίδι που είχατε σχεδιάσει. Νιώθεις πολύ θυμωμένη...
ή
Καταλαβαίνεις πως είχε τους δικούς της λόγους και βρίσκεις άλλη παρέα για το ταξίδι ή πηγαίνεις μόνη σου και ξεφαντώνεις!

2. Ο άντρας σου είναι αλκοολικός. Μια ζωή προσπαθείς να τον αλλάξεις και τσακώνεστε ασταμάτητα...
ή
Παρακολουθείς ειδικά σεμινάρια για να μάθεις πώς θα αλλάξεις τον εαυτό σου.

3. Η γρίπη σε καθήλωσε στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να χάσεις μια πολύ σημαντική σύσκεψη στη δουλειά. Είσαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το τέλος της καριέρας σου...
ή 
Καταλαβαίνεις πως υπάρχουν κι άλλοι αμέτρητοι τρόποι να χτίσεις μια επιτυχημένη καριέρα.

4. Η επίσκεψή σου στην -υποτίθεται- ηλιόλουστη Καλιφόρνια συνοδεύεται από καταρρακτώδη βροχή. Κλαις κι οδύρεσαι για την κακή σου τύχη...
ή
Βρίσκεις τρόπους να περάσεις υπέροχα στις διακοπές σου ό,τι καιρό κι αν κάνει.

Έχεις ήδη καταλάβει ότι η επιλογή είναι δική σου. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης των εμπειριών είναι μια μακρά διαδικασία. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.
Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Κάν'το κι ας φοβάσαι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.